EPB-software

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben architectuurstudent en schrijf een eindwerk over het energie-efficiënt verbouwen van woningen in stedelijke omgeving.

Momenteel bereken ik het K-peil van een oude woning in Antwerpen met de EPB software (voorlopige, onvolledige versie: beta).

Heeft iemand ervaring met het gebruik van deze software en wat zijn de bevindingen? Of wordt de software voorlopig amper gebruikt owv de onvolledigheid? Ik had hier graag iemand met kennis van zake over gesproken. Vorig jaar gebruikte ik de rekenbladen van Passivhaus.

En dan nog een vraagje over 2 niet gecertificeerde baksteentypes waarvan ik de droge volumemassa moet bepalen in de software:

1) gevelsteen Romeins formaat (geperforeerd!) 220x105x40
2) volle baksteen (klampsteen?) 173x80x48

over nummer 1) vind ik geen info (enkel het formaat heb ik kunnen terugvinden)
nummer 2) heb ik kunnen wegen (1.2 kg), en dan kom ik op een volumieke massa van +/-1800 kg/m³. Ik heb geen idee hoeveel die steen 'droog' weegt.

Kan iemand me tips geven ivm de stenen en kan ik evt iemand spreken over de EPB software in het algemeen?

Alvast bedankt,

Nick

Reacties

Nick

Aangezien er nog niks officieel uit is, of zelfs nog niet klaar is, is het moeilijk oordeel vellen.
Wat de stenen betreft, de resp. fabrikanten zouden jou moeten kunnen helpen.

Hans

De bèta-versie van de EPB-software is nog niet volledig, maar kan voor K-peilberekening toch al wel worden gebruikt?

Mijn stenenprobleem is niet zo eenvoudig opgelost. De bakstenen dateren uit 1935 en ik weet totaal niet wie de fabrikant is. Ik heb wel alle websites van bekende fabrikanten bezocht, maar vind nergens het juiste formaat terug. De stenen wijken immers behoorlijk af van de standaardformaten van tegenwoordig.

Het feit dat de gevelsteen geperforeerd is, vind ik ook eigenaardig. Ik wist niet dat geperforeerde steen 70 jaar geleden al werd gebruikt.

Toch bedankt voor het antwoord,

Nick

Nick

voor gevelsteen Romeins formaat (geperforeerd!) 220x105x40 zou ik de lambdawaarde nemen van een andere geperforeerde baksteen zoals 'kempische voorwerker', een gladde rode baksteen voor parament.
klampsteen wordt vandaag nog steeds geproduceerd door o.a. Lauwers in Boom, misschien daar eens proberen.

hans

bedankt voor de tips!

Nick

Nick, link naar software EPB (staat naar het schijnt nog niet op punt)

Frans

http://www.energiesparen.be/energieprestatie/epbnieuwsbrief1.php

lol,..gaat pas op punt staan tegen eind Juni,...typisch Belgisch,...alles zou klaar zijn tegen december 2005,...

Nick,

ik volgde de cursus ingericht door NAV, Syntra, ... en inderdaad, software is niet volledig, o.a. geen bibliotheek van materiaal, is een groot nadeel omdat alles zelf moet opzoeken en ingeven.

grootste probleem en reden waarom niemand de software gebruikt is omdat de nieuwe software geen gegevens zal kunnen inlezen van de beta-versie en je dus binnenkort alles opnieuw ingeven om een officiele aangifte te doen.

de stenen : dit maakt toch weinig verschil in de software en K-peil ???

kijk eens bij de vb die geleverd zijn bij de soft en daar kan je veel uit leren, ook de filmpjes die beschikbaar zijn, ik weet dat ze lang duren maar ja ...

de software wordt gemaakt door o.a. WTCB (gedeelte warmteverlies) voor vragen over de software is er een algemeen emailadres beschikbaar op de site van energiesparen, energie@vlaanderen.be maar reken er niet op dat je op korte tijd antwoorden krijgt op moeilijke vragen.

Stefan

PS : ook ander "forumleden" o.a. Christophe hebben deze reeks gevolgd

Ik ben ook bezig met de epb-software.
Zolang ik de voorbeelden ingeef bekom ik een resultaat.
Ik heb nu onze eigen woning eens trachten in te geven, maar ik krijg hierbij geen E-peil. Wat zou ik fout doen , denk nochtans dat ik alles ingeef, alleen dat de K-waarde zeer hoog uitvalt.

Stefan,
"de stenen : dit maakt toch weinig verschil in de software en K-peil ???"
In een oude woning, zonder isolatie (veronderstel ik)?
Wat ga je dan wel ingeven?
Ik denk dat in zo 'n geval zelfs het behangpapier kan meespelen...

Markie,

zo bedoelde ik het niet, je meot wel stenen ingeven, maar het maakt weinig uit welke stenen, als het maar benaderend is, de ene volle steen wijkt weinig af van de andere in lambda-waarde

kies gewoon in de soft de steen in categorie 1500 kg/m³

Stefan

Me,
Heb je alles goed ingevuld? Zowel voor de installaties (verwarmingssysteem, ketel, leidingennet, ...)en dergelijke? Als je alles hebt ingevuld moet er normaal een E peil uit de bus komen ook (zelfs als je een hoge K waarde hebt).Bekijk de filmpjes eens en dan moe t normaal lukken!

Tiene,

Ik heb alles ingegeven en toch bekom ik geen resultaat bij de E-peil berekening. Heb de stappen gevolgd zoals beschreven.
Ben nu de gegevens aan 't invullen in een 'voorbeeld'-document en misschien kom ik dan te weten waar het fout loopt.

Ik snap niet goed waarom je de moeite neemt dat bestand in te vullen: het E-peil dat uit de bus komt is volledig waardeloos daar er geen rekening wordt gehouden (nog niet) met oa actieve zonnewinsten.

bovendien zitten er (mijn inziens) fouten in het programma. Zo wordt een ketel met waakvlam als onenergievriendelijk beschouwt terwijl er een duidelijke studie is van het Nederlandse energieagentschap NOVEM die het tegendeel beweert.

Tom,

er zitten nog meer fouten in, een HR+ ketel krijgt een paar bonus punten, een HR-top (condensatie) ongeveer 6 en een WP meer dan 15 ????

Stefan

Ook bij de bepaling van de U-waarde van een muur zitten er nog fouten.
Als men iets aanpast aan een bestaande muur gaat die niet alles aanpassen, en krijgt men dus een foutieve U-waarde

ik moet met epb werken voor m'n thesis:k heb ook alle filmpjes staan en ik moet zeggen dat het een heel goed programma is... Bij een fout mag je eigenlijk gewoon herbeginnen, bepaalde onderdelen ontbreken en bij de nieuwe versie mag je zowiezo terug beginnen...
De nieuwe versie komt normaal in maart... goede hoop...

volgens laatste berichten komt software ten vroegste in JULI

Stefan

stefan,

volgens de laatste EPB-nieuwsbrief zou een nieuwe versie in de loop van februari 2006 te downloaden zijn op www.energiesparen.be. De maand is nog niet om ...

ben

Met de huidige software moet je volledige k en e peil kunnen berekenen, niet de ventilatievereisten etc.
Er wordt een tussentijdse versie voorzien eind februari die wel toelaat om de bewaarde gegevens in te lezen in een volgende versie
De echte volgende versie -ik dacht met ventilatie-berekeningen en zo- wordt idd in juli verwacht.
Er wordt ook eea voorzien om een centrale gegevensDB aan te leggen.

De leuke 'work-around' is dat je je berekeningen maar na je bouw moet indienen... dus tegen dat de software draait . www.ventilation.be zou enige berekeningen voor ventilatie toelaten

info heb ik tussen pot&pint officieus rechtstreeks van EPB-people...

@kristof:

je kunt idd een E-peil berekenen, maar het is onjuist, dus wat heb je er dan aan?

wel, het is niet volledig, maar behoudens fouten wel juist.
Ttz. het rekent normaal gezien correct, maar het brengt niet alles in rekening.

Ideaal is idd. anders, maar het zou je een indicatieve waarde moeten geven. Nut ervan is dat als je nu op 90zit bv., dat je wellicht met een gerust gevoel kunt beginnen (ik heb de indruk dat het zo opgebouwd is dat er voor alles conservatieve default waarden gebruikt worden. Dus, als niet alles meegenomen wordt in deze versie, dan heb je eigenlijk iets dat aanleunt bij een worst-case berekening. Oftewel, als je in de finale versie een reeks default waarden kunt overrulen, dan wordt je waarde wellicht alleen beter)

vb. zijn optimalisaties die allerlei fabrikanten (zullen) aanbieden. Deze worden nu niet altijd in rekening gebracht, maar mits wat lobby-werk komt dat in de volgende versie(s) wel. Indien je dan je berekeningen herdoet, kom je wellicht beter uit. Enfin, dat is zoals ik het begrijp.