Budget, isoleren of balansventilatie met WRC

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

De voorlopige plannen voor het isoleren van onze woning zijn als volgt. Er wordt 6cm PUR (gespoten) voor de vloer, 7,5 cm glaswol met een lambda van 0.034. Nu wordt er ook 15 cm glaswol voor zien voor het plafond. Er is ook een onderdak voorzien waarbij later 20 cm cellulose kan gespoten worden wanneer er iets meer budget vrijkomt. Het glas heeft een k-waarde van 1.1. Er is ook een condesatieketel voor zien van 24 kw. Ons huis is een halfopen bebouwing met een vloer opp van 150m² + nog een zolder (met opp van 60 m²) die nog niet gebruikt wordt.

Ik heb nog een budget van 5000 euro, wat zou ik hier nog het best mee doen? Ik zou in mijn muren graag 9cm glaswol of 12 cm steken maar dan komt een balansventilatie met warmtewisselaar (deze zou ik zelf installeren) terug in het gedrang denk ik als ik voor 12 cm glaswol kies? Kan ik achteraf de warmtewisselaar bijvoegen?

Met der tijd (terug als de budgetten er zijn) zou ik graag een zonneboiler plaatsen, zijn er zaken waarop ik moet letten bij mijn nieuwe installatie?

Tot slot heb ik gezien dat je voor luchtdicht te bouwen vooral moet letten op: de ramen dichten met een butylband , geen schuifraam maar een kipschuifraam, zoveel mogelijk vaste ramen, deuren voorzien van speciale afdichtingen onderaan, dak mooi afdichten bij de binnenmuur.

Alvast bedankt voor alle tips en adviezen

Mvg

Dieter

Reacties

Ik zou toch opteren voor zoveel mogelijk isolatie, vermits je die achteraf niet meer kan bijplaatsen.
Ivm met de ventilatie kan je bv de buizen en eventuele AWW al voorzien en dan achteraf als je terug wat meer budget hebt, de ventilatieunit aankopen.

Dieter,

zoals Marina zegt, opteer absoluut voor de extra isolatie. Dus toch naar 12cm in de muur gaan.
Voor een 3500 Euro moet je daar al een heel eind komen. Voor de overige 1500 Euro kan je dan je buizen van je balansventilatie al plaatsen.
Al zou het misschien nog beter zijn ook de andere isolatiepuntjes nog wat te verbeteren. Dus toch 10cm isolatie in de vloer voorzien en naar 20cm in je plafond gaan. Bedoel je trouwens dat je isolatie plaatst in de zoldervloer?
En ipv de ventilatiebuizen te plaatsen, enkel de openingen al te maken. Dat geeft je nog net iets meer budget nu voor de isolatie.
En dan later (best niet te veel later) ipv je zonnecollector, zet je je ventilatietoestel. Daar zal je meer plezier aanhebben dan met je zonneboiler.
Merk nog op dat ik die ketel van 24KW wel best zwaar vindt voor de woning die je beschrijft.

Walter

Dieter,
aangenaam, zelfde situatie als bij ons.
Wij hebben ook gekozen voor eerst alle belanrijke isolatieoplossingen, koudebruggen uitkappen, zolder isoleren, spouw opvullen, plat dak uitbouw isoleren, enz.
In deze tijd kan je nooit zeker zijn van je latere budget, dus er warmpjes inzitten met zo weinig mogelijk energie lijkt mij steeds de beste oplossing. Onze voolopige keuken komt grotendeels van het containerpark, en met hier en daar een ander deurtje mag die best gezien worden...

btw: als je geen boiler wil of kan plaatsen, is voor mij die 24KW best OK, als je wel met een boiler werkt zou ik zeker voor lichter gaan. Je hebt toch zonneboilerplannen?

Walter,
€1500 enkel voor buizen? als die zo duur zijn zal het bij ons moeten werken met wat gegalvaniseerde kachelbuizen van €5/lopende meter.