Balansventilatie en Thermelec

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Mijn plannen qua balansventilatie worden vrij concreet. Wil opteren voor het verdeelsysteem van Thermelec met de flexibele 50mm buizen en daaraan gekoppeld de Symphony balansventilatie van Thermelec of de Orcon. Zijn er mensen hier die dit reeds geinstalleerd hebben en hun ervaringen daarmee ? Met dank,
Jan

Reacties

Geachte Heren,

onze ventilatie systemen hebben een rendement, bij de laagste snleheid van de groep, van ongeveer 80 - 85%.

Bij sommige leveranciers maken ze je wijs dat rendementen van 90 en 95 % haalbaar zijn, doch dit is niet mogekijk!!! Dits i wel mogelijk indien de groep in nullast draait!!!

Bij Thermelec worden de rendementen gegegen bij opstelling en bij de verschillende debieten ( 3 snelheden )

Wat betreft de flexibele buizen van 50mmm. Deze zijn glad van binnen en anti statisch ( speciaal ontworpen voor ventilatie ). de max. snelheid bedraagt 2 tot 3m/s.

Ik heb een praktisch probleem voor de afvoer van vervuilde lucht uit onze woning.
Door de constructie van de verbouwing kan ik enkel nog de vervuilde lucht van balansventialtietoesten en dampkap afvoeren door onze voorgevel.
Om hier zo weinig mogelijk gaten in te moeten maken denk ik eraan beiden door 1 opening naar buiten te brengen.
Bedoeling is binnen vlak voor de muurdoorgang een T-stuk te zetten en dit dan naar buiten brengen op 1 rooster.
Aan deze T komt enerzijds een reductie naar d125 en dan de buis tot de dampkap en anderzijds de afvoer van de balansventilatie (d160 ??). Op beide zou ik een terugslagklep kunnen plaatsen.
Wat denken jullie van deze opstelling ?
Is als afvoer van de balansventilatie d160 voldoende ?
Tenslotte op welke aansluitingen van de ventilatie moet er een demper komen ?

Mr. Philippe

U beweert dat uw toestellen een rendement hebben van ongeveer 80 - 85%. Voor een kruisstroomwarmtewisselaar is dat een enorme prestatie, en ik heb dan ook m'n twijfels over die cijfers. Bij het europese testcentrum TZWL in Dortmund halen dit soort warmtewisselaars hooguit 75% bij de laagste snelheid en lucht met een RV van boven de 50%. Bij hogere snelheden en en lagere RV gaan daar direct nog een paar punten af.
Maar geef toe, kruisstroom is uit de tijd, wie werkt daar nu nog mee?
De moderne tegenstroom warmtewisselaars halen wel makkelijk 90 tot 99% bij 100 Pa extern en bij 50 tot 100% van hun debiet. U trekt die cijfers in twijfel, maar de testresultaten zijn gepubliceerd. En u weet net zo goed als ik dat, indien daar 'gefoefeld' werd, de zogenaamde benadeelde partijen direct zouden procederen. En dat gebeurde tot nog toe niet. Laat uw toestel daar eens testen, dan is er tenminste een vergelijkingsbasis.
Wat betreft de flexibele buizen van 50mm, bij 2 m/s (wat mij betreft al te snel is) kan zo'n buis ongeveer 11m³/h aan, bij 3m/s hooguit 17 m³/h. Rekening houdend met onze (idiote) Belgische norm heb je voor een badkamer dan 3 tot 5 buizen nodig, begin daar maar eens aan.

Hans

Helaas voor Thermelec bestaat er een officiele test van hun apparatuur. Die vindt up op de volgende site : http://www.hvi.org/displayindustrynewsalphasub.cfm?industrytopicnbr=577. Daar zijn heel wat Amerikaanse teoestellen op dezelfde manier uitgetest.
Hun toestel is de Fantech Symphony.

De interessantste waarde is de "sensible recovery efficiency", waarbij ook rekening wordt gehouden met het energieverbruik van de ventilators. De Symphony haalt hier bij een debiet van 57 l/sec 56%. De beste toestellen komen boven de 80 %

Bob

Interessant, maar niet voor Thermelec vrees ik. Tenminste als hun toestel inderdaad de Fantech Symphony is. Hoe heb jij dat gevonden?
Buiten het toch al niet schitterende resultaat van de warmterecuperatie, gebruikt dat toestel ook nog eens drie keer zoveel stroom als een modern europees toestel, ik neem aan dat zij nog met AC-motoren werken. Maar zelfs met de warmte van de ventilatoren erbij haalt ie nog maar 70% bij 140 m³/h.
Benieuwd wat hun sales manager daar op te zeggen heeft.

Hans

Beste philippe,

Het kanaalsysteem met een diameter van 50mm (buitenmaat) en 44mm (binnenmaat) is onlangs uitgebreid getest door een erkende instelling ! 25M³ tegen 3 meter/sec vergeet het ...
je kan maximum 20M³ door deze leidingen blazen met een snelheid boven de 3,5 meter/sec. Bij Ventichape systeem verdeeld met de luchtdebieten over meerder slangen waardoor het debiet gelijk verdeeld word ! met een maximum lengte van 10 meter gemeten weliswaar ! leidingen in de chape is inderdaad een oplossing voor velen ... en mits juiste dosering een goed systeem ! maar ze als een spagetti van slangen naar een verdiep hoger brengen, zoals ik dat overal tegen kom ... heb je meer dan 15 Pa per meter ?
ik ben ook voorstander van het leidingsysteem van 50mm omdat wij ze zelf aanbieden op de markt me de naam Ventichape ... alleen vind ik het belangrijk dat de gegevens juist zijn, en er geen gissingen worden over gemaakt !

veel succes met jullie beurs ...

Ventiline Belgium.

hans ik lees rendement 70proctent,hangt dat van de buiten temperatuur af of niet,ik lees zelfs over voorverwarmen
maar 70procent wil dat dan niet zeggen 30pocent verlies van warmte
want ik kan er nog altijd niet bij hoe men koude lucht van buiten binnen haalt en nafenant geen groot verlies meebrengt
als ik een ventilator achter mijn radiator zet zal ik dat niet voelen in cofort,maar hij moet toch de lucht op warmen van buiten en dat kost energie
die balans ventilatie doet eigentlijk toch het zelfde maakt gebruik van de warmte die ook van de radiator komt

Marcel

Ja en nee. Het rendement wordt bepaald bij bepaalde randvoorwaarden, bv buitent° 4°C met RV 80%, binnent° 21°C met RV 46% en een vooraf bepaald debiet. Dan wordt het rendement gemeten, maar dat geldt dus enkel voor die randvoorwaarden. Wortd de lucht droger of vochtiger, of wijzigd de t° of het debiet, dan veranderd ook het rendement. Maar meestal liggen die verschillen maar bij een paar percent. 70% warmterecuperatie beteknt inderdaad 30% verlies. Maar bij een gewone ventilatie heb je natuurlijk 100% verlies!
Doordat de betere toestellen met een regenstroom WW werken, gaat aan de ene kant koude lucht binnen komen, aan de andsere kant de warme binnenlucht. Doordat de lucht in dunne kanalen maar in tegengestelde richting stroomt, zal de warmte overgedragen worden van de koudere naar de warmere lucht.

Hans

Ik heb nu net een offerte ontvangen met hun nieuwe greenline groep met gelijkstrom ventilatoren en een tegenstroom warmtewisserlaar waar zij een rendement van 90% voor opgeven.
Wat is jullie idee hierover?

Jan

De buisjes van 50mm in de chape ( ventichape ) genoemd, hebben een maximum doorlaat van 18,54 M³/h indien een luchtsnelheid van 3.1 meter per sec is berekend.
De weerstand van een dergelijke buis in dat geval is gemeten op 4,6 Pa per meter, waarbij de opstelling met een stuk plat kanaal van 2,5 meter is toegepast. Deze metingen werden uitgevoerd door Vincotte, en er is daarvoor een volledig meet- en keuring voor afgeleverd. Tevens zijn ze niet geheel glad van binnen, want anders kun je ze niet goed buigen, belangrijk om weten bij gebruik van ventichape, is het aansluiten van de aantal kanalen pet ventiel ! vb: een slaapkamer heeft 50 M³/h
formule: 18,54*3 = 55.62M³/h ( overtollerantie )GOED DUS ! indien echter dezelfde slaapkamer 60M³/h zou nodig hebben, kan je eventueel een 2 de ventiel opteren, of muurrooster met 4 slangen ( ventichape ). Het is balangrijk om ventichape goed te leren kennen, haar voordelen; maar ook haar beperkingen ! vanaf 1 februari 2007 zal de diameter 75mm ventichape leverbaar zijn ! ( dit voor opbouw of instort rechtstreeks in de beton ). Ik wens U veel succes met uw keuze ...

vr.gr.

johan

Jan

Weet dat 4.6 Pa/m behoorlijk veel is. Stel dat je in een willekeurige kamer 55 m³/h nodig hebt, en de afstand van de centrale koker bedraagt 5m, dan zit je enkel voor dat stukje buis al aan (3*5*4.6Pa) 69 Pa! Veel van de ventilatietoestellen kunnen hooguit 200 Pa aan, dus een paar van die leidingen, een goede fijnstoffilter (einddruk ook al snel 50 tot 60 Pa), en je zit aan de grens wat zo'n toestel aankan. En dat betekent dat de vooropgestelde verbruikwaardes dan ook behoorlijk overschreden kunnen worden.
Mijn goede(?) raad: vermijd zulke systemen en geef de voorkeur aan ronde kanalen.

Hans

Hans,

Jouw berekening klopt hier wel niet ?!? de 4,6 Pa is berekend op de totale lengte van 10 meter met 3 slangen, en zoals ik reeds aanhaalde een plat kanaal van 2,5 meter !!! Dat wil zeggen 4,6 Pa * uw 5 meter = 23 pa op het ventichape vloeropbouw systeem ! ik weet dat je heel moeilijk te overtuigen bent van iets anders dan dat jezelf toepast, en dat siert U, maar het zou niet wijs zijn om dit product zomaar in twijfel te trekken, dat op dit moment in NL, DE, en Oostenrijk word verdeeld. Waar tevens een team van de engineering van zowel Vincotte alsook Ventiline een waardevolle en grondige voorstudie hebben over gedaan.
Er worden vandaag de dag in vlaanderen een 10 tal systemen verkocht met ventichape ... laten wij hopen dat ook Hans er eens ééntje probeert en dan vervolgens deze beoordeeld !

vr.gr.

Johan

Johan

Ja, ik heb weer te rap gelezen, ik dacht dat het per slang was, mijn exuses.
Blijft desalniettemin nog erg veel naar mijn mening. Wij houden een grens van 0.7 Pa/m aan, minder dan de helft van wat jullie aanhouden. Lagere snelheid dus minder weerstand, minder lawaai, lager energieverbruik. Maar ik zit dan natuurlijk wel met dikkere buizen.
En ik ben inderdaad soms moeilijk te overtuigen, ik hou nu eenmaal van een rechtlijnig systeem, geen combinatie van verschillende materialen en steeds wijzigende sectie's en vormen; en van een systeem dat makkelijk reinigbaar is. Maar ik ben me best bewust dat deze weg ook een aantal beperkingen met zich meebrengt.
Het feit dat dat ook in andere landen toegepast wordt is een nepargument, in andere landen wordt bv ook gerookt, maar dat betekent niet dat dat goed is.

Hans

Hans,

Ik deel zonder meer Uw mening wat betreft de vele voordelen van ronde galva kanalen, ik gebruik bijna 60% van de installatie's in galava-rond, ventichape is een oplossing voor plaatsen waar ik moeilijk met rond galva kan geraken. Mijn mening is dat de combinatie van zowel rond galva en ventichape een ideale oplossing biedt voor de eindklant. De luchtweerstand valt wel mee hoor, je moet het gewoon leren toepassen ...
Eén opmerking heb ik wel, bij het vervaardigen van galva-rond wordt een industrieel smeermiddel gebruikt, waardoor de binnenkant van de galva kanalen erg vettig zijn, wat is daarover uw mening ? kan dat dan geen kwaad ...

graag uw woning hierover ..

Groeten, johan

Hans,

Ik deel zonder meer Uw mening wat betreft de vele voordelen van ronde galva kanalen, ik gebruik bijna 60% van de installatie's in galva-rond, ventichape is een oplossing voor plaatsen waar ik moeilijk met rond galva kan geraken. Mijn mening is dat de combinatie van zowel rond galva en ventichape een ideale oplossing biedt voor de eindklant. De luchtweerstand valt wel mee hoor, je moet het gewoon leren toepassen ...
Eén opmerking heb ik wel, bij het vervaardigen van galva-rond wordt een industrieel smeermiddel gebruikt, waardoor de binnenkant van de galva kanalen erg vettig zijn, wat is daarover uw mening ? kan dat dan geen kwaad ...

graag uw MENING hierover .. ( even te snel hé getypt )

Groeten, johan

Johan

Kan blijkbaar geen kwaad, maar ideaal is dat zeker ook niet. Ik ga er van uit dat daar toch wel wat stof zal aan blijven plakken. Maar - althans diegenen die wij gebruiken -die zijn nu ook weer niet zo vettig hoor.

<< De luchtweerstand valt wel mee hoor, je moet het gewoon leren toepassen ... >>
Dat vind ik wel een rare opmerking, weerstand heb je of heb je niet, maar leren toepassen?

Hans

Hans,

Ik sta momenteel aan het hoofd van een organisatie, waar ik veel installaties de revue zie passeren, wanneer IK bedoel leren toepassen, wil ik daarmee zeggen dat wanneer bvb: 5 installateurs in dezelfde bouw een ventilatie systeem zouden mogen uitrekenen en plaatsen er 5 verschillende aanbiedingen op tafel zullen liggen, één ieder overtuigt van zijn eigen systeem ! en als ik dan hun uitleg hoor over hoe zij dit installeren, concludeer ik vaak dat men niet de weg van kwaliteit ... bv geen geluidsdemper, Pvc flexibele leidingen, Galva onbehandeld in de chape ???? Hoe lang moeten wij dat nog zeggen, dat dat geen lang leven bechoren is ... de NL'ers hebben dat na 12 jaar eigenlijk door, in vlaanderen komt het hopelijk wat sneller !
Dampkap pvc buis doorheen de woning, stijgleidingen van d80 voor 175M³/h ... er is nog veeeeeeel werk aan de winkel, vind je niet ? Er was een klachtt van een eindklant binnen gekomen over een systeem ORCON dat op onverklaarbare wijze steeds uitviel ! Conclusie/ hij had een tijdschakelaar in de zekeringskast staan !! OEPS even niet gezien ... Mijn dag is weer eens goed !

tot de volgende

vr.gr

johan

Quote: "vanaf 1 februari 2007 zal de diameter 75mm ventichape leverbaar zijn ! ( dit voor opbouw of instort rechtstreeks in de beton )."

ik ga eind dit jaar beginnen met bouwen en volgend jaar dus pas met gelijkvloers. Ik zou dus onmiddellijk willen opteren voor systeem in den dek (beton). hoe weet jij dat dit komt en wanneer? Alvast bedankt.
Groeten Kevin

en wat heeft jan nu eigenlijk geplaatst ?

Symphony ventilatie C is ondertussen vernieuwd en heeft een nieuw jasje gekregen zo te zien.

http://www.thermelec-ventilatie.be/index.php/nl/ventilatie/producten/br…

 

dit is de link, hopelijk doet die het goed.

leidingen diameter 50 zijn nu diameter 63, de luchtweerstand is dus minder dan bij diameter 50. hier is me verteld dat de maximum lengte 15m mag zijn om 25m³ aan het uiteinde te krijgen per buis.

Ik las hier dat dit PVC buizen zijn.... nu staat er in de technische fiche van deze leidingen dat dit Poly Propyleen is en Poly Ethyleen. deze zijn zo goed als niet statisch en dus ideaal voor luchttransport aangezien er geen statische invloeden zijn.

Laten we even recapituleren: mensen hebben goede ervaringen met een merk en andere hebben minder goede ervaringen. besluit ik: de plaatsing is van belang voor een goede werking en een stil systeem, ongeacht het merk en de buizen.

LET WEL: kies uit de EPBD lijst voor een erkend product!

http://www.bouw-energie.be/download/systeemd.php

 

groeten

Steven