bouwen/isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Binnenkort zetten wij een stuk nieuwbouw aan ons bestaand huis. Dat bestaand huis is alles behalve geïsoleerd (bouwjaar is '37) en momenteel ook onmogelijk te isoleren (budgettairgewijs). Nu, de nieuwbouw willen we wél grondig isoleren, maar tusen het aangebouwd stuk en een achterste deel van de oude woning zullen in elkaar overvloeien. Zo krijgen we 1 grote ruimte, waarvan 1 derde niet geïsoleerd, en de rest goed geïsoleerd. Ik vermoed dus dat we heel wat warmte zullen verliezen naar het oude gedeelte toe (en wie weet tocht). In dat oude gedeelte is het plafond niet geïsoleerd, omdat we vaak in de ruimte erboven zitten. (Volgen jullie nog?) Ik vraag we dus af of we niet het best het plafond isoleren, zodat de warmte toch in de nieuwbouw en het gelijkvloers van de oude ruimte blijft, en we maar iets meer stoken als we in de ruimte boven het oude gedeelte zitten. Snappen jullie wat ik bedoel?

Ik heb een andere vraag. Omdat we zelf de nieuwbouw zullen zetten en ik moet opboksen tegen oude ideeën over isoleren, zou ik graag ergens een handleiding willen vinden met de opbouw van een goed geïsoleerd huis. Nu vind ik honderden discussie-threads, maar nergens een tekening met wat ik hoe en waar moet plaatsen. Zo'n plan, met details, zou toch een meerwaarde zijn voor de site, nee? Hoe isoleer je de vloer, hoe isoleer je het best als je cellenbeton of bakstenen of wat dan ook gebruikt. Hoe isoleer je een plat/hellend dak, etc... Dat zou me heel wat kunnen helpen.

Alvast bedankt

Tina

Reacties

Wim,

Welk boek heb jij gekocht?

Groetjes,
F

"duurzaam en gezond bouwen en wonen" van Hugo Vanderstadt en "Leefruimten, de grote raadgever voor ecologisch bouwen en wonen" van Thomas Schmitz-Günther, zijn bvb 2 algemene boeken die ik wel goed vind. Maar ook de meer specifiek gerichte boeken die je op de eerder genoemde sites kan terugvinden zijn doorgaans zeer interessant.

Groetjes wim