K30 theorie versus praktijk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

dag allemaal,

naar aanleiding van verschillen in jaarlijkse verbruikscijfers (bv. björn<>stefan) werd er gegisd naar de redenen hiervoor.

Begin april heb ik een HSB cursus gevolgd van VIBE. Daar heeft Paul Eyckens (Isoproc, invoerder o.a. Isofloc, ..) een hele uitéénzetting gedaan over wind-dichtheid, luchtdichtheid, damp-openheid, ... (een kier van 1mm over 1000mm isolatie, veroorzaakt een verhoging van het warmteverlies van 4,8 maal, bij een drukverschil van 20Pa)

Daar kan je volgens mij al heel veel verschil hebben...

Ik denk ook maar aan rockwool in spouwmuur, volledige spouwvulling zou verminderde isolatiegraad veroorzaken wanneer buitenmuur isolatie bevochtigd.
Wanneer je een luchtspouw hebt tussen gevel en iso, dan scoort de iso ook minder (dan de theorie), te vergelijken met een warme trui; om een bij wind ook nog warm te hebben moet je zorgen voor een wind-block.

groeten

jeroen

ps dit lijkt wel en pleidooi voor HSB...

Reacties

Hoi..

Vraagje over papiervlokken. Kan je dit nog steeds gebruiken indien je een gewapende folie (zoals deltavent) gebruikt hebt als onderdak? of moet je altijd al Celit voorzien hebben,

Groetjes
Davy

Hans,

"Als je perse met minerale wol wil werken zou ik een dampscherm en geen damprem aanbevelen, werk je met cellulose is een damprem (pro-clima) de beste oplossing."

Verklaar u nader?
Waarom een dampscherm voor minerale wol. Als ik toch met pro-clima zou werken voor minerale wol, wat zo da het negatieve effect kunnen zijn.

Bedankt voor uw commentaar.
Johan