isoleren van een traphall vanuit de kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ons nieuwbouwhuis zal volledig onderkelderd worden.
We willen het ook goed isoleren ( muren, vloer van gelijkvloers verdiep en dak )
Deze vloerisolatie wordt echter doorsneden door een traphall ( en eventueel liftkoker) vanuit de kelder tot op het zolderverdiep.
Als ik die traphall binnen het geisoleerd volume wil brengen moet ik het gedeelte in de kelder isoleren.

Heeft iemand dat reeds gedaan?
Hoe laat je dan deze isolatie aansluiten met de vloerisolatie van het gelijksvloers verdiep, zonder koudebrug?

Hebben jullie andere bedenkingen of voorstellen?

bert

Reacties

Bert,

Heb daar ook over zitten nadenken.

Uiteindelijk komt bij mij de keldertrap buiten het geisoleerde volume te zitten.

Anders moet je daar onder meer een 'luchtdichte buitendeur' en extra detailwerk voor de isolatie voor doen (ligt eraan hoe 'koudebrugvrij' je het wil doen).

Meer last dan de kleine moeite om even naar de aangebouwde garage (met keldertrap) te gaan, als je in de kelder moet zijn.

Wim Van Goethem

beste,

kelder volledig isoleren en gevelsteen starten op perinsul ipv binnenspouw? Als je geen probleem hebt met grondwater, is dat de grote kost niet (bv. XPS).
Duurder maar beter is cellenglas, kan ook als je kelder in het grondwater zit, aangezien het cellenglas zeker geen vocht opneemt.

Ik heb zelf de kelder geïsoleerd met 10 cm XPS onbeschermd (wel geen grondwater)

ben

beste,

kelder volledig isoleren en gevelsteen starten op perinsul ipv binnenspouw? Als je geen probleem hebt met grondwater, is dat de grote kost niet (bv. XPS).
Duurder maar beter is cellenglas, kan ook als je kelder in het grondwater zit, aangezien het cellenglas zeker geen vocht opneemt.

Ik heb zelf de kelder geïsoleerd met 10 cm XPS onbeschermd (wel geen grondwater)

ben

Dag Ben,

Bedoel je dat jij je keldermuren aan de buitenkant geisoleerd hebt? Ik neem aan dat je kelder dan een bewoonde, of op zijn minst een verwarmde ruimte is?

Ik begrijp ook niet goed wat je bedoeld met het starten van de gevelsteen op Perinsul. Ik dacht dat een dergelijke tussenlaag enkel gebruikt werd op de dragende muren die geisoleerd werden aan de buitenkant, thermisch te scheiden van de vloer waarop ze dragen.
Wat is de bedoeling van een gevelsteen op een isolatie te starten?

Bij mij is de kelder onder andere de garage. Ik zag op dit moment nog geen noodzaak om die helemaal te isoleren.

Zijn er nog mensen die redenen zien om dat toch te doen?

Bert,

Bij mij is inderdaad de kelder een bewoonde ruimte, zijnde mijn architectenatelier.
Wat betreft de perinsul. De isolatie moet eigenlijk een schil vormen rondom je verwarmd volume. De kelder heb ik onder de kelderplaat geïsoleerd met drukvaste isolatieplaten (5cm - op de vloerplaat komt nog eens 5 cm isolatie) en tegen de kelderwand aan de buitenzijde met 10 cm. De kelder is dus volledig ingepakt. Als ik de isolatie aan de buitenzijde van de kelder wil laten overgaan in de spouwisolatie moet ik de perinsul onder de gevelsteen plaatsen (perinsul 9 cm breed), anders doorbreekt mijn gevelsteen de isolatieschil. Uw binnenmuur zit op deze manier binnen het verwarmd volume, dus is het niet nodig om die ook op perinsul te plaatsen.
Het principe staat met een afbeelding in de volgende thread:
http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1138203109&first=&last=
Op deze figuur is de kelder maar half ondergronds, maar voor volledig ondergronds moet je de vloerplaat ter hoogte van de perinsul denken (onderkant perinsul is onderkant vloerplaat).

Ik hoop dat het duidelijk is, anders mail je me maar persoonlijk, dan stuur ik wat werffoto's door.

ben

Bedankt Ben,

het is mij volledig duidelijk nu.

Zoals eerder gezegd is het niet de bedoeling om onze kelder volledig binnen het geisoleerde volume te brengen.
De traphal en liftkoker zullen wel centraal in het huis uit de kelder naar boven komen.

Ik moet dan Wim volgen die er op wijst dat ik dan ook een kwalitief goede deur zal moeten gebruiken in de kelder indien ik wil vermijden dat de balansventilatie lucht uit de kelder aanzuigt.

Ik denk er aan om plaatselijk de vloer in de kelder te isoleren ( iets groter liftput voorzien ) en ook de opgaande muren rond de trap vanaf de keldervloer tot tegen de gewelven. Ik zou dan onderaan de gewelven, tot vb op 1 m van de traphal, isolatie tegen de gewelven kunnen aanbrengen.

Zien jullie daar problemen is?

bert

Bert,

kan je de muren rondom de traphal niet ontdubbelen en ertussen isoleren + de muur aan de trapkant starten in de kelder op perinsul + de vloer van de kelder isoleren?

Je pakt eigenlijk de traphal dan in. Als je dan ook nog de aandacht aan de deuren geeft, lijkt me dit een eenvoudige oplossing.

Vraag je architect anders eens om een oplossing.

ben