overschakelen van mazout naar aardgas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij denken er al langer over om van mazout over te schakelen naar aardgas. Onze ketel is stilaan aan vervanging toe, dus dit is een goed moment om er verder over na te denken.

Onze bedenkingen bij mazout:
- uiteraard de hoge kostprijs
- je moet zelf opvolgen of de tank niet bijna leeg is en wij zijn daar niet zo goed in. Gevolg: ineens zonder zitten en een ketel die op de beveiliging springt en door een installateur weer in gang moet worden gebracht
- we hebben zopas een vermoeden van een lek of diefstal nadat onze dubbele voorraad tov. vorig jaar na 4 maanden al weer op is.
- de jaarlijkse onderhoudsbeurt en 3-jaarlijkse tankcontrole is vrij kostelijk.

Ik heb echter nog wel enkele vragen waarop ik geen antwoord vind op het internet:
1. Hoeveel kost een verwarmingsketel op aardgas ? Het is enkel voor de centrale verwarming en niet voor warm water.
2. hoeveel euro moet ik ongeveer uittrekken voor een doortrekking van een gasleiding van de straat naar onze woning ?
3. Is er een groot verschil in kostprijs tussen een nieuwe ketel op aardgas of één op mazout ?

Met een schatting of richtprijs zou ik al heel tevreden zijn, ik heb nu totaal geen idee...

Alvast bedankt.
Kaat en Co

Reacties

bij vreg kun je bijna alle info bekomen, --> google --> vreg

wij denken er ook over om die overstap te maken, maar wat ik niet goed weet is wat het laten verwijderen van de mazouttank zou kosten. Het is blijkbaar verplicht die te laten verwijderen ?

tank verwijderen bij mijn buur 2200euro
gas zal niet veel goedkoper zijn ,zijn aan elkaar gekoppelt
voor 1000 euro koopt u een ketel met blauwevlam brander bekend merk
dat uw ketel regelmatig uitvalt ligt volgens mij aan de man die het onderhoud doet
de aanvoer van de tank een vijftal centimeter hoger trekken kan zulk probleem zeerdikwijls oplossen,maar word nogalleens verzwegen
weeral sory voor de kritiek,maarondervind het gewoon

Dat verwijderen van de tank is wel een duur zaakje voor iets dat je niet meer nodig hebt ! Controleren ze dat ? En wat als je tank leeg is en ondergronds. Niemand heeft daar toch last van zou ik denken...

Het gaat me niet zozeer om de kostprijs van de aardgas of stookolie zelf. Dat is toch iets dat je moeilijk kan vergelijken en het is niet omdat het op dit moment zo of zo is, dat dat over 5 of 10 jaar nog zo is.
Stookolie is ook uitputtelijk en ik ben bang dat we toch ooit een overschakeling zouden moeten doen omwille van tekorten of milieumaatregelen.

Wel wilde ik de kostprijs weten van de overschakeling zelf. Ons besluit staat redelijk vast, 't is alleen de vraag wanneer we overschakelen.

mvg
Kaat

Wij gaan ook overschakelen, maar dan op pellets. Nu zitten we natuurlijk met een tank van 5000 l in de grond (zover ik kan zien door de vorige eigenaar eind jaren 70 in de grond gestopt). Begrijp ik goed dat je verplicht bent die tank te verwijderen of te neutraliseren (door de gewijzigde situatie hier weet ik niet of er uit halen nog zal lukken)?

MVG,
Frank

Dag Kaat,

Om de kostprijs van de aansluiting te kennen neem je best contact op met je distributienetbeheerder.

De kosten kunnen sterk uiteenlopen naargelang de situatie. Indien je huis aan de straatkant staat valt dat nog mee. Als je huis verder staat kan dit een belangrijke bijkomende kost betekeken.

Over welke gemeente gaat het (postnummer)?

V.

u bent wel verplicht de tank te late kuisen wat ook prijzig is,dan mag u ze volstorten

ter info
voor een tank van 5000 liter kostte het reinigen ongeveer 400 euro
opschuimen kostte ook ongeveer 400 euro (je kan de tank ook opvullen met zand natuurlijk) (de tank lag onder een oprit vandaar)

de firma die de werken uitvoert dient je een attest te geven zodat je dit bij eventuele controle kan voorleggen.

het uitgraven en ophalen van de tank kwam in dit geval op ongeveer het dubbele van de prijs
(prijzen begin 2005en excl btw)

Wanneer men aan een nieuwe ketel toe is raad ik u aan om de optie pellets toch even te onderzoeken. Wat de toekomst ook mag brengen met mazout of aardgas de stabiliteit van pellets zal het nooit hebben. Hiermee bedoel ik de stabiliteit in prijs. Pelletprijs zal in de nabije toekomst
( 10-20 jaar) waarschijnlijk stabiel blijven of dalen.
Waarom dalen? De pelletmarkt zal zich niet beperken tot houtpellets alleen maar voor de toekomst zijn er mogelijkheden voor graanpellets, maispellets en zeker interessant zijn de graspellets. Graspellets zullen amper de helft kosten van houtpellets. Alle grassoorten kan men gebruiken (liefst gemixt) maar sommige soorten geven een lagere aswaarde ( dit is momenteel een probleem om ze algemeen te gebruiken). Het as% kan problemen geven met de huidige pelletsystemen maar dit is een tijdelijk probleem dat zich zal oplossen wanneer aangepaste systemen op de markt zullen komen.
http://www.biopellets.org

ik vrees dat prijzen de markt van pelletskachels wel zal volgen,eens het zowat verzadigt is,die ruiken ook geld

Prijzen van pelletkachels zullen dalen. Momenteel kan men in Polen goede pelletkachels kopen aan de helft van de prijs. Dit heeft te maken met vraag. Er komen meer en meer aanbieders op deze markt. Ook cv-instalaties op pellets zullen goedkoper en compacter worden dit ziet men momenteel al in Zweden.
http://www.biopellets.org

sorry verkeerd uitgedrukt het gaat over pelletskorrels,hoe groter de vraag wordt hoe hoger de prijs zal worden vrees ik

Hoe werken die pellets voor centrale verwarming eigenlijk ? Ik vind het niet direct terug op de site. Moet je dan je pellets zelf aankopen en regelmatig bijvullen ? En zijn die dan in elke streek te koop ? Heb je dan niet enorm veel voorraad nodig ?

Kaat

Dag Kaat,

Er is daarover toch al aardig wat gezegd op dit forum. Ook gewoon even googelen op "pellets" geeft al aardig wat resultaten.
Hier is bvb een, willekeurige, link waar een en ander verduidelijkt wordt (hopelijk ken je voldoende duits of engels).
http://www.solarserver.de/wissen/pellets.html

Kwa opslag zijn er twee opties: een lokaal opslagvat, geleverd bij de ketel, van meestal rond de 100 kg (dus regelmatig manueel bijvullen. Pellets worden op pallet geleverd in zakjes van 15 of 20 kg), of in een citern voor bulkopslag (geleverd per tankwagen zoals mazout, en ingeblazen. Regelmatig controleren of opslag nog niet leeg is). Voor de rest werkt het praktisch hetzelfde als een traditionele cv.

Groetjes,
F

Met de nieuwe systemen bestaat er weinig comfort verschil tussen pellets, mazout of gas. Men kan een wormsysteem gebruiken voor de aanvoer wanneer men een cv-installatie heeft op pellets. Er zijn andere mogelijkheden met tanks onder de grond ( te vergelijken met een mazoutketel), opslag in de kelder ( vroegere kolenkot), opslag op zolder, opslag in pastiek zakken, los, in big bags...in feite is alles mogelijk. Momenteel in Vlaanderen zijn deze mogelijkheden nog niet allemaal ter beschikking maar dit zal komen. Men slaat zijn voorraad pellets op afhankelijk van zijn behoeften. Voor pelletkachels, tegelkachels is een verpakking in zakken eventueel een optie ( bv 1 zak gaat men om de 3 dagen bijvullen). Voor cv-installaties is bulk de oplossing. Men kan deze pellets bestellen bij een distributeur of fabrikant. Wanneer men wil en hoeveel men wilt. Pellets kan men meer dan 10 jaar stockeren zonder problemen. In Vlaanderen zijn pellets relatief weinig bekend maar er is een versnelde inhaalbeweging op gang gekomen. In Oostenrijk draaien 60% van de nieuwe cv-installaties op pellets, ook in Duitsland zijn pellets enorm populair geworden. Wanneer we Belgie op gebied van pellets Europees gaan bekijken staan we op de laatste plaats. Om een idee te verkrijgen tenslotte nog enkele cijfers: Zweden heeft een productie van 1,2 miljoen ton (heeft pellets tekort door de enorme vraag)
Belgie: schat ik heeft een productie van 25-35.000 ton.
http://www.biopellets.org
PS: wij zijn fabrikant voor de prive de andere Belgische fabrikanten zijn er enkel voor de groene energie Electrabel

guy hoe reageert de prijs in zweden daar op weet u dat,als de vraag groter is als het aanbod ben ik toch niet gerust

Zweden voert zijn tekort in uit Litouwen en Letland. Prijs blijft stabiel.

Wat betreft de reglementering buiten dienst plaatsen mazouttank.

Als de mazouttank zich niet onder bestrating bevindt bv klinker , macadam. (een dure tuin geldt niet) Dan moet deze verwijdert worden. Procedure is eerst reinigen, dan uitgraven, daarna het vernietigen van de Tank.
Als ze niet kan worden verwijdert, dan moet men ze reinigen
en vullen met inert produkt.

Als men dit niet doet, zit men met een huis met een verborgen gebrek. Zelfs na verkoop indien men dit niet gemeldt heeft dat men dit gebrek heeft. Is men nog verantwoordelijk hiervoor. En draait men ervoor op als men erachter komt.
En als de tank gaat lekken wat zijn dan de kosten denkt u.Dan kan het in de 10.000 euro's belopen ipv enkele 1000€ voor de opruiming van de tank.

Ps als je denkt dat je een lek hebt in de tank, laat dan een dichtheidsbeproeving uitvoeren op de tank om vast te stellen of er dat werkelijk een lek is in de tank of in de mazoutleidingen.

Bij het overschakelen naar gas mag men de extra kost voor het buitendienst nemen van de mazouttank niet verwaarlozen.

Dus, Ronny, als ik het goed begrijp blijft nita hierboven met een verborgen gebrek zitten (tank leeggemaakt, gezuiverd en volgeschuimd, want zit onder oprit). De wetgever heeft er dus geen probleem mee als die tank onder niet-privé terrein had gestoken. Laat ze dan maar zitten. Nochtans worden opritten en voetpaden om de haverklap opengebroken om een kabeltje of leidingeske bij te trekken, of gewoon te controleren of alles nog op z'n plaats ligt. Maar ongeacht wat de bijkomende kost voor het verwijderen van een tank is (opvullen kuil, heraanleg tuin, oprit, enz...), de burger zal moeten bloeden... (NIET iedere Belg heeft 75000 € op een spaarboekske staan).
Maar ja, dat zijn we onderhand al wel gewend!
Dat moest even van mij af.

MVG,
F

Ten andere, hoe kan een tank die gereinigd en gevuld is met inert materiaal nog beginnen lekken?

F

Allen, in de wetgeving staat duidelijk "wanneer het onmogelijk is om de houder te verwijderen, ...". Er staat niet uitgelegd wat deze onmogelijk inhoud. Als er iemand problemen heeft dat een tank nog in de grond zit, maar je kan je verantwoorden (stabiliteit nabij gelegen gebouw, kostprijs....) zie ik geen probleem dat de tank blijft zitten.

Van wanneer is deze wetgeving er? Wij hebben 10 jaar geleden onze woning gekocht, en de vorige eigenaars zijn ongeveer 20 jaar geleden overgeschakeld op gas. De mazouttank is naar mijn vermoeden blijven steken.
Is de vorige eigenaar dan verantwoordelijk voor een eventuele lek?
Wij zijn nooit op de hoogte gebracht van een eventuele mazouttank (hebben dit wel via andere mensen vernomen)
Ik weet zelfs niet waar die mazouttank zit, heb wel een vermoeden. Weet ook niet of deze tank ooit leeggemaakt is.

ik moet nog de eerste klant tegenkomen
die zijn tank heeft laten reinigen / weghalen

Dit is Belgie !

Thomas

Ben vanavond bij de milieudienst van de gemeente geweest, daar werd me verteld dat een tijdje geleden in Leopoldsburg en omstreken op initiatief van de gemeente een "tankslag" werd gehouden. Ze hebben daar een zo groot mogelijke groep bijeengezocht van mensen die hun tank wilden laten reinigen, en zodoende een korting van enkele honderden euros per tank kunnen bedingen. Mogelijk gaan ze dat hier, in overleg met de omliggende gemeenten in de toekomst ook doen. Hoewel dit België is, zijn er blijkbaar toch mensen die dat "beetje" extra willen doen.

MVG,
F

De Vlarem II - wetgeving is er op 1 juni 1995 gekomen.
De milieuadviesraad van Leopoldsburg heeft de eerste aanzet gegeven tot het organiseren van die tankslag.
In Beringen zal dit initiatief ook opgestart worden.
Wij als gemeente zullen dit jaar 3 tanks laten verwijderen, 3 tanks laten reinigen en opvullen en 1 tank laten reinigen.

Regelgeving stookolietanks Vlaams gewest:

Vanaf het ogenblik dat de tank niet meer wordt gebruikt heb je 2 jaar de tijd om ze buiten verbruik te laten stellen.

Principe:

- Tank wordt gereinigd door erkende firma, die een attest van reiniging afgeeft.
- Daarna wordt ze uitgegraven en vervoerd voor afbraak (mag slechts vervoerd worden onder dekking van attest).

Afwijking op principe:

Indien het om praktische redenen onmogelijk of zeer moeilijk is om de tank uit te graven (onder garagevloer, onder grote oprit), dan dient de milieuambtenaar van de gemeente die situatie na te kijken. Indien hij akkoord is, geeft hij toestemming om de tank te laten zitten.

Verdere procedure: reiniging, daarna opvullen met inert materiaal om verzakkingen te voorkomen als de wand het begeeft.

Heel die redenering van "verborgen gebrek" als de vorige eigenaar dit niet deed: daar ben ik nog niet zo zeker van; veel hangt af van de concrete situatie ter plaatse (indien je bv een luik in je garage hebt liggen dat toegang verschaft tot de tank zal dat nooit als verborgen gebrek beschouwd worden).

Werner

uw brandpolis dekt u toch tegen lekkende tanks

Werner, de wettelijke termijn is 36 maanden.

Bijgevoegd een van twee bestandjes die ik van de milieudienst op de gemeente heb gekregen.

Groetjes,
F

En hier het tweede bestandje.

F

WernerVdc,

Als je de toegaan tot de mazouttank zichtbaar laat, kan bij de verkoop er geen verborgen gebrek zijn, je zit de tank nog zitten. Maar meestal wordt deze toegaan vernietigd en dichtgemaakt zoadanig dat men niet meer ziet dat er een tank is. Bv het put wordt kapot geslagen in de grond en gewoon zand overgegoeit , dan zie je ze niet meer. Eb dan spreekt men over een verborgen gebrek.

Ten tweede wie koopt er een huis waarvan men weet dat de mazouttank er nog ligt en niet reglementair is. (gereinigd, gevuld met inert materiaal). Dat zal de nieuwe eigenaar eerst in orde willen hebben. (Op kosten van de vorige eigenaar).

Hoi,

wat is de prijs ongeveer voor het reinigen en inertiseren met zand?

Groeten.

Wil,

hangt van de grote van de tank af en van nog enkele faktoren.
Maar je kan rekenen van om en bij 1000 a 1500€.
Op de webside www.informazout.be kan je een lijst van sanerders terug vinden die je een prijsofferte kan laten maken voor de sanering van je tank.

Goedemorgen

Heeft er iemand ervaring met het ombouwen van een mazouttank tot regenwatertank?
Dus de normale reiniging zoals hierboven reeds uitgelegd + zandstralen + aanbrengen van een epoxylaag.
Ons probleem is er dat er geen mangatdeksel aanwezig is, maar daar zal wel een oplossing voor te vinden zijn.
Ik wil vooral zekerheid ivm regelgeving.

Bij mij komt er zeker geen aardgas wegens de veiligheid!

Bij vrienden is er onlangs en enorme gaslek geweest omdat ze bij straatwerken een leiding geraakt hebben en zo een leiding uit de muur werd getrokken !

Ze hebben geluk gehad dat ze thuis waren en hebben onmiddelijk de stroom afgesloten , de ramen open gezet en zijn dan gaan lopen !

Hadden ze dit niet gedaan was er geen huisje meer over !

Geef mij maar mazout , hebben juist een tank gestoken bij onze nieuwbouw met een condensatieketel !

waar vind ik informatie over poolse pelletkachels of verwarmingsinstallaties

Hallo iedereen.

Wij zijn ook van plan om over te schakelen van mazout naar aardgas. De mazoutketel loopt op zijn laatste benen en met de huidige olieprijzen zien we mazout niet meer zitten.

Mijn vraag. Op de site van Eandis.be staat hoeveel een aansluiting kost. Maar voor de gewone burger is dit latijn. Kan iemand een idee geven?

Er loopt een aardgasleiding aan "onze" kant van de straat en de woning staat 15m van de straat.

Met de fiscale voordelen valt de investering van een condensatieketel mee, maar wat de aansluiting betreft tasten we nog in het duister.

Bedankt op voorhand voor reacties.

beste peter,

wij overwegen hetzelfde en ik heb hier zelf ook achter geinformeerd bij IGAO
de aansluiting voor een "normaal" huishouden kost 245 euro (incl 21% btw)
je moet wel zelf de voorbereidingen op je eigen perceel doen, met andere woorden zorgen dat er een geul gegraven is en dat de leidingen klaar liggen, en dat binnen in je huis de aansluiting klaar is
ik heb er geen zicht op wat dit ongeveer gaat kosten
bij ons is het ca 20 m van de straat naar het huis
heeft iemand hiermee ervaring?

liesbeth

Een collega van me vroeg in 2006 een offerte om zijn ondergrondse mazouttank van 5000L te laten reinigen en dan te laten behandelen met een coating van epoxyhars.

Betrof de firma uit 8930 Menen: tel 056 51 86 54

Prijs is niet gering vanwege het vele manuele werk: 1685 euro zonder BTW.

Inbegrepen: reisuren, afnemen mangatdeksel, overpompen inhoud naar tijdelijke reservetank, verwijderen afvalresten, manueel reinigen en zandstralen, de coating. Nieuwe dichtingsring en bouten voor het mangatdeksel en het terug aansluiten der leidingen. Je krijgt ook een attest. Gaatjes kunnen worden gestopt aan 15 euro.

Beste Liesbeth,

Zo te zien zitten we een beetje in hetzelfde schuitje. Alvast tot ik vandaag checkte op de site van Eandis. Blijkt nu dat er een gasleiding ligt tot en met mijn buur juist naast de deur. Daar stopt ze. Zucht....

Dus eigenlijk zijn wij nog niet aansluitbaar

Wat nu? Ik kan me voorstellen dat het nu niet zo eenvoudig zal zijn om over te schakelen naar aardgas.

Heeft iemand hier dit reeds meegemaakt?

Bedankt

peter

Beste Peter,

Bij mij is het nu weer zo dat ik erover denk op mazout te blijven! We hebben pas onze tank laten controleren (om de 4 jaar) en de leiding van de tank naar de ketel laten reinigen (om de 10 jaar?).
We moeten in elk geval investeren in een nieuwe ketel maar als ik hier links en rechts op het forum lees is mazout in principe zuiniger als aardgas. Dus wie weet wordt het wel een condensatieketel op mazout! De prijzen van mazout zijn nu wel erg gestegen (meer dan aardgas) maar op iets langere termijn zou dit weer uitvlakken?
Ik had wel graag gas gehad om te koken... dat zal wellicht bij dromen blijven

Liesbeth

Beste Liesbeth,

ALs u overgaat tot aanschaf van een condensmazoutketel, let dan goed op het feit dat uw nieuwe ketel toch met hogere zwavelgehalte's in uw brandstof kan werken.

Brandstofleveranciers kunnen in de praktijk niet de lage zwavelgehalte garanderen(ook al zeggen ze van wel !)

Als uw nieuwe ketel er niet tegen kan en uw leverancier leverd brandstof met hoger zwavelgehalte zal de leverancier van uw ketel geen garantie geven ! Uw brandstofleverancier zal ontkennen dat er bij hem iets is fout gegaan en u zit met de schade.

Een moderne laag temperatuur ketel met een blauwe-vlam brander is voldoende , die zal reeds een behoorlijke brandstof besparing opleveren . De schouw isolatie en diameter zal ook moeten aangepast worden door de veel lagere rookgas temperatuur . Vergeet die condensatie ketel als je je huis niet kan verwarmen met een ketel temperatuur van +/- 50° C . Zelfs bij het opwarmen van sanitair water is de temperatuur reeds te hoog . Want dat condenseren krijg je pas bij koud retour water zoals bij vloerverwarming . Ook hier is een aangepaste schouw een must .
Koken op gas kan altijd ...gas in flessen bv .
Wat de gasprijs betreft ...wacht nog enkele maanden tot de nieuwe gasprijs bekend is , er zullen veel mensen jammer genoeg raar opkijken .

Bij verkoop van uw woning wordt sowieso bekeken of er een mazouttank gelegen heeft (als deze vroeger aangevraagd is toch... was pas verplicht vanaf de jaren 70 dacht ik dus indien vroeger gelegd zal deze niet aangevraagd zijn). De notaris zal dan automatisch vragen naar het attest van verwijdering of opvulling. Normaal zal dit dus ook in uw eigen aankoopakte staan.

Dit attest van verwijdering krijg je enkel indien de verwijdering of opvulling gedaan is door een erkende aannemer. Dit attest moet je ook binnenbrengen bij de gemeente en zal men ook hier bewaren.

wij deden al 2 keer beroep op www.tankproper.be Eén keer bij verkoop van onze vorige woning en nu dus in onze huidige woning. Prijs daar ligt wel wat lager dan de meeste prijzen die ik hier zie passeren.

Het verwijderen van de tank kan wel ingebracht worden voor een renovatiepremie dus zo kan je toch een 30% recupereren.