Combi-Patent 3in1

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik weet dat dit waarschijnlijk beter op bouwinfo.be past, maar ik probeer het toch hier omdat hier veel experts van warmtepompen + ventilatie zitten.

De Ochsner Combi-Patent 3in1 lijkt mij een interessant product daar ik voor mijn K27 woning het volgende in gedachte had:
Kleine gaswandketel van 9kWh + pelletkacheltje in living (voor de gezelligheid) + op termijn zonneboiler systeem.

Zou het niet beter zijn een alles in één installatie te verkiezen: zijn er mensen die hier wat meer info over kunnen geven?
Is de prijs hoger/lager dan alles apart?
Ons huis is vrij groot uitgevallen (=renovatie): 950m³.
Balansventilatie zou op 6200€ komen met een Storck installatie .
Warmtevraag bij -12 bedraagt zeker niet meer dan 9kWh (berekeningsblad Björn)

Verder nog dit: bij de "sloop" van de oude vloer vonden we een grondwaterput die nog actief is: zou dit eventueel een warmtebron kunnen zijn voor de warmtepomp??? (misschien een zot gedacht, maar ik stel toch liever de vraag: je weet nooit hé)

dankoewel,

uw groene vriend,
teizman

Reacties

Teizman,

ik zou zeggen, plaatsen die Combi en kom vertellen of het iets is... Ik zou het eigenlijk wel eens willen weten.
Ik heb geen idee of er in Belgie of in nederland er zo al ergens eentje staat. In Duitsland, Oostenrijk zijn er wel al verkocht. Als je Duits iets voorstelt, zoek eens op Duitse fora of stel daar eens de vraag.
Wat ik me afvraag, is enerzijds, heb je constant een warmte overdracht tss sanitair warmwater en tss buffer verwarming. Ik weet niet of dat zo een goed idee is. Zo wordt je sanitair water constant afgekoeld (opwarming met laagste rendement), en anderzijds zal je buffer verwarming hoger komen (lager rendement warmtepomp). Ik weet niet of mijn redenering zo goed is hier, maar ik zie het voordeel niet echt. Misschien kan iemand met ervaring met boilers die zowel voor verwarming als sanitair water gebruikt worden hier iets meer over zeggen.
Verder weet ik niet of dat gebruik van je afzuiglucht voor het opwarmen van je warmwater, geen extra geluidsoverlast geeft in je ventilatiekanalen geeft. Om de boiler te verwarmen, heb je snel een 400m3/h nodig en dat veroorzaakt toch wat lawaai in die compressor van de boiler.
En nog iets, geen idee of je hier ooit nog zonnepanelen kan op aansluiten. Op andere boilers van Ochsner kan dat wel, maar die zijn dan rond de 300L.
En verder, die lucht WP voor je sanitair water, ze geven enkel een vermogen bij 21°C; in de zomer is dat, dan zouden zonnepanelen je volledige sanitair water kunnen leveren. In de winter is je opbrenst een heel stuk lager.
Daarom zou ik eerder zeggen, neem de WP, neem een boiler voor sanitair water die door de WP gevoed wordt, neem zonnepanelen en zet een apparte ventilatie. Merk op dat in je offerte voor je ventilatie je ventilatie-eenheid maar een 2000 Euro kost. Die Ochsner ventilatie-eenheid is een heel pak duurder.
Prijzen die ik ooit eens gezien heb voor die combi waren rond de 15000 Euro. Maar dat was al een aantal jaren geleden.

Walter

De Ochsner warmtepomp is super, die kun je gerust nemen, dan liefst de directverdampende want die is goedkoper, vebruikt minder stroom en heeft een hoger rendement.

De WTW en lucht-warmtepomp sanitair zou ik vanaf blijve, is gekunsteld geheel en veel te duur.

Waarom neem je niet een 4.8kW warmtepomp (ca 1000w opgenomen vermogen, zeg maar een halve waterkoker), voldoet voor 50% van je verwarmingsbehoefte en kost paar 1000 euro.

De condensor schroef je rechtstreeks in een buffervat van ca 800L waat je 6-8 m2 panelen op aansluit zodat je ca 30% van je behoefte geheel gratis hebt. Buffer + panelen: ca € 4500,--

Evt voor de gezelligheid een pelletpakcheltke of houthaard in de woonkamer dekt de laatste 20%, hoeft niet meer dan 2000 euro te kosten.

Of laat de warmtepomp weg en neem een watervoerende pelletkachel, kost t zelfde als die wp + normale pelletkachel maar = gezelliger, ecologischer en goedkoper in verbruik. Wel ietsje meer omkijken naar...

Mvg Arnold

bedankt Arnold en Walter,

jullie reageren niet op mijn idee om het grondwater van mijn grondwaterput te gebruiken om warmte uit te extraheren: betekent dit dat dit inderdaad een stom gedacht was?

Het voorstel om een pelletkachel met waterdoorvoer te gebruiken lijkt me in de praktijk minder handig omdat deze kachel slechts een tweetal dagen rond komen met hun pelletvoorraad.

Zijn er in belgië mensen (sector zuid west vlaanderen) die ochsner plaatsen?

Voor een vermogen van 4,8kWh: hoeveel oppervlakte zou ik hiervoor moeten voorzien in mijn tuin? Onze grond is aan de natte kant...(een ruwe schatting volstaat uiteraard)

groetjes,
teizman

Walter,

Een combinatie met zonnepanelen vind je in volgend toestel van Blomberg

- maakt sanitair warm water uit ventilatielucht (systeem C)
- 300 liter vat
- ingebouwde warmtewisselaar voor zonnepanelen
- ingebouwde warmtewisselaar voor externe warmtebron
- mogelijks een elektrisch element in te bouwen

Voor oudere woningen waar een balansventilatie geen optie is(niet luchtdicht), lijkt me dit een goede oplossing.
In de zomer maak je het sanitair warm water met zonnepanelen, in de winter heb je een ventilatiesysteem en recupereer je de warmte uit de ventilatielucht voor de aanmaak van sanitair warm water.

http://blomberg.mcs-world.de/html/products/data/brauchwasserwarm/zuluftwarmepumpe/wpl5030solar.html

Klik ook op "zum download", daar staat het duidelijker beschreven.

vr gr

Pluto

PLuto,

alle luchtwarmtepompboilerfabrikanten (wat een woord) die ik ken, bieden een extra warmtewisselaar aan of bouwen die standaard in. Eentje met twee extra warmtewisselaars zoals die Blomberg is wel iets speciaals.

Teizman,

die waterput, lijkt me geen goed idee, of het moest een ondergrondse vijver zijn. Met de vermogens die de WP onttrekt vermoed ik dat je snel bevriezingsverschijnselen zult hebben.
Ivm met de oppervlakte nodig: een horizontale bodemcollector kan ergens tss 10 en 35 Watt/m2 leveren. 10Watt/m2 voor droge zandgrond, 35Watt/m2 wanneer je in grondwater zit (dit haal ik uit documentatie van Viessmann).
Om 4.8KW te produceten moet je grondcollector ongeveer 3.8KW (die andere 1 kilowatt is electrisch vermogen). En dan kom je ergens tss 110m2 en 150m2 uit.
Al vermoed ik dat je met 100m2 ook toekomt. Ik heb al fabrikanten weten rekenen met 50Watt/m2 en meer zelfs.

Walter

Hier nog een leuk ding, een combinatie van pellets, zonnepanelen en sanitair warmwater. Ge kunt er uw zwembad ook mee opwarmen.
Dat is volgens mij hét systeem van de toekomst : een grote buffer van enkele duizenden liters die dient als verwarmingscentrale, omdat een grote buffer compatibel is met elke verwarmingsbron.

vr gr

Pluto

Pluto

Wat een onding

En niets over rendement, vermogen (van de warmtewisselaars), hoe het as eruit halen etc... lijkt me niks.

Mocht ik mijn huis opnieuw mogen bouwen (staat net 1/2 jr...) dan zou de basis een 25000 liter stalen tank zijn (voor zeer weinig te bekomen) met een friswaterstation en zonnencollector van ca 40 m2.

De tank is geisoleerd en staat in midden van de woning, wordt s zomers en in de herfst en in heldere winterdagen met enkele 10tallen tot 100 en kWh geladen door de zonnepanelen.

Nul veriezen want hij staat in huis

Een simpele atmos houtvergasser kan af en toe s zaterdags een dagje aan op echt sombere weken.

Volledig onafhnakelijk systeem, in aanschaf niet duurder dan een warmtepompsysteem of een pelletketel+zonnepanelen.

Zie ook diverse sites op sonnenhaus

In die zin inderdaad: lang leve de grote buffertanks!

Mvg Arnold

Arnold, het gaat over het principe... Je mag ook een Solvismax nemen hoor.

PS Je zal toch een flinke aanhangwagen eikenhout mogen opstoken in een simpele Atmos vergasser om een 25 ton buffer op 95° te krijgen. Gaat dat lukken op een bewolkte zaterdag denkt ge ?

vr gr

Pluto

Pluto,

Dat gaat zeker lukken, want de zon heeft deze opgewarmt in de zomer. U moet enkel met de kachel de verliezen opstoken. Vergeet niet dat de zon in de winter ook zorgt voor opwarming, wel in mindere mate maar toch. Arnold heeft het bij het rechte eind.

Hans V.