help, condensatieprobleem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Forumgenoten,

Na een winterstop ben ik terug begonnen met de renovatie van mijn casco woning tot een lage energiewoning. Ik moest echter meteen condensatieproblemen vaststellen (met inbegrip van schimmel - zie foto). Moet ik mij zorgen maken? Bijkomende elementen:
- de woning wordt nog niet bewoond
- de woning is windicht gemaakt met pro-clima
- Het dak is met ongeveer 30 cm isofloc gevuld
- De muurdoorsnede (van buiten naar binnen): 40 cm baksteen, 17 cm Isofloc, Pro Clima damprem/windichting
- de balansventilatie is nog niet geïnstalleerd.
- K-waarde velux raam: 1.2

Moet ik bijkomende maatregelen nemen of zal het allemaal wel los lopen als de balansventilatie geïnstalleerd wordt? Op de foto zie je ook net de schimmel op de onderkant van het raam en de waterstrepen op de onderste gyprocplaat.

Alvast bedankt en groeten,

Wim

Reacties

wim,

is er momenteel enige vorm van ventilatie? stond de veluxverluchting open?

groeten,
christophe

Wim,
Had hetzelfde probleem. Is juist een kwestie van ventilatie, ofwel manueel of met mech.ventilatie. Nu alles
met balansventilatie. Probleem opgelost. In een degelijk geisoleerde woning blijft het glas het koudste vlak. Daarop condenseert de verzadigde vochtige binnenlucht.
Mon

Dag Christophe,

Neen, de dakraamntilatie staat niet open (ik wou mijn schaarse warmte niet verliezen - de verwarming is nog niet volledig geïnstalleerd).
De enigste ventilatie zijn een paar sneden in de proclima die uitgeven op de - nog open - gaten voor de balansventilatie.
Als ik de dakraamventilatie openzet zou dat toch een kleine tocht moeten veroorzaken een - een deel - van het probleem oplossen (?)

PS: ook op de muurramen (k1.1) zet er zich condensatie af. De reden waarom ik mij toch ongerust maak: er woont nog niemand (lees: er wordt nog maar nauwelijks vocht geproduceert).

Groeten,

Wim

Wim,

't is niet omdat er nog niemand woont dat er geen vocht wordt geproduceerd. Beton, mortel, pleister, ... worden allemaal aangemaakt met water ... Dat water moet nadien nog weg, vandaar dat men soms stelt dat een bouw een tijdlang moet uitdrogen alvorens je bvb kan verven.

groeten,

Björn

Wim,

uit nieuwsgierigheid, welke oriëntatie heeft dat dakraam ?
ik heb het zelfde bij mijn noordelijk dakvenster. Niet bij het zuidelijk.

Ventilatieklep staat open , noordkant is al een slaapkamer, zuidkant ook nog in opbouw.

Ik merk dat er soms zelfs vocht tussen de twee raamvleugels zit, door het raam een dag open te zetten is dat wel opgelost, maar ja

Relatieve vochtigheid in de kamer ligt rond de 40%.

Geert

Dag Geert,

Ik heb het probleem op alle ramen, dus dakramen aan het zuid-westen en de dakramen aan het noord-oosten. Ook op de gewone muurramen (maar dan wel zonder schimmel).

Belangrijk detail: er wordt nog niet verwarmd.

De ramen openzetten... tja, dat wil ik juist vermijden. Misschien moet ik een extra afzuiging voor de balansventilatie voorzien (Paul Ventos 50 DC ijlandversie)

Wim

Wim,

dan moet je een evenwicht zoeken tussen lichtjes verwarmen en wat meer ventileren.

Ik moet nog de afzuiging installeren en heb deze winter alle ramen op een minikip gezet (max 1 cm) en de slaapkamers lichtjes verwarmd. Daarvoor had ik hetzelfde probleem als jou.

Op die ene zolderkamer blijft het echter een probleem. Ik vermoed ook wel dat zo'n veluxen minder luchtdicht zijn, met alle gevolgen van dien.

Geert

Een theorietje van mij persoonlijk, verbeter mij als ik fout ben...
Bij een minimum aan verluchting, maar zonder verwarming komt er dus overdag lucht binnen met een bepaalde RV, 's nachts koelt het af, die lucht kan dat vocht niet vasthouden, dus moet het wel ergens op neerslaan.
Droog houden zonder een minimum aan verwarming kan dus niet...