mazoutverbruik meer dan verdubbeld ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een vrij dringende vraag over ons mazoutverbruik. Vorig jaar kwamen we het jaar door met 1000 liter mazout (we gebruikten onze verwarming ongeveer 6 maanden). Dit jaar hebben we 2000 liter laten leveren begin september en nu, na amper 4 maanden lijkt onze tank weer leeg te zijn. Wij zijn natuurlijk in alle staten met de prijzen van tegenwoordig. We hadden gedacht ruim toe te komen. Ons verbruik is wel iets gestegen, daar ik nu vaker thuis ben. Ik heb het berekend op gemiddeld 4 uur per dag 6° celsius meer dan een jaar geleden.
Kan deze, volgens mij vrij lichte, stijging in verbruik meer dan een verdubbeling van het mazoutverbruik teweeg brengen op zo'n korte tijd ???

We zijn er helemaal ondersteboven van en denken al aan een lek of een foute levering...
Als iemand een idee heeft ? We willen natuurlijk snel weten wat er aan de hand is.

groeten
Kaat

Reacties

Een lek of diefstal kunnen wel eens dicht bij de waarheid zitten.
Foute levering is praktisch uitgesloten aangezien die trucks zeer nauwkeurig zijn afgesteld.

Temperaturen deze periode al vergeleken met vorig jaar?

Misschien kouder geweest?

1000l is ook wel weinig... tenzij in een goed geïsoleerde woning.

Laat je de installatie, zoals voorgeschreven, jaarlijks onderhouden?

mvg

Jeroen

Temperaturen deze periode al vergeleken met vorig jaar?

Misschien kouder geweest?

1000l is ook wel weinig... tenzij in een goed geïsoleerde woning.

Laat je de installatie, zoals voorgeschreven, jaarlijks onderhouden?

mvg

Jeroen

Kaat,

Op drie maand 2000 liter lijkt mij inderdaad enorm veel (ik reken oktober niet mee). Het eerste wat je kan doen is je huidig verbruik van zeer nabij volgen: vb elke week op dezelfde dag het niveau controleren.

Danny

Onze installatie wordt jaarlijks nagekeken en schoongemaakt. Dit gebeurde in oktober. Dan hebben we dus ook pas de verwarming opgezet. Ook de tank zelf is gekeurd en heeft een groene dop, de datum is nog niet verstreken.
Die 1000 liter was niet echt genoeg voor een heel jaar, vandaar onze beslissing dit jaar het dubbele te nemen. We hebben vorig jaar de verwarming afgezet in de lente en een tijdje met dikke truien rondgelopen omdat het onverwacht nog een periode wat kouder was. Nu zien we dat natuurlijk niet meer zitten.
We zullen moeten bijbestellen, maar hopen natuurlijk dat we dan geen lek hebben. Maar deze controle zal ons ook wel wat kosten denk ik.

bedankt voor de reactie
Kaat

ik zou eens zien wat mijn brander verbruikt,en dan een urenteller tussen zetten zo krijgt u toch al een indruk

De laatste 4 maanden van 2004 hadden 922 graaddagen (ukkel)
De laatste 4 maanden van 2005 hadden 823 graaddagen (ukkel)

De cijfers voor januari zijn nog niet beschikbaar.

Zou kunnen dat januari dit jaar kouder was, maar niet zodanig dat het verschil zo groot zou zijn.

Ben je zeker dat je correct gemeten hebt ?
Hoe vaak meet je hoeveel er nog in de tank zit ?
En op welke manier ?

dirk

Dirk,

Waar vindt je die informatie van de graaddagen?

Mathieu

Ik heb even een excel sheet in elkaar gebokst waarmee je middels het aantal resterende cm je verbruik vrij nauwkeurig in de gaten kan houden.

Hier komt ie dan....

Nog even twee kleine opmerkingen ivm de excel sheet :

1. Het gemiddeld jaarverbruik is uiteraard pas nuttig indien je dit over een periode van 1 jaar bekijkt. Indien je enkel het verbruik van bv februari invult verkrijg je een verbruik dat je jou ergste vijand niet toewenst.

2. Het in ook interessant om te meten na het stookseizoen en vervolgens juist voor het volgende stookseizoen. Zo weet je het verbruik van "warm water" gedurende die periode. Dit is namelijk de periode waarin jou CV-ketel het minst rendement levert door de grote stilstandsverliezen telkens na het opwarmen van de boiler.

Dirk, een antwoord op je vragen:

Ben je zeker dat je correct gemeten hebt ?
De verwarming sprong geheel onverwacht af. Het zou betekenen dat we op 4 maanden tijd 2000 liter verbruikt zouden hebben. Daarom schrijf ik 'onverwacht'. Het meten kan dus niet anders dan correct zijn volgens mij.

Hoe vaak meet je hoeveel er nog in de tank zit ?
Normaal gezien zouden we met een verdubbeling van het aantal liter van vorig jaar ruimschoots de winter moeten zijn doorgekomen. We dachten dus nog niet aan meten voor een paar maanden. Ik dacht dat meten voor en na de wintermaanden wel voldoende zou zijn.

En op welke manier ?
We hebben een meetklok in de kelder waar onderaan een trekker zit. als je eraan trekt gaat de wijzer naar het percentage van de tank dat gevuld is.

Ik moet ook nog vermelden dat wij het niet gewend zijn om met mazout te verwarmen. We wonen hier nu bijna 2 jaar en hebben daarvoor altijd met aardgas verwarmd. We hebben dus maar 1 voorgaand jaar om mee te vergelijken, maar toch lijkt ons het verschil wel heel groot...

Ik denk erover om morgen een controle van de tank aan te vragen op een eventuele lek, maar zo'n 1000 à 1400 liter lekt toch zomaar niet uit een ondergrondse tank.
Anders houden we rekening met diefstal.
Ik ga nu ook die sheet eens bekijken... alvast bedankt voor de reacties. Ik ben een leek op dit domein

Kaat