luchtdicht bouwen, keuze van schrijnwerk.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen,

We trachten onze toekomstige LEW zo luchtdicht mogelijk te bouwen. Dankzij dit forum zullen we dus binnen afzienbare tijd ook ons eigen comfortabele en energiezuinige woning hebben. Zonder dit forum zou dit ongetwijfeld een tradioneel gebouwd "energiegedrocht" geweest zijn. Dus toch nog even een dankwoordje aan iedereen voor al deze informatie.

Voor alles wat te maken heeft met isolatie, isolerend glas, type's van verwarming, balansventilatie, zonneboilers, zonnewering, enz bevat dit forum een schat aan informatie. Wat luchtdichting betreft hebben wij, en wellicht ook anderen, nog wat vragen.

Wat voor ons momenteel heel belangrijk is, is de keuze van het buitenschrijnwerk. Aangezien luchtdichtheid zeer kritisch is in combinatie met balansventilatie willen we hier zeker niet de foute keuze maken.
Door een moderne bouwstijl en enkele grote glaspartijen hebben we gekozen voor aluminium. Verschillende profielen halen toch een Uf waarde van 1,6 tot 2,1 afhankelijk van het raamtype, dus dit is zeker aanvaardbaar voor onze LEW. De optie om passiefhuisramen te plaatsen is komen te vervallen wegen budgettaire redenen, ergens moet een lijn worden getrokken.

Nu de eigenlijke vraag :

Hoe kan je vaststellen welk "merk" van aluminuim ramen de beste luchtdichting heeft. Ik heb getracht om dit af te leiden uit de klasse van de EN 12207 Norm voor luchtdichting, echter wanneer je de ATG rapporten raadpleegt, verkrijg je soms de meest onverwachtte resultaten.
Het gaat hier voornamelijk tussen klasse 3 en klasse 4 (volgens EN 12207 dus). Maar, wat blijkt : Men meet dit op twee verschillende wijze, namelijk M3/2M en M3/M. Maw luchtinfiltratie per vierkante meter raam, en luchtinfiltratie per lopende meter voeg. Indien deze twee metingen zich in een verschillende klasse bevinden verkrijgt men volgens de norm de hoogste klasse. Daarom wordt het moeilijk om zich hierop te baseren.
Deze testen worden overigens uitgevoerd met een drukverschil van 600pa, terwijl dit niet overeenstemt met het gemiddelde dagelijks gebruik. ( ik geloof dat een luchtdichtheidstest (blower-door) wordt uitgevoerd op 50pa).

Dus ja, hoe kiezen we nu het meest luchtdichte schrijnwerk, of overdrijven we een beetje om hier rekening mee te houden ?

Reacties

Stef,

ALs amateur heb ik in dit forum al veel gelezen over luchtdicht bouwen, jij bent de eerste die zo in detail over schrijnwerk schrijft.

Ik vermoed dat je dus te diep gaat, al kan ik wel denken dat er verschillen tussen fabrikanten zijn.

Vooral schuifdeuren scoren slecht, onderkant van deur is ook iets dat mensen vergeten (staat genoeg in forum).

Voor rest zijn de aansluitingen tussen schrijnwerk en gebouw het belangrijkste is. Ik denk dat een goed raam veel beter scoort dan de rest van het gebouw.

Gtx, Pierre

Stef,

merken ga ik niet noemen, omdat ik dat niet weet

tussen hout, alu en PVC kiezen : daarvoor zijn nog andere aspecten van belang

maar ramen die niet opengaan zijn veel beter inzake luchtdichtheid dan andere (ook voor veiligheid, kostprijs, ...)

de schuifvensters zijn meestal een echte ramp inzake luchtdichtheid, dan best kiezen voor schuif-kip maar omdat deze dichtingsrubbers hebben rondom maar deze zijn dan weer heel delicaat naar duurzaamheid toe, mechanisme kan nog al eens blokeren.

rolluiken zijn ook niet evident om luchtdicht te werken tenzij ze in opbouw staan aan buitenzijde en elektrisch bediend

Stefan