Y-Tong

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met y-tong of eventueel nuttige adressen van aannemers of andere personen?

Dank u

Reacties

Betekent dampopen dat wanneer ik stoom van kokend water bijvoorbeeld doorheen een ytong steen kan sturen?

Een ytong c3/05 laat dus ongeveer 20/6 = 3,333 keer meer damp door als een gewone snelbouw.
Als de harde isolatie voldoende dik is, dan zal het dauwpunt niet bereikt worden tussen ytong en isolatie en zal de damp weer de andere kant opgaan als de vochtigheid binnen in het huis terug daalt? (door ventilatie bijvoorbeeld)

IS een gewone gipspleister dampoen of niet?

• lucht µ = 1
• cellenbeton
C2/04 µ = 5
C3/05, CC3/500 µ = 6
C4/06, CC4/600 µ = 7
• gebakken aarde µ = 20
• hout µ = 50 tot 200
• beton µ = 100 tot 130
• gewapend beton µ = 130
• synthetisch isolatiemateriaal µ = 20 tot 300
• geëxtrudeerd polystyreen µ = 150
• asfalt µ = 50.000
• PVC µ = 20.000
• glas µ = ∞
• staalplaat µ = ∞

Wat ik naar voren wou brengen: als harde platen kunnen bij baksteen, dan toch ook bij Ytong? Enkel op de plaatse van de badkamer/keuken kunnen er wat problemen optreden misschien.

Maar bij baksteen komt er toch blijkbaar ook waterdamp door.

Hoi,

Ik heb aan de bestaande woning een stuk bijgebouwd met ytong 20 cm + 4 cm harde platen. Waardoor ik toch al redelijk goed scoor met mijn muren (ok 10 of 15 cm is nog veel beter).

Voordelen met ytong wat mij betreft mits bijisoleren:

-voor wie zelf de handen uit de mouwen wil steken relatief eenvoudig om te doen in tegenstelling tot metsen (ik had nog nooit gemetst vooraf)

-Je gaat snel vooruit en hebt reeds een minimum isolatie.

-Door een deel zelf te doen van de ruwbouw hou je meer over voor isolatie superisolerendglas ...

Een belangerijk voordeel dat nogal eens vergeten wordt is dat je binnen in de woning ook verschiilende temperatuurs niveau's hebt (slaapkamer tegenover een badkamer, inkomhal tegenover living bv.)
Een ytongbinnemuur (of andere isolerende binnenmuur) helpt de warmte te houden waar je ze wenst, dus energiezuiniger. Dit voordeel vervalt natuurlijk bij passiefhuizen

groeten Tom

Veel kritiek op Ytong, maar toch enkele bedenkingen.

Er wordt namelijk door sommigen beweerd dat goed ventileren zeer belangrijk is. Indien je dan dus goed ventileert, heeft de dampopenheid van Ytong en de eventuele mindere dampopenheid van de isolatie niet zo'n groot effect, denk ik.

Wat betreft de barsten even vermelden dat alle bouwstenen een andere 'krimpgraad' hebben dan beton, dus de kans dat er scheuren en barsten ontstaan is er bij elk materiaal. Bij ytong zijn de barsten alleen duidelijker zichtbaar omdat ze midden door de steen gaan en niet door de voeg zoals bij andere steensoorten. Bij correcte plaatsing mag dat eigenlijk wel geen probleem zijn, ook niet bij Ytong.

Wat wel klopt is dat Ytong geen isolatie is, het is alleen een steen met een hogere isolatiewaarde dan de gemiddelde bouwsteen, waat toch niet ontkent kan worden.
Het enige nadeel is de prijs, zowel in aankoop als later, want het ophangen van zware dingen is geen probleem, je moet enkel wel iets meer betalen dan voor een gewone nagel.

groeten

Davy