wat eerst aanpakken in een oud huis ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eind november ben ik verhuisd naar een charmant oud huisje (1930). Nu valt het stookolieverbruik aardig tegen, en ben dus op zoek naar een oplossing die op korte termijn al één en ander kan opbrengen.

Even de situatie schetsen:
* de brander is van 1986, de ketel een stuk ouder. Die is twee weken geleden volledig nagekeken. Op zich doet ie het, maar het rendement dat men gemeten heeft was 86,5%. Ik vermoed dat dit weinig is ?
* Het huis bestaat uit het 'normale' gebouw (gelijkvloers, eerste verdiep en zolder) en daarachter aansluitend een achterbouw (keuken, badkamer en berging). De achterbouw heeft een plat dak(niet-geisoleerd vrees ik).
* Op het gelijkvloers van het hoofdgebouw zijn bijna alle ramen uit aluminium(oud en zeer koud aanvoelend bij deze temperaturen) en er zijn nog twee enkel glas ramen(houten schrijnwerk). Er ziten overal ingebouwde rolluiken op.
* De buitenmuren(zijkant) zijn spouwmuren(zonder isolatie), de voor en achtermuren zijn steense muren.(zonder spouw)
* op termijn (5 jaar ofzo) zoeken we de achterbouw plat te gooien en een nieuwe te zetten, dus het lijkt me niet echt aangewezen om daar zware kosten aan te doen.

Nu is de vraag welke ingrepen het meeste opbrengt:
* aluminium ramen vervangen door houten schrijnwerk met daarin hoogrendementsglas.
* de brander en ketel vervavangen door een nieuwe HR keteml (op gas)
* het plafond tussen gelijkvloers en eerste verdieping isoleren
* het platte dak van de achterbouw isoleren (langs boven) (maar dit lijkt me niet aangewezen wegens verbouwingen over vijf jaar
* iets anders wat ik over het hoofd zie ?

alvast bedankt voor jullie tips,

Vic

Reacties

Vic,

ik ben geen grote CV specialist, maar ik ga beweren dat je rendement van je ketel nog best meevalt. Als je keuzes moet maken in je budget, zou ik zeggen, laat die ketel dan nog even staan.
De grootste besparingen zitten in het isoleren van je huis, daar je huis momenteel eigenlijk nauwelijks isolatie heeft.
Zoals ik het iemand heb horen uitleggen : beginnen vanboven en dan naar beneden toewerken.
Dus eerste je dak aanpakken, dan je buitenmuren en vensters en tenslotte je vloeren.
Eventueel is nu reeds je beglazing vervangen wel een actieviteit die relatief veel kan opbrengen.
Je tssen vloer isoleren, is eventueel niet zo veel opbrengend omdat het dan boven misschien te koud boven wordt, waardoor je daar de verwarming hoger zou gaan zetten.
Ik raad je aan er zeker eens een professionel er bij te halen om je correct te laten adviseren. Dit om te voorkomen dat je kosten doet die later voor niets zullen zijn.

Walter

PS: het isoleren van je zoldervloer is ook nog iets dat relatief goedkoop en snel kan en veel kan opbrengen.

Walter

Vic,

doet me denken aan mijn huis 6 jaar geleden.
Quasi identiek.

Wij hebben eerst die oude ketel buitengesmeten (vooral de boiler verbruikte veel).
Ogenblikkelijk een serieuze reductie in verbruik en comfort voor verwarming en warm water.

Daarna van boven naar beneden begonnen. Hoofddak en plat dak geïsoleerd en telkens nieuwe dakbedekking. Hoofddak ook een onderdak geplaatst en twee veluxen met rolluik.
Twee jaar later nieuwe ramen voor 3/4de van de woning. (dit alleen al gaf reductie van 30%)

Ik zit nu op lager dan de helft qua verbruik als toen ik begon. Muren en slechte achterbouw moet ik nog aanpakken.

Als ik een raad kan geven: verwacht u aan nog wat lijken die uit de kast vallen bij alles wat je doet.

Als je daken vernieuwt, en later je muren wil naisoleren langs buiten, kijk dan eens na of je niet ineens de koudebrug aan de dakrand kan oplossen met een ytong blokje ofzo.

Laatste tip: beter heel het huis goed isoleren, dan een derde supersupergoed isoleren en zonder budget komen te zitten

Superlaatste tip: probeer vooruit te kijken. Wat nu rap een interessante oplossing lijkt, is dat binnen een paar jaar misschien niet meer. Denk goed na of je het huis echt zo gaat gebruiken/inrichten als je misschien op het eerste zicht denkt te doen uit gewoonte.

Wij gaan bijvoorbeeld keuken en badkamer naar voor brengen. Het heeft ons 6 jaar verbouwen gekost om dat te beseffen

Wel lastig als je dan al waterleidingen hebt vernieuwd...
Maar naar ventilatie (ook eens over nadenken) nu wel interessant omdat je zo de afzuiging centraliseert.

Enfin... je weet wat doen denk ik.

Geert

Wij zitten in dezelfde situatie (maar gelukkig niet voor lang meer) Ook een huis van 1930 met alle gebreken die je maar kan denken op energiezuinig gebied.
Bij ons was 1 van de grote problemen ook dat we + 90 % vocht hadden in alle muren. Het hele dak was dringend aan vervanging toe en praktisch alle ramen zijn in enkel glas (daar voel je de kou gewoon door blazen).

Bij ons wordt alles echter heel drastisch aangepakt (een bijna volledige afbraak). Ik begrijp wel best dat het heel wat wikken en wegen is met een beperkt budget. Wij hebben dit ook moeten doen met als gevolg héééél véééél zelfbouw.
Bij een verbouwing kom je namelijk altijd nog wel op onverwachte kosten uit (al kan dit bij nieuwbouw ook).

Het is idd niet slecht om er een professioneel bij te halen vooral ook omdat die een beter zicht hebben op wat er in de toekomst kan en niet kan.
Ons eerste idee was ook om een zijgebouw af te breken en nieuw te zetten, dan enkele muren door slagen om de ruimte te vergroten enz. enz. ... Maar dit kwam uiteindelijk veel minder interessant uit zowel op technisch als budgettair vlak.

Zou eerst de cv ketel / brander vernieuwen door een ieuwe liefst condenserende ketel op mazout of gas. (Brandstof vorm speelt hierbij echter geen belang op de beoogde winst)
Hierbij rekening houden dat men de ketel niet te grootmaakt, verliesberekening uitvoeren.

Ten tweede oude aluminium ramen vervangen hierdoor gaat veel warmte verloren.
Dit is echter een groote kost.

Verder kan men dak en muren beter kunnen isoleren.
Echter in het gedelte dat toch vervangen wordt dit bij de verbouwing doen, anders weggegooit geld. Zeker als de verbouwing op korte termijn gebeurd.

Hmmm, toch beter eerst investeren in isoleren dan in een nieuwe condenserende mazoutbrander (enig idee hoeveel dit kost ? ).

Even de informatie ivm rendementen van mazoutketels met het optimaz label :
Jaren 90 88 %
1999 91%
Heden : 93%
Heden condenserend : 97,5% voor de categorie 'optimaz elite'.

Dus met jou 86,5% zit je niet zeker slecht, ik zou dit pas vervangen na jou verbouwing die je in de toekomst wenst uit te voeren. (dan kan je die nieuwe ketel ook exact afstemmen op de behoefte van de uiteindelijke woning)
Die 10% besparing kan je met minder middelen gemakkelijk via andere werken bereiken, zie verder :

Wat je in tussentijd kan doen is hetvolgende :
1. Ramen vervangen en isolatie verbeteren in het deel van het gebouw dat je wenst te behouden.
2. Afhankelijk hoelang deze verbouwing op zich laat wachten kan je er toch voor opteren om iets of wat isolatie op het plat dak toe te passen (eventueel recuperatiemateriaal dat je op de kop kan tikken). Dit middels de methode "omgekeerd dak". Gewoon isolatieplaten op de roofing leggen, en vervolgens een 5cm witte kiezels erop voor ballast ( wel even vaststellen of het dak voldoende draagvermogen heeft, maar normaal gezien vormt dit geen probleem).
3. Zuinig bewonersgedrag toepassen.

Vergeet de verschillende subsidies niet waar je recht op hebt ... 2 tot 5 euro per m² voor isolatie in zowel muren als vloeren, ... enz. zie www.gedis.be. Dit zijn meevallertjes voor de tegenvallertjes!

Als je je puntdak toch gaat vernieuwen; Al aan een zonnecollector gedacht? Dit is een relatief niet-grote investering om je brander te houden, je rendement te verhogen en je verbruik te stagneren.

Succes!

persoonlijk zou ik het aanpakken van de ketel ff uitstellen...
nà de isolatie zal je huis misschien nog maar 1/2 nodig hebben van wat het nu nodig heeft aan ketelvermogen, dus ipv nu een nieuwe 32kW ga je dan misschien maar een 15 kW nodig hebben, wat toch resulteert in nog een paar % extra winsten levenslang.

nummer één?? een planning maken! kijk idd samen met een professional wat de beste opties zijn voor de latere indeling van je huis (ifv orientatie ed, want de invallende zon door zuidenramen heeft ook een groot rendement in de winter, dus die kant zou je toch zeker moeten kunnen benutten voor leefruimtes en badkamer).
zolang die planning niet klaar is kan je:
1. isolatie op de zoldervloer leggen (liefst isolatie die je nadien kan gebruiken als spouwmuurisolatie of als hellend dakisolatie: dan is het geen verloren kost, alleen een gewonnen besparing)
2. je ramen beter isoleren door er een folie VOOR te kleven (niet tegen te kleven, ik heb het hier over www.fix-o-moll.de fenster-isolier-folie aan 14 euro voor 6m2, en kan je gemakkelijk zelf plaatsen als je een haardroger hebt. zo verdubbel je de isolatiewaarde van je glas!
3. je verwarmingsleidingen isoleren: die isolatie kan je namelijk ook recupereren na de grotere werken.
4. zoveel mogelijk de kieren van rolluikkasten en slecht sluitende deuren wegwerken met tape en "tochthonden". dan kan je door gecontroleerde ventilatie ook al besparen.

met deze 4 stappen heb je dan voor een 150 "verloren" euros (die vensterfolie) en een 1500 "voorgeschoten" euros (de zolderisolatie die je later als muurisolatie of dakisolatie kan recupereren + de recupereerbare leidingisolatie) een eerste besparing gerealiseerd, en dan krijg je de tijd om samen met een professional een lange termijnvisie voor je woning uit te werken. en afhankelijk van hoe lang die termijn wordt kan je dan toch reeds sneller je ketel vervangen, maar als je merkt dat je binnen de 3 jaar al 60% van je huis gaat isoleren, dan zou ik toch 3 jaar wachten met die ketel te vervangen!

groeten,
christophe

Ik denk niet dat een zonnecollector enige prioriteit heeft hier.

Geert

christophe,

Waar is die fenster-isolier-folie te krijgen? Is er ergens een lijst van verkooppunten te vinden? Ben zelf van Wellen (buurt van Hasselt).

Dank bij voorbaat,
Frank

is hier in een ander onderwerp besproken geweest, hier in regio gent/oudenaarde is hij verkrijgbaar in een doehetzelf in gentbrugge. zoek ff met de zoekfunctie op dit forum en normaal ga je dan wat locaties vinden.

groeten,
christophe

Wij beschikken ook over zo'n slecht geisoleerde woning, waar we stap voor stap verbeteringen in aan willen brengen.
Het eerste wat wij gedaan hebben, voor een relatief lage kostprijs is het enkel glas laten vervangen door hoogrendementsglas (ik denk dat het ons 10 jaar geleden zo'n 120 000 bef heeft gekost), die hebben we er (zonder subsidies) al dubbel en dik terug uitgehaald.
We hebben toen ook de muren (nissen in de buitenmuren) achter de radiatoren voorzien van (weliswaar beperkte) isolatie (er was enkel een halfsteense muur met wat heraklith tegen en pleisterwerk), de radiatoren werden voorzien van thermostatische kranen (ook zeer lage kost) en een programmerbare kamerthermostaat geplaatst. en tochstrippen geplaatst bij het houten schrijnwerk.
Dit jaar gaan we waarschijnlijk het dak laten vervangen, en meteen zonnepanelen (voor sww) laten inbouwen. De verwarmingsketel zal indien dit technisch gezien mogelijk is volgend jaar aan de beurt zijn. De zoldervloer is ook reeds (beperkt) geisoleerd en zal verder geisoleerd worden, en dan gaan we ook nog het 'plafond' van de kruipkelder aanpakken en de verwarmingsbuizen in de kruipkelder.
Spijtig genoeg kunnen we onze buitenmuren niet isoleren (en voor overal van binnenuit te gaan isoleren ben ik niet zo te vinden).
Ik heb eens uitgeteld en van de K 267 - woning die we nu bezitten, kunnen we dan misschien tot een K60 of K70 halen.
In de ogen van sommige zal dit zeker nog een energetische ruine zijn, maar ik zal al blij zijn als we dit halen.

ketel vervangen is inderdaad vrij makkelijk en zal zeker zuinig zijn maar na verbouwing van volgend ? jaar zal je zo geen grote ketel meer nodig hebben maar een kleinere.

ramen en vooral isoaltie is belangrijkste.

Stefan

Vic, wij hebben zowat een kopie van jouw huis denk ik: compleet niet geïsoleerd en met een af te breken en opnieuw op te trekken achter- en zijbouw.
Onze planning zag/ziet er als volgt uit:
- enkel glas en aluminium ramen laten vervangen door superisolerend glas (een jaar geleden gebeurd, heeft ons meteen een halvering van onze verwarmingskosten opgeleverd + fiscaal voordeel)
- dakisolatie 20 cm, Veluxen met superisolerend glas (6 maanden geleden zelf uitgevoerd met advies van onze architect, premie van Gedis reeds ontvangen)
- op eerste en tweede verdiep (zolder) de voorste en achterste muur langs binnen geïsoleerd (6 cm) met advies van onze architect. Tegen de andere zijwand is aangebouwd, de ander hopen we op (lange termijn) isolerend te laten bepleisteren.
- plafonds 'ontmanteld' en meteen 10 cm isolatie tussen de balken gestoken (3 maand geleden zelf gedaan), op de zwevende plafonds die later geïnstalleerd worden komt nog eens een laag geluidsisolatie te liggen. Ook duidelijk voelbaar qua warmtecomfort.
- vanaf de lente beginnen we de 'koterij' achteraan en opzij af te breken en ook de vloer op het gelijkvloers van het bestaande huis (tegels op volle grond), als de koterij weg is kan de regenwaterput geïnstalleerd worden (hier in Leuven premie)
- eens de nieuwe achter- en zijbouw staan en de nieuwe vloerplaat mét isolatie ligt installeren we waterleiding en verwarming (condensatieketel, ook weer premie en belastingaftrek, vloerverwarming op gelijkvloers, chauffages op de verdiepingen). En de nieuwbouw achteraan en opzij weer met superisolerend glas en degelijke vloer- en dakisolatie (de fiscale voordelen gelden nu ook voor nieuw glas ipv enkel vervanging).

Hehe, ik word al moe als ik eraan denk, maar: op het einde van de rit ben ik er zeker van dat we de juiste keuze gemaakt hebben. Ook al leven we hier nu in drie kleine kamertjes met (bijna) twee kindjes: liever eerst investeren in die dingen waar je achteraf vaak nog maar weinig aan kan doen zonder zowat opnieuw te beginnen, dan snel-snel vooruit te gaan en achteraf spijt te hebben dat je't niet meteen 'te goei' hebt aangepakt...

Succes ermee!
Jenny

hoi,

prof hugo hens geeft in het document (http://www.europeangreencities.com/pdf/activities/Hugo%20Hens.pdf) de volgorde van maatregelen aan ifv efficiëntie en kosten. Hoe je dit uitvoert, welke materialen je gebruikt, kies je zelf,
Een energie-audit zal je ook veel wijzer maken.

succes,
thomas

Ergens op het forum hier heb ik een excell gevonden die toelaat aan de hand van 4 temperatuurmetingen de U-waarde te berekenen van bv ramen, en raamkozijnen. Als ik deze in ons (oud) huisje toepas, kom ik voor het dubbel glas(zal een jaar of 30 zijn, of iets ouder) uit op 5. Voor de aluminium kozijnen op iets van een 100 en voor de muren 0,2.

Zijn dit waarden die pijnlijk verontrustend zijn, of kan dit enkel door een foute manier van meten ? Is de U-waarde trouwens hetzelfde als de k-waarde ?

De excel die ik gebruikt heb is beveiligd zodat de formules niet zichtbaar zijn. Op google vindt ik ook niet direct een link naar de formule die dit toelaat te berekenen. Heeft iemand een link naar deze (of andere relevante) formules om de U-waarde van iets te berekenen ?

Alvast Bedankt

Een aansluitende vraag:

Wij hebben een oude niet-geisoleerde woning. De aanbouw, intussen 15 jaar geleden, is wel geisoleerd en met dubbel glas. Het oude deel heeft echter geen spouwisolatie en overal enkel glas, dak wel bijgeisoleerd. Ook nieuwe condenserende ketel geplaatst.

De volgende ingreep die we plannen is het vervangen van een aantal ramen van enkel naar hoogrendementsglas. We hebben hierover een paar praktische vragen:
- allereerst lijkt dit een verbouwing die niet in één handomdraai gebeurd is. Zouden we in contact kunnen komen met iemand die hetzelfde heeft gedaan en wat praktische tips kan delen? (te verwachten overlast, onverwachte problemen, wat met de rolluikkast, hoeveel moet er uitgebroken worden..)
- De muren zijn niet geisoleerd, dus als we ramen plaatsen van pakweg een U van 1,1, zal de binnenmuur kouder staan dan het glas, dus risico op condensatie op de muur. Hoe reeel is dit gevaar? We hebben normaal slechts zelden condensatie op het glas, maar het gebeurt.
- de zwakste punten zouden hiermee worden aangepakt, waardoor de muur de zwakke schakel wordt. Is dit dan een zinnige ingreep, of is het logischer om eerst de gevel aan te pakken? (dit lijkt ons een veel moeilijkere ingreep)

Alvast bedankt voor de uitleg,

Sarah Leenknegt

Sarah,

Vervang eerst de ramen. Indien je de spouw laat vullen ben je er zeker van dat de spouwisolatie nauw aansluit op de ramen (iendien een open spuw of gaten). Bij binnen- of buitenisolatie kan je ook mooier afwerken en dien je geen reparaties uit te voeren aan reeds gedane delen.

Wij hebben ook onze oude ramen net vervangen door nieuwe en hebben ook geen muurisolatie. De condens is tot op heden niet overgegaan. We hebben wel ventilatie voorzien in de natte ruimtes van de woning.