balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

Dit welles nietes spelletje dat we al meermaals hebben meegemaakt op dit forum geeft absoluut geen meerwaarde aan dit forum.
Wilt u absoluut uw gelijk ! Voor mij niet gelaten. Ik werk gelukkig niet bij de televisie!

Etienne schreef:

"gelukkig werk ik niet bij de TV"

Ga je me nu uitschelden omdat ik bij de TV werk?

JEroen

Hey allemaal, met veel interesse lees ik dit allemaal.
Wij bouwen binnenkort ook, LW en zouden warmte willen toevoegen aan de uitgang van de balansventilatie om de woning te verwarmen.
Ik hoopte zelfs om de extractie lucht te herbruiken in een warmtepomp (samen met extra buitenlucht door AWW) om de temperatuur naar de leefruimten te verhogen.
Denken jullie dat we hierdoor de gewone verwarmingsinstallatie kunnen achterwege laten?

Jo,

dat kan, als je een passiefhuis bouwt.
Dan is het warmteverlies zo klein, dat je dat vaak volledig kan compenseren door de ventilatielucht lichtjes op te warmen.

Voor andere bouwvormen heb je meer warmteverliezen en dat kan je moeilijk gaan dekken met dat kleine debiet.

Dus dan ga je eerder aan luchtverwarming denken, maar dat is nog iets anders natuurlijk.

Geert

Toch prachtig zo een filmpje. De presentator zegt letterlijk dat de lucht door buizen met gladde wanden worden gestuurd. Terzelfertijd laat hij een geribbelde buis zien.

Dit is een voorbeeld van wat de commerciële televisie in de nabije toekomst wordt. Minder reklameblokken tussen de programmas en meer en meer gesponsorde programmas, die steeds minder objectieve informatie geven. In dit geval was de duidelijk gekleurde informatie geleverd door Thermelec.

toch misschien eerst eens beter kijken BOB .....

Even een update ivm de acoustische problemen met mijn balansventilatie.

Ik heb sinds het WE 2 gigantische dempers op de uitgang van mijn toestel geplaatst, waardoor het vervelende 63HZ gedreun VERDWENEN is! FANTASTISCH!!!

De afmetingen van de dingen zijn wel enorm : 46cm diameter, 1,20m lang!!! Begint meer op een industriële installatie te lijken...

Het toestel zelf maakt bij 225m³/uur wel een fluitend lawaai...

Ook de vochtsensor is nog steeds uitgetrokken (cfr. zie hoger) én de op de AWW-print blijft het wachten....

VENTILINE?

Een ventilatiesysteem zonder geluidshinder... Het einde!!!

groeten

Jeroen

Jeroen,
Heb je de dempers rechtstreeks aan het toestel geplaatst, of zit er toch nog een bocht tussen de demper en het toestel?
Mon

Jeroen,

wat hebben die twee gekost en waar heb je die gehaald?

Walter

Mon,

Voorlopig zit er nog een te lang stuk sonoflex tussen...... wordt morgen vervangen door 2 stukken 160mm spiralexbuis met 90° bocht er tussen, tesamen ongeveer 2 meter.

Walter,

dempers van Lindab, ik zal leverancier mailen

groeten

jeroen

Hallo
Een geluidsdemper is veel beter dan sonoflex of je moet hem zeer lang maken maar dan heb je wel wat drukverlies.Spiraalkokers en bochten verminderen geen geluid
Benny

Allen,
Ik ga een geisoleerde kast plaatsen rond de orcon +aansluitingen. Ik ga er vanuit dat het toestel alléén luchtgeluid produceert. Welk is het meest afdoende isolatiemateriaal om de vooral hoge tonen en omgevingsgeluid weg te nemen in de ruimte rondom de unit. Kan deze omkasting ook een invloed hebben op het geluid in de ventilatiebuizen. Een geuiddemper richting slaapkamers werkt voortreffelijk,maar naar de living toe kan ik er geen plaatsen.
Graag jullie visie.
Mon

Beste Benny,

Had ik dat advies maar vroeger gekregen! Op aanraden van een invoerder van balansventilatietoestellen had ik een demper vervangen door stukken sonoflex....

Achteraf beweerde hij dit nooit gezegd te hebben.

Mon,

Maakt jou installatie nu meer lawaai, sinds die nieuwe print?

Ik weet dat in de industrie gebruik wordt gemaakt van een kast uit "blek" of blik plaatmateriaal. Deze wordt aan de binnenzijde bebleed met een soort zelfklevende roofing én rockwool.

Anderzijds zou ik zeggen, maak er een kast rond die zo luchtdicht mogelijk is, bekleed met rockwool aan binnenzijde. Mijn unit produceert bij 150m³ toch wel behoorlijk wat kabaal. Hoop dat dit mindert na wegnemen van de resterende sonoflex...

groeten

Jeroen

Jeroen,
Ja, de Orcon maakt meer lawaai dan vroeger. Hoe dat komt is mij een raadsel. Volgens Ventiline zijn de printkaarten van de ventilatoren niet gewijzigd. De nieuwe printkaart heeft betrkking op de regeling van het toestel ivm. de aardwarmtewisselaar. Hij produceert meer hoge tonen dan vroeger, zelfs in de laagste stand. Ik hoop dat de omkasting een bevredigend resultaat kan geven.
Mon

Mon
Er bestaan zeer goede geluidsabsorberende materialen voor in de kasten te bevestigen.
De beste zijn noppen maar deze zijn dik en men moet hievoor wel wat plaats voor hebben. Veeel beter van prijs zijn glaswol palten met een vlies er rond deze zijn eenvoudig te plaatsen. Het geluid in pulsie en aanzuigkanaal zal echter niet verminderen door enkel een kast rond uw box te maken.
Benny

wat is het resultaat nu met die lucht vervuiling,is dan balansventilatie gezond,die trekt toch veel slechte lucht naar binnen
ben astma patient daarom deze vraag

Marcel

Bij balansventilatie komt dezelfde lucht binnen die anders gezien door je roosters, ramen of kieren binnen zou komen, enkel nu wordt hij gefiltert en voorverwarmd, daar wordt het toch alleen maar beter van hoor.

De problemen ontstaan als mensen jarenlang hun filters niet vervangen of de stekker uit de unit trekken omdat hij (door verkeerde installatie) teveel herrie maakt.

Zo wordt een in de basis perfect systeem verkloot door onkunde en krijgt het een slechte naam

En de pers (in NEderland) smult er van

Mvg Arnold

Ik heb m'n ventilatie volledig afgezet; Er is toch altijd heel wat meer ventilatie via WW dan via kieren niet?

Ik had graag een koolstoffilter aangesloten op mijn installatie. Maar dat zal de aanzuig sterk verminderen; Kan ik dat doen?

Niet alleen vanwege de smog; maar we hebben nogal wat kachellucht van de omgeving die we naar binnen 'ventileren'. Onze aan en afvoer staan op het dak.
Volgende keer misschien beter op grondniveau aanzuigen?

Nog een klein vraagje, Ik heb mijn buizen zo goed mogelijk gereinigd, en nu wil ik de openingen in iedere plaats terug juist instellen. Ik vermoed dat in de keuken meer afzuig nodig is en daardoor de opening groter moet maken. Maar hoe houd ik dan alles in balans?

Bedankt,
JO

Kan men het fijnstof tegenhouden door een
(koolstof)filter bij mechanische balansventilatie met
warmterecuperatie? Wat kosten deze filters? Hoe
dikwijls dient men ze te vervangen? Moet de
ventilatormotor hiervoor krachtiger zijn?

Had even gekeken op internet, koolstoffilters houden deeltjes tot 0.3 micron tegen.

In het volgende doc zegt men dat partikels kleiner dan 2.5 micron het meeste schade zouden verrichten.

cfr. : http://europa.eu.int/eur-lex/nl/com/pdf/2001/com2001_0245nl01.pdf

Ik vermoed dus dat een koolstoffilter nuttig kan zijn.

Vraag blijft, wat met de ventilator?

dokters hebben op tv gezegt dat geen enkele filter het kleinste stof wat juist zo slecht is voor onze longen tegen houd

Marcel en anderen

Wat die arts verteld is in tegenspraak met cijfers die ik hier heb. In bijlage een lijstje met de verschillende filterkwaliteiten en wat ze tegenhouden. Zoals je kan zien houdt een F8 35 a 45% van deeltjes van 0.1 mikron, en deeltjes van 0.5 mikron bijna volledig. Ik vind dat nog niet zo slecht. Ik weet natuurlijk niet of dat invloed op de gezondheid heeft, maar ik zou toch denken van wel.

Hans

Nog eentje

ik denk dat een prof toch wel weet waar hij het over heeft,en u zegt zelf dat het bijna alles tegen houd
maar dat is het hem juist;dat bijna; maar als dat ;bijna ;veel in de lucht zit komt er wel veel door de filters
heb zelf astme daarom zeer wantrouwig met die dingen,want het geen men niet ziet is juist zo slecht

Marcel

" ik denk dat een prof toch wel weet waar hij het over heeft, "
Professoren zijn ook mensen. Overigens, de tabellen die ik postte, komen ook van andere professoren die zoich daarop toegelegd hebben, ik neem aan dat die wel weten wat ze zeggen.
En als die filters 35 tot 95% van de kleine deeltjes tegenhouden, zal dat toch wel beter zijn dan wanneer ze niks tegenhouden?

" heb zelf astme daarom zeer wantrouwig met die dingen,want het geen men niet ziet is juist zo slecht "
Juist daarom begrijp ik je wantrouwen niet, ik kan me toch niet voorstellen dat 35% uitfilteren slechter is dan helemaal niets? Of meen jij van wel?

Hans

Ik heb onlangs een studie gelezen waaruit blijkt dat bomen enorm veel fijn stof uit de lucht kunnen filteren (naaldbomen meer dan loofbomen)

Laat ons dus met z'n allen het planten van bomen nog meer aanmoedigen, of nog beter ... zelf het goede voorbeeld geven .. want als we moeten wachten tot de overheid met afdoende maatregelen komt ...

Wat het filteren van de ventilatielucht betreft :

Ik ben er sterk over aan het denken om rond mijn aanzuigpunt in de tuin (filterbox) een "bosje" te planten van groenblijvende bomen (struiken) vb coniferen of taxus.

Deze struiken zou k dan zo snoeien dat ze de filterbox op termijn helemaal omsluiten.

Een draadwerk met klimop daarrond zou ook kunnen..

Vooral bij mistig weer, wanneer de struiken nat zijn blijft het fijne stof er aan plakken.

Ergens in de haag moet er dan natuurlijk nog een "deurtje" om de filter te kunnen wisselen.

dirk

Worden de buizen eigenlijk nog vuil als je zulke fijne filters gebruikt, en ook aan de afzuigpunten een filter plaatst?

Weet er iemand tot welke groep de luchtfilter uit de luchtinlaat van een wagen behoort?
Ik speel nog met de gedachte die op de afzuigpunten te gebruiken ter vermindering van buisvervuiling.

Dirk

Ik kan me niet voorstellen dat die haag ook maar enige invloed zou hebben. Planten filteren stof, daar twijfel ik niet aan. Maar bij ventilatie ga je lucht geforceerd aanzuigen, en dan denk ik niet dat het zich op de planten zal afzetten. Trouwens, zou een plant meer stof filteren dan een F6 of F8 filter? Kan ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen.

Hans

hans het zijn juist die stoffen die u er uit kan filteren die geen kwaad kunnen,die groote van stofdeeltjes kunnen niet in die fijne gaatjes zal ik maar zeggen van uw longen
heb zelf al veel karweien gedaan met heeeeel veel stof heb daar nog geen last van gehad
maar het gaat niet alleen over astma zij veroorzaken ook kankers
als die prof dat voor de tv komt vertellen,waar zijn de reacties van fabrikanten,als ik in die branc zat, en recht in mijn schoenen wil ik morgen al een weerwoord of zelfs meer

Marcel

Ofwel heb jij de vorige tussenkomsten niet goed gelezen of begrepen.
Al zouden die filters maar een halve % uitfilteren, dan is dat toch niet slechter dan wanneer je niks filtert? Begrijp jij dat niet? Want ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.

Jo haalde een paar dagen geleden een dokument aan waarin staat te lezen dat partikels kleiner dan 2.5 micron het meeste schade zouden verrichten. Wel, kijk eens naar die 2 bestanden die ik op het net heb gezet, deeltjes 10 keer kleiner worden nog voor een deel uitgefilterd!
Ik weet ook dat dat stof een probleem is, ik heb zelf een zoon die daar nogal gevoelig voor is. Maar sinds we verhuist zijn (met balansventilatie en filters) heeft ie er blijkbaar minder last van.
En ik weet dat stof kankerverwekkend kan zijn, vooral roetdeeltjes. Maar die zijn volgens die tabellen niet kleiner dan 1 mikron, en een F8 filter haalt deeltjes tot 1 mikron voor 95% uit de lucht, alook vrijwel alle sporen en pollen en zelfs een belangrijk deel van de bakterien!

" als die prof dat voor de tv komt vertellen,waar zijn de reacties van fabrikanten,als ik in die branc zat, en recht in mijn schoenen wil ik morgen al een weerwoord of zelfs meer"
Volgens mij heeft die prof nooit gezegd dat filters niks uithalen, hij heeft enkel gezegd dat de lucht binnen en buiten even slecht was. En zoals de meeste Belgen heeft die man misschien nog nooit van balansventilatie gehoord.
Overigens, je kan als filterfabrikant zelfs geen weerwoord eisen, want ze werden niet aangevallen.

Trouwens, als die proffen het allemaal zo goed weten, waarom is dan de hele wereld naar de kloten????

Hans

Hans,

Alleen een vergelijkende meting kan uitwijzen hoe groot de filterende werking is natuurlijk.

Maar dat er een filtering is daar twijfel ik eigenlijk niet aan.

Die is het grootst als de struiken vochtig zijn (bij dauw bvb) omdat dan het stof als het ware aan de takken blijft plakken.

De stroomsnelheid is niet echt een probleem volgens mij.

Stel dat je 200m³/uur aanzuigt, en de oppervlakte van je filterbosje is 20m²(2x2x2m), dan is de stroomsnelheid 10meter per uur of 3mm/seconde (das dus bijna niks)

dirk

Dirk

Dat zal allicht wel iets doen, maar als je ziet wat zo'n filter er kan uithalen, ben ik geneigd te denken dat het verwaarloosbaar is, maar het kan best zijn dat ik het flink mis heb, en dat adhesiekrachten of zo inderdaad wat kunnen bewerkstelligen. Want de natuur heeft wel wat verborgen krachten in zich.
Zo'n vergelijkende test zou ik ook interessant vinden, want nu kunnen we alleen maar gissen. Zou er geen enkele universiteit interesse hebben?

Hans

Configuratie:
- Orcon HRC (zonder AWW-upgrade)
- zelfbouw, starre spiraalbuis dia 125mm
- AWW 36m met G2 (dacht ik) filter aan de inlaat
- Laatste keer binnenfilter (in de unit) vervangen 4/1/2006
- Laatste keer filter aan inlaat van AWW vervangen 4/1/2006 (de filterdoek die daaruit gekomen is, is er eentje om in te kaderen)

Probleem: vriesweer met smog

Het heeft even geduurd voor ik begreep waarom den Orcon afgelopen dinsdag om 3 uur 's nachts ineens dacht aan hoogste snelheid te moeten werken.

Smog in de lucht wordt mee de AWW ingetrokken, maar komt daar de filter tegen. De smog vriest aan op de filter (net zoals die witte schijn op planten en takken als het goed gevroren heeft).

Wat moet er gebeurd zijn: door continu "verse" buitenlucht naar binnen te trekken in de AWW komt er meer vocht naar de filter. Er ontstaat hierdoor op de filter een laagje ijs. Dit laagje blijft groeien tot het zo dik wordt (het was 1 cm dik geworden) dat de luchtweerstand te groot wordt: gevolg Orcon HRC gaat naar hoogste debiet.

Conclusie (denk ik toch): filterdoek aan de ingang van de AWW verticaal opstellen, liefst buitenkant inlaat (ik zal eens een tekeningske maken voor wie het probleem bij ontdooien niet ziet)

Alleen nu op zoek naar een buitenconstructie die een dergelijke montage van een filter toelaat.

En dan iets anders dat ik hier ook nog gelezen heb: een aantal planten bij de ingang van de AWW zetten om de lucht "zuivere" lucht naar binnen te halen. (sorry heb juist http://deus.irceline.be/~celinair/pm/pm10_fd.php?lan=nl&dat=20060204&web= gezien en ben beetje door de illusie van zuivere lucht heen)

Planten op zich niet echt een probleem, maar wat met de langdurige blootstelling aan de plantgeuren? Buxus zou ik dus bijvoorbeeld niet nemen omdat ik dacht dat dat giftig was. (en er zitten ook steeds zeer veel vliegjes in)

Het zou een plant moeten zijn die vooral in de winter veel effect heeft omdat dan de vervuiling het grootst is. Iemand een idee?

Voor de ijsvorming te voorkomen moet je een verwarmig inbouwen in de aangezogen lucht dit kan op een eenvoudige manier.
Groeten Benny

Het was weer een tijdje geleden dat ik het forum bezocht had. Ongelooflijk wat hier allemaal beweerd wordt. Het enige zinnigs van de voorbije maanden kwam van Arnold, sorry, professor Arnold.

Mijn excuses als ik oude koeien uit de gracht haal maar toch...
Waarom contacteren jullie geen vakmensen indien U problemen hebt met geluid of filtering of dergelijke? Waarom wordt de fabrikant van de geluiddempers niet gecontacteerd indien U specifieke vragen hebt rond dat thema? Idem voor filtering?

Al dat gezwets kan eenvoudig verholpen worden: contacteer een professional, een specialist terzake.

Groeten,
Wim

Beste,

Indien u aandachtig de bijdragen zou lezen, kraamde u misschien deze onzin niet uit!

Trouwens een zeer "goedkope" manier om uwe winkel te verkopen.

jeroen

Een verwarming aan de ingang van de aardwarmtewisselaar? Energiebesparing... ?

Ik heb de situatie even geschetst en online gezet
http://www.andycamps.be/aww/ingang.gif

Door de filter rechtop te zetten zou ik kunnen voorkomen het smeltwater van het ijs op de filter in de aww loopt. Alleen blijf je waarschijnlijk ijsvorming (mist+vriesweer) hebben op die manier.

Naar buiten gaan en de filter eens afvegen elke avond kan natuurlijk ook.

Jeroen,

U hebt zelf "mijne winkel" aangeprezen. En ik weet heel goed wat ik zeg. En ik heb alle bijlagen gelezen.

Ik heb me geabonneerd op dit forum om korter op de bal te spelen. Ik zal mijn bijdrage zo objectief mogelijk te doen. Want .....bekvechten om wie er gelijk heeft is hier blijkbaar een sport op zich.

Wim

Wim,

Als je het allemaal goed weet, zeg nu eens hoe het zit ivm met die kleine stofdeeltjes; kan je die met de filters van je balansventilatie eruit halen of niet?
Zo ja welke filters voor welke toestellen zijn geschikt?

Walter

Vandaag geen smogtoestanden, en ik heb even gecheckt met een dun papieren zakdoekje voor de uitgang van een ventilatierooster.
Na 6 uur zag je duidelijke zwarte lijnvorming.
Het is hier groot professioneel systeem en wordt correct onderhouden.
Is dat normaal? 't zal wel niet zo erg zijn als in de file met uw ventilatie op achter een vrachtwagen staan; Ok... maas Wim ik hoor echt graag van je wat die filters allemaal kunnen.

Walter, Jo

Heb een paar dagen geleden nog de tabellen van de filters en hun capaciteiten gepost, even teruggaan.

Hans

Hans,

dat weet ik, dat je die hier hebt geplaatst (best interessant). Ik wou alleen eens weten wat de 'professional' er van vindt.

Walter

Walter,

De standaard filters die in een ventilatie-unit steken voor woningen is een G2 = het minste van het minste. Die filter is een groffilter die moet voorkomen dat de warmtewisselaar dichtslibt. Normaal gezien zou de installateur of de adviseur van zelfbouwpakketten een fijnfilter moeten voorzien om het (what's in the name) fijnere stof te filteren. Aan de verse luchtname zijde hoort eerst een groffilter te zitten en dan een fijnfilter. De groffilter dient om de fijnfilter te sparen. De groffilter is dan ook veel goedkoper dan de fijnfilter. Wat de filter gradaties betreft kan je erg ver gaan, ja ook dat fijne stof van verleden week kan weggefilterd worden. Uiteraard hangt aan alles een prijskaartje én ook een drukval. De groffilters gaan van G2 tot G4, de fijnfilters van F5 tot F9 en dan heb je nog de HEPA filters welke gebruikt worden in cleanrooms.
Hoe fijner je gaat filteren hoe duurder de filter en hoe hoger de drukval.
Voor een woonhuisventilatie unit is een G2 + een F7 een haalbare kaart en niet eens zo kostelijk. de G2 steekt reeds in uw unit en achter de unit steek je een filterbox met F7 filter voor +/- 100 €.
Dat fijne stof van voorbije week is een extreem voorval, wat zelfs niet kan gerekend worden tot een "worst case senario". Het is een investering die je nooit zal terugverdienen indien je de nodige filters zou voorzien en je unit uitbouwt met de nodige opvoerhoogte.

Wim

Alles wat u wsil weten over WTW of belangs ventiulatie ga dan naar

WWW.KWZ.DDS.NL

Alles zal u duidelijk worden.

B. Apperloo,

K.W.Z.

wim het was inderdaad exstreem maar er zijn veel dagen en weken in de zomer dat het ook slecht is
zonder exstreem te zijn,want goed bestaat bijna niet meer

Marcel,

uiteraard is "goed" een relatief begrip.
Maar je moet ook begrijpen dat een woonhuisventilatie het totale luchtklimaat in huis niet bepaalt. Als je je voordeur met een zwaai open doet verplaats je bijna 3000 m³, daar moet de doorsnee balansventilatie 20 uren voor draaien ..... Waarom je installatie uitrusten met een HEPA filter als je via andere wegen toch die slechtere luchtkwaliteit binnenhaalt?

Wim

Wim,

> Als je je voordeur met een zwaai open doet verplaats je
> bijna 3000 m³, daar moet de doorsnee balansventilatie 20
> uren voor draaien .....

3000 m³ door de voordeur open te doen? Hoe groot is die voordeur? Ik zou denken dat ik bij het openen van de voordeur bij zeer sterke wind enkele 10-tallen m³ binnen krijg.

Andy

Mijn voordeur is 2000x1000mm ==> tegen een luchtsnelheid van 0.4 m/s verplaats je dan 3000 m³

Wim

Effe een rechtzetting: dat is 3000 m³/h
Maar ... tegen 5 m/s geeft dat 1000 m³/s