K-waarde/warmtevraag rekenblad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumgenoten, in bijlage het beloofde rekenblad ik heb nu weinig tijd om het toe te lichten. ik stel dan ook voor dat jullie het uitproberen en jullie op- en aanmerkingen aan mij doorgeven. Het is ingevuld voor mijn eigen situatie, maar ik denk dat het wel kan dienen als vertrekpunt voor jullie berekeningen. Enige excel-kennis is wel vereist. Als er iemand zich geroepen voelt om het gebruiksvriendelijker te maken -ik denk dan aan het werken met macro's e.d.- 'feel free'. Stefan , je zal ongetwijfeld merken dat ik bij het opstellen vertrokken ben van jou werkblad voor de berekening van je radiatoren. Waarvoor dank. groetjes, Björn

Reacties

Davy,

Blijkbaar heb je lage vantilatie verliezen.

Ik zou eens in de formule kijken :
=ALS(0,34*temperaturen!$B$11*$O6*($Q6-temperaturen!$B$12)<0;0;0,34*temperaturen!$B$11*$O6*($Q$17-temperaturen!$B$12))

waar je telkens de temp van de hal neemt ($Q$17= 14°)
i.p.v. de temp van de kamer zelf!!!

Hoi.. heb het aangepast.

Vraag me wel af dat indien je je dak goed isoleert, het plafond boven je slaapkamers moet activeren in materialen of niet..

In ieder geval merci!

Nog ni op 't ventilatie tab letten :o)

Davy,

als je zolder niet verwarmd wordt -waarschijnlijk het geval- dan zal de Tp daar lager zijn dan in je slaapkamer en reken je best je kamerplafond ook mee door.

als je zolder wel dient -als slaapkamer bvb- dan is er geen Tp-verschil te verwachten en hoef je ook niets te berekenen.

groeten,

Björn

Hallo iedereen,

zeg proficiat met jullie forum! Echt super.
Met hier eens door te scrollen heb ik al heel wat dingen opgestoken.

Mijn vraag is nu als volgt, kan iemand het laatste en meest volledige rekenenblad van Björn op het forum zetten? En een handleiding? Ik heb nu al verschillende versies van het rekenblad en ben de draad even kwijt.

Ik ben dus ook van plan om de warmteverliezen van m'n toekomstige woning te berekenen, hebben jullie nog enkele tips waar ik zeker rekening mee moet houden?

En kan iemand mij wat uitleg geven met het hele hoofdstuk van ventilatie verliezen?

Alvast bedankt

Ocin

Hoi..

Ik heb mijn blad verder gebouwd op dat van Bjorn (één tabblad minder zodat je minder verwijzingen moet doen cross-tabbladen).

Ben wel geen expert, en leer hier en daar zelf nog dingen bij.. Denk wel dat m'n blad redelijk goed in mekaar zit.

Voor uitleg enzo probeer ik altijd de info van een paar tabbladen te vergelijken. kost wat werk, maar helpt wel.

Mischien es de handleiding van m'n rekenblad vanavond proberen aan te vullen...

Yo..
Davy

Ocin,

In bijgevoegde excel-file staat mijn warmteverliesberekening en met een "handleiding"-tabblad zodat je alles kan nalezen hoe de berekeningen zijn opgebouwd.

Voor bepaalde files verwijs ik naar mijn website. Hier een paar posts terug staat de link. Ik geloof gepost op 7 januari.

Groetjes,

Stekke.

Stekke,

mooie gebruiksvriendelijke spreadsheet
zelf heb ik daar indertijd niet zoveel werk van gemaakt

was initieel voor eigen gebruik bedoeld
kon niet voorzien dat "mijn" werkblad zoveel aanhangers zou
krijgen op dit forum.

"mijn" werkblad is trouwens een samenvoeging van een warmteverliesberekening van Stefaan De Vleeschauwer
-vroeger ook actief op dit forum- en een eigen K-berekening.

Nu ga ik zelf mijn gegevens ook eens in jouw sheet plaatsen, eens zien wat dat geeft.

bedankt,

Björn

Bjorn,

Is graag gedaan. Ik denk wel dat de handleiding noodzakelijk was voor mensen die niet zo thuis waren in de bouwkundige wereld.

Wat de K-waarde betreft zit er wel een verscshil op mijn berekening en die van de architect. Ik reken 31 en hij 36. Natuurlijk zitten er waarschijnlijk verschillen op de volumes en k-waarden waardoor dit te verklaren is.

Ben zelf gewoon blij dat ik een deftige K-waarde haal zodat de investering echt de moeite zal zijn.

In de toekomst ben ik ook van plan om mijn E-peil uit te rekenen maar dat zal nog eventjes wachten zijn totdat alle richtlijnen en software duidelijk op punt staat.

Mvg,

Stekke.

Stekke,

Wat dat E-peil-berekenen betreft; ik heb daar zelf enige jaren terug waanzinnig veel tijd (alle zonneinstraling inrekenen) in gestopt -samen met een collega- om zo'n werkblad op te maken.

Dit keer wel met een verklarende handleiding en de juiste schrijfwijze van de formules (griekse tekens), maar met nog enkele onvolledigheden (enkele factoren waren nog niet bij wet vastgelegd)...

Geheel was echter te groot om hier te posten ;-(

Ik heb die niet meer verder aangepast aan de uiteindelijke besluiten, als je wil bezorg ik je mijn rekenblad wel dan kan je daarvan vertrekken

Mvg,

Björn

Bjorn,

Je mag gerust de files doorsturen naar het volgend adres: stekke4all@yahoo.com

Als het te groot is in file kan je misschien winzip gebruiken om op te splitsen?

Mvg,

Stekke.

Allen,
hebben jullie al van een Ke-waarde gehoord bij glas?

Roel

Hallo Stekke,

ik heb nog een vraagje over uw rekenblad. In het tabblad materialen staat er zowel een Rse van 1/8 en 1/23.
Ik heb een documentje van het uw site gehaald Handleiding voor controle op toepassing isolatie- en ventilatiereglementering waarin Voor elke Rse 0.043 oftewel 1/23 staat voor alle warmtestroomrichtingen. Waarom/waar heb je die 1/8 dan nog voor nodig?

groeten Rachid

Rachid,

Rse kan ook 1/8 zijn. Dat kan je zien in het andere document "Tips voor het invullen van het isolatieformulier".

Voor hellende daken is Rse = 1/8

Mvg,

Stekke

Warmteverliezen doen we al lang - Voor warmtewinsten kan je terecht op http://www.sabvba.com/index.php?n=30&type=content&id=26&PHPSESSID=3e1ad2aa1f35b5eb2142d368311c43ce - dit is een demoversie en je kan één raam of één muur invullen - het is een uur op uur berekening - ik zal binnenkort tevens een vernieuwd programma op mijn site zetten voor de warmteverliezen en k-waarden.

Hallo,

Voor mijn warmteberekening moet ik de lambda van onze gevelsteen weten welke waarde kan ik hiervoor best nemen? het is een bruine 'zand'steen van 22x10x4. wat kan ik 'worst case' lambda gebruiken 1.5 of nog hoger?

een deel van de binnenmuren zijn in staand verband gemetst zo dik als de steen lang is. Mag ik daarbij gewoon lambda van de steen gebruiken ook hier weet ik het type steen niet en zou ik een standaard lambda willen gebruiken

Verder zijn er ook een deel binnenmuren gemetst in een soort volle betonblok, 25x19x12, die vrij poreus en 'zacht' is, kan dit "assenbeton" zijn en kan ik best 2.35 als lambda gebruiken?

Groeten Rachid

groeten rachid

In m'n rekenblad staat ook 1.5

Hallo,

Ik ben (eindelijk) rond met mijn warmteverliesbereking. Ik hab voor alle delen de huidige toestand genomen zijnde enkel glas en geen spouw of isolatie in de muren enkel 20cm Wol in zoldervloer(is nml al effectief geplaatst)

Ik kom uit op K90 wat ik nogal meevallen vindt voor een huis uit 1949 met platte bijbouw 110m²van 1965.
Totale vloeropp=330m²
Totale inhoud=723m³

Wat me vreemd lijkt is dat de ventiatieverliezen goed zijn voor 40% van de warmteverliezen (17.800W)
en de transmissieverliezen MAAR 60% 26.000W?

Verder gaat slechts 6% van de totale verliezen via de muren gaan en dat vind ik wat aan de lage kant.

Heeft er iemand enig idee of dit de realiteit benaderd of heb ik ergens iets vergeten?

Moest er nog iemand tijd - zin hebben ,is mijn berekening enigszins realistisch?

Rachid,

is heb het snel overlopen; en zoals je zelf zegt zijn die verwarmingsverliezen langs je buitenmuren laag tenopzichte van de rest. Maar ik kon niet direct de reden vinden.

Walter

Beste

In bijlage een voorbeeld van m'n muurdoorsnede.
Verwijzend naar de probleemzone hoop ik dat je hieruit kan opmaken dat mijn spouw bovenaan in feite open is. De enige afscherming is de triplexplaat waaraan m'n goothaken hangen.
Nu m'n vraag is: wat dien ik in te geven als muurdoorsnede? Mag ik de luchtspouw in rekening brengen tesamen met m'n gevelsteen of is de isolatieplaat in feite het laatste element dat kan meegenomen worden in de berekening.

2e vraag: als ik deze spouw vol giet met sls20( nog een leverancier vinden) en bovenaan bv 5 cm rockwool steek en winddicht afwerken, gaat dit een grote verandering teweeg brengen?

Dank bij voorbaat

Benny

Ik ben al een tijdje aan het bouwen aan mijn eigen woning de ruwbouwfase is al achter de rug. Door soms eens wat te lezen op dit forum ben ik echt serieus gaan nadenken over isoleren en alles wat er bij komt kijken .Ooit ben ik begonnen met de berekening van de k-waarde aan de hand van documentatie van "Baksteen.be" en het rekenblad van Bjorn maar ik word duizelig van al die cijfers en begrijp er eigenlijk de ballen van.Ik ben overtuigd dan mijn huis heel goed geisoleerd is en dat ik een stuk onder de K-45 kom maar ik keek laatst het formulier in dat door de architect is ingevuld (BNRE/ISO 1)en daar staan zaken op die niet kloppen met de werkelijkheid zij komt aan K-41 volgens mij heeft zei gewoon de gegevens ingevuld zonder degelijk opzoekingswerk. Om enkele details te geven : het huis is vierkant (goed) garage op het noorden ,living zuid-west. De opbouw is volledig incl. binnenmuren in Rûben poroton verlijmt van 14 voor de dragende muren ,andere zijn 9 cm rendement plus van terca ik heb 8 cm (2x4cm in verband) spouwisolatie en gevelsteen. Geen enkele betonconstructie heeft contct met de buitengevel en is daarbij nog eens extra geisoleerd aan de binnen en buitenkant met 2cm hadrde isolatie dus aan de balken 8+4 is 12 cm. Het funderingsmetselwerk is geisoleerd met 6 cm harde plaat aan de binnekant tot op het funderingsbeton en daar ligt nog eens 4cm op onder vloerplaat daar waar de plaat draagt op de het metselwerk. Tussen de randbekisting (snelbouw) en de vloerplaat ook 6 cm isolatie. Het glas is 1.1 met en vijfkamerprofiel van 8 cm breed (meestal 6cm).Alle buiten deuren en poort zijn massief hardhout (Moabé) en 6.2 cm breedt(veel 5.8).Wij kozen voor vloerverwarming met een HR+-Top ketel die ook dienst doet als voeding voor sanitiar en centrale verwarming boven.Als isolatie onder de vloer komt eerst 6cm Thermogran als uitvullaag voor de nutsleidingen waarbij de warme en koude leidingen strikt gescheiden liggen.Daarop komt nog eens 6 cm PUR gespoten en daar op vloerverwarming(gelijkvloers).Op de verdieping komt 4 cm Thermogran en een dunne chappelaag als egalisatie met daar op 4mm ondervloer met dampscherm en nadien laminaat.Op zolder ook 4 cm Thermogran en 4mm ondervloer incl.dampscherm en laminaat. In het dak zit 20cm minerale wol en dampscherm (PVC Folie) en drie veluxen met een waarde van 1.1. Tussen () ik doe alles zelf... Ik heb een uitbouw (keuken) erker met platdak daar heb ik eerst een dampscherm op gelijmt (roofing) met daar op harde PUR platen in combinatie met Thermogran (volgens de fabrikant mocht dit) voor een totale dikte van 14cm ,de platen zijn 6 cm.Mijn vraag is nu kan iemand mij helpen of zijn er persoen die voor mij het E-peil kunnen of willen berekenen.Natuurlijk moet dit niet gratis maar ikzelf zie er geen beginnen aan.
Hopend op een reactie,
Mvg
Dimitri

Dimi,

Het E-peil berekenen is geen probleem. Als alle gegevens af te leiden zijn uit het plan en gevelprofielen. Maar het E-peil verwacht ook een hoofdstuk ventilatie, hetzij natuurlijk of mechanisch.

Ikzelf heb onlangs een epb file gezien van een collega op het werk, die afkomstig is van een epb verslaggever voor zijn nog te bouwen woning. Als ik zie wat voor fouten daar in zitten!! Verkeerde diktes voor materialen, volgorde binnen/buiten van muuropbouw niet gerespecteerd,dakopbouw verkeerd weergegeven. Enfin als ik al deze zaken correct ingaf, kwam ik op een veel beter E-waarde.

Dat brengt me trouwens bij mijn 2de bedenking los van uw vraag. Al die EPB berekeningen van nieuwe woningen kunnen gemakkelijk 'gemanipuleerd' worden. Ik stel mij de vraag of er wel degelijk controles op gaan komen, laat staan boetes voor de verslaggever. De overheid moet de werven systematisch opvolgen en streng beboeten waar nodig, dat is de enige manier wil men zeker zijn van deze maatregelen.

Mvg
Leo

Beste allemaal,
wil iemand aub het rekenblad terug even op deze vraagstaart plaatsen (of doormailen).

k vrees dat alle attachements recent geannuleerd zijn van het forum.

Alvast bedankt,
Xavier

De bijlagen bij deze vraagstaart zijn teruggeplaatst.

Hallo,

Weet iemand de kleine k-waarde van:

1) vloer 15cm gestort beton op volle grond met laminaat.

2) vloer van betonnen holle welfsels met 5 cm chape.

3) plafond van Gyproc, 18cm lucht en 1.8cm houtvezelplaat.

4) Polycarbonaat platen 15mm (3 wandig, 2x lucht)

Dank, Joris

PS, Xavier, bij mij lukt downloaden wel, ik open het met openoffice.org.

Zou het rekenblad nog eens kunnen online gezet worden?  Bedankt, Tinne

Beste Bjorn,

Uit je origineel bericht is de link naar jouw rekenblad niet meer actief.

Is het alsnog mogelijk om deze te bekomen? Alvast bedankt.

Groet

Philippe

Je kan een goede versie van het rekenblad voor warmteverliesberekening vinden op http://users.telenet.be/waaienberg/Bouw%20Avontuur%207.htm. Ook de sheet voor bugettering en facturatie is de moeite waard. Merci aan Steven!