Verlagen temperatuur CV ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze cv ketel is een intergas ketel die in cv temperatuur in te stellen is tussen de 85 en 61 graden. De radiatoren zijn traditionele 2 platen en dus niet berekend op LTV, geeft het stoken met 61 graden een rendementsvoordeel of zal het feit dat de ketel vaker moet aanslaan om de woning op temperatuur te houden juist een omgekeerd effect ?

Alex

Reacties

lage temp = minder aanslaan, langer aan één stuk branden = zuiniger

probeer op 60°C en verhoog per 5 indien niet voldoende warm

Stefan

lage temp = minder aanslaan, langer aan één stuk branden = zuiniger

probeer op 60°C en verhoog per 5 indien niet voldoende warm

Stefan

wij wonen momenteel in een huurhuis. Het is een klein en smal rijhuisje. Ik vraag me af wat de meest zuinige manier van verwarmen is.

Aangezien het een huurhuisje is, kan ik niets zeggen over de isolatiegraad. Ik heb wel de indruk dat het huis de warmte tamelijk goed vasthoudt, het is hier nooit echt koud (tenminste niet als we 's ochtends beneden komen of als we 's avonds thuiskomen).
Enkel de benedenverdieping wordt verwarmd.

De cv werkt op gas. De radiatoren kunnen we op zetten of af, niets daar tussenin.
Dat kan via de thermostaat. Die heeft geen timer, we moeten hem dus zelf op en af draaien.

Momenteel doen we het als volgt:
- temperatuur van de ketel staat op 55°
- temperatuur van de thermostaat staat op 20° als we thuis zijn, dwz: 's ochtends als we beneden komen zetten we de thermostaat van 6° naar 20°, een uur voor we vertrekken draaien we hem terug naar 6°. Als we 's avonds thuiskomen draaien we de thermostaat weer naar 20°, tot ongeveer anderhalf uur voor we gaan slapen, dan gaat hij weer naar 6°

Nu vraag ik me af of dit de meest zuinige manier van verwarmen is. Of zetten we de temperatuur van de ketel beter wat hoger en de thermostaat wat lager?

Het is misschien een moeilijke vraag, aangezien ik niet veel informatie heb over de isolatiedikte enzo, maar ik hoop toch dat er een 'algemene regel' is die me kan helpen een antwoord te vinden.

Een bijkomend vraagje:
We verwarmen nu de leefruimte en de keuken. We wonen en leven in deze ruimtes, verwarming is hier dus nodig.
Sinds kort verwarmen we echter ook een kamer die we niet gebruiken, aangezien we schimmel hebben ontdekt in deze kamer. We dachten dat dit zou beteren door de kamer te verwarmen. Is dat effectief tegen de schimmel? En verbruiken we nu ook meer door die extra ruimte te verwarmen? Tussen deze ruimte liggen de bergruimte en de badkamer, dus de verwarmingsbuizen moeten door enkele onverwarmde ruimtes (ongeveer 4m).

koop een kloktermostaat en vervang de huidige, zo meot je toch al niet meer aan knop draaien en is het warm als je opstaat en thuiskomt. comfort zal dus toenemen voor bijna geen geld.

als je verhuist dan neem je die gewoon mee naar volgende woning en plaats je de oude terug.

kostprijs : een goede kost ongeveer 50 €

Stefan

Lien, Stefan,

Zelf woon ik ook in een rijwoning: dan ben je sowieso al aan 2 kanten geisoleerd... Ik gebruik een programmeerbare klokthermostaat zoals Stefan suggereert. Gaswandketel staat momenteel ingesteld op 60°.
Met een hogere keteltamperatuur kan de installatie de woning vlugger opwarmen (vb 'smorgens als je van 15° naar 20° wilt opwarmen) maar voor mij is dit niet echt een noodzaak: zelfs nu het buiten vriest heb ik 's morgens nog altijd 15° na 8 uren afkoelen... (dubbel glas, luchtspouw zonder isolatie, plafond en vloer boven kruipkelder niet geisoleerd).

Danny

Nog een stem voor de klokthermostaat. Ik woon ook in een (slecht geïsoleerde) rijwoning, helaas staat één aanpalend huis leeg.

Schema:

('s nachts: thermostaat op 14°, binnentemperatuur zakt in de winter tot een minimum van 14.5 dus verwarming schiet nooit
aan).
04:00 Thermostaat schakelt naar 20°, ketel springt aan.
05:00 Thermostaat schakelt naar 14°.
(we staan op om 05:00 en vertrekken thuis rond 05:30, dat half uur heb je geen extra verwarming meer nodig want er zit nog voldoende energie in het systeem. Typische binnentemperatuur 's winters om 05:00: 17.5-18.5°C)
05:00 - 16:30 wordt 14° minimum aangehouden, volgens mij springt de verwarming nooit aan tijdens deze periode.
16:30: Thermostaat naar 20° zodat alles warm is (20°) bij thuiskomst rond 18:00.
22:00: Thermostaat naar 14° (temperatuur binnen begint pas een uur daarna te dalen).

Wat de keteltemperatuur betreft: ik betwijfel of je veel kan besparen door daarmee te spelen. Bij mij staat hij (HR+ ketel) op 60°, wat het minimum is voor m'n ketel. Lagere keteltemperatuur= lager vermogen radiatoren=langere opwarmtijd. Je moet kijken wat haalbaar is.

Ik vraag me wel af hoe een WAR met al die parameters omgaat; ik veronderstel dat die op één of andere manier ook
gekoppeld is aan een klokthermostaat?

Werner

zet voor smorgens een electrich vuur,is in die uren nog op nacht tarief geeft zeer vlug warmte,en laat de cv savond alleen in werking

Marcel,

zelfs op nachttarief is elektriciteit duurder dan gas...

Om van het milieunadeel nog te zwijgen.

dirk

vergeet niet dat u met de ketel al heel wat moet opwarmen en hoe lang
heb zelf alleens een vuurtje gebruikt smorgens als ik zonder mazout zat,men heeft direct bij een luchtblazer dat watmte gevoel dat men met een radiator niet heeft
zeker als men in de keuken zit smorgens een half uur en dan gaan werken
het verschil zal niet groot zijn,gelijk heb zeker je wel voor de uitstoot e centerale

Bij afwezigheid lijkt het instellen van de thermostaat op 6 graden geen verstandige optie als ik Test-Aankoop moet geloven:

Als je de temperatuur toelaat om te dalen onder de 14 ° dan zouden de binnenmuren te koel worden en vocht uit de lucht opnemen. Om dan die muren terug op 20 graden te brengen, zou er meer energie vereist zijn dan dat je de thermostaat op minimum 14° zou instellen.

Als je huis goed de warmte behoudt, zal de temperatuur ongeacht je instelling van de temperatuur misschien sowieso boven de 14° blijven en dan vervalt natuurlijk bovenvermelde redenering.