NATTE OF DROGE CHAPE

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Mensen,

Ik twijfel tussen een "natte" chape en een droge vloeropbouw. Heeft er iemand goede/slechte ervaringen met pavatex en/of fermacell vloeropbouwplaten.

Mijn verwarmingsleidingen en electriciteitsleidingen liggen nu op de (oneffen) betonnen vloer, dus dat moet opgevuld worden. Ik heb GEEN vloerverwarming, gewone cv.

Is een wapening in de cementchape zoals glasvlies, ecologisch verantwoord en safe??

Hartelijke dank voor elke ervaring!!

Vriendelijke groeten

Marijke

Reacties

hallo,
betreffende droogchape; ik zou mijn bovenverdieping willen droogchappen. Hoe werkt dit en wat zijn de verschillende mogelijkheden? Waar vind ik deze produkten.Ik ben van vl. Brabant.
Het zou makkelijk handteerbaar moeten zijn zodat ik snel kan beginnen vloeren.
Alle info is welkom.
Martin

Hallo Martin,

Droge chape bestaat eigenlijk niet, ofwel is het chape (cementvloer) ofwel een droge opbouw dmv gipsplaten zoals hiet beschreven staat)

droge opbouw is véél duurder dan natte, maar het grote voordeel is inderdaad dat je niet op lange droogtijden moet wachten.

groetjes,

Marijke

Marijke,
Aangezien je vraag van een tijdje geleden dateert, wil ik best weten waarvoor je gekozen hebt (droge of natte chape)?

Bart,
Wij gaan binnenkort onze oude tegelvloer uitbreken en vermoedelijk zullen we boven de kruipkelder 9 cm hebben, waarop allerlei leidigen zullen liggen.
De vloerder raadt een isolatiechape aan (XPS), maar dit forum is daar niet zo happig op.
Een firma ecologisch bouwmateriaal raadt het volgende aan: droge uitvulkorrels, rigidurplaat van 8 mm en rigidur estrich droge chape van 20 mm.
Wat doe ik het beste (gemak, isolatiewaarde, prijs, ...)

Kan ik van iemand een advies krijgen? Ik wil sterk in mijn schoenen staan t.o.v. de vloerder!

Dominique,

Isolatiechape is larie en apekool, uitgevonden uit gemak voor de aannemers.

Ik zou EPS platen leggen bovenop de beton, zo dik mogelijk. Daar bovenop chape, met eventueel wapening en vloer.

Is 9cm de totale hoogte van beton tot afgewerkte vloer?

Indien de beton waterpas loopt zou je kunnen opteren voor volgende opbouw: 1 plaat 3cm EPS, waarin je uitsparingen laat voor de leidingen. Bovenop leg je een 2de plaat EPS van 3cm. Op de 6cm isolatie (EPS=drukvaste isomo) leg je fermacell estrich platen, tand en groef van 25mm. Deze worden zoals Bart al zei verlijmd en geschroefd. Dit geeft een zeer sterk geheel, waarop rechtstreeks tegels kunnen gelijmd worden.

Zo kom je ongeveer op 9,5cm én heb je een degelijke opbouw die redelijk geïsoleerd is.

Als je graag koude voeten hebt, zou ik opteren voor de isochape; ik ken nog wel enkele adressen om het eens te voelen...

mvg

Die Isolatiechapefabels zullen nog niet vlug de wereld uit zijn. 'k Heb het in m'n straat nog maar net zien gebeuren, bouwheer vraagt terloops aan z'n chapper of hij een goede oplossing weet om de zoldervloer te isoleren, en spontaan komt het antwoord: "o, we spuiten daar wel 10 cm Isolatiechape op, dat kost maar zoveel en je bent perfect geisoleerd".
Als je dan zelf al maanden bezig bent met de stommiteiten uit een kot van 1970 op te (proberen) lossen, en je ziet dan keer op keer hoe een niewbouw naar de kl@$#n geholpen word wat isolatie betreft, voel je je maag keren.
Vloer isoleren? is toch niet nodig met een kruipruimte? Zelfde nieuwbouw. Zucht.

als u wilt kan u direct beginnen met vloeren,horica zaak van mijn schoonzoon gebeurd niet anders geen tijd om te wachten
na al die jaren nog geen probleem mee gezien
als men direct begint te vloeren na het chappen ,wordt er geen lijm gebruikt wel een papje van cement,is nog sterker dan kol

De vloerder zegt dat wij vermoedelijk over 9 cm beschikken. Hoe kan ik dat op voorhand bekijken of kan ik dat inderdaad pas zien op het moment dat we aan het uitbreken zijn? Hoe meer centimeters, hoe liever natuurlijk. Wat zijn de gewoonlijke beschikbare centimeters bij een vrijstaande woning met kruipkelder uit 1975 (weet wel dat de oorspronkelijke bouwheer nogal gierig was en overal op beknibbelde)?

ik zou voor chap kiezen met vezels,gaat minder scheuren
zelfs 1 centimeter is voldoende ,hebben wij gewoon sterker gemaakt
maar een 6tal cm is zeker voldoende voor normaal chappen

Dominique
met 9cm heb je nog geluk! bij ons zijn het er nog geen 7, tegels van 2.5cm op een zandbed van 4cm, op holle welfsels.
Wij gaan de vloer 6cm verhogen, dwz dorpels verhogen, balken boven deuren hoger steken em maar 2m54 over ipv 2m60.
Woning van 1970.

Beste Dominique,

wij hebben gekozen voor een natte chape

goedkoop en perfect

Markie, als ik jouw situatie vergelijk (woning ongeveer even oud) zou 't dus zelfs kunnen dat we geen 9 cm halen!? Verhogen zit er niet in voor ons (nieuwe voor- en achterdeur waarvan we toch geen stuk kunnen snijden!)

Marijke, uit welk materiaal bestaat die natte chape dan en hoeveel centimeter? Goedkoop: kan je me een richtprijs geven? Perfect: geen koude voeten dus? En voel je 't verschil in je brandstofverbruik?

Dominique,
leef je eens goed uit en klop er een tegel uit, dan weet je het.
Als je toch geen VV steekt is de oplossing van Jeroen (zie hoger) best haalbaar, zelfs met 7cm.
Als je in de kruipruimte kan, dan kan je de elileidingen daar kwijt, water zal er wel niet door je woonkamer lopen, denk ik.
Holle welfsels hebben ook nog een voordeel, die zitten vol wachtbuizen!
Aan beide kanten een gat maken tot in de holte en met een trekveer er de draden doortrekken, in de andere richting in de muur slijpen. Zo ga ik het doen, maar of een aannemer of vloerder zich hiermee wil bezighouden?
Bij ons is de oppervlakte van de basisvloer te onregelmatig om er isolatieplaten op te leggen.
Van deuren doe je geen 5cm af, die plaats je hoger.

Als je in de kruipruimte kan, kan je ook langs onder isoleren, zo dik je maar wil...

maar als men langs onder isoleerd,wordt de betonplaat of welfsels dan in zijn geheel geen koude brug
die ligt toch meestal gewoon op de fundering

Natuurlijk Marcel, maar als 't ni anders kan is het beter dan niks. en 't gaat tenslotte over koude voeten, en die steken meestal ergens in 't midden van de plaats onder tafel...

Ik kan in m'n kruipkelder niet in, anders zou ik een combinatie nemen van 3,5cm lengs boven en nog een cm of 8 langs onder. (komt wel vloerverwarming)

Voor onze vloerisolatie op gelijkvloers heb ik 10 cm Floormate 200-sla (=xps) in gedachten.Op gebied van isolatiewaarde is dit OK, nl. Rd=2.86.Alleen weet ik niet op zo'n dikke plaat niet teveel kan inzakken. De druksterkte bij 10% vervorming is 200kg/m².Boven deze isolatieplaat komt de vloerverwarming in 8cm gewapende chape. Is het misschien beter om 2 platen van 5cm XPS te nemen, of ipv 10cm XPS bvb 6cm PUR te nemen?

Op de verdieping komen de slaapkamers en badkamer:hier is geen vloerisolatie voorzien.De zolder krijgt 20cm Uniroll op de vloer.Raden jullie aan om toch vloerisolatie op het verdiep te plaatsen?

thx
kris
kris

Een offerte gekregen voor materiaal en plaatsing van Fermacell uitvlakkorrels (dikte 6 cm), 10 mm houtwolplaat en 2x10 mm Fermacell, dit alles aan 52 euro/m² (zonder BTW).

De vloerder zelf sprak van een isolerende chape à 0,77 euro/kg (materiaal - komen nog plaatsingskosten en BTW bij). Hoe kom ik te weten hoeveel mij dat zou kosten voor een oppervlakte van 74 m² en wellicht een 7-tal cm? Ik weet immers niet hoeveel kilogram daarvoor nodig is.

Ik zou 't natuurlijk aan de vloerder kunnen vragen, maar zie daar wat tegenop (altijd die scheve blikken als je het woord "ecologisch" in de mond neemt ...).

Dominique,

laat ze scheef kijken, als ze uwe vloer maar recht leggen

Ach, als je dat goed aanbrengt en laat zien dat je erachter staat achter die eco aanpak, dan zal je zelfs soms zien dat vaklui zelf geinteresseerd raken ( is mij overkomen, bij de chapper)

hoe meer mensen overtuigend hun eco wensen naar voor brengen , hoe meer aannemers en vaklui er ook mee vertrouwd raken

groetjes

Maryke

Dominique,

Moet de vloer worden uitgevuld?

Ge kunt dat allemaal makkelijk zelf. Voor de isolatie neem je bv. EPS PS20 (isomo). De Fermacell wordt als zeer degelijk bevonden door vloerders...

Isochape is echt belachelijk, heb daar geen andere woorden voor.

mvg

Heb hier net een reclamefoldertje toegestuurd gekregen over foamchap van Isotrie. Heeft iemand ervaring met dit soort producten? Interessant: uitvullaag, chape én isolatie.

Is dit de zogenaamde isochape waartegen Jeroen fulmineert? Het is me nog niet echt duidelijk waarom. Maar ik ben dan ook een totale leek.

staat al ergens op het forum...

Isolatiewaarde isochape 20% van isolatie. Past in het rijtje met bv; isolerende snelbouw. Allemaal uitgevonden om het de aannemer nog makkelijker te maken...

Chape mag niet isoleren, deze geeft juist de massa (inertie), vloer zal, bij vloerverwarming, ook minder snel warm worden.

Alleen het argument van koude voeten, vind ik al voldoende.

jeroen

Hans,
Op Livios.be gevonden: Foamchap van Isotrie is gespoten PUR-isolatie met warmtegeleidingscoëfficiënt 0,0214.
Nadeel = PUR, voordeel = 0,02 W/mK.
Hoe meer je opzoekt als leek, hoe verwarrender het allemaal wordt!
Ik ben (bijna) tot de conclusie gekomen dat:
- isolatiechape minder isoleert, maar goedkoper is
- Fermacell of iets gelijkaardigds beter isoleert, maar duurder is
- als je veel cms hebt, kan je dus meer chape spuiten, als je minder cms hebt, neem je Fermacell.
Prijs en isolatiewaarde komen uiteindelijk gelijk uit. Blijft dan "enkel" nog het milieuaspect over en die keuze moet ieder voor zichzelf maken.

Ik heb offerte gekregen voor isolatiemortel Polymix = op basis van EPS-parels, 0,08 W/mK. Prijs voor 1 m³ = 145 euro + BTW. Totaalprijs blijkt dus vier keer lager te liggen dan Fermacell ea. Kan iemand mij de knoop helpen doorhakken? Ik wil zeker het beste doen voor het milieu, voor mijn eigen verwarmingskosten, enzovoort, maar 4x meer betalen, is toch even slikken. Er wordt hier vaak gesteld dat isolatiechape op zijn best de helft zo goed isoleert als platen. Hoe kan die 0,08 dan worden verklaard? Is isolatiemortel hetzelfde als isolatiechape?

Heb hetvolgende gevonden

Als rekenwaarde mag je blijkbaar voor lambda 0.1 (ook al spreken ze van 0.075) nemen. Is dus vergeleken met echte isolatie (0.04) een factor 2.5
Lijkt me vrij interessant om als uitvullaag(ongeveer 3 a 4 cm) te nemen en hierboveneop echte isolatie. vloerverwarming en chape
Trouwend de fermacell korrels als uitvullaag zijn ongeveer 0.9.

Mvg

Benny

We hebben uiteindelijk maar 6 cm boven de betongewelven. Een droge chape met Fermacell kan bij ons dus niet. We nemen dus isolatiechape onder de tegels en 6 cm kurkplaten met tegellijm bevestigd aan het kruipkelderplafond.

Na al dit gepeins over vloerisolatie ea, vraag ik me eigenlijk af waarom huizen worden gebouwd met een kruipkelder. Wat is de functie/reden ervan? Waarom wordt niet voor een "echte" kelder gekozen of helemaal geen kelder??

Dominique

Goeie vraag, maar die moet je aan de amateurs van kruipruimte's vragen, ik predik al jaren tegen deze energetische wangedrochten.

Hans

Mijn reactie op een mail betreffende dit onderwerp:

Beste Francois,

Liever zien we jou reactie op het forum...

Sommige chapes isoleren blijkbaar wel goed, ik bedoelde eigenlijk isolatiebeton of schuimbeton, wist niet dat sommige chapes wel isoleren.

Bij vloerverwarming mag chape echter niet isoleren. Deels om goed de warmte te geleiden, deels om voldoende inertie te krijgen in de vloer.

Het belangrijkste is dat je minstens 5cm echte vloerisolatie nodig hebt. Meer van deze tijd is 10à15cm vloerisolatie.

Bedankt voor uw rechtzetting. Hierbij mijn excususes.

Mvg

Jeroen Beeckx

Francois Visschers wrote:
> Dag Jeroen,
> Ik lees net met verbazing je reactie ISALATIE CHAPE IS LARIE EN APEKOOL op de "energie forum"
> Uitgevonden om het de aannemer gemakkelijk te maken?
> Volgens mij moet je eens naar de docktor voor een checkup.
> Wat dan met al de wetenschappelijke gegevens van KW waarde aangenomen door Unie bouw Brussel
> Er zijn natuurlijk verschillen en kwaliteiten.
> Een schuimbeton kan men moeilijk een isolatie noemen ,maar de kw waardes van de isobeht - styrobeht- betopor enz... spreken toch voor zich?
>
> Efin, maar goed dat we niet allemaal hezelfde denken.
> mvg,
> Cois

toch even een bedenking...

Geef toe dat in het lijstje van isolatiebeton, isolerende mortel, isolerende steen,... de benaming isolatiechape wel erg misleidend is. Eigenlijk gaat het over gespoten isolatieschuim, dat de eigenschappen heeft van isolatie. Nog net iets anders dan chape met wat bollekes EPS erin.

Mvg

Jeroen

Mijn toekomstige vloerder stelt het volgende voor.

Uitvullaag over de leidingen. Daarna de isolatieplaten.
EPS 200 2x60mm mijn idee. Daarop de vloerverwarming.
Chape-tegel.

Goed idee? Hoogte die nodig is?

Hoe zit t met isobeth als uitvullingschape? Weggegooid geld? Mogelijk?

Silvio

Ik dacht er ook aan om de zelfde opbouw te nemen.
Maar mijn reden voor isobeth is enkel en alleen om het gewicht van onze vloeropbouw te beperken. (ik moet op de boven verdieping minsten 12 cm opvullen voor meer dan 60m², en isolatie is gewoon veel te duur en geen nut, en gewone chape is te veel in gewicht)

5 a 6 cm uitvulling
10cm isolatie
7 a 8 cm vloer verwarming
1 cm tegel

Wij hebben 14 cm boven uitvullaag leidingen voor isolatie en dekvloer.
Wat is beste opbouw: 9cm EPS + 5cm chape of 12cm EPS + Fermacellplaten?
Vanuit ecologisch standpunt kan je best zo dik mogelijk isoleren, maar maken we dezelfde keuze als het om stevigheid van de dekvloer gaat?

Hoihoi. Mijn vriend en ik zit in een nog penibelere situatie ... We hebben exact 4 cm voor vloeropbouw vanaf de welfsels tot de eindlaag (tegels). Iemand een idee over de mogelijkheden? We hebben de mogelijkheid om te isoleren via de kelder ... maar we hebben geen idee hoe we de vloeropbouw moeten aanpakken? Tegels in de mortel? Egaline? Anhydriet? ... Ophogen is geen optie. 

Alvast bedankt!