s'nacht 16 of 12 graden, wat bespaart het meest?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij wonen sinds kort in een matig geisoleerd jaren 30 huis 2/1 kap. Voordat de woonkamertemperatuur van 16 graden naar 21 graden is geklommen is er wel een anderhalf uur voorbij. (Bij 0 graden buitentemp) Geen nood, we hebben zo'n moduline 3 Nefit thermostaat (en Nefit HRC23VT ketel) die zelf nadenkt wanneer met verwarmen te beginnen om op een bepaalde tijd 21 graden te kunnen bereiken.
De vraag: Welk schema bespaart in ons geval meer energie:
0800 uur: 16 graden
0830 uur: 12
1900 uur: 21
2230 uur: 12

of schema 2:
altijd 16 graden behalve tussen 1900 en 2230 uur?
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Reacties

heb de proef weereens gedaan een nacht thermostaat op 18 graden gezet, en een nacht alles uit ook brander en boiler
kpm tot de zelfde vaststelling
heb alleen de verwarming in keuken en living genomen vorige proeven ook
volgens mij waren die vroeger ook redelijk geisoleerd,spouw vol isolatie,dat zal wel 6cm zijn vroeger,
binnenkant living staat nogeens 4cmharde isoleerplaat met daarvoor een multiplex of zo iets
op zolder12 of 15 cm glas of rotswol, ramen dubbelglas wel 30 jaar oud
nu is de situatie wel iets veranderd,heb een plafond gestoken in de keuken en living van gyproc en 12cm isolatie daar onder
heb een raam vervangen dooer een harmonicadeur
raam was 4op1.5 de deur is nu 4op2.1 maar wel met 1.1 glas
heb in tussen een nieuwe ketel met brander gezet,en heb de ketel op een andere plaats gezet,de oude brander blijft als optie
zodat ik de schouw nu een drietal meter in de verluchting heb liggen onder mijn living
heb de verluchtings gaten van de fundering dicht gemaakt zo dat de schouwwarmte onder de living blijft zitten wat een heel stuk comfort meebrengt,ook om dat de koude niet zomaar onder de verluchting valt
nu kan ik toch al spreken van degentlijk geisoleerd dank ik.
terug naar mijn proef
savonds om 22uur verlaagt naar 18 graden en smorgens om10uur gecontroleerd zodat
het zelfde met alles uit savonds 22uur verlaagd naar 18 graden en den taimer op22.30uit smorgen om 7uur terug op late springen en om 10 uur controle
resultaat verlaagt naar 18 2.14 uur
alles uit 1.13 uur
is toch wel een groot verschil,heeft iemand de proef al gedaan

hallo als smorgens een themperatuur van 12 graden of 15 hebt
na 8 of 10 uur kan je best een isoleren kijk eens hoeveel
isolatie er onder je dak zit en algemeen klieren ergens enzo bespaart nog meer snachts 18 ongeveer liv is meer dan voldoende er is zelfs ook een verschil op je brander
hoogrendement brander op 70 gr 50 gr ongeveer 16 percent minder verlies natrlijk wel radiatoren groter nemen of extra isolatie

Marcel

" terug naar mijn proef
savonds om 22uur verlaagt naar 18 graden en smorgens om10uur gecontroleerd zodat
het zelfde met alles uit savonds 22uur verlaagd naar 18 graden en den taimer op22.30uit smorgen om 7uur terug op late springen en om 10 uur controle
resultaat verlaagt naar 18 2.14 uur
alles uit 1.13 uur
is toch wel een groot verschil,heeft iemand de proef al gedaan "
Sorry, maar ik begrijp er niks van.
Eerst verlaag je de t° vanaf 22.00 naar 18° en controleer je om 10.00. Wat controleer je dan?
Dan doe je hetzelfde, dus om 22.00 de thermostaat op 18°, dan om 22.30 de thermostaat uit en om 7.00 's morgens terug aan.
Het resultaat is dan 2.14 in het ene, 1.13 in het nadere geval. Maar waar slaan die uren dan op? Ofwel kan ik geen Nederlands meer lezen, ofwel heb jij alles door elkaar gegooid. Probeer nog eens opnieuw.

Hans

ik zet savonds om 22 uur op 18 graden maar den taimer zet alles af om 22.30 dan zie ik naar de stand van de uren teller die ik aan de brander heb aangeslote.smorgens om 7uur springt hij terug op
ik controleer dan om 10 uur omdat dan alles terug op zijn normale warmte is ik bedoel muren en meubelen en zo

dan doe ik het zelfde maar laat de taimer er tussen uit zodat de brander in werking blijft, en kom zo aan het verschil wat toch zeer groot is
ik weet dat mjn schrijven niet altijd begrijpelijk is,maar ben te oud omdat nog te veranderen denk ik
heb dat maanden terug ook gedaan en schrok toch van het verschil,die teller is toch het bewijs denk ik

Marcel

Nu snap ik het met die uren, dat is de tijd dat de timer gelopen heeft, ik neem aan dat dat de uren van de pomp of de ketel zijn?
Een echt bewijs is dat niet, want de ene nacht is de andere niet. Dat grote verschil wijst er ook op dat je huis toch nog teveel warmte verliest om continu op dagregime te werken. Anderzijds heeft je ketel 's morgens wel langer gedraaid, maar natuurlijk heeft ie 's nachts stilgestaan. De vraag is dan of het ene het andere compenseert.
Je kan het ook op een andere manier proberen. Als je de verwarming volledig afzet, en de kamert° daalt van 20 naar 16° op een paar uur, dan is het zeker aangeraden een nachtverlaging toe te passen. Maar ik zou dan zakken tot 15 a 16°

" ik weet dat mjn schrijven niet altijd begrijpelijk is, maar ben te oud omdat nog te veranderen denk ik "
Da's niet erg, ieder heeft zo zijn kwaliteiten en zwakke punten. Probeer je zinnen korter te maken, dat maakt het makkelijker.

Hans

alleen van ketel
da was kort

Onze woning koelt gewoonlijk af tot 18° als niet niet extreem koud is buiten, en tot ongeveer 16° als het vriest.
En hier is niets geisoleerd, enkel is er isolerende beglazing (k 1,2).
Lijkt me wel eigenaardig dat een woning met isolatie van 6 cm hetzelfde resultaat haalt.
Heb vorige week met het nieuwe EPB-programma de K-waarde van ons huisje berekend, en kom uit op een 260 !!! wie doet slechter? (we komen van 280 =met enkel glas).

Beste Gert, nog even terugkomen op jouw vraag.

Het antwoord is in feite al gegeven, maar ik geef het nogmaals, zodat ook jij in je niet gunstig geïsoleerde huis energie en centjes kan besparen. En dit is toch de essentie van jou vraag aan het forum.

Het is de logica zelve, namelijk je verwarming AF ZETTEN gedurende de periode's dat er geen warmte behoefte nodig is. Het feit dat jou ketel meer energie moet leveren om van 12 naar 20 graden op te warmen in plaats van van 16 naar 20 is niet relevant. In feite moet je die 4 graden inderdaad extra opwarmen, maar je hebt wel vermeden dat je die 4 graden gedurende de nacht niet hebt moeten aanhouden.

Om de theorie beter te begrijpen moet je jouw huis eens vergelijken met bv een bad waarin je 200 liter water in wenst, in plaats van een woning waar je 20 graden binnentemperatuur wenst.
Stel nu dat dit bad continue water verliest. Vergeleken met een woning is dit de warmte die de woning continue verliest (kan worden bepaald door een warmteverliesberekening). In jouw weinig geisoleerde woning is hier dus veel verlies, in het geval van het bad met water is er veel water dat continue weglekt.

Stel nu dat je 's ochtends 200 liter water in je bad wenst, wat is dan het beste, continu de kraan laten openstaan om steeds minimum 160 liter in je bad te houden, of gewoon 's ochtends het bad vullen. Inderdaad, als je continue water bijvoegt zal je 's ochtends sneller je bad vol hebben, maar het water dat weggelekt is gedurende de nacht ben je integraal kwijt. Dit is hetzelfde met de energie die je in jouw woning pompt middels deze 's nachts op 16 graden te houden.

Ik weet het, de vergelijking is misschien ietwat simpel, sommigen zullen ze idioot vinden, maar idee is wel correct.

Marcel, bij mij koelt het 's nachts ook fel af (6 graden minstens). Ik geef daar niet om, hoe harder dat het 's nachts afkoelt, hoe meer dat je kunt besparen door de ketel 's nachts stil te leggen.

vr gr

Pluto

Pluto,

Jaja, hoe meer 't afkoelt hoe meer je kan besparen....maar je gaat me toch niet zeggen dat je niet liever zou hebben dat de temperatuur (bijna) constant zou kunnen blijven bij ongewijzigd verbruik.

Let op, 'k zit zelf in dezelfde lekke boot: bij mij koelt het 's nachts ook een graad of 5 af (slecht geïsoleerd huis uit de jaren '50 en een grote oppervlakte "oud" dubbel glas). Dat dubbel glas vervangen + dak beter isoleren zal ik doen maar daar stopt het dan ook voor mij: voorzetmuur met isolatie is uitgesloten (gisteren nog gebeld naar stedenbouw, ze vielen bijna van hun stoel toen ik daarmee afkwam) en aan de binnenkant isoleren doe ik niet want ik vrees niets dan gedonder te zullen krijgen met alle koudebruggen+ heb al geen enorme ruimte.

Gelukkig (?) gaat bij mij +- 40% van 't energieverlies via m'n ramen, dus die vervangen zal al veel doen.

In een slecht of matig geïsoleerde woning is nachtverlaging de enige realistische optie, tenminste als je je ketel niet wil stoken op Euro's.

Werner

de plaatsen waar ik vooral stook zijn zeker niet slecht geisoleerd
maar heb nu nog niet gecontroleerd hoever temperatuur zakt ,doe ik zeker nog

ben vergete te vermelden dat aan de living en keuken kant ganse lengte,een veranda staat
wel met enkel glas

Werner,

Wat is goed geïsoleerd ? Wat is slecht geïsoleerd ? In vergelijking met een passiefhuis is elk huis slecht geïsoleerd, in vergelijking met een huis van 100 jaar geleden is elk recent huis zéér goed geïsoleerd. Dat is allemaal relatief. Een neger in een ongeïsoleerde hut in Kongo doet het qua ecologische voetafdruk massaal veel beter dan een Belg in een top-technologisch passiefhuis. Met recht en reden kan deze neger de passiefhuis-Belg een serie ecologische verwijten naar het hoofd slingeren. En wie heeft in deze materie dan uiteindelijk de waarheid in pacht ?? Het is dus allemaal zéér relatief, ieder zijn waarheid dus.

vr gr

Pluto

pluto

het gaat er eigenlijk over dat elke plaats op de bol zijn oplossing heeft
die afrikaan in zijn lemen hut met strodak is bijzonde slim
jammer dat ze daar tegen woordig liever in betonsteen bouwen met een plaatstalen dak
ongeveer het slechtste dat je kan hebben in de tropen
betonsteen kan de warmte niet buitenhouden
plaatstalen dak heet veel lawaai als het regent
en als het regent dan condenseerd het zo er dat het binnen regent!

de voorstelling van de badkuip is een zeer goed voorbeeld
omdat mensen die er niet zo van op de hoogte zijn over warmteverlies eindelijk begrijpen over hoe het nu gaat
ik gebruik zelf meestal de metafoor over de emmer met de gaten er in (ramen, deuren enz.)

Stef,

Vind het een prachtige vergelijking en voor iedereen te begrijpen.

Hans V.

Stef

Idioot is de vergelijking niet, maar ook niet helemaal correct.
Je vergeet een belangrijk aspect, de massa. Een bad heeft heel beperkt massa, en warmt onmiddelijk op als je er warm water indoet. Als je een woning volledig laat afkoelen, duurt het uren voordat het huis warm is. De lucht zal zeer snel opwarmen, daarvoor heb je niet veel energie nodig, maar voor je de buffer (wanden, meubelen, etc.) hebt opgewarmd, dat duurt uren. En we weten dat een belangrijk aspect van comfortgevoel warme wanden zijn, hoe kouder de wand, hoe onaangenamer de ruimte wordt ervaren.
Het gevolg is dat een hogere kamert° nodig zijn om het gewenste comfort te bereiken.

Er is al heel wat onderzoek naar geweest en over gepubliceerd, in ruimte's die dagelijks moeten opgewarmd worden heeft het geen zin om de t° onder de 15°C te laten zakken.

Dus: strikt wiskundig heb je gelijk, maar dat wordt door het menselijk lichaam niet zo ervaren.

Hans

wij wonen momenteel in een huurappartementje.
geen isolatie, enkele beglazing in stalen frame

Als wij om 23u gaan slapen zet ik de thermostaat op 15°C. Tegen 2u 's nachts hoor ik de ketel aanslaan. Dit wil dus zeggen dat wij op 3u tijd 5 graden verliezen!!!
Ik kan de thermostaat dus 's nachts niet lager zetten dan 15 graden, tis nu al berekoud als we opstaan en het duurt uren om de living (+/- 75M3) terug op 20 graden te krijgen.

Miserie dus hé

volgens uw schrijven heeft u geen klok thermostaat,en dat u zolang moet wachten om het warm te krijgen
kan het zijn dat uw radiatoren te klein zijn,en moet u het water op hogere temperatuur zetten
heeft u dat al gedaan en worden zij heet genoeg,zijn ze echt wel veel te klein berekend
anders klok thermostaat plaatsen wellicht de oplossing

Werner,

Je schreef :

"Dat dubbel glas vervangen + dak beter isoleren zal ik doen maar daar stopt het dan ook voor mij: voorzetmuur met isolatie is uitgesloten (gisteren nog gebeld naar stedenbouw, ze vielen bijna van hun stoel toen ik daarmee afkwam)"

Ze vielen dus bijna van hun stoel .. maar bijna is niet helemaal...

Hopelijk laat je het daar dus niet bij.

Het moet maar eens gedaan zijn met idiote stedenbouwkundige regeltjes die ons beletten van degelijk te isoleren !

dirk.

idiote stedenbouwkundige regeltjes ??

Wat als we ze maandag allemaal naar huis stuurden ? (copyright Arnold)

vr gr

Pluto

Hallo Dirk,

Nee, ik geef het niet zo snel op maar 't zal wel een werk van lange adem worden.

Om de situatie te schetsen: ik woon in een rijhuis en de huidige voorgevel valt samen met de rooilijn. Nu is het niet zo dat het trottoir (meer dan 2 meter breed, dan nog een strook kasseien van 1.5 meter die dienen als parkeerplaats en dan de rijbaan) onaanvaardbaar smal zou worden als ik 30 cm extra mocht innemen.

Ik vraag de stad ook niet om dat stuk cadeau te krijgen, wil er gerust een marktconforme prijs voor betalen.

Maar ze hadden er bij stedenbouw nog nooit van gehoord en voor hen leek het onderwerp onbespreekbaar. Ik vraag me af welk argument- behalve dan eventueel esthetische redenen- ze
kunnen aanhalen om er zelfs niet over te willen nadenken. Aan de ene kant wordt iedereen -terecht- aangemaand om te
isoleren, aan de andere kant gaan ze mensen die werkelijk willen investeren in een beter geïsoleerde woning beletten om doeltreffende maatregelen te nemen.

Ik heb er bewust voor gekozen om te wonen waar ik woon (centraal, toch rustig gelegen, 5 minuten wandelen van 't station en 7 minuten van 't strand, geen wagen nodig voor m'n verplaatsingen.....) maar de keerzijde is uiteraard dat je moet trachten het beste te maken van de woning die je koopt en niet vanaf nul kan beginnen met een goed uitgedacht concept. Over enkele jaren gaan we verbouwen en dat zou een mooie gelegenheid zijn om heel de isolatie sterk te verbeteren. Tot een PH zouden we wel nooit komen maar ik had gehoopt (en hoop nog steeds) om ooit tot LEW-standaard te raken.

Ondertussen ploeg ik zo goed mogelijk voort: eli is van 3800 naar 1830 kWh/jaar teruggebracht en qua gas zit ik op 13500
kWh (leegstaand huis aan één kant). Onze woning is +-240 m2.

Werner

Werner,
is het wegkappen van de gevelsteen, 8cm isolatie met krepi er op geen optie voor jou? zo moet je niet vergroten.

Bij ons zakt de temperatuur van 20°C (21h) naar zo'n 18°C (7h) en we hebben niet zo supergoed geisoleerd!! 5cm rockfit 434 in de muren, thermoblok ploegsteert, 6cm pur in de vloer, 22 cm glaswol in het dak, 1.1 glas 3-kamer alu. Is toch niet slecht hé, dat het maar een graad of 2 zakt. Als ik de opening naar de kruipkelder nog eens goed toemaak kan ik zeker nog wat energie besparen, wat je voelt er soms de koude lucht uitkomen als het windering is. En een terugslagklep plaatsen op de dampkap.

Het is van veel factoren afhankelijk wat het beste is. Op het Kyoto-forum stelt men dat het best is om de verwarming 's nachts wat lager te draaien (zelfs naar 12 °C).
Als je huis redelijk geisoleerd is en een redelijke massa heeft (muren binnen het geisoleerd volume) leidt dit echter tot meerverbruik. Dit omdat je de massa van de wanden sterk laat afkoelen en dat je deze dan 's ochtends of 's avonds weer helemaal moet opwarmen. Bij 21 °C ruimtetemperatuur heb je dan nog steeds een kouddegevoel omwille van de "kouddestraling" van de muren. Bovendien stijgt de relatieve vochtigheid in de lucht met de dalende temperatuur en zouden er condensatieproblemen kunnen optreden in ruimtes met stilstaande lucht (kasten ed.) (Deze "winter" is deze discussie echter hypotetisch gezien de temperatuur binnen bij een redelijk geisoleerde woning gewoon niet onder de 18 °C wou zakken omwille van de milde buitentemperaturen (dit met uitzondering van de korte winterprik). Zelfs bij koude wintertemperaturen zou de verwarming bij een goed geisoleerde woning die voldoende inertie heeft maar één tot twee keer kort mogen aanslaan per nacht om de temperatuur op 18° te houden. Voordeel is dan ook dat de watertemperatuur in de verwarmingsketel lager kan ingesteld worden omdat er niet op korte tijd zeer veel energie moet geleverd worden 's morgens en 's avonds, hetgeen dan weer het verbruik (zeker bij condenserende ketels) ten goede komt.

Bij een niet (of slecht) geisoleerde woning, of bij een woning met veel ventilatieverliezen kan het wel leiden tot besparingen wanneer men de verwarming 's nachts zeer laag kan zetten. Let wel, in het geval van een slecht geisoleerde en slecht geventileerde woning kan dit tot vohtproblemen leiden (condensatie en schimmels).

groetjes,

Wim

Wim schreef:
"Als je huis redelijk geisoleerd is en een redelijke massa heeft (muren binnen het geisoleerd volume) leidt dit echter tot meerverbruik. Dit omdat je de massa van de wanden sterk laat afkoelen en dat je deze dan 's ochtends of 's avonds weer helemaal moet opwarmen. Bij 21 °C ruimtetemperatuur heb je dan nog steeds een kouddegevoel omwille van de "kouddestraling" van de muren."
Dat kan ik moeilijk geloven. Indien de massa zo groot is dat je uren moet stoken om terug op te warmen, dan kan het niet dat de temperatuur op enkele uren tot 12 graden zou zakken.
En zelfs indien je 's morgens op een iets hogere temp zou moeten verwarmen om het behaaglijk te vinden is dat nog geen ramp want lucht opwarmen kost weinig energie. De badkuip analogie blijft hier nog steeds geldig...

Beste Eric,
Deze argumenten raken kant noch wal (om de badanalogie te gebruiken)
Een passiefhuis (toch gekend omwille va het feit dat dit huis een zeer lage energiefactuur heeft) blijft zelfs dag en nacht op dezelfde temperatuur. Dit met een combinatie van een doorgedreven isolatie en een voldoende inertie.

maak maar eens de berekening welke installatie je nodig hebt om op een half uur tijd (of een uur tijd) de nodige energie te kunnen leveren om het temperatuurverschil van 9 °C te overbruggen. Dit vermogen, en deze watertemperatuur, heb je helemaal niet nodig op "kruissnelheid".

Ik kan wel sommige van de bovenstaande schrijvers bijtreden wanneer zij stellen dat in een slecht of niet geisoleerde woning of in een woning met veel ongecontoleerde ventilatieverliezen het verbruik minder zou kunnen zijn indien de temperatuur 's nachts sterk lager wordt ingesteld.

Het optimale "gedrag" zal echter door verschillende factoren worden bepaald; warmtebron, soort afgiftesysteem, dimentionering van radiatoren, isolatie, inertie, ventilatie (gecontroleerd en niet gecontroleerd), vochtopbouw, bezettingsgraad en -intensiteit, ...

Voor elke situatie geldt dat het warmteverlies afneemt als het temperatuursverschil tussen binnen en buiten kleiner is.

Gebouwen met veel accumulerend vermogen en een goed geisoleerde buitenschil zal het profeit minder zijn dan een licht gebouw of een slecht geisoleerd gebouw.

Wat ik nog niet gezien heb is dat je warmteopwekker ook een verlies heeft, deze staat meestal op een plek waar geen warmtebehoefte is. Het verlies van een cv ketel kan enkele honderden watts verliezen over de periode dat de ketel brand.
Daarbij komt ook een extra elektrisch verbruik van zo`n 120 watt elektrisch
Door geen nachtveraging toe te passen zal de ketel meer uren maken dan met een nachtverlaging.

Voor elk type woning is er winst te halen bij de beter geisoleerde woningen natuurlijk wat minder.

Waar die extra energie vandaan komt dat het veel meer energie kost om een gebouw op te warmen is mij een raadsel.
Er is wel enigzins meer verbruik maar dat is minmaal.
Voor een gasketel kun je dit makkelijk achterhalen door het verbruik op deellast en op vollast te gaan vergelijken.
Dit is bij de meeste ketels pinuts in vergelijking bij de genoemde besparingen.
De gegevens zijn bij bijna elke technische gegevens terug te vinden.

Interessant op een vergelijkende isolatiegraad te noteren. Heb namelijk einde vorig jaar mijn spouwen laten vullen, Rd=2 na isolatie.

Heb deze morgen ook de test gedaan:

Gisteren avond 20° om 2200h, verwarming uit
Deze morgen 18° om 0630h.

Bij buitentemperatuur van 6.5°

De nieuwe aanbouw veranda (verlengstuk van de keuken en niet apart afsluitbaar) had 17°. Deze zal wel een negatieve invloed hebben op de temperatuur, maar met weer zoals vandaag wordt het huis lekker opgewarmd.

Lambert.

Volgens mij kan je het beste snachts de ketel uit laten omdat dan de gemiddelde warmteverliezen het laagst zijn.
Dat verschil is volgens mij een stuk groter dan het rendementsverlies van de ketel omdat hij hard moet werken.

Maar het is natuurlijk wel huisafhankelijk.
Als smorgens het huis is afgekoeld naar 12 graden celsius en het verwarmingssysteem heeft 4 uur nodig om het om 20 graden te krijgen dan is dit ook niet praktisch meer.

Ik heb volgens mij in een rapport gelzen van de Novem dat met snachts de ketel uit veel energie te besparen is, maar dat je dit wel moet dan met ruimte's welke smorgens dan niet kouder zijn dan 16 graden celsius. Anders moet je toch snachts al vroeg gaan beginnen om het op tijd warm te krijgen of je moet je verwarmingsysteem veel te groot dimensioneren)

Weet er iemand het verschil tussen een condenserende ketel en een gewone gasketel?

Ben bezig met mijn gip, kan deze informatie wel gebruiken.

Groeten

Wim schreef:
"Deze argumenten raken kant noch wal (om de badanalogie te gebruiken)
Een passiefhuis (toch gekend omwille va het feit dat dit huis een zeer lage energiefactuur heeft) blijft zelfs dag en nacht op dezelfde temperatuur. Dit met een combinatie van een doorgedreven isolatie en een voldoende inertie."

Hmm, dit is wel naast de kwestie: een passief huis is iets totaal anders dan een redelijk geisoleerd huis. Het lijkt me niet meer dan normaal dat een passief huis dag en nacht op dezelfde temp blijft.

"...maak maar eens de berekening welke installatie je nodig hebt om op een half uur tijd (of een uur tijd) de nodige energie te kunnen leveren om het temperatuurverschil van 9 °C te overbruggen. Dit vermogen, en deze watertemperatuur, heb je helemaal niet nodig op "kruissnelheid""

Je gaat altijd energie besparen door de verwarming uit te schakelen. De badanalogie blijft hier wel degelijk overeind. Volgens uw redenering zou het dus beter zijn om
je huis te blijven verwarmen wanneer je een weekendje weg bent, omdat je anders nadien je muren terug moet opwarmen ?

De energie die je nodig hebt om die muren terug op te warmen
is altijd minder dan de permanente verliezen door de verwarming te laten aan staan. Zelfs indien je de luchttemperatuur bv. op 24 graden moet brengen om een behaaglijke temp te hebben veranderd hier niets aan want al die energie wordt nuttig gebruikt om uw muren terug op te warmen...