isoleren kelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe pak ik het volgende best aan?
Wij gaan wonen op het niveau van de tuin.
De straat ligt een half verdiep hoger.
Om vochtproblemen te vermijden zou ik graag werken met een
betonnen kuip (vloerplaat met aan straatkant betonmuur tot 1,5m
hoog, aan de zijkanten aflopend tot het tuinniveau)
Hoe kan ik dit deftig isoleren?
Isolatie op vloerplaat of onder?
Isolatie buiten tegen betonwand?
Hoe overgang betonmuur - spouwmuur?

Zou ik t.h.v. de voorgevel draineren?
Kans op verzakkingen achteraf??

Reacties

Hi Koen,

Meestal raden ze hier isolatie langs binnen voor kelders, want langs buiten is het moeilijk.

Maar als je een verwarmde leefruimte hebt in die kelder dan wordt het nog moeilijker. Ik ga dat ook hebben. Ik ga lans buiten proberen te isoleren.

Kijk eens naar kelders met verloren bekisting. Daar gebruiken ze isolatie als bekisting bij het gieten van de kelder. Porbleem is grondplaat. Daar moet je onder en tegen isoleren.

Dan moet je isolatie ook nog in de zelfde valk zitten met de isolatie van je muur. Wij hebben dat opgelost met gevelisolatie.

Hopelijk heb je hier al iets aan.

Gtx, Pierre

Koen,

je kan zonder probleem isoleren aan de buitenzijde, dus onder de vloer en aan de buitenzijde van de wand. De overgang naar de spouwisolatie los je op door te starten op perinsul.

wel de ingenieur raadplegen ivm de druksterkte van de isolatie, zonder puntlasten de een gewapende kelderplaat van 30 cm (dikker indien grondwaterdruk dit vereist - ingenieur vragen) zou je normaal gezien met normale drukvaste vloerisolatie moeten kunnen toekomen, anders moet je meer drukvaste platen nemen.
Beste is cellenglas maar ook het duurste. Er zijn ook andere alternatieven.

De verloren bekistingsplaten hierboven genoemd zijn hiervoor ook wel interessant (heb ze zelf nog niet toegepast). www.laane.be

ben

Ik heb het ook bij Laane gezien, maar wou de naam niet vernoemen. Zie een tekening van hoe zij het zien.

gtx, Pierre

Ben een kelder aan het bouwen in betonblokken met isolatie ( 5cm tot op -80cm en dan het dubbele) langs buiten (blauwe platen).De buitenschil krijgt een aparte fundering opdat er geen koudebruggen kunnen ontstaan en men niet moet werken met de dure perinsul. Naargelang de plaats: onder de steunmuur een meer vaste plaat, onder de betonplaat een vloerisolarie zoals bij vloerverwarming. De specificaties vindt je bij elke producent-site. Rond de gehele constructie bevindt zich een epdm-folie 1.15mm welke zorgt voor een volledig waterdicht omhulsel welke opstijgt in de spouw.
Zo blijft de isolatie en de muur volledig droog ook als het iets begint te "leven". Deze folie heeft een rek van 400%.
Dit wordt een woonkelder van 8,5m bij 4,8m met de betonplaat 2,80 m onder het rooiveld. groetjes dirk