Enkel leidingen balansventilatie voorzien ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ondertussen wel overtuigd van de voordelen van balansventilatie, alleen, er hangt ook een prijskaartje aan zo'n installatie en momenteel laat budget het eigenlijk niet toe. Nu las ik in een andere vraagstaart dat iemand enkel de leidingen zou voorzien en wachten met de installatie. Is dit dan mogelijk ? Kunnen wij de buizen zelf plaatsen ? Heeft iemand een idee van de diameter en het materiaal van die leidingen ? Kan iemand mij een grootte-orde geven van de kostprijs van enkel de leidingen ?

Merci
piet

Reacties

Beste

Mag je een spiralitbuis rechtstreeks in de chape plaatsen of dien je daar bv een plastieffolie rond te draaien alvoren je de boel dicht chaped

Benny

Leo

" Steeds blijf ik op het standpunt staan dat je alleen maar een goede installatie kunt inbouwen nadat je de plannen hebt beoordeelt - een berekening(luchtdebieten)hebt gemaakt - vervolgens kanaalontwerp met weerstandberekening maakt - ... .. Als je deze criteria vastgelegd hebt dan kun je bepalen welke kanalen - instort of niet - platte of ronde enz.

Dat noem ik nu een sterk staaltje, je maakt eerst een weerstandsberekening, en dan beslis je welke kanalen je gebruikt? En ik die dacht dat er nogal wat verschil is in weerstand van ronde en platte kanalen. Ik zie dat ik nog veel bijleren moet!

Hans

Benny

Zeker een folie ronddraaien, cement is veel te agressief. En best ook nog een beetje isoleren als het kan.

Hans

Ik heb al één en het ander geleerd op dit forum, maar toch blijf ik nog met enkele vragen zitten. Ik ga beginnen bouwen en zit met volgende situatie:
een centrale koker waar ik ronde buizen in ga plaatsen en per verdiep ga aftakken met instortkanalen. Per verdiep ga ik ongeveer 100M3/h extractie en pulsie hebben.

Als ik nu gewoon werk met galv. instortkanalen van 170 X 70. Zit ik dan niet goed qua dikte? Dan hoef ik toch al die ingewikkelde berekeningen niet te doen. Of zie ik het allemaal te simpel?

Men heeft mij ook aangeraden de ronde buis in de koker te isoleren voor condensatie. Best rockwol voor gebruiken of bestaan hiervoor betere manieren. Maar hoe zit dat dan met de instortkanalen? Deze kunnen toch moeilijk geïsoleerd worden. Kan daar dan geen condens in gevormd worden?

Men zegt in dit forum dat die ronde buizen best met een folie voorzien worden, omdat cement vrij agressief kan optreden. Hoe zit dat dan met die instortkanalen? Moet dat bij deze ook best gebeuren of zijn deze hier tegen bestand?

Tenslotte vraag ik me af waar ik deze instortkanalen kan kopen. Het enigste wat ik tot hiertoe gevonden heb op internet is www.ventilatieweb.nl. Lindab is hier ook vernoemd op deze site, maar deze zijn minstens 10cm breed. Dit is iets te hoog voor mijn chape hoogte.

is iemand die me verder kan helpen...

Noel

100m³/h.verdiep, en hoeveel verdiepingen? Want voor een eengezinswoning lijkt me dat nogal veel.

" Als ik nu gewoon werk met galv. instortkanalen van 170 X 70. Zit ik dan niet goed qua dikte? Dan hoef ik toch al die ingewikkelde berekeningen niet te doen. Of zie ik het allemaal te simpel? "
Niks in het leven is simpel, of alles is simpel. Je hoeft niks te rekenen, er zal zo ook wel lucht uitkomen. Je komt hooguit bij het inregelen in de problemen.

Best Armaflex of gelijkaardig gebruiken als je het kan betalen, maar anders doen lamellendekens met een dampscherm ook wel hun werk.

" Maar hoe zit dat dan met de instortkanalen? Deze kunnen toch moeilijk geïsoleerd worden. Kan daar dan geen condens in gevormd worden? "
Ik moet daar niks van hebben, maar condenseren zukken die niet, ze zitten ingestort en de t° van de vloer zal niet zo laag zijn, ik ga er van uit dat je vloeren geisoleerd zijn.

" Hoe zit dat dan met die instortkanalen? Moet dat bij deze ook best gebeuren of zijn deze hier tegen bestand? "
Beide zijn gegalvaniseerde kanalen en kunnen er in principe tegen. Voor mij is dat een voorzorgsmaatregel.

" Lindab is hier ook vernoemd op deze site, maar deze zijn minstens 10cm breed. Dit is iets te hoog voor mijn chape hoogte. "
Dat begrijp ik niet, de breedte van de kanalen hebben toch geen invloed op de hoogte van de chape???

Er zijn meerdere leveranciers voor kanalen, maar dat zijn meestal groothandels, en als partikulier kan je daar dikwijls niet terecht.

Hans

beste

Op de bouw en reno beurs te Antwerpen moest ik de nieuwe ventilatie buis van ubbink presenteren. Deze leiding moet de ideale vervanger worden van spiralit. Het materiaal lijkt wel pu-schuim en zou volgende voordelen hebben. compacte maatvoering (80mm wanddikte), hoge isolatiewaarde, geringe luchtweerstand, geen oxidatie, vlamdovend, geluiddempend, slagvast, vuilafstotend, licht gewicht, gemakkelijk onderhoud en luchtdichte afsluiting. Kent er iemand deze buis reeds, want ik wil graag weten of deze verkoopargumenten terecht zijn.
Een nadeel dat ikzelf wel zie is dat het materiaal zal samengedrukt worden als men dit wil instorten in beton.
Ik ben zelf werkzaam op de milieuafdeling van Van Wauwe Deurne, verdeler van Ubbink.
De firma Ubbink heeft ons nog geen verdere info verschaft, maar deze wil ik zeker eerst kennen voor ik dit systeem ga aanprijzen.
Wat denken jullie hiervan

Wim

Dag Wim

Lang geleden. Nee, ik ken die buis nog niet. Kan jij, zodra je die hebt me de info over dat materiaal mailen?
Lijkt mij allemaal nogal optimistisch, maar ja, van een verkoper kan je niks anders verwachten
Dat compact heeft natuurlijk ook grote nadelen, ik ga uit van een maximum debiet van 33m³/h voor een binnendiameter van 80mm. Maar gezien de isolatie is de binnendiameter allicht nog wat kleiner.
Geringe luchtweerstand, vlamdovend, slagvast, vuilafstotend, licht gewicht, gemakkelijk onderhoud en luchtdichte afsluiting hebben Spiralit buizen volgends mij ook.
De hoge isolatiewaarde, geen oxidatie en geluiddempend zijn dan wel pluspunten, als zijn die relatief.

Hans

Beste Wim,

Deze kanalen worden al langere tijd gebruikt, en worden geplaatst tussen de UNIT en de dakdoorvoer of geveldoorvoer.
Ze zijn wel makkelijk hanteerbaar en inderdaad licht !
Wij gebruikten ze reeds enkele jaren, en zien er wel voordelen in om het toe te passen ... alleen !!
van Luchtdichtheid is er niet echt sprake, maar estetisch is enigszins wel ! Instorten is uitgesloten, en gebruiken voor heel het leidingnet is niet betaalbaar !
Burgerhout NL heeft ook een gelijkaardig systeem, vergelijk zelf even ... NO COMMENT !
Instorten doe je of met GALVA ( niet zo snugger vinst ik persoonlijk ) of met ventichape ( wel een optie ).

Veel succes ....

johan

Allen,

Uit de discussies blijkt dat de weerstand van het ventilatiesysteem berekend moet worden. Weet iemand een site waarop de benodigde formules staan, of waar zelfs op staat uitgelegd hoe deze berekeningen moeten worden uitgevoerd?

Alvast bedankt,

John

John,

voor iedere streng, dus tot iedere uitblaasmond moet je de volledige berekening maken en de hoogste waarde telt, het rekenen doe je op volgende wijze : lengte van een deel in meter X weerstand per meter (kan je krijgen bij leverancier buizen, dus iedere sectie moet afzonderlijk genomen worden want grote buizen hebben kleine weerstand, ook flexibels afzonderlijk, deze hebben een grote weerstand) + iedere bocht, aftakking, uitblaasmond (deze hebben ook een waarde opgegeven door fabrikant)

de totale weerstand meot zo laag mogelijk zijn, dus weinig bochten, flexibels, ... is belangrijk.

Stefan

Allen,

Ik heb mijn debieten voor de woning uitgerekend en kom aardig in balans uit (verschil van 10m3/h tussen extractie en pulsie). Echter alle extracties bevinden zich aan de achterzijde van de woning en alle pulsies aan de voorzijde. Gaat dit nog problemen opleveren?

Groeten,

John

John,

Normaliter geeft dat geen probleem indien je doorvoer openingen tussen je vertrekken voldoende groot zijn. Hoe groter die openingen, hoe minder drukval, hoe efficiënter je unit zal werken.

Wim

Wim,

Is een opening van 1 cm onder de deur voldoende of moet ik in andere groottes denken?

Groeten,

John

Het monteren van de kanalen is vrij eenvoudig. Tevens geven wij gratis advies voor elk ventilatie of WTW systeem. Indien u een schtes of tekening faxt of mailt krijgt u geheel vrijblijvend gratis advies en een prijsvoorstel.

Met vriendelijke groet,

Frits Brattinga

Ventilatieweb/Fri-Tec
www.ventilatieweb.nl
www.fri-tec.nl

Het monteren van de kanalen is vrij eenvoudig. Tevens geven wij gratis advies voor elk ventilatie of WTW systeem. Indien u een schtes of tekening faxt of mailt krijgt u geheel vrijblijvend gratis advies en een prijsvoorstel.

Met vriendelijke groet,

Frits Brattinga

Ventilatieweb/Fri-Tec
www.ventilatieweb.nl
www.fri-tec.nl

Hans

Ik had enkele vragen ivm galva kanalen voor ventilatie.

mogen deze in de beton gestoken worden ? gaan ze dan niet na enkele jaren opgevreten zijn ?

Of als ze in folie gestoken worden is dit voldoende ?

Kan ik eventueel met inox buizen werken ? zijn die ook te vinden in rechthoekige varianten ?

Hoe dik moet mijn chape zijn als de de kanalen 8cm zijn + 2cm voor waterleidingen ?

 

Mvg