ramen en beglazing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn volop bezig met onze zoektocht naar ramen voor onze
lage energiewoning. Voorlopig gaat onze voorkeur uit naar
PVC (ja, sorry hoor, ik zie er al enkele steigeren, maar het onderhoud heeft de doorslag) en naar beglazing 0,6 - 0,8.
Blijkbaar heb je bij de beglazing 2 groepen, 1 groep met driedubbele beglazing en 1 groep die met folie tss dubbele beglazing werkt (vb; superglass van Eurotherm) Met zo'n folie kunnen ze blijkbaar waarden halen van 0,4 ? Een offerte gaan we volgende week krijgen. Graag had ik kritische,leerrijke opmerkingen gelezen hierover ? Is het werken met een folie interressanter dan driedubbele beglazing wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen.
Op welke zaken moet je goed letten ?
Wat betreft PVC, op welke dingen moet je daar letten ? (Momenteel zijn we profielen van het merk Salamander aan het overwegen, 4 kamerprofiel) De bedoeling van deze thread is waardevolle info te verzamelen voor de mensen die een goed isolerend raam willen kopen.

Alvast bedankt,
Guido

Reacties

Guido,

Bij de keuze van het glas speelt niet alleen de U-waarde maar ook de licht- en (vooral) energiedoorlaat een rol.

Er zijn types glas met folie tussen waar praktisch geen energie door naar binnen komt. Dat is niet wat we nodig hebben voor LEW en zeker niet voor PH !

Wat de pvc betreft : er bestaan ook houten ramen met aluminium afwerking aan de buitenkant.

dirk

Guido

3-voudig glas met een 4-kamerprofiel? Volgens mij ga je beter naar een 5-kamer of nog beter, een geisoleerd profiel.
Folieglazen laten mestal wat minder licht door, en merkelijk minder energie, voor passiefhuisramen zijn die voorlopig nog uit den boze, want halen geen G-waarde (Solar Factor) van 50. Of er zou iets nieuws moeten zijn. Verder hebben deze beglazingen geen thermische afstandhouders, en zijn behoorlijk wat duurder. 0.4 ja, in het midden van het glas, niet aan de randen!
Er bestaan een dozijn of meer PVC-ramen met beter geisoleerde profielen, Häussler, Caratherm, enz., Uw vanaf 1.3 tot 0.6 W/m²K.

Hans

Situatie,

Ik wil het best mogelijke glas, maar ik heb beperkt budget (nieuwe gevel met 18cm isolatie kosten al veel geld).
Vriendin vind dat je de kosten op (niet te lange) termijn moet kunnen terugverdienen (als het terugverdiend wordt kunnen we er meer geld aan geven = geleend geld teruggeven).
Architecten zijn gewonnen voor zeer goede isolatie maar niet voor 3-dubbel, 3-voudig glas daar zij vinden dat het niet opweegt tegen de kosten en de energie nodig voor het aanmaken van deze ramen + moeilijkheden van plaatsing.
Volgens hun berekening zouden we met zo'n glas 3% minder gas verbruiken tov onze huidige situatie, en 10 % tov nieuwe situatie.

Mijn omgeving is dus eerder voor 1.1 glas en houten profielen deels verdoken achter isolatie.

Nu had ik nog gedacht aan deels 1.1 glas en deels beter glas te gebruiken. vb beter glas in de meest verwarmde gedeelten of aan de NO-zijde van het huis.

Is misschien een interessante oplossing: de grootste raampartijen (bv onbijthoek, aan terras, woonkamer...) in 3-voudig glas uitvoeren. Als ge in een weinig verwarmde woning zit, denk ik dat dergelijke optie het comfortgevoel sterk kan verbeteren.
bedenkingen?

Joachim,

Ik treed Steven bij. Misschien het overwegen waard om bijvoorbeeld enkel de woonkamer en keuken (indien open)te voorzien van drievoudig glas (KW 0,8). Voor de andere ruimtes gebruik je dan dubbel glas (KW 1,1) met speciale folie, thermische onderbreking en argongevuld. Ik heb een offerte waar de meerprijs voor drievoudige beglazing (voor alle ruimtes!) amper 13% uitmaakt van de totale kostprijs. Als je dus enkel de woonkamer van drievoudige beglazing voorziet, is de meerprijs te verwaarlozen. Ik opteer wel voor houten schrijnwerk, geen PVC. Het onderhoud neem ik er graag bij. Het gebruikte glas is SG Climaplus Ultra N.

 

Als leek vraag ik me af iemand kan adviseren of het aan ons aanbevolen witgelakte volhouten schrijnwerk (uit vermoedelijk SIPO;  U=1.6) bij de toepassing van 3-ledig glas (U=0.8) als zwakste schakel in onze oost en westmuren ongewenst snel zou beginnen rotten en/of snel veel onderhoud vergen daar het schrijnwerk wellicht zeer regelmatig vochtig zal zijn aan de buitenzijde.