Wel of geen balansventilatie (ZUCHT!)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het zoeken naar ervaringen en weetjes over balansventilatie op dit forum heeft me van een bijna overtuigde bouwheer een sterk twijfelende bouwheer gemaakt.

Het is een lang verhaal, ik weet het, maar zit dan ook nog met (te) veel vragen

Vragen

1)Luchtdichtheid: Ik dacht dat een nieuwbouw na plakken luchtdicht genoeg zou zijn voor balansventilatie. Normaal zou er toch geen onderdruk mogen zijn (vandaar balans) en zou de luchtstroom grotendeels die van de kleinste weerstand kiezen. De vraag is natuurlijk, wat is de luchtweerstand van de wand van een nieuwbouw??? Ramen inplakken of in een houten raamwerk? Ik heb me laten vertellen dat in een houten raamwerk meer spleten te verwachten zijn.
2) Geluidshinder: ventilator (wellicht WHR JE Storkair) staat op zolder boven de badkamer. Buizen woonvertrekken 160 mm spiralit en voor de slaapkamers akoestische flexibels van 160 mm (minstens 10 m en enkele bochten voor uitmonden in slaapkamer. Ik wil zeker geen geruis van de lucht in de buizen en houd die voor de slaapkamers dan ook onder 1m/s. Volgens de fabrikant is het geluidsvermogen LW van de ventilator in laagste stand 55 dB(A) maar dat zegt me weinig. Zou dit een aanvaardbaar geluidsniveau geven?
3) Totale opwarming van het huis. Ik wil de bovenverdieping en gelijkvloers apart kunnen ventileren. Overdag alleen beneden ventileren (en de warmte beneden houden), s’avonds de warmte van beneden naar boven ventileren en ’s nachts alleen boven ventileren. Dit zou met elektrische kleppen moeten kunnen geregeld worden. Of zijn er bezwaren tegen dat systeem? (kostprijs is ook niet min voor de kleppen)
4) Aansluiting op de dampkap: Er wordt beweerd dat de zuigkracht niet sterk genoeg zou zijn. Drukval van buizen tot keuken is 20-30 Pa en kan dan nog 250-300 m³/h halen indien de andere opening door de kleppen dicht gehouden worden. Is dat genoeg en wat is de drukval van een dampkap met vetfilter?

Voordelen zijn dan weer:
1) Altijd aangename en goede luchtkwaliteit
2) Controle (ik ben een beetje van een controlefreak)
3) Steentje bijdragen aan het milieu (als dat tenminste waar is voor mijn type woning

Mijn situatie is dat de ruwbouw (+ dak) er al staat. Wel niet bebouw volgens de normen die hier soms gehanteerd worden.
Muur : 14 cm snelbouw, 5 cm isolatie harde platen, spouw, gevelsteen. De harde platen zijn wel met zeer veel zorg geplaatst (zelf gedaan) en kieren zoveel mogelijk vermeden.
Ramen : Aluminium met k 1,1 glas (ingeplakt of cassement)
Dakisolatie : Wellicht 12cm rotwol
Compact gebouwd met weinig hoeken of kantjes.

Dank bij voorbaat
Jeroen

Reacties

Beste mensen,

Ik lees dat jullie veel weten van de balansventilatie.
Ik heb daar een vraag over met betrekking tot de %RV

Nu in de winter is de luchtvochtigheid erg laag. Bij ons in huis 33%. Dat is te laag. Nu kun je een bevochtiger kopen, wat ik gedaan heb, alleen ik zie geen effect.
Volgens mij komt dat omdat als ik van 30% naar 50% RV wil ik ca 1,8 g per 10 graad Celcius moet verdampen, dus totaal 3.6 g water per kuub moet inbrengen. Omgerekend zou bij een debiet van 100 kuub/h (stand 1) 360g water per uur toegevoegd moeten worden is bijna 9 L/dag.

Er zijn maar weinig consumenten bevochtigers dit dat halen. Nu heb ik al een van Bionaire (Cold Mist) in huis gehad maar zag de RV met geen percent stijgen.

Klopt mijn redernatie?
En weten jullie wellicht een oplossing.

Mijn systeem thuis is van Brink met een WTU
Stand 1 100 kuub/h
Stand 2 150 kuub/h
Stand 3 225 kuub/h

Woning ca 450 kuub inhoud.

Alvast dank voor uw antwoord

Jacko

Jacko,

Volgens het mollier diagram heb je een kleine 3g/kg lucht (ongeveer 1m³).

Van die regel van 1,8g/10°C had ik nog niet gehoord maar zou een benadering kunnen zijn (binnen bepaalde grenzen: +- 20°C en RV +-50%) voor het verschil in absolute vochtigheid bij temperatuursverandering van de lucht als de relatieve vochtigheid constant gehouden wordt. In dat geval was je redenering niet juist maar je kwam hoe dan ook toch goed in de buurt .

Je hebt dus idd ongeveer 9l/ dag nodig. Een gewone bevochtiger zie ik ook nog niet zulke debieten geven. Er wordt aangeraden om veel planten in je woning te plaatsen maar of dit je 9l zal geven??? (als je van je huis een tropische serre maakt misschien?).

Het nadeel van bevochtigen is dat je het rendement van je WTU sterk naar beneden haalt. Door te bevochtigen (verdampen) ga je de lucht terug afkoelen, ik jouw geval met 8°C. Dit moet je opvangen door extra te stoken (+225W bij 100m³/u). Bij dit weer (0°C) recupereert je warmtewisselaar ongeveer 500W bij 100m³/u: dus bevochtigen gaan je rendement bijna halveren.
Bij ons is de RV ook maar 30% en hebben daar geen of weinig last van, maar dat zal een persoonlijke kwestie zijn.

Jeroen

Hallo Jeroen,

Dank voor je reactie.
De berekening van 1,8 g/10% RV heb ik afgeleid uit deze tabel: www.aardappelwereld.nl/archive/rvtabellen.pdf En inderdaad bij een temp van 20 graden.

Wat heet last hebben van, er wordt geadviseerd dat de RV in huis het best rond 50 kan liggen. Aan de andere kant heb ik op zolder schuifdeuren gemaakt (in de zomer) die nu uit de geleiders vallen vanwege de droogte.... Hads bij beter een rails kunnen monteren maar goed dat ter zake.

Ik zal er nog eens overdenken wat ik doe. Mijn vermoeden is in ieder geval bevestigd dat verversingssnelheid in mijn woning mede debet is aan de lage luchtvochtigheid.

NB: Weet jij wat eigenlijk de minimale debiet is voor een woonhuis?

Dank,

Jacko

Ik ben een zware kettingroker en dat is niks voor het energieforum.
Via een ballansventilatie kan ik mijn medebewoners sparen van willes nietes mee te roken?
Ik zou wel roken in mijn bureel en nergens anders.
Zijn er dan dingen waarop ik moet letten?
Mijne excuses voor een zo'n ondeftige vraag.

Jan

in een van de eerste mails reageerde iemand op het geluid 55dB(A) welke de ventialor zou veroorzaken door er een grafiek bij te halen met dB waardes.

Ik wil er even op wijzen dat er een groot verschil is tussen dB en dB(A). dB(A) wijst op een 'gewogen' geluidsniveau!

het probleem zit hem dat niet elke toon van bv 60dB bij de mens ervaren wordt als een toon met sterkte 60dB. Hoge tonen zullen ervaren worden als luider klinkend en lage als zachter klinkend.

het gewogen geluidsniveau dB(A) houdt dus rekening met het 'aanvoelen' van een geluid en niet met haar 'gemeten' luidheid!!

55dB(A) komt dus absoluut niet overeen met 55dB.

55dB(A) lijkt me voor een slaapkamer trouwens te luid, zeker als je weet dat voor auditoria een gewogen geluidsniveau van 30-35dB(A) wordt vooropgesteld.

Tom

Jacko

" Nu in de winter is de luchtvochtigheid erg laag. Bij ons in huis 33%. Dat is te laag. "
Nee, zeker met balansventilatie is dat niet te laag. Zeker in wintersituatie's zijn waarden rond de 40% normaal, bij zeer koud weer, kan dat makkelijk nog wat lager uitvallen. Met een degelijk ventilatiesysteem met dito filters, is de stoflast in de woning meestal een heel stuk lager. En met minder stof in de lucht kan de RV lager zonder problemen te veroorzaken.
Balansventilatie doet op zich niets aan de RV, als je dezelfde hoeveelheid ventileert via op ramen of zo, zak je op dezelfde RV uitkomen. Mogelijke redenen van te droge lucht (te droog is voor mij als je er last van krijgt) zijn onvoldoende luchtdichtheid van het gebouw en te groot debiet. Het volume van het gebouw doet er nauwelijks toe, het aantal bewoners daarentegen zou de beslissende factor moeten zijn. Algemeen rekenen wij met 30m³/h.persoon, en een ventilatievoud tussen 0.3 en 0.8.

Jan

Ik ben geen voorstander van roken, maar daarom is dat nog geen ondeftige vraag. Integendeel zou ik zeggen, want met een degelijk balansventilatiesysteem kan je buiten energie besparen ook daar wat aan doen. Het is kwestie van daar een beetje rekening mee te houden in de dimensionering. Ik zou in dat geval zowel inblazen als afzuigen in het kantoor, of .... stoppen met roken

Hans

Hans,

Dank voor je uitleg.
Het enige wat voor mij nog nadere uitleg behoeft is de ventilatievoud van 0.3-0.8.

Dank,

Jacko

het ventilatievoud is een waarde die weeregeeft hoeveel keer de lucht in een ruimte vervangen wordt per uur.

0,8 wijst dus op O,8 keer per uur wordt de lucht vervangen.

Kan ik dat getal ook ergens aflezen?

Jacko

Tom heeft je ondertussen al geantwoord wat ventilatievoud betekent, maar wat bedoel je met aflezen van het ventilatievoud?
Het volume van je woning kan je zelf berekenen, is enkel wat meetwerk. Of bedoel je aan het toestel? Wel, ik ken geen enkel toestel die dat meet, maar bij vele toestellen stel je het debiet zelf in, ofwel via dipswitches, ofwel ga je via de regeling het debiet inregelen, je hebt dan wel meetapparatuur nodig.

Hans