omlooppomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

vraagje

bestaat er geen klokthermostaat die je mee op de omlooppomp voor de sanitair retour leiding kunt zetten en die je kunt instellen dat die dan om de 30 min 20 sec moet draaien of om het uur 20 sec moet draaien maar geen drukknop toestanden

alvast bedankt

Reacties

kan je zelf maken met 2 tijdsrelais.de tijd kan je dan zelf kiezen hoelang de pomp draait, hoelang ze stilstaat.

Pe,

Wat wou je dan eigenlijk met de thermostaat functie?.

Wat ik denk dat je wilt is aandrijf- energie sparen op de circulatie pomp van je tapwaterpomp.Je huidige debiet is groter dan je afname en derhalve ook de uitstralings- verliezen.

Kun je een paar kanten mee op:

- simpele klokschakelaar uit de bouwmarkt, instelbaar veelal per kwartier, en simpel in te voeren nachtregime (gewoon de schakelruiters goed plaatsen).

- Geen klok, maar een thermostaat met een grote differentiatie, op het eind van je tapwater circuit. Desnoods een tweedehandse ketel thermostaat.

- Heb je al eens bekeken of je het circuit niet kan laten functioneren op basis van thermosyphon systeem, oftewel op basis van natuurkundig principe het water zonder mechanische inspanningen te laten circuleren?.

Ik denk dat optie drie de meest ecologische is, ik heb op de zaak, mede ingegeven door hygiene versus acceptatie middels comfort optie een

Hoor graag van je!

Groet, CP

Hoi,

Kan iemand mij dit eventjes uitleggen wat de bedoeling er van is ? Ik snap niet goed waarom je eem pomp van sanitair warm water zou moeten laten nadraaien ?
Is deze opstelling met boiler ?

Indien niet -> dan heb je toch gewoon het doorstroomprincipe ? Dus on-demand ?
Indien wel -> volgens programma gaat de brander tapwaterbereiding doen, de boiler gaat opwarmen (via warmtewisselaar) en de brander slaagt toch gewoon af indien de boiler op temperatuur is ?

Of zie ik het allemaal wat simpel ?
Ik leer graag bij

Groeten,
Jan

Jan,

Als de plaats van je verwarmingsketel niet zo goed gekozen is en die ligt heel ver van je badkamer, dan moet je eerst quasi een emmer water uit de warmwaterkraan laten lopen vooraleer het warm water je kraan bereikt. Een minder ecologische oplossing is dan om via een terugvoerleiding en circulatiepomp het warm water continu te laten circuleren zodat je direct warm water kunt aftappen. Dat is minder ecologisch omdat je pomp continu staat te draaien en elektriciteit verbruikt, en omdat die leidingen over een lange afstand altijd warm water dragen en dus veel warmte verliezen.

Een meer doordachte keuze van de plaats van verwarmingsketel, badkamer en keuken had dit moeten voorkomen maar daar is het nu te laat voor.

Dan is er nog de optie: die pomp 's nachts stil leggen, en ook overdag maar af en toe effekes laten draaien. Op een knopje duwen kort voordat je warm water wil nemen is dan nog het voordeligst, maar de mensen willen geen halve minuut wachten vooraleer ze warm water hebben en dus willen ze een ander systeem dat regelmatig die pomp automatisch doet draaien.

Geert,

Bedankt voor de uitleg.
Het is sowieso een probleem waar ik geen last van zou mogen hebben, maar ik kan begrijpen dat sommige installaties met dit euvel te kampen hebben...

Groeten,
Jan

waarom raad niemand toch aan om een buis van 10mm te leggen
zit zelf 8a9 meter van boiler eventjes wachten smorgens
1.5 liter koud dan al warm
alleen bad duurt wat langer ,maar dat mag toch geen probleem zijn
en u bespaart op stilstands verliezen
ik berijp het echt niet dat hier mensen met millieu en energie bezig zijn en veel meer kennis hebben dan mij,dit elke keer niet in hun antwoorde zit

bij mij zit het in de praktijk en werkt voor mij zeeeeer goed
heeft niemand anders dan nog nooit uitgevoerd
kom aub niet af met berekeningen of argumenten voor mijn douch is ge afstand zeket 11 meter en werkt perfect
na 1.5 koud water heb ik al warm aan de lavabo,wat wil u nog meer met die afstand

CP

" Wat wou je dan eigenlijk met de thermostaat functie? "
Ik neem aan energie besparen? De twee eerste oplossingen kan ik accepteren, de derde is energieverspilling want je warm water circuleert voortdurend (= koelt voortdurend af).

" Ik denk dat optie drie de meest ecologische is "
Volgens mij kan een energieverspillend systeem nooit ecologisch de beste oplossing zijn!

Marcel

" waarom raad niemand toch aan om een buis van 10mm te leggen "
Misschien om de reden die ik jou al een paar weken geleden heb uitgelegd??
" ik berijp het echt niet dat hier mensen met millieu en energie bezig zijn en veel meer kennis hebben dan mij,dit elke keer niet in hun antwoorde zit "

Dan moet je mijn antwoord op jou vraag indertijd nog maar eens goed nalezen.

Met een 10mm buis (koper?) heb je hooguit 8mm binnendiameter. Je krijgt dan zo'n groot drukverlies dat er op vele plaatsen (afhankelijk van de plaatselijke leidingdruk) nauwelijks nog water uit de kraan komt. Is de druk wel toereikend, dan krijg je sterke corrosie in de buizen door de te hoge snelheid.

Hans

Hans,

-CP

" Wat wou je dan eigenlijk met de thermostaat functie? "
Ik neem aan energie besparen?-

Foute aanname denk ik, Pe wil geen drukknop toestanden, dus de primaire vraag is ontleed naar comfort.

-De twee eerste oplossingen kan ik accepteren, de derde is energieverspilling want je warm water circuleert voortdurend (= koelt voortdurend af).-

Hans, denk is rustig ff na, welke oplossing ook, al circuleert het tijdelijk, het blijft afkoelen hoor!

-" Ik denk dat optie drie de meest ecologische is "
Volgens mij kan een energieverspillend systeem nooit ecologisch de beste oplossing zijn!-

Als je bent bijgekomen van het nadenken en overzien; je stelt dat je oplossing een en twee kan accepteren. Die zijn echt niet minder energie verspillend dan optie drie!. En je mist even dat er bij optie drie geen extra energie van een hoger niveau, i.q. elektriciteit toegevoegd hoeft te worden.

En om het direct maar even fijntjes te stellen, je legt nu mij de woorden in de mond dat wat ik voorstel als optie drie de beste ecologische oplossing vindt… Terwijl ik ook hier heel helder stel, de meest ecologische oplossing, binnen het kader van de comfort vraag. Ik stel dus zeker niet dat het de beste oplossing is.

Dat is toch een fijner nuanceverschil in vergelijk waar jij met optie een en twee ineen weer wel mee door de bocht kunt…

En nog is wat, het geldt natuurlijk niet in putje zomer, maar bij de door mij geopperde optie drie, blijft de verlieswarmte natuurlijk wel binnen de super geïsoleerde schil van het bouwwerk.

Zonder toegevoegde hulpenergie…

-Marcel

" waarom raad niemand toch aan om een buis van 10mm te leggen "
Misschien om de reden die ik jou al een paar weken geleden heb uitgelegd??
" ik berijp het echt niet dat hier mensen met millieu en energie bezig zijn en veel meer kennis hebben dan mij,dit elke keer niet in hun antwoorde zit "

Dan moet je mijn antwoord op jou vraag indertijd nog maar eens goed nalezen.-
Marcel, Hans,

Het is ook maar net in welk een geval je zit. Tegenwoordig pas ik voor douche alleen nog maar 12 mm koper, vroeger 15 mm. Kan Marcel redenatie helemaal volgen, en is voor douche zeer goed toepasbaar.

Eerdere draden over dit item heb ik nog niet gelezen.

-Met een 10mm buis (koper?) heb je hooguit 8mm binnendiameter. Je krijgt dan zo'n groot drukverlies dat er op vele plaatsen (afhankelijk van de plaatselijke leidingdruk) nauwelijks nog water uit de kraan komt. Is de druk wel toereikend, dan krijg je sterke corrosie in de buizen door de te hoge snelheid.

Hans-

Indien je bij 10mm op meerdere plaatsen een dermate drukverlies krijgt, dan is er echt sprake van een super onjuist gedimensioneerde leiding. Dat mensen het zelfs in hun hoofd halen om dat te bedenken!

Dat is denk zeker ook niet wat Marcel bedoelt, die opteert voor een leiding van 10 mm van het voedende toestel naar een verbruikspunt. Das wel ff wat anders!

Waar er hier gesproken werd van corrosie door bijgevolg hoge watersnelheden door de pijp; meer waarschijnlijk wordt erosie bedoeld.

Corrosie ontstaat, ingeval van metalen, op basis van het gebrek van een inertheid van bepaalde chemische stoffen. = chemicaliën kunnen metalen aantasten, zelfs water (roest).

Wederom, kleine nuance.

Groet, CP

ik kan u er nog bij vertellen dat er 8ellebogen tussen staan

CP

Als je nou eens gewoon zou antwoorden, zonder al dat geleuter ertussen, zouden je tussenkomsten wat korter en leesbaarder zijn, en makkelijker om te reageren.

Als de aanname "energiebesparing" de foute is, is de vraag hier niet op z'n plaats.

Water kan enkel afkoelen als het warm is, als de pomp stopt, koelt het water éénmalig af, tot de pomp weer aanslaat. Bij de tweede optie heb ik iets over het hoofd gezien, daar ontbreekt ook een klok. Maar dank zij de thermostaat zal de pomp ook uitschakelen als je bv aan het douchen bent. Je spaart op dat moment inderdaad geen warmte maar wel energie.

Ben net bijgekomen van het nadenken en stel vast dat jij het principe thermosifon nog niet goed begrijpt. Als je de warmwaterleidingen terdege isoleert (toch logisch dacht ik), zal je weinig of geen thermosifonwerking krijgen. Je spaart met thermosifon inderdaad een beetje electrische enrgie uit, dat geef ik graag toe, maar je verbruikt een hoop extra energie doordat je je buizen moet laten afkoelen. Daarvoor moet dan weer de ketel extra branden, en dat betekent brandstof en electriciteit.

" Om het direct maar even fijntjes te stellen, je legt nu mij de woorden in de mond dat wat ik voorstel als optie drie de beste ecologische oplossing vindt… "
Nee hoor, ik leg je niks in de mond, gisteren schreef je nog: "Ik denk dat optie drie de meest ecologische is " ... Het fijne nuanceverschil was me niet duidelijk.

" Tegenwoordig pas ik voor douche alleen nog maar 12 mm koper, vroeger 15 mm. Kan Marcel redenatie helemaal volgen, en is voor douche zeer goed toepasbaar. "
Om te beginnen is 12 heel wat groter dan 10 en zowat 2.5 keer minder drukverlies. Voor 10mm koper buis (8mm binnen) heb je bij een debiet van 1 lt/min. een drukverschil (in rechte leiding) van 250 Pa (25 mbar) per meter, bij 2lt/min is dat al 850 Pa. En dat is nog ruim onvoldoende om te douchen, je moet daar toch aan minstens 5lt komen. Op 10 meter heb je dan al snel een paar bar drukverlies. Met 12mm is dat al wat realistischer, want dan zit je met resp. 100 en 375 Pa. Maar in vele woningen zal dat toch problemen geven.

" Indien je bij 10mm op meerdere plaatsen een dermate drukverlies krijgt, dan is er echt sprake van een super onjuist gedimensioneerde leiding. Dat mensen het zelfs in hun hoofd halen om dat te bedenken! Dat is denk zeker ook niet wat Marcel bedoelt, die opteert voor een leiding van 10 mm van het voedende toestel naar een verbruikspunt. Das wel ff wat anders! "
Het speelt absoluut geen rol van waar naar waar dat water gaat, bij mijn weten maakt de fysica daar geen verschil in. 2 lt/min is 2 lt/min, of daar nu een douche, een bad of een wc aanhangt. Je zit met enorme drukverliezen die ontoelaatbaar zijn, en het is ook tegen de regels van goed vakmanschap, je moet de snelheid in je buizen beperken, ook om akoustische redenen.

" Waar er hier gesproken werd van corrosie door bijgevolg hoge watersnelheden door de pijp; meer waarschijnlijk wordt erosie bedoeld. "
Wederom, kleine nuance, al eens van putcorrosie gehoord? Of is het puterrosie?

Hans

vertrekt inderdaad aan de boiler recht naar de badkamer,had ik eigentlijk niet vermeld,en den druk is hier altijd ok ook in de zomer

Hans,

>Wederom, kleine nuance, al eens van putcorrosie gehoord? Of is het puterrosie?

Putcorrosie is inderdaad GEEN gevolg van de hoge stroomsnelheid van vloeistof door een buis.

Corrosie is steeds een gevolg van een chemische reactie, erosie heeft niets met chemische reacties te maken.

Al kunnen beide wel hand in hand gaan: nadat een beschermlaag weg geerodeerd is kan de corrosie het werk afmaken....

Kommaneukerij uiteraard maar bon....

Lennie, dank voor je bijval.

Een andere term voor puterosie kan zijn cavitatieschade.

Meer juist, de cavitatie leverd putererosie op. Veel gekend bij bv scheepsschroeven.

Of in dit geval waarbij men zo hard aan de douche kop moet zuigen om aan water te geraken, dan kan het weer wel... .

Kort he? Was ook maar een ding.

De rest later.

Groet, CP

(PS. vraag me af of de gemiddelde lezer bij deze beantwoordingsvorm nog begrijpt waar het over gaat).

cp reageert ook niet op rechtstreekse mails.
Hans V.

Lennie

Putcorrosie kan wel een gevolg van de hoge stroomsnelheid van vloeistof door een buis zijn, maar misschien is dat met de jaren verandert, ik ben dan ook maar een ouwe zak. En misschien is het ook wel geen corrosie, maar het wordt dan wel zo genoemd. Al kan je nu natuurlijk gaan diskuteren over oorzaak en gevolg.

CP

Leg mij dan eens uit hoe putcorrosie ontstaat.
En hoe zit het met je thermosifon? 't Wordt wel ineens nogal stil op dat front.

Hans

CP

Aha, 't is puterosie! Jij bent dan wel de enige die ik ken die deze term gebruikt. Maar jou goed recht.

" (PS. vraag me af of de gemiddelde lezer bij deze beantwoordingsvorm nog begrijpt waar het over gaat). "
gelijk heb je, jou beantwoordingsvorm blinkt niet altijd uit in eenvoud en duidelijkheid.

Hans

Nou, tis wat met die Hansen.

Eerst maar even die Valke, zie de volgende door mijn verstuurde correspondentie. Na de laatste antworden in het kader van bij mengen van aceton aan PPO niks meer gehoord.

U kan de data zelf zien waneer zich dat afspeelde.

Dat zo enen flauwe hond de 17 januari eens een mailtje terug stuurt, op een account waar ik hem al eens eerder van verteld had dat ik dat maar eens in de zoveel tijd naar kijk, is toch niet in oprechte overeensteming met wat zo'n joker nu wenst te beweren.

Accoord, tis kort en leesbaar.

Jammer, deze mannen hebben moeite met eigen ego. Het mijne; ik vindt het best. jammer dat het eigenlijk een forum vervuiling is, maar er is hier ook geen plek om dat anders te doen.

Komtie: is te groot, wordt vogend posting..

Van: Hans Valcke
Verzonden: dinsdag 20 september 2005 20:58:55
Aan: "Chicken Power"
Onderwerp: Re: stoken op plantaardige olie en vet

Ik had enkel de leiding in een tank met plantaardige olie gedaan en deze
verwarmt om het uit te proberen. Maar de ketel viel telkens uit. Leidingen
allemaal moeten spoelen en dan terug diesel erin, probleem van de baan. Nu
weet ik een oliebrander liggen, dus dat zou moeten lukken. Deze ga ik
monteren op een oude ketel die ik liggen heb, en als dit werkt ga ik de
leidingen tot aan de buffer brengen en hiermee stoken.

Hoe bereken je het vermogen? 4.186 * aantal liters * delta T dit alle delen
door 3600 en kom je aan het vermogen dat je kan bufferen. Heb vandaag
bericht gehad dat buffer klaar is, dus even morgen gaan halen en proberen te
installeren.

Hans
----- Original Message -----
From: "Chicken Power"
To:
Sent: Sunday, September 18, 2005 9:31 PM
Subject: Re: stoken op plantaardige olie en vet
> Hans, graag gedaan!
>
> Ik antwoord nu tussen jouw tekst.
>
>
> >From: "Hans Valcke"
> >To: "Chicken Power"
> >Subject: Re: stoken op plantaardige olie en vet
> >Date: Fri, 16 Sep 2005 18:29:26 +0200
> >
> >CP,
> >
> >Bedankt voor uw antwoord.
> >
> >Ik heb het vermogen van 55 kw zeker niet nodig, daarom heeft de
> >installateur
> >al een kleinere sproeier gestoken, nu 48 kw, en dit is zelfs nog veel te
> >groot. Via een buffervat zou ik gemakkelijk toe kunnen komen met 15 kw,
> >omdat je dan kunt tappen uit je buffer. Maar ik heb deze installatie
amper
> >5
> >jaar en het is eigenlijk de schuld van de installateur dat deze ketel zo
> >groot vermogen heeft. Nu ik er zelf wat meer van op de hoogte ben zou dit
> >zeker niet meer gebeuren.
>
> Je zit dus met en probleem waar je niet om gevraagd hebt, en we moeten
> vaststellen dat dit immer een probleem opleverd.
> >
> >Mijn buffervat is maar 750 liter omdat ik beperkt was met de diameter om
> >dit
> >in de kelder te krijgen(deuropening) maar als het effectief te klein is,
> >zal
> >ik er een tweede bijplaatsen van 750 l dan komt dit toch al aan het
> >dubbele.
> >Bij een vat van 750 liter heb je toch al een vermogen gebuffert van 80
kw.
> >Dus zou ik normaal hier een 6 tal uurtjes mee verder moeten kunnen, dus
de
> >nacht zal ik niet moeten verwarmen. Dat zou uit de buffer moeten komen.
>
> Bij welke watertemperaturen kom je aan dat vermogen? En onder welke
> buitentemperaturen? Is wel leuk zulke berekeningen in Kw, maar bij welke
> condities!
> >
> >Je gebruikt olie van boullion-productie. Krijg je deze dan van een
bepaalde
> >firma? En het frituurvet, smelt je dit en verbrand je dit dan zonder te
> >behandelen?
>
> Ik geef je een paar links, of gogle onder Chicken Power.
>
> http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=1937.0
> >http://www.u-xperience.com/forum/viewtopic.php?t=531
> http://www.u-xperience.com/forum/viewtopic.php?t=129
> >Er zullen nog wel vragen komen, maar ik zal het hierbij laten.
>
> Een vraag van mijn kant is hoe je tot op heden te werk ging, en hoe je
> ontsteking verloopt.
>
> groet, Cp
> >
> >Hans
> >----- Original Message -----
> >From: "Chicken Power"
> >To:
> >Sent: Friday, September 16, 2005 9:55 AM
> >Subject: RE: stoken op plantaardige olie en vet
> > > Dag Hans!
> > >
> > > Ik kijk niet zo vaak in deze mailbox, vandaar dat het even duurde voor
> >je
> > > antwoord krijgt.
> > >
> > > Maar heb je die 50 Kw wel echt nodig? 750 liter buffer is weinig op
die
> > > capaciteit, 20 kw is al zat.
> > >
> > > Ik verwarm mijn brandstof voor in een platenwissellaar in een hoge
> > > temperatuur kring tussen de 75 en 95 graden.
> > >
> > > Voorts heb ik de nozzle verkleint en de druk verhoogd van de pomp. Je
> >olie
> > > moet wel goed schoon zijn. Ik gebruik kippenvet afkomstig van bouillon
> > > productie en gebruikt frituurvet.
> > >
> > > Hopelijk heb je hier wat aan, als je meer vragen hebt hoor ik het wel!
> > >
> > > Groetjes, Cp
> > > >From: "Hans Valcke"
> > > >To:
> > > >Subject: stoken op plantaardige olie en vet
> > > >Date: Mon, 5 Sep 2005 22:12:25 +0200
> > > >
> > > >Geachte,
> > > >Via de site bblv lees ik dat u vetten en olie opstookt in uw
> > > >verbrandingsinstallatie. Ik heb dit ook geprobeert maar wil niet
> >lukken.
> > > >Krijg de ketel niet geregeld. Kun jij even je uitleg doen waar ik
zoal
> >moet
> > > >op letten en wat je vervangen hebt?
> > > >
> > > >Heb nu een buffervat gemaakt van 750 liter waardoor de brander langer
> >zou
> > > >moeten gaan branden, en langer zou moeten stilliggen, maar eigenlijk
is
> > > >mijn brande

CP

Eigenlijk ben je geen antwoord waard met dit soort reactie's.
En het is ook niet erg behoorlijk en bij mijn weten ook niet toegestaan mail die jou persoonlijk wordt toegestuurd op het net te zetten. Tenzij je de toelating gevraagd hebt aan de schrijver. Trouwens deze vraagstaart gaat over omlooppompen, en niet over PPO's. Gebruik aub een gepaste vraagstaart, want op die manier wordt het alsmaar moeilijker iets terug te vinden.

" enen flauwe hond " en " joker ", hoe dat soort uitdrukkingen maar voor jezelf, we houden het graag fatsoenlijk en hebben geen behoefte aan een "scheld" site. Tenzij de meerderheid dit toch leuk zou vinden, maar dan speel ik niet meer mee.

" Jammer, deze mannen hebben moeite met eigen ego. Het mijne; ik vindt het best. "
Dat jij je eigen ego best vindt, is iedereen al duidelijk neem ik aan.

" jammer dat het eigenlijk een forum vervuiling is, maar er is hier ook geen plek om dat anders te doen. "
Des te spijtiger dat jij je met forumvervuiling bezighoudt, zodra iemand je tegenspreekt, wordt je grof. Misschien kan je zelf een forum maken, dan heb je een plek om dat te doen.

Hans

Hans D, je kunt je zelf niet beter aficheren!

Ik doe even nix, wie trekt dit vlot, zoveel aantoonbare dommigheid!

Ik tracht nu als ware heer te regaeren, door vooral op korte termijn niets te doen.

Dat kan ook om dat ik ook geen Hans ben...

Allen, een aangenaam weekeind!

Groet, CP

Ps. (dat kan er bij die andere ook al niet af, Calvinistische belgen?)

Gelukkig zijn jullie niet zo calvinistisch als wij, maar erg tolerant. Straks mag je in Nederland alleen nog nederlands praten als minster Verdonck van de liberale (?) partij haar zin krijgt. Hopelijk zijn de Friezen het daar mee eens.

allen bedankt voor de reactie's ga dat zekers eens proberen van die klok ertussen te zetten tussen de pomp en het stopkontakt!!
nu alleen nog een goede timer vinden die genoeg schakel units(programma's) heeft omdat te doen

iedereen nog eens bedankt!

pe,

CP uiteindelijk dan toch gereageerd, wou wel een rechtzetting op dit forum.

Hans V.

Pe,

Is dit misschien een oplossing ?

groetjes,
Dirk

Dirk

Ja, maar wel een prijzige. De hele handel (regeling en sensor) komt op 284 euro, excl. btw

Hans

ja dirk dit is zeer interresant, idd prijzig maar mss in de loop van den tijd wel besparend en heb je de kosten er terug uit!

pe,

Pe,

Ik zou voor een eenvoudiger systeem kiezen als het kan, zelfs als de prijzen voor gas verdubbelen duurt het nog 20 jaar voor je uit de kosten komt, als er zich geen defecten voordoen.
Met een eenvoudige drukknop bereik je hetzelfde effect, ik weet natuurlijk niet of je nog de mogelijkheid hebt om een kabel te leggen.

Hans

Lezen blijft een kunst,

Begrijpen is nog een tweede, zo mogelijk nog lastiger verhaal.

De verwijzing naar het nog kunnen leggen van een kabel is in deze draad onzinnig, en geeft wederom blijk van onjuiste aannames, en vooringenomen stellingnames.

Lees de basis vraag van pe en je zult zien dat hij juist dat niet wilde!

Even afgezien of die primaire vraag nu ecologisch verantwoord was of niet...Die slag was al vet eerder gemist, dom om hem zo te pareren en weer te verliezen. Vervelend om te constateren dat dat in andere vraagstaarten (zonder mijn interventies) ook blijkt te gebeuren.

Het is toch wel erg jammer dat de betrokkenheid van een forumparticipant zo intens is, dat dit soort basale gegevens in de oplossings route zo heftig genegeerd worden.

Vakverdwazing kan ik begrijpen, alleen wordt ik verdrietig als mensen ifv werk/omzet bijna alle empathische vermogens gaan missen.

Leest u eens rustig terug, ik ga van de week nog een mailtje sturen aan een andere hans (Hans V.). Waarschijnlijk ook niet zo bedoelt als wat hier nu te zien is, maar voor de gemiddelde lezer niet te duiden wat er nu echt staat, danwel wat de realiteit/het draagvlak echt is.

Groet, CP

Tja

Hollanders kunnen het veel beter, waarom komen ze dan op eenBelgisch forum zeuren?

“Je spaart op dat moment inderdaad geen warmte maar wel energie.”

“bij mijn weten maakt de fysica daar geen verschil in.”

Uh watte ? i.f.v. :

“ Tja

Hollanders kunnen het veel beter, waarom komen ze dan op een Belgisch forum zeuren?”

Kan er geen Kaas van maken, wel Lijmen – Het Been, maar ja, daar zat ook meer dan tien jaar tussen.

Groet, CP

Kan een dergelijk systeem samen gaan met een zonneboiler. Hier maakt men gebruik van het feit dat het water zich in lagen legt, met het warme water bovenaan en het koude onderaan. Mengt men met zo een circulatiepomp niet alles door mekaar?

Ik dacht er aan om, voor de keuken, gebruik te maken van een kleine tussenopslag. Ik zou dan zo een kleine boiler ( 10 à 15 l ) dicht bij het tappunt installeren. De electrische weerstand zou ik uitschakelen, maar met de thermostaat zou ik de circulatiepomp sturen.
Zijn hier bemerkingen bij?

Bert

" Kan een dergelijk systeem samen gaan met een zonneboiler. Hier maakt men gebruik van het feit dat het water zich in lagen legt, met het warme water bovenaan en het koude onderaan. Mengt men met zo een circulatiepomp niet alles door mekaar? "
Hangt af waar je de retour van de circulatie aansluit!

" Ik dacht er aan om, voor de keuken, gebruik te maken van een kleine tussenopslag. Ik zou dan zo een kleine boiler ( 10 à 15 l ) dicht bij het tappunt installeren. De electrische weerstand zou ik uitschakelen, maar met de thermostaat zou ik de circulatiepomp sturen.
Zijn hier bemerkingen bij? "
Wat is het nut daarvan? Je hebt dan wel direct warm water, waar je anders een tiental seconden moet wachten, maar je gaat een hoop energie verspillen. Dat soort boilers is meestal nauwelijks geisoleerd te noemen.

Hans

Bert,

Een goed idee van die kleine tussenopslag, een soort mini CV boiler van 15 liter. Ik heb al gezocht op het net maar kleiner dan 75 liter vind ik er geen. Dat zou je in het keukenkastje onder de gootsteen kunnen plaatsen en de ruimte rondom volledig opvullen met isolatie.

vr gr

Pluto

Beste Bert,

Kan goed combineren met zonne- boiler. Maar wel in opstelling met voorverwarming van je tapwater op zonne- warmte en naverwarming middels reguliere systemen.

Zo krijg je geen vermenging van de gelaagde opbouw, die hou je in het buffervat van je zonne systeem.

Het systeem waar deze draad over begon, is uitsluitend bedoeld voor het sanitaire gebruikswater. Dus de naar jouw behoefte vastgestelde hoeveelheid tapwater die klaar staat of aangemaakt moet worden, ongeacht via welk regulier systeem dat gemaakt wordt. Dat is mede sterk afhankelijk van je instalateur, en diens inzichten/preferenties.

Het toepassen van een boiler zoals jij voorsteld, is naar mijn bescheiden mening weinig zinvol.

Immers, het enige wat het opleverd is dat je de pieken en dalen in de watertemperatuur wat afvlakt, door de massa in het boilertje. Dit in vergelijk tot de zelfde opstelling zonder dat buffertje (klein boilertje, hotfill or what ever) zonder eli- voeding.

Eigenlijk het zelfde als bij CV- ketels met geringe waterinhoud waarbij men in de retour een buffer plaatst om het pendelen (veelvuldig in- en uitschakelen, aka branderstarts) te voorkomen.

Schiet ecologisch helemaal het doel voorbij, wat je eigenlijk volgens de fysica (natuurkunde) aan het doen bent, is je uitstralend oppervlak aan het vergroten.

Kort: Beter is sww voorverwarming middels zonnewarmte, naverwarming via gepast systeem, en indien er een comfort gebaseerde vraag is naar direct warm water op elk tappunt, dat naverwarmings systeem daar na uit te voeren.

Bij een huis met verdiepingen zou dat zeer goed en ecologisch uit te voeren zijn.

Bij een bungalow (huis van een verdieping, alleen begane grond, appartement?) is dit niet mogelijk op basis van de thermosyfonische werking. Dat ligt nu eenmaal opgesloten in de natuurkundige achtergrond van dit principe.

Dan kun je alleen gebruik maken van een circulatie effect wat bewerksteligd wordt door het toevoeren van hoogwaardige energie aan een tapwater pomp.

Dat is eigenlijk als een gewone cv pomp, maar dan uitgevoerd in niet roestende metalen, i.q. brons of r.v.s.

Er is dus binnen beide systemen sprake van een ringleiding, het warme water vertrekt van het laatst verwarmende toestel, en wordt na alle tappunten aangedaan te hebben weer terug gevoerd naar de invoer van dat toestel.

Vandaar ook omloop pomp.

Het eerder voornoemde toestel lijkt me niet echt snugger, als ik al aan het douchen ben, hoeft dat ding echt niet meer te werken. Het lijkt me naar de omschrijving meer een 'booster' terwijl ik toch een ciruclatie pomp zie...

Vraag gerust verder, dit is voor een hoop mensen moeilijk te doorgronden hoe het nu echt zit. Niets op tegen als je dat echt wilt weten!

Groet, CP

Nog een kleine maar niet onbelangrijke nadere nuancering;

Bij de terugvoer naar het laatst verwarmende toestel maakt het zeker uit qua gelaagdheid op welk een hoogte de retour ingevoerd wordt.

In het huidige gamma van aanbod zie ik dat met deze mogelijkheid steeds minder tot geen rekening gehouden wordt.

Voorheen hadden boilers veelal een extra aansluiting op een kwart van de top van het toestel, vandaag de dag steeds minder.

Dit was perfect voor opstellingen met tapwater pomp.

Nu de retour aansluiten direct aan de uitlaat van het verwarmende toestel is veelal niet toereikend.

Derhalve is invoer aan de toelaat het beste.

Zeker voor de zuivere thermosyphon.

Groet, CP

Ik kan inderdaad begrijpen dat ik daarmee een groter oppervlak heb dat warmteverliezen zal geven.
Extra isoleren van dat kleine buffervat zou dan noodzakelijk zijn als ik Hans volg.
Legt men de 2 leidingen ( heen en terug ) dan best onder dezelfde isolatie, zo dicht mogelijk bij mekaar?

Het voordeel dat ik er in zag was het feit van permanent een kleine hoeveelheid water onmiddelijk ter beschikking te hebben terwijl de pomp toch relatief weinig moet draaien.
Het vatje zal moeten afkoelen van de temperatuur waarbij het water binnenkomt, tot de thermostaat terug aangeeft dat het water te ver is afgekoeld (hysteresis van de thermostaat minimum ) Andere systemen die op tijdsbasis werken zullen veel frequenter moeten draaien. Systemen die de temperatuur in leidingen meten zullen ook frequenter signaal geven omdat de verhouding volume-oppervlakte bij een buffervatje gunstiger is bij dezelfde manier van isoleren.
Bij permanente afname van warm water zal daardoor de pomp ook niet draaien als de temperatuur van het toegevoerde water boven de temperatuur blijft waarbij de thermostaat sluit.
Een keuken is ook een plaats waar heel frequent kleine hoeveelheden warm water gevraagd worden.

"Legt men de 2 leidingen ( heen en terug ) dan best onder dezelfde isolatie, zo dicht mogelijk bij mekaar?"

Bert,

Voor de zuivere thermosyphon dezelfde isolatie uit elkaar( je hebt nu eenmaal een gering verlies nodig om een cirulatie op basis van dat principe te verkrijgen).

Met pomp kunnen ze zonder bezwaar naast elkaar en desnoods onder nog een gezamelijke deken, als je dat fysiek kwijt kunt.

Met pomp is naar mijn idee ook de enige situatie dat je met zo een boilertje wat kunt. Koppel de elementen af, en gebruik de interne thermostaat van dat ding om je omlooppomp te sturen. Is stukken stabieler dan op de staart van de ringleiding te meten.

En zet in het electrische circuit een goedkope schakelklok uit de bouwmarkt, om de boel in nachtbedrijf te krijgen.

Groet, CP

Dag CP

Ik kan mijn vrouw natuurlijk niet vragen om 's nachts af te wassen omdat dan het boilertje op temperatuur gehouden wordt.
Misschien moet ik wel de pomp nog even laten doordraaien als de interne thermostaat reeds zegt dat zijn temperatuur bereikt is. Op die manier zal het water zijn maximum temperatuur bereikt hebben ( ongeveer de temperatuur van de boiler op de ketel ) en moet de pomp minder frequent aanslaan.

-beste

toevallig zag ik vandaag dat er reeds zulke ketels bestaan.
type eens frituurolie in op www.koopjeskrant.be en je zal een annonce zien van de fabrikant

mvg

peter-

Nou, Dat is wat!
Dat heb ik dus gedaan, die koopjeskrant opgezocht.

En tot mijn meer dan stomme verbazing blijkt dat met deze draad begon het ontwarren van de knoop van onaangename integriteiten en mengeling van zakelijke belangen:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1137606107&replies=39
(omlooppomp, 25-01-2006)

De aanleiding lag in deze draad, simpele technische overweging waar een installateur later inhoudelijk technisch en onderschreven incorrect reageert, en vooral wenst te hakken op het feit dat een non- vakbroeder (i.q. ik) soms ook wel eens wat weet. Dit resulteerde naar nu voor overige foristen ook aanschouwelijke informatie, dat sommige participanten binnen dit forum heel vreemd bezig kunnen zijn. In onderhavig geval betreft het Hans Valke. Waardoor denk ik Hans Delannoye, buiten de aantasting in zijn vakgebied, toch ook aantoonbaar te kort door de bocht ging in allerlei overige debiteringen naar mijn persoon.

De volgende draden maken slaan op de betreffende materie, de eerste geeft de ware aard van Hans Valke weer. Hier druk op het forum met het vragen, naast het forum aan publicisten via direct e-mailcontact zoals met mij.

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1127926871&replies=2
(stoken met frituurolie, 28-09-2005)

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1138360526&replies=5
(huis verwarmen met plantaardige olie, 27-01-2006)

Welaan, door naar die advertenties te kijken valt Hans Valke fantastisch door de mand. Hij is dus inmiddels systemen aan het verkopen voor het verstoken van plantaardige oliën. Onderwijl heeft hij wel in de draad van de omlooppomp gesteld dat ik niet op directe e- mails reageer. Dat was niet de waarheid, en ik heb hem daar ook persoonlijk op aangesproken, met het verzoek dit op het forum te verduidelijken. Hans Valke komt niet verder dan hier te publiceren dat CP uiteindelijk toch gereageerd heeft…

Na mijn eerdere kwalificaties aangaande Hans V. moest Hans D. ook nog een ethische duit qua omgangsvormen in het zakje doen…

Gezien het verloop van de gebeurtenissen, en mijn primaire beleving van beide heren en de onwil van Hans V, om eerlijk te reageren, zal ik hierbij de intern gevoerde correspondentie ook publiceren. Hans V maakt wel zijn excuses naar mij in persoon, en doet op het forum wat anders. Hiermee verspeeld hij zijn recht op verdere mail, dit in relatie tot het geneuzel van Hans D. Geen verhaal van een klok zonder klepel, dit is gewoon het luiden van de klok. Dan weet je hoe laat het is… .

Valt trouwens op, Hans V is in afwachting van stukken, echter hij moet nog afwachten wat de leverancier kan bieden. Hier in Holland heb ik het idee dat er dan nog gewoon niks besteld is….

En die Hans V. is dan al ketels aan het verkopen op het internet. Kan niet anders dan blijven bij de door mij eerder gedebiteerde stellingen aangaande deze persoon ( flauwen hond en joker).

Wordt knap wederom knap lastig voor die andere Hans…..

Vervolgens hier het 1e en 2e fraais van Hans V.:

Geachte CP

In een bericht op het forum van bblv schrijf je dat de Hans niet reageert, ook niet Hans valcke in een rechtstreekse mail.

Kun je dit nader verklaren, want dit is niet mijn gewoonte. En met Hans D heb ik niets te maken, laat dat duidelijk zijn.

Vriendelijke groeten

Hans valcke

Sorry dat ik u nog een antwoord schuldig ben, maar stel de vraag aub.

CP,

Waarom ik je nog niet heb geantwoord is omdat ik nog geen stap verder sta.
Ik moet mijn ketel verkleinen naar een 18 kw en wacht op de nodige stukken.
Ook de sturing moet gekoppeld worden en daarom moet ik percies weten wat ik
wil. Ben nu met de leverancier aan het praten hoe ik het eigenlijk zie
zitten, hij zal dan een voorstel doen ivm materiaal.

Het was van mij wel onbeleefd u in de waan te laten, sorry daarvoor. Maar
het was zeker niet mijn bedoeling u links te laten liggen.

U hoort nog van mij als ik het probleem heb opgelost.

Ik kan ook een toestel kopen die gemaakt is voor op olie, maar de prijs is
een beetje aan de dure kant, 9923 euro excl btw voor een 43 kw. Kleiner
hebben ze niet, groter (102 kw) wel. En als je goed rekent heb je kleine
vermogen nodig, niet die grote.

Groeten, en tot later,

Hans

Jaja, wat een mannen!

Groet, CP

Even de knuppel omhoog in het hoenderhok.

Heren zijn beiden weer enigzins commerciel manifest

Groet, Cp

Indien ik een ringleiding wil plaatsen, dan moet ik op elk tappunt waar (douche lavabo,..) ik deze optie wil een
dubbel T-stuk plaatsen : 1 aanvoer, 1 naar kraan, 2 ringleiding ?

Als ik nu 1 leiding extra leg naar de verschillende tappunten(en maar 1 t-stuk nodig) en deze leidingen naar een collector laat gaan en alzo een circulatie (met omlooppomp) realiseer tussen normale leiding en bijkomede leiding (via de collectoren) ?

Frank

Frank,

Ik begrijp niet goed de bedoeling van jou voorstel.
Moet ik verstaan dat je op elk tappunt zal toekomen met een leiding van een collector, en dan van dat tappunt terug met een andere leiding naar een andere collector loopt?

Ter hoogte van het tappunt heb je dan toch ook 3 aansluitingen? ( eerste komt van de warme collector, tweede loopt naar het tappunt en derde loopt naar de " koude collector " )

Als je dan meerder tappunten dicht bij mekaar hebt( lavabo, bad, douche ) heb je dan uiteindelijk niet méér leiding nodig?

Eigenlijk i.p.v. een ringleiding (zoals vroeger ook de tappunten werden uitgevoerd) nu een bijkomende collector.
en laten het water via een oplooppomp circuleren op bv. vast tijdsstipen of als men bv. het licht in de badkamer aandoet....

Hierdoor moeten we maar 1 T-stuk bij het tappunt zetten :
eerste komt van de warme collector, tweede loopt naar het tappunt en derde loopt naar de " koude collector "

Anders 2 T-stukken : eerste komt van de warme collector, tweede loopt naar het tappunt en derde en vierde voor ringleiding.

Frank

Pe,

Kennissen van mij hadden ook dit probleem (warmwater transport over lange afstand naar badkamer) en hebben dit opgelost door een magneetsensor in de badkamerdeur in te werken.

Wanneer de badkamerdeur geopend wordt begint circulatiepomp 30tal seconden te draaien en komt het warm water al tot tegen de kraan te zitten. Als ze geen water nemen is dat ecologisch natuurlijk brute pech maar in dit geval hebben ze een duidelijke comfortverbetering willen creeëren ...

Cheerio,
J.