federale subsidie zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

Op energiesparen.be staat

"Vanaf inkomstenjaar 2006 (=aanslagjaar 2007) komt 40% van de investering in aanmerking voor belastingvermindering met een belastingvoordeel van maximum van 1280 euro per jaar per woning."

Wil dit dan zeggen als je een zonneboiler plaatst voor vloerverwarming en sanitaire behoeften (combi) met een kostprijs van +/- 15000 euro inc. BTW.

=> 40% van 15000 euro => 6000 euro
=> elk jaar belastingvermindering van 1280 euro tot je in totaal 6000 euro belastingvermindering hebt gekregen? d.w.z. 4 jaar 1280 euro + het 5de jaar 880 euro?

Of krijg je deze belastingvermindering slechts 1 maal?

dank bij voorbaat,

Reacties

Koen,

Bij mijn weten is het eenmalig per gedane investering. Voor een maximaal voordeel kan je dus beter elk jaar iets doen waarvoor je belastingvoordeel krijgt dan alles in hetzelfde jaar.

Danny

Koen,

Dit is perfect mogelijk indien de leverancier je elk jaar een deel factureert. Maar dit gaat niemand toestaan vrees ik.
Wat wel gedaan wordt (en mag) is een deel in december betalen en een deel in januari, mits 2 afzonderlijke facturen.

Mvg
Leo

Vraag een "ruling" aan bij de Belastingen te Brussel.
Geen enkele controleur mag zo'n beslissing dan betwisten.

Die rulingdienst vraagt je identiteit, soort investering, betalingswijze, 1 of meer facturen. Een offerte bijvoegen is ook nodig, teneinde fictieve vragen te vermijden. Aanvraag inclusief offerte mag zelfs per email. Het antwoord volgt redelijk snel (1,5 maand).
Concreet: 1. De betaling moet over twee jaar gebeuren, zoniet 1 x subsidie.
2. Of het werk zelf ook over 2 jaar moet geschieden, staat niet in de wet.
3. Eén of twee facturen (2006 en 2007) voor hetzelfde werk staat ook niet in de wet. Bvb Factuur voor voorschot of levering van het PV-paneel. Tweede factuur voor plaatsing. M

Volgens Test-Aankoop kan je de subsidie vragen over twee jaar voor zover je die bedragen werkelijk in die twee verschillende jaren betaalde! Hetzelfde staat bij de faq van www.energiesparen.be. Ik twijfelde en verkreeg een ruling. In 2005 plaatste ik hoogrendementsglas voor zo'n 1750 euro en het gedeelte waarbij ook het raamwerk dient vernieuwd te worden volgt dit jaar. Ik mag dus twee keer de subsidie aanvragen. Op die 1280 euro krijg je nog een bonus door de gemeentebelastingen op die som (ongeveer 100 euro bonus). Maar elk geval kan verschillend zijn. Dus aanvraag indienen, biedt zekerheid.

Zie voor subsidie ook naar veelgestelde vragen op

http://www.energiesparen.be/subsidies/fiscale_maatregelen/faq_alg.php#spreiden

'Je kan een factuur spreiden over twee aanslagjarten als je ze betaalt over twee jaar.'

je kan aan die antwoorden geen enkel recht ontlenen. Dit staat er in kleine letters bij aan het begin van de vele vragen.

Groetjes