stoken op pellets --> alleen in pelletkachels?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weet er iemand of de brandstof die ze in Pelletkachels gebruiken (Pellets?) ook zou kunnen dien in een DDG kachel? Uit onwetendheid, mea culpa, heb ik hier nog wat van die Futurex kooltjes liggen die DDG verdeelt. Niet echt ideaal blijkt nu.
Bon, op zoek naar ander en beter dus.
Daar ik de indruk heb dat die Pellets niet zo veel kleiner of fijner zijn lijkt dit me misschien wel een alternatief.

Momenteel stoken we Futurex gecombineerd met een houtblok. Mocht de rooster onderin te grof blijken voor Pellets dan zou ik hierop een fijnmazigere rooster leggen.

En last but not least, klopt het dat Pellets geperst houtafval zijn ofzo?

Mocht nog niemand het geprobeerd hebben en dit misschien wel een optie is, waar kan ik deze Pellets vinden zonder direkt grote hoeveelheden te moeten bestellen?

Reacties

Ikzelf heb ook een ddg kachel. Ik heb tot nu toe ook alleen hou gestookt, maar dit "vliegt" er echt door. Voordeel was dat we tot nu toe al ons hout gratis hadden. Maar ik zou zo tussenin ook eens betalend willen stoken. Maar mijn vraag was dan wat zou ik het beste stoken?? Gewoon kolen (geeft volgens mij veel warmte), bruinkoolbriketten (deze zijn in mijn ogen zeer snel op, alleen langs nasmeulen is het voordeel), ... Ik zou eigenlijk datgene moeten hebben dat goeikoop is en et meeste warmte geeft.

Weet er iemand wat in mijn geval het beste is.

PS. Hoe houden jullie je DDG stoveke warm tot smorgends??? Of doen jullie dit niet???

Dag Ingrid,

200 €/ton is wel wat aan de dure kant voor je pellets.

Ik heb onze pellets besteld aan 164 €/ton BTW en vervoer inbegrepen. 8 mm pellets, zeer goede kwaliteit (geen industriële) en in 25 kg zakken.

Ondertussen denk ik dat dezelfde leverancier 175 e/ton vraagt maar ben er niet zeker van.

Koen

Joris,

Hout stoken is inderdaad gezellig en leuk. Maar de meeste mensen "misrekenen" zich een beetje als ze houtkachel installeren :

1. Hout heeft een relatief lage warmteinhoud in vergelijking met stookolie of gas. Je hebt 5 stère (mooi gestapelde kubieke meters) droog eiken- of beukenhout nodig om evenveel warmte te bekomen als van 1000 liter stookolie of 1000 m³ aardgas.

2. Net wegens het gezellige wordt er meestal gestookt tot 25 graden of meer, in plaats van tot 21.

3. Het rendement van een houtkachel is slechter, een groot gedeelte van de warmte gaat door de schouw.

4. Als het hout niet voldoende droog is, vermindert de stookwaarde spektaculair. Eik moet 3 jaar drogen, andere soorten 2 jaar.

5. Populier, den, paletten of afbraakhout geeft van bijlange niet zoveel warmte als eik of beuk.

vr gr

Pluto

Koen

200 euro voor 6mm pellets is goedkoop, als ze tenminste van een degelijke kwaliteit zijn. Maar het klopt dat 8mm pellets merkelijk goedkoper zijn. Maar niet elke pelletskachel/ketel is geschikt voor 8mm pellets.

Hans

Men kan pellets gebruiken in een normale houtkachel door gebruik te maken van een pelletbasket. Wij hopen deze binnen enkele maanden aan te bieden.

Over de vergelijking pellets- hout

Normaal vers gekapt hout bevat ongeveer 50% vochtigheid. Wanneer men gedroogd hout heeft met een vochtigheidsgraad van bv 15% heeft dit een thermische waarde van 4,1 kWh/kg
Biopellets hebben een vochtigheidsgraad van 7-8% en een thermische waarde van 5,1 kWh/kg. U begrijpt het belang hiervan. Wij gebruiken enkel gedroogd afvalhout. Voor het persen wordt dit nogmaals extra gedroogd. Door het persen onder extreme druk wordt er nogmaals 2-4% vocht uitgeperst.
Ook is het van belang enkel geschaafd afvalhout te gebruiken. Schors en spinhout (juist onderliggend hout) geeft een mindere thermische waarde. Zulke pellets komen gewoonlijk uit Polen, Litouwen en Canada ( Electrabel). Ook de Waalse pellets bevatten schors maar voor Electrabel speelt dit een mindere rol???

http://www.biopellets.org

Onderwerp: pelletskachel marcelvm

22-01-2006 09:32
--------------------------------------------------------------------------------
gevonden bij kapaza pellets kachel,men gaat naar www.kapaza.be
naar bouwmatrialen,dan in de lijst verwarming radiators en cv dan naar pagina 32 laaste foto
ik weet niet of het bekent is of niet,maar ik kwam dit toevallig tegen

Marcel

Ben even op de betreffende site gaan kijken, maar er zijn blijkbaar maar 13 blz bij verwarming en radiatoren, ik weet dus niet wat je bedoeld.

Hans

Marcel

Heb ondetussen de blz toch gevonden, had slecht gekeken.

Ik vind dit zeker geen aanrader, want staat vol leugens. Er wordt je wat voorgespiegeld dat absoluut niet waar is. Ik vraag me af hoe je met pellets 50% op je stookkosten kan besparen?
Verder lees ik ook dat een schoorsteen niet nodig is, wel mijn ervaring heeft me wat anders geleerd, al ken ik deze kachel niet. Misschien vormt deze een uitzondering.

Hans

Hans,

Het is inderdaad niet noodzakelijk om een schouw te hebben voor een pelletkachel, de buis kan gewoon rechtstreeks door de muur. De pelletkachel kan zonder problemen werken zonder schouw, ik spreek uit ervaring want wij hebben er zelf 1 staan zonder schouw.

mvg

Een van de vele Pellet threads. Dus ik doe het even hier.

Kreeg vandaag post van stroomop, prijzen van de ÖkoFEN pellet kachel voor centrale verwarming. Waren ook prijzen bij. Jeez wat duur. 8000 Euro voor een cv installatie 9-25W en dan heb je nog geen silo of andere toestanden om automatisch te vullen.

Hoe ga je in godsnaam mensen overtuigen zoveel te investeren om het verschil ... in 50 jaar terug te verdienen.

Wow. Moet nog even verder lezen en onderzoeken, misschien mis ik iets, maar op dit moment alvast een illusie armer.

Greetz
Lambert.

Lambert, zoek de vraagstaart "terugverdientijd pelletketel" eens op ...

Wij hebben sinds 7 jaar een DDG kachel en zijn daar zeeeeer tevreden over.
Sinds 2 jaar stoken wij ook met Futurex en dat gaat bij ons wel goed.
Wij starten met wat hout, als we dan wat gloeiende stukken hebben zetten wij daar een half zakje futurex op en dat geeft dan toch een aantal uren heel wat warmte af in heel het huis.

Ik snij die zakjes van 8kg wel in twee, en stook aan slechts 1 zijde van de kachel, anders wordt het zelfs veel te warm bij ons...

Voor we gaan slapen, zetten wij dan nog een half zakje op de gloeiende vorige futurexkooltjes, en dan is 's morgens onze stoof nog steeds warm (radiatortemp-water) zetten wij steeds op 40°C tenzij de net voorbije winter, dan hebben we het vanwege de extreme (?) koude soms op 50 of 60°C gezet... Dan brandt het wat sneller weg, wat uiteraard normaal is...

paul

de meeste mensen klagen ook niet over hun centrale verwarming, terwijl zowat 85% slecht gedimensioneerd is.
natuurlijk brandt zo'n DDG 'goed', mooi vlammetje, gezellige warmte.
en met vergif zoals futurex heb je allicht ook nauwelijks of geen problemen met vervuiling van de warmtewisselaar.

en wat er uit die schoorsteen komt kan ons toch geen bal schelen!?

hans d