zonneboilercombi

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste lezer,

momenteel zijn wij in de ontwerfase van een nieuwbouwwoning (houtskeletbouw).
Recent hebben wij prijs laten opmaken (op dit moment nog niet ontvangen) voor een verwarmingssysteem Zonneboilercombi van ATAG. De combinatie tapwater en verwarmingswater voor een lagetemeratuursysteem (leefruimtes) en radiatorsysteem (badkamer ea) lijkt ons ideaal.
Zijn er onder jullie mensen die vertrouwd zijn met dit toestel
(er zouder er 70 geplaatst zijn in België), die er zelf één hebben staan of iemand kennen ....
Wij zijn op zoek naar objectieve informatie over betrouwbaarheid, kwaliteit, rendement, ...

alvast bedankt voor de reactie

Reacties

Ik overweeg een zonneboiler voor sanitair water en verwarming (vloerverwarming) als verbouwing omdat mazoutketel het begeven heeft. Leverancier biedt een systeem aan met vacuumbuizen en reflectoren en met thermische olie. Kan iemand mij hier zijn/haar opinie over geven?
Oprechte dank

Carl

Das mooi, maar hoe ga je verwarmen op dagen zoals vandaag?
Want ik heb grote installatie's staan, maar die zijn op zulke dagen nooit toereikend, of je moest een passiefhuis hebben.
In het beste geval kan je de zon voor verwarmingsondersteuning gebruiken. Welke leverancier heeft jou wijsgemaakt dat dat kan? Of is jou verhaal niet volledig?

Hans

Wij overwegen een combi aan te schaffen met boiler en brander in 1, van de Duitse firma Rotex. Dit zou gepaard gaan met 12,5m² zonnepanelen (vlakke plaat) en vloerverwarming beneden, radiatoren boven.

Blijkbaar biedt Rotex nu ook een nieuw systeem van vloerverwarming aan. Heeft iemand daar ervaring mee?

Verder is me ook gezegd dat radiatoren op lage temperatuur kunnen werken als je ze over-dimensioneert. Klopt dat?

Pascal,

alles kan, alleen hangt het af van je nodige vermogen. Hoeveel is dit en hoeveel in je slaapkamers?
Als je met zonnepanelen wenst te werken voor je verwarming, wil je echt met zeer lage temperaturen werken en zijn naar mijn mening wand- en vloerverwarming de beste keuzes. Je radiator moet dan toch al over-over-gedimensioneerd te zijn opdat je nog voordelen kan halen uit je zonnepanelen.

Walter

Hans, Thomas

bedankt voor de reactie/waarschuwing.
Welke type zouden jullie dan wel kunnen aanbevelen?
Kennen jullie betrouwbare mensen/bedrijven in Oost-Vlaanderen?
Zelf ben ik jammer genoeg een leek in deze materie...

Pascal

wij overwegen de installatie van een zonneboilercombi, gedeeltelijk als ondersteuning voor vloerverwarming in K30 woning.
de boiler die we voor ogen hebben (viessmann vitocell 333) werkt als doorstroom voor opwarming sanitair water. mijn vraag hieromtrent: als je zo hoog mogelijk rendement wil halen uit de zon als ondersteuning van de verwarming is het essentieel bij zo laag mogelijke toevoertemperatuur te werken, zodat de ketel niet steeds moet bijspringen. dus, als we een temperatuursregime voorzien van 35/28, kan het volstaan dat zon en ketel het buffervat van 750l op 35 graden houden. maar heb je dan geen probleem als je sanitair warm water nodig hebt ? want je kan maximum 35 graden halen en (als ik het goed begrepen heb) de naverwarming door de ketel gebeurt niet op de sanitaire warmwaterleiding, enkel op de verwarmingsleiding. dus, betekent dit dat je het systeem zo moet instellen dat de ketel het buffervat steeds op een hogere temperatuur moet houden (50°, 60°, ... ?) ? met als gevolg dat je helemaal geen rendement meer haalt uit de zon ?

sam

Eigenlijk zou de installateur die de installatie verkoopt aan u moeten uitleggen hoe deze buffer werkt.
Het zit hem allemaal in de aansluitingespunten : sanitair water wordt bovenaan afgetapt, de aanslutingen voor vloerverwarming zitten lager in de boiler. M.a.w. bovenaan heb je een warmere temperatuur nodig dan onderaan. Dit heet 'gelaagdheid' in een boiler. En de Viessmann is nou net niet de meest ideale gelaagdheidsboiler. Hij heeft zijn zonnewarmtewisselaar onderaan in de boiler en de warmte gaat geleidelijk naar boven (natuurprincipe). Een boede gelaagdheidsboiler geeft de warmte van zonneenergie meteen bovenaan af en warmt verder naar benenden toe op. Het omgekeerde principe dus. Enkele goede en bekende zijn Teufel & Schwarz, Consolar, Ratiotherm.

sone,
correctie, ik bedoel vitocell 353, is een aangepaste versie van de 333 die betere gelaagdheid zou moeten mogelijk maken.

stel dat je een optimale gelaagdheid hebt, is het dan nog mogelijk om onderaan de lage (35°) temperaturen te hebben voor de aanvoer naar vloerverwarming en bovenaan de hoge temperatuur (70°) voor opwarming sanitair water ?

Dit wordt geregeld met een driewegklep!

Kan perfect in een goede boiler. Merk ook op dat als uw water in doorstroom wordt bereid, er geen constante noodzaak is aan 60° of 70° in de boiler. Je moet enkel weten hoeveel het verschil bedraagt tussen boilertemperatuur en de verliezen bij doorstroming. Dit kan varieren van 3°C tot 10°, afhankelijk van debiet en vooral van merk van boiler. Als je 50° warm water wil en je verlies is 3°, dan kan je perfect opslaan op 53°. Dat is het interessante aan boilers met een inoxflexibel!

Ik begrijp niet goed wat een 3-wegklep hier zou moeten doen?

Heeft het zin om de viessmann353 aan te sluiten op een condenserende ketel of zullen de temperaturen dan te hoog oplopen?
2e vraag : is er een mogelijkheid om op de 353 naast de zonnecollectoren zowel een gaswandketel als een allesbrander aan te sluiten?

Ik heb deze week astron paneel met zonneboiler besteld van het merk ELCO.
Heeft iemand hier ervaring mee?
En ga deze naverwarmen met intergasdoorstroomketel.