cv op houtpellets ipv op gas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb de vraagstaarten over houtpellets op dit forum met veel interesse gelezen.

Wij denken erover om de centrale verwarming op houtpellets te laten draaien in plaats van op gas. Het gaat over een goed geïsoleerde woning (K30).
In de woning is geen plaats voor een opslagruimte, maar eventueel kan die wel aan de buitenkant van de woning geplaatst worden.

Kan iemand me meer praktische informatie geven over de werking van verwarming op houtpellets?
We zouden eventueel voorlopig verwarmen op gas en er rekening mee houden dat we in de toekomst kunnen overschakelen op pellets. Een andere mogelijkheid is om meteen te starten met pellets. Wat raden jullie aan?
Waar moeten we nog rekening mee houden bij deze keuze?
Is de prijs (investering+gebruik) van gas en pellets vergelijkbaar?
Als de brander op de eerste verdieping staat, moet de opslagtank dan ook ter hoogte van die brander staan? We maken dan wel een 'gat' door onze goed geïsoleerde buitenmuur, is dat geen probleem?

Reacties

Op zich verschilt een pelletsysteem niet veel van een klassiek centrale verwarmingssysteem maar je moet wel rekening houden met ontassing (soms automatisch met compressie, soms niet), een voorraad'tank' (of met zakjes zoals ik ),...
Op veel meer verschillen kom ik niet echt.

Hou ook rekening met de hoge installatieprijs, al vlug 8 à 10.000 €. Als je wat uitkijkt is de brandstof wel goedkoper als gas maar je moet rekening houden met het rendement van je installatie bij die berekening.

Met gas beginnen en dan op termijn overschakelen is mogelijk maar dan doe je wel dubbele kosten die economisch gezien moeilijk te verantwoorden zijn.

Ik ben zeer tevreden over mijn pelletsysteem maar gas is gebruiksvriendelijker (tot de Russen de kraan dichtdraaien ).
Ecologisch durf ik zeggen dat de balans naar de pellets overhelt.

Koen

Hasse,

Zoals Koen reeds zei moet je inderdaad wel rekening houden met een 'forse' investering. Wel een goede, ecologisch en op (middel)lange termijn ook wel economisch, maar toch.... véél geld.
Wil je voor een gerenommeerd merk gaan, die z'n deugdelijkeid al heeft bewezen en toch wel een sterk staaltje techniek is (Ökofen), ga dan eens kijken naar http://www.stroomop.be
Ludwig Van Wonterghem kan je zeker aan een hoop informatie helpen. Hij organiseert ook soms info-avonden die bijzonder interessant zijn.
Ga je voor een ketel die een stuk minder geavanceerd is, kan je ook eens een lichtje opsteken op http://www.indieco.nl
Staar je niet blind op de grote prijsverschillen !! Er zit wel degelijk een ENORM verschil in beide ketels.
Wat betreft de voorraad van pellets zou ik me nog niet direkt zorgen maken. Je moest eens zien wat er allemaal mogelijk is met een beetje inventiviteit. In dit geval ben je bij StroomOp zeker op het juiste adres.

Groetjes,
Yoeri.

Beste,

Kan er mij iemand merken geven van combinatie ketels -> Pellets & Stukhout (zonder dat hier ombouwingen voor nodig zijn) met verdelers in België (of nederland). Ik woon in Limburg, dus de duitse grens is ook niet ver, maar daar is zoveel keus dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ook gaat men er in Duitsland van uit dat een goede pelletketel +-10000 euro kost. (maar daar krijgt men natuurlijk 60 euro per kw subsidie +extra's)

Ik dacht dat de Pelling 27 dit kan, ook al van een Gilles gehoord. Kennen andere nog merken die in België verdelen en ondersteunen?

Mvg
Davy

Davy

Solarfocus heeft z'n Therminator, deze kan pellets, hakselhout en brandhout verwerken, alles in een en dezelfde vuurhaard en is verkrijgbaar in Belgie.

Hans

Hoi Hans,

Ken je mischien ook de verdeler in België? (of BENELUX?)

Mvg
Davy

De installatieprijs is inderdaad een nadeel.
Men kan een belastingsaftrek van max 750€ verkrijgen bij aanschaf van een nieuwe pelletketel. In het Waals landsgedeelte kan men voor woningen ouder dan 5 jaar hier boven op nog een premie van 1500€ krijgen.Totaal aan premies 2250€. Voor een goede 100.000 oude BEF heeft men daar een degelijke pelletkachel.
Waar blijft Vlaanderen? Wanneer men geen investeringen wenst te doen kan men zich een pelletbasket (korf) aanschaffen en men plaatst dit in zijn houtkachel. Wij hopen deze baskets binnen enkele maanden aan te bieden.
http://www.biopellets.org

Hoi,

Kent er iemand de richtprijzen van de vitolig 300?

Blijkbaar zijn combiketels (hout & Pellets) altijd minder efficient. Als je toch op hout wil stoken kan je mischien beter een gewone (goedkope) houtketel ernaast plaatsen, of brengt dit teveel kosten met zich mee? (ivm regelkleppen en pompen) of kan je dezelfde gebruiken. Ik weet dat m'n ouders een buderus stookolie en houtketel naast mekaar hebben werken met één pomp en regeling..

De vitolig lijkt me een goed toestel (van windhager) en heeft op Duitse forums nergen een slechte revieuw. Solarfocus heeft er enkele, maar vooral met een vorig model.

Mvg
Davy

Net zowel op de Duitse als op de Beglische site van Viessmann gekeken.

Viessmann.be zit nog steeds met de vorige versie van de Windhager (PMP) ipv de Bio..

Kan een Belgische installateur eigenlijk aan de Duitse Vitolig geraken?

Weet iemand of windhager verdeelt wordt in België (rechtstreeks?)

Mvg
Davy

Staat ondertussen ook op de Belgische site van Viessmann:

http://www.viessmann.be/web/belgium/be_publish_nl.nsf/Content/Vitolig300_belgian_nl

De ketel zou wel verschrikkelijk duur zijn als je alle toebehoren telt. Maar ongetwijfeld betaal je gewoon voor de kost van het Viessmann stickertje

Ook Buderus heeft een pelletketel in zijn gamma opgenomen:

http://www.buderus.be/DesktopDefault.aspx?tabid=165

Hoi..

Die van Viessman Be is dus niet de laatste ketel van windhager, maar een vorig model. De PMX 150 heeft wel overal (kijk op Duitse fora) veel goede commentaren gekregen.

De huidige BIOWIN van windhager wordt wel in België verdeeld. Grootste verschil met deze en de PMX 150 is volgens mij dat deze nog de temp. van de rookgassen meet, en daarmee de verbranning beter kan sturen indien de brandstof varieert.. bv nieuwe lading pellets.

Mvg
Davy

Er zijn in Zweden kleine palletbaskets te verkrijgen om in een open haard te zetten en alzo te genieten van de vlammen.Het verwarmen is van bijkomstig belang.Kent iemand een adres waar je die in België of eventueel in Nederland kan kopen?

Wij hebben enkele testmodellen vanuit Zweden. Deze pelletkorven zijn enkel geschikt voor 8 mm pellets. Verbranding verloopt geleidelijk aan niet zoals hout. Men steekt de korf altijd vanboven aan. Deze korven hebben de bedoeling om in houtkachels, tegelkachels, allesbranders geplaatst te worden (brand 2-4 h afhankelijk van het model).
Een pelletkorf geeft evenveel warmte als bij verbranding van hout maar kan niet bijgevuld worden. Men vult het en men moet het laten uitbranden.
PS: Kan gemakkelijk zelf gemaakt worden.
Waarom cv op houtpellets ipv gas?
kijk op
http://www.propellets.at

Even situeren. Wij zijn van plan een pelletkachel met warm water functie te plaatsen, gekoppeld aan een buffervat.

De aannemer heeft de buizen al getrokken voor de radiatoren, en de collectoren geplaatst. Aangezien we de rest van de verbouwing voor onze rekening nemen vertelde hij dat de kabels voor de klokthermostaat naar de plaats waar de CV-pomp komt, moeten getrokken worden. Is dit normaal? Wordt de klokthermostaat normaal niet gekoppeld aan de CV-ketel, in ons geval de pelletkachel? Of zie ik dat verkeerd?

Sorry hier kan ik geen passend antwoord opgeven.
Informeer bij
www.stroomop.be of
www.colemonts.be

Ik heb lang gezocht naar een houtvergasser die betaalbaar is, ben uitgekomen op een VIGAS ketel, dit in combinatie met een 1000 liter buffer, prachtige installatie, gebruikt 1 volle kruiwagen hout per dag. Installatie staat ongeveer 30 meter van mijn huis in de garage, het hete water van 80 graden loopt 1 meter onder de grond naar mijn kelder en gaat via mijn olieketel naar de verwarming.
Ook nog een zonneboiler van Vaillant aan gekoppeld, en nu dus van de mazout af !!
Zeer goede installateur; Steka uit zonhoven, goede prijs kwaliteit !!!

ik heb pellets 6mm gekocht aan € 3.30 beste kwaliteid btw incl thuis geleverd per 40 zakken bestellingen voor eind aug 2007 zijn aandeze prijs .
dit gebruik ik in een pelletkachel everflam1 8kw dit is een droom en te verkrijgen bij www.everflam.be tel 0496 2538044 .

geachte Guy Bisschops aan € 3.30 per zak , gaat wel over om het even welke belgische kwaliteid dus de keuze licht bij de klient en ik meen te weten dat een goede pellet een zuivere pellet is en waar de kachel op afgesteld is. bv moet je eens pellets stoken van zonnebloem pitten .
geachte Hans reeds van tevoor zie ik veel site adressen misschien is dit dan informatief ? ok ik zal mijn best doen om er op te letten. groeten........gilbert

@Hans
Guy vindt 3.30€ weinig omdat hij zijn 'biopellets' duurder verkoopt.

Guy,
Ik dacht dat het voorzetsel 'bio' aan wettelijke beperkingen was gebonden...

halo we hebben een buderus van tweejaar oud en nu is men vraag als ik daar een buderus pellet ketel van maken of wat ik zou graag meer inlichtingen van hebben zou u me op deze vragen willen een antwoord op geven groetjes

Je zit inderdaad met een grotere investering maar als je de prijzen ziet stijgen dan weet je ook dat je dit er zeker uithaalt!

wij hebben een okofen installatie en zijn er super tevreden van.

We brengen hem in voor onze renovatiepremie, belastingen 2x en recupereren zo de dure investering.

gebruiksgemak is heel hoog, we vullen met zakjes voorlopig maar plaatsen op termijn buiten een silo. Zeker met een K30 zal dat verbuik dus ook meevallen en dus ook minder 'vul'werk geven

Aanzuigen van de pellets kan dmv een wormschroef of vacuümzuiging dus de plaatsing van de voorraad kan hoger, lager, vlak naast of verder van de brander.

groeten