Advies isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij onze renovatie worden gebouwen bijgeplaatst aan het bestaande huis, echter allemaal met plat dak.
De dakopbouw zal devolgende zijn :
-Betonplaat
-Hellingbeton
-Isolatie
-EPDM met ballast
Gans de renovatie is gericht naar een K=30 waarde.
Welke isolatie is aangeraden voor het plat dak om zowel goed te isoleren, alsook om de warmtedoorslag te beperken in de zomer.

Ik heb zelf al eens wat rondgezocht, maar weinig alternatieven gevonden die drukvast zijn.
Het enige wat ik gevonden hem zijn houtvezelpaten Homatherm HDP40 of Pavaterm.
Heeft iemand hier ervaring mee en zijn ze wel geschikt voor deze dakopbouw ?
Ik veronderstel dat een dampscherm in mijn situatie niet nodig is ?
Alvast bedankt voor suggesties !
Geert

Reacties

Ik zou Resol niet gebruiken. Het bevat namelijk formaldehyde dit is een kankerverwekkende stof.
Als goed alternatief zou ik PIR aanraden wat bijna even dun is en geen nadelige bijkomstigheden heeft. Het is herbruikbaar en recyclebaar. Tevens wordt bij de productie erg weinig energie verbruikt in tegenstelling tot glas en steenwol. Na hergerbuik en recycling kan het verbrand worden met hoge energie terugwinning voor de opwekking van elektrisch. Neem eens een kijkje op bijvoorbeeld de website van Ecotherm. Daar zie je meteen de toepassingsgebieden. Ik zelf heb mijn plat dak ook hiermee geisoleerd.

Ferdi

Ben jij daar zeker van? Want Resolschuim staat goed geklasseerd bij Nibe, en dat kan eigenlijk niet als er formaldehyde's inzitten.
En wat is de basis van PIR? Want volgens mij is dat ook niet zo koosjer.

Hans

Mijn plat dak is met gladde betongewelven. Dan wapeningsnet en 10 centimeter beton.
Daarop 1 laag asfalt (Was om tijdelijk in het droge te zitten)
Daarop hellingschappe met Argex korrels van 25 cm naar 10 cm (gering gewicht en isolerend).
En daarop glascel isolatie van 5cm en dan twee lagen asfalt als afwerking. Dak is 4 op 5 meter

Mijn plat dak is met gladde betongewelven. Dan wapeningsnet en 10 centimeter beton.
Daarop 1 laag asfalt (Was om tijdelijk in het droge te zitten)
Daarop hellingschappe met Argex korrels van 25 cm naar 10 cm (gering gewicht en isolerend).
En daarop glascel isolatie van 5cm en dan twee lagen asfalt als afwerking. Dak is 4 op 5 meter

Hans,
ik weet niet of Resolschuim een product of een merknaam is, maar Murisol heeft een produkt dat ze ook een soort resolschuim noemen (gebruikt door de firma Noten om in de spouwmuur te spuiten) en daar staat duidelijk bij vermeld dat het om een formaldehydehars gaat, nl euroformaldehyde.

Dat schuim voor de spouwmuur, is dat niet UF schuim (ureumformaldehyde)?
De formaldehyde ontsnapt daar nog enkele weken na het vormen van de schuim, dat klopt.

Resol gebruik ook formaldehyde in aanmaak dacht ik, maar ik denk niet dat er nog formaldehyde ontsnapt eens de plaat geproduceerd is.

PUR, EPS en XPS gebruiken ook zeer giftige productie in aanmaak. Ik heb ooit ergens gelezen dat EPS minstens 6 weken moet uitdampen om de laatste resten styreen te laten verdampen...?

Geert

"Dat schuim voor de spouwmuur, is dat niet UF schuim (ureumformaldehyde)?"
Klopt! dat was een foutje van mij.

Om nog even terug te komen op dat dampscherm bij een betonnen dak:
bij welfself met een beperkte druklaag zal die dampdichtheid ook niet veel voorstellen. Maar bij de combinatie beton-purplaten-EPDM, waar zit dan het probleem? Het gaat toch over de damp van binnen naar buiten, en met dampscherm op het beton blijft dat vocht in het beton, en zonder ook door de dampdichtheid van de PUR?
En door het fijt dat die purplaten niet perfect aansluiten kan er toch nog wat damp weg door de EPDM?
Of waar zit mijn denkfout?
Graag reacties.

Markie

" bij welfself met een beperkte druklaag zal die dampdichtheid ook niet veel voorstellen. "
Toch wel, beton is behoorlijk dampdicht, en dat hoeft geen 20cm te zijn. En als je op het beton nog een dampscherm plaatst, is dat wel dicht genoeg, zodat PUR technisch gezien wel kan. Ecologisch is PUR zeker de mindere keuze.

" En door het fijt dat die purplaten niet perfect aansluiten kan er toch nog wat damp weg door de EPDM?
Of waar zit mijn denkfout? "
Als de damp door de spleten kan, gaat ook de warmte mee, daar zit dus een kollosale denkfout, spleten zijn uit den boze!

Hans

Hans,
ik heb het nog nooit anders zien doen met die platen, gewoon tegen elkaar gelegt. Tand-groef bestaat hier volgens mij niet in. Men gaat er blijkbaar van uit dat het warmteverlies zeer beperkt is doordat de dakbedekking de boel luchtdicht afsluit. Zelf zou ik eerder bewust een cm spleet laten, en deze dan dichtspuiten.
De vraag was eigenlijk vooral of zo 'n dampscherm wel nodig is met dit soort dampdichte isolatie.

De Dakrubbercentrale gebruikt steeds een PE-folie als dampscherm, maar bij mechanische bevestiging word deze om de 20cm doorboord, in rijen 1 meter van elkaar.
Zulke beperkte perforatie zou volgens het WTBC geen kwaad kunnen?

Markie

" ik heb het nog nooit anders zien doen met die platen, gewoon tegen elkaar gelegt. Tand-groef bestaat hier volgens mij niet in. "
Dat is natuurlijk geen bewijs dat het goed gedaan is omdat je het nog nooit anders hebt zien doen!
Er bestaan zeker tand en groef platen, maar als je degelijke platen hebt die goed maatvast zijn, moet het mogelijk zijn om ze dicht tegen elkaar aan te sluiten. En als je de volgende laag geschrankt legt, is de kans op doorgaande spleten sowieso veel kleiner.

" Men gaat er blijkbaar van uit dat het warmteverlies zeer beperkt is doordat de dakbedekking de boel luchtdicht afsluit. "
Men gaat er ook van uit dat een paar koudebruggen ook geen kwaad kunnen. Maar in een luchtdichte constructie is het warmteverlies door convectie inderdaad nul, door straling ligt dat wel even anders.

" Zelf zou ik eerder bewust een cm spleet laten, en deze dan dichtspuiten. "
Heb het vroeger nog al eens gezegd, da's hetzelfde als passiefhuisramen op een kiertje laten staan, gewoon waanzin.

" De vraag was eigenlijk vooral of zo 'n dampscherm wel nodig is met dit soort dampdichte isolatie. "
Dampdichte isolatie bestaat niet, ook de kunstschuimen kunnen vocht opnemen en zo koudebruggen maken.

" De Dakrubbercentrale gebruikt steeds een PE-folie als dampscherm, maar bij mechanische bevestiging word deze om de 20cm doorboord, in rijen 1 meter van elkaar. "
Aangezien er beton onderzit, is dat zeker geen probleem.

Hans

"" Zelf zou ik eerder bewust een cm spleet laten, en deze dan dichtspuiten. "
Heb het vroeger nog al eens gezegd, da's hetzelfde als passiefhuisramen op een kiertje laten staan, gewoon waanzin."
Hier begrijp ik je niet, als ik purplaten op 1 cm van elkaar leg, en deze spleten dan dichtspuit met PUR uit een spuitbus, dan is dat toch gewoon dicht?

Markie

Sorry, dat dichtspuiten daar had ik over gezien. Maar gezien mijn antipathie tegenover PUR...
Als je dat dichtspuiten zorgvuldig doet, dan is het natuurlijk wel in orde.

Hans

Beste Hans,

Ik heb al heel wat items over de isolatie van een plat dak zitten lezen, maar het zijn er meer dan 900, dus kan ik ze onmogelijk allemaal lezen, op zoek naar overeenkomsten met mijn situatie. Wij gaan ons appartement passief renoveren en wensen dit te doen met bio-ecologische materialen.

Het bestaande platte dak boven ons appartement (130 m²) is +/- 33 jaar oud en bestaat uit 15 cm beton + 15-25 cm hellingsbeton + roofing. Hier bovenop willen wij de volgende lagen voorzien: een dampscherm (indien de huidige dakbedekking niet meer zou voldoen als dampscherm), 38 cm cellulosevlokken tussen houten I-liggers, 6 cm harde houtvezelisolatieplaten, EPDM-dakbedekking, wortelwerende laag (nodig ?), 8 cm draineerlaag, filterlaag, 8 cm substraatlaag, extensieve vegetatie.

Aan de binnenkant voorzien we een leidingenspouw inclusief houten regelwerk (dikte 22 mm is voldoende voor enkel elektriciteitsleidingen?) met daartegen Fermacell-platen (12,5 mm) en leempleisterwerk.

Het bestaande platte dak waarop wij ons terras zullen hebben (60 m2; 3m x 20m) is ook +/- 33 jaar oud en bestaat ook uit 15 cm beton + 15-25 cm hellingsbeton + roofing. Hier zullen we de bestaande roofing en hellingsbeton moeten afbreken om plaats te winnen (anders komt de terrasvloer na isolatie op het terras hoger dan de vloer binnen). Wij willen dus het volgende voorzien op de bestaande beton: een dampscherm, 18 cm resolschuimplaten + 6-12 cm PUR-afschotisolatie, EPDM-dakbedekking, houten regelwerk en houten terrasafwerking.

De dakranden zullen voldoende verhoogd worden, incl. aansluiting van de dakisolatie met de gevelisolatie.

 

Vragen:

- Wat met het risico op condensatie in de isolatie ? Is onze opbouw uitvoerbaar zonder dat er tijdens de plaatsing vocht/damp ingesloten geraakt of achteraf in de isolatie binnensluipt ? Of kies ik beter ineens een dampdicht (niet bio-ecologisch) isolatiemateriaal ? (de uitvoering zal waarschijnlijk voor de komende zomer zijn)

- Cellulosevlokken: ingeblazen of matten ? (prijs-kwaliteit ? voor-en nadelen ?)

- 6cm harde houtvezelisolatieplaten: of is minder cm ook voldoende ?

- Welk dampscherm (indien huidige dakbedekking niet voldoet) ? PE-folie ?

- groendak: is een wortelwerende laag nodig bovenop de EPDM ?

- tips i.v.m. de opbouw van het groendak ? zijn de juiste diktes voorzien ? tips i.v.m. de daarvoor gebruikte materialen ?

- leidingenspouw: indien hier spots in voorzien worden, mag er dan nog isolatie in zitten ? welke isolatie (in verband met brandveiligheid) ? en hoe breed moet de leidingenspouw minimaal zijn om spots te kunnen voorzien ?

- terras: is dit een goede dakopbouw ? het verwijderen van roofing en hellingsbeton: is dat zelf te doen ? of beter laten doen ?

- kan je mij de informatie bezorgen over afschotisolatie (waarover jij sprak in één van de items op dit forum) ?

Alvast bedankt voor je veelvuldige leerrijke reacties hier op het forum !