HSB afgestraft door EPB?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Wij overwegen een HSB woning te bouwen met de bedoeling om op een "eenvoudige" manier een lage energie woning te realiseren. Nu vertelde onze archittect ons dat een HSB in de EPB eigenlijk afgestraft wordt omdat ze zo weinig massa heeft en dus sneller opwarmt (id zomer is dit idd een nadeel) zonder de EPB echt te kennen zag ik er een aanzet in om "de mensen" energiebewuster te doen bouwen (uit zichzelf doen de minsten het)
Dus toch maar geen HSB?

thomas

Reacties

"Lichte" constructies worden inderdaad een beetje afgestraft. Maar niet in die mate dat ge daarom moet afzien van HSB.

Is ook normaal, de thermische inertie is niet zo hoog als bij een stenen gebouw.

Al je voldoende isoleert met cellulose isolatie warm je huis echt niet snel op in de zomer.

Thomas,

Je kan HSB perfectaanvullen met masieve bouwelementen.

Tussen de HSB binnenmuren kan je bvb leemstenen of silikaatstenen stapelen, waarna je afwerkt met bvb fermacelplaat. (stijlen dan best net zo dik nemen als de stenen)

Ook tussen de plaffondbalken kan je leem storten (of stenen leggen).

Een degelijke HSB voldoet zonder probleem aan de nieuwe norm, met of zonder extra massa !

dirk

De EPB behandelt de massa nogal ruwweg en forfaitair, en daardoor maakt het echt niet veel uit in E-punten, tenzij door oververhitting als er veel glas aanwezig is.