schouw condensatieketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

enkele vraagjes ivm de aanzuig van condensatieketels:

1)Is het beter (hoger rendement?)een atmosferische ketel te gebruiken dan een gesloten ketel als je voldoende warme lucht (uitblaas ventilatie) in de stookplaats inblaast?

2)Is de schouw bij een condensatieketel best zo kort en recht mogelijk?

Vriendelijke groeten,
Ruben

Reacties

Ruben

Wat jou eerste vraag betreft, daar snap ik geen bal van, wat heeft dat met condensatieketels te maken? En de uitblaas van de ventilatie in de stookplaats blazen, wat hoop je daar mee te winnen? Trouens, als die uitblaas warm is, moet je je ventilatieconcept nog eens bekijken.

2)Is de schouw bij een condensatieketel best zo kort en recht mogelijk?
Hoe korter en hoe rechter, hoe goedkoper. En aangezien het om een geblazen brander gaat is er geen minimum lengte nodig zoals bij atmosferische ketels.

Hans

Hans

1)Wat jou eerste vraag betreft, daar snap ik geen bal van, wat heeft dat met condensatieketels te maken? En de uitblaas van de ventilatie in de stookplaats blazen, wat hoop je daar mee te winnen? Trouens, als die uitblaas warm is, moet je je ventilatieconcept nog eens bekijken.

Ik vroeg me gewoon af of de schouwvoering invloed kon hebben op het rendement en/of de condensatie van een ketel.
De uitblaas van de ventilatie is altijd warmer tov de temperatuur van de buitenlucht. Ik vroeg me dus af welke parameters het rendement van de verbranding beïnvloeden. (temperatuur, zuurstof gehalte,...)

Vriendelijke groeten,
Ruben

Ruben

Ik begrijp nog altijd de originele vraag niet, maar op de rest heb ik wat antwoorden:

" Ik vroeg me gewoon af of de schouwvoering invloed kon hebben op het rendement en/of de condensatie van een ketel. "
Ja de schouw heeft invloed op de condensatie (in de schouw), maar niet op het rendement van de ketel. Brengt je energetisch dus niks op, maar je hebt bij zeer lange schouwen (rook koelt dan verder af) wel meer condenswater.

" De uitblaas van de ventilatie is altijd warmer tov de temperatuur van de buitenlucht. "
Ja, maar in de winter komt de t° onder de 0°C, je gaat zo'n kouwe lucht toch niet in je stookplaats blazen?

" Ik vroeg me dus af welke parameters het rendement van de verbranding beïnvloeden. (temperatuur, zuurstof gehalte,...) "
Al die parameters beinvloeden de verbranding, maar het zuurstofgehalte is niet of nauwelijks lager in de uitgeblazen lucht dan in de buitenlucht, en de invloed van enkele graden zal je ook niet merken (aangezogen lucht tussen 20 en -10, vlamtemperatuur 900 a 1200°, zal dus niet veel uitmaken.

Hans

Hans,

Ja, maar in de winter komt de t° onder de 0°C, je gaat zo'n kouwe lucht toch niet in je stookplaats blazen?

De balans ventilatie zal in de winter uitvallen bij vorstgevaar daar we vermoedelijk geen AWW zullen plaatsen.
Ik zie nu dus in dat we in dit geval geen lucht hebben in de garage en dus beter voor een gesloten ketel kiezen.

Thanks,
Ruben