Architect wil geen isolatie in de spouw steken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

onze architect heeft ons plan klaar en ivm de isolatie kom ik niet zo goed uit. De buitenkant gaat volledig crepi worden. Maar de binnen en buitenmuur gaan bestaan uit 2x14 cm thermoblok, met enkel een gesloten luchtspouw, dus zonder bijkomende isolatie in de spouw. Zijn berekening laat zien dat we daarmee voldoen aan de nieuwe isolatienorm. Ik ben er toch niet zo heel gerust in, want ik lees hier toch heel andere dingen.

Reacties

Geert,

Op welke u-waarde komt jouw architect uit bij de berekening van de isolatiewaarde van de muur zonder spouwisolatie? Met crepi, 2x14cm thermoblokken en een luchtspouw vermoed ik dat jouw architect wel gelijk kan hebben dat de isolatiewaarde (net) voldoet aan de norm. Maar nu kan je met een beetje extra investering in de juiste spouwisolatie de isolatiewaarde van je muren nog drastisch verbeteren. Waarom zou je dat niet doen?

Wim

Gevonden op livios bouwen en verbouwen

-------------------------------------
Vraag:
Wij gaan een nieuwbouw optrekken en twijfelen voor de buitengevels in parament tussen een Ploegsteert-thermoblok van 14 cm dik met Rockwool-spouwplaten of een thermoblok van 19 cm dik zonder spouwplaten. Is dit laatste voldoende qua isolatie? Isolatie wordt nogal eens slecht geplaatst. Moeten we kiezen voor Rockwool 433 of 434?

Antwoord:
Gezien je vraag specifiek over Rockwool-producten gaat, legden we ze voor aan Martin Hestermans van Rockwool. Hij deelt zijn antwoord op in drie aspecten.

1. Thermische vergelijking spouwmuur met/zonder isolatie

De keuze voor 14 cm metselwerk + isolatie levert een groot surplus op aan warmte-isolatie in vergelijking met 19 cm metselwerk zonder isolatie. We zullen hierna beide oplossingen thermisch vergelijken. Hierbij dient benadrukt dat we geenszins twijfel willen wekken over de productkwaliteit van de thermoblokken.
- De warmtegeleidingscoëfficiënt “lambda” voor de thermoblokken is 0,256 W/mK (zie informatie fabrikant). Voor blokken van 29 x 19 cm en voegen van 1 cm in cementmortel, betekent dit 0,31 W/mK voor het metselwerk (dus combinatie steen-mortel).
- Voor de isolatie is de lambdawaarde 0,035 W/mK (Rockwool 433) of 0,034 W/mK (Rockwool 434) (gecertificeerde waarden).
De warmtegeleiding van de isolatie is dus circa 9 keer kleiner. Met andere woorden, 1 cm isolatie levert in dit geval evenveel warmte-isolatie op als 9 cm metselwerk.

We berekenden ook de warmtedoorgangscoëfficiënt of “U-waarde” (= nieuw symbool voor “k-waarde”) van de spouwmuur, enerzijds met 14 cm binnenmetselwerk (dus 0,31 W/mK) en 5 cm isolatie (bvb Rockwool 434, 0,034 W/mK), anderzijds met 19 cm binnenmetselwerk (0,31 W/mK) zonder isolatie. We veronderstellen hierbij telkens 3 cm (rest)spouw, 9 cm baksteenparement (stenen 19 x 6,5 cm, 1600 kg/m³ mortelvoegen 1 cm) en 5 gegalvaniseerde spouwhaken Æ 4 mm per vierkante meter.
Dit geeft de volgende resultaten (hoe kleiner de U-waarde, hoe kleiner het warmteverlies)
- met 14 cm metselwerk en 5 cm isolatie : U is circa 0,49 W/m²K
- met 19 cm metselwerk en zonder isolatie : U is circa 1,17 W/m²K

Hieruit kan besloten worden:
- dat de oplossing “14 + 5” ongeveer 2,4 x minder warmteverlies heeft dan deze met “19 + 0”
- dat de oplossing “19 + 0” niet voldoet aan de reglementering inzake het K-peil van woongebouwen, die als voorwaarde geldt om een bouwvergunning te krijgen. Voor nieuwbouw in Vlaanderen mag de U-waarde van buitenmuren maximum 1,0 W/mK zijn. Voor verbouwingen in Vlaanderen, en voor zowel nieuwbouw als verbouwingen in Brussel of Wallonië is de eis nog strenger, namelijk maximum 0,6 W/mK.

Geconcludeerd kan worden dat de keuze voor isolatie in dit geval niet enkel thermisch voordeliger is, maar ook noodzakelijk om reglementair te kunnen bouwen of verbouwen.
-----------------------

Ik heb nog de volgende opmerking.
Vraag eens aan uw architect of de mortel waarmee ze de stenen op elkaar plaatsen ook isoleert ? Het is in theorie allemaal mooi dat die snelbouwstenen zoveel gesloten kamers hebben. Als in de praktijk de metser de helft van de steen volsmijt met mortel om zijn volgende steen erop te zetten.

Proficiat Johan, dit is nu eens cijfermateriaal waar we allen wat aan hebben.
Ik hoop maar dat het zal bijdragen om de mythe over isolerende stenen te doorbreken!

Geert,

Zoals de anderen al schreven, Isoleren doen we niet met stenen!

Uw architect is zijn naam niet waardig.... Helaas...

14CM binnenspouwblad, 10cm isolatie (zelfs zonder spouw?) 9cm te bepleisteren steen. Resultaat: kwasi gelijkaardige dikte én een veelvoud beter gïsoleerd.

mvg

Jeroen

Toch graag even nuanceren: de "isolatiestenen" uit het rekenvoorbeeld zijn niet bepaald de speerpunt uit het gamma hé: met Röben en Juwo haal je resp. lambda 012 en 0.1.

In theorie kan je hier dus enigszinsd aanvaardbare isolatiewaarden mee halen in geval van muren van 36 cm dik of 14-2/14. We vergeten dan wel even dat:
-deze muren een akoestisch vergiet zijn;
-je in deze muren geen vloerplaten mag aanbrengen of je zit met een joekel van een koudebrug;
-verankeren in deze muren een plezante bedoeling wordt.

dus inderdaad: baksteenmuren dienen niet om te isoleren.

Geert

Los van het feit dat jou architect weer eens de idiotie van de meeste van z'n beroepsgenoten bevestigd, nog even dit.
Neem een wand met 14 of 19 cm thermoblokken, daarop minstens 10cm isolatie, en daarop een krepie. Zelfde uitzicht, waarschijnlijk nauwelijks duurder, en je hebt een prima isolerende wand. En je totale wand wordt niet dikker.
Ik zou deze opbouw enkel afraden indien je vindt dat je de leveranciers van fossiele brandstoffen sterk wil ondersteunen

Hans

Heb nog met de architect gesproken, met de 2 muren in thermoblok halen we zonder probleem K35, dus zonder isolatie. Dan heb ik die isolatie in de muren ook alweer uitgespaard.

En alle andere argumenten over koudebruggen door vloerplaten, lateien, mortel enz. hebben we dan maar niet gelezen?
Spijtig,... heel spijtig...

De macht van een architect...

Geert,

ALs ik jou was zou ik je plan erbij nemen, het rekenblad van bjorn zoeken en zelf de berekening eens maken van je k-waarde.
Ik heb onze isolatie in de spouw (ook niet denderend veel) eens weggelaten en vervangen door 1 extra thermoblok van 14 en het resultaat was van k=36 naar k=46!! Als jij toch aan een k=35 zit zal je misschien houten ramen hebben, 3 dubbel superisolerend glas van 0,7, weinig ramen, vloerisolatie van 15cm dikte, dakisolatie van 25cm of meer, een perfecte kubus bouwen... Enfin, ik ben ook geen expert maar lijkt me toch heel straf.

Groeten,
frank s

Beste,

laat je architect dat van die K35 maar op papier zetten. Volgens mijn maakt hij je blaasjes wijs ofwel kan hij niet goed rekenen.

Walter

"Heb nog met de architect gesproken, met de 2 muren in thermoblok halen we zonder probleem K35, dus zonder isolatie. Dan heb ik die isolatie in de muren ook alweer uitgespaard"

Geert, dat is m.i. onmogelijk ! Je architect werkt vermoedelijk met foutieve parameters of is vergeten de ramen af te trekken of zoiets. Om K35 te bekomen moet je toch al behoorlijk je best doen. Zonder isolatie kom je er volgens mij niet.

Wout

Geert,

Jouw architect kan precies toveren

Je zegt dat de buitenkant volledig zal bepleisterd worden.

Dan stel ik voor dat je de buitenste thermoblok vervangt door 15cm bepleisterbare isolatie.

Die isolatie kan je misschien zelf wel aanbrengen (als je een beetje handig bent moet dat zeker lukken)

Het pleisteren op isolatie zal je evenveel kosten als het pleisteren op steen.

Je moet eens naar het prijsverschil kijken tussen

1) gemetseld buitenblad
2) 15cm isolatie (al dan niet zelf aangebracht)

Zou best wel eens kunnen dat 2 goedkoper is (zeker in zelfplaatsing) maar situatie 2 is veeeel beter geïsoleerd.
(bij 1 kan je niet echt van isolatie spreken)

Heb de topman van shell gisteren nog horen vertellen dat het gedaan is met de goedkope olie, en ik denk dat de man wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Bouwen doe je meestal maar een keer in je leven.

De woning op temperatuur houden moet je daarentegen de rest van je leven doen.

Toch nog eens even goed over nadenken zou ik zeggen.

dirk

Geert

Heb je de K-peil berekening van je architect al gezien? Of beweert hij enkel dat ie dat haalt. Vraag een kopie (kan hij niet weigeren) en laat die door een derde nazien. Ik heb al meer K-peil berekeningen gezien met ongelofelijke lambdawaarden.

Hans

Geert,

Volgens mij weet jou architect niet waar hij me bezig is. Laat hem de K-peil berekening maken maar laat ze zeker door een derde controleren. Ik denk dat hij door de mand zal vallen. Dat hij de nieuwe norm haalt zou nog kunnen maar K 35 is onzin. Ik zou mij niet op mijn gemak voelen bij deze architect.

waarom studeerden jullie niet voor architect? Problemen soms?

poesjkatje

Sorry, hebben we op een zere teen getrapt???

Beste,

ik heb even de proef op de som genomen en de k-waarde van een project (project volgens vipa-reglementering U-waarde dak 0,25 W/m²K, buitenwand 0,40, vloeren 0,50, beglazing 1,20)van mij snel herberekend (normaal K34 met spouwmuur: pleister, 15 cm ytong, 7,5cm rotswol, 2,5 cm luchtspouw, 9 cm gevelsteen) naar de spouwmuur met 2 x 14 cm poroton (0.12 W/mK) met luchtspouw 3 cm. Alle andere parameters blijven zoals ze waren.
De K-waarde daalt tot K 38 indien geen rekening gehouden wordt met de koudebruggen van de vloerplaten die tot in de luchtspouw komen!
Indien wel rekening gehouden wordt met de koudebrug van de vloerplaat krijg ik in één keer K44!
En dan is er geen rekening gehouden met de voegen!

... en ik heb wel gestudeerd én afgestudeerd als architect.

mvg,

ben

Reken dan eens uit met de thermoblok van ploegsteert??
Die zijn qua isolatiewaarde toch beter?? Amai zonder isolatie toch nog een aanvaardbare waarde halen ivm een gemiddeld geisoleerd huis!!!! Das de moeite!!!!!!!!!

Met enkel 28cm thermoblok plus een luchtspouw kan een buitenmuur niet in orde zijn volgens mij.
Volgens het nieuwe EPB-decreet moet een buitenmuur voldoen aan een U-waarde van <0,6 w/m2.(naast een toale K van <45)
Wanneer ik dit bereken met een thermoblok ploegsteert met een lambda 0,256 en nog een R-spouw van 0,170 evenals inwendige en uitwendige overgangsweerstanden van 0,125 en 0,043 kom ik aan R totaal =0.28/0,256 + 0,170 +0,043+0,125 =1,43175. En aangezien U =1/k geeft dit hier 0,6984 als U-waarde voor deze muur zonder isolatie.

met groeten, Jan

Hans delannoye is volgens mij een aannemer die hier op het forum zijn werk tracht te verkopen.... Hij is iemand die meer tijd steekt in op het forum om reclame te maken, dan zijn best te doen om te zorgen dat zijn klanten zonder woekerpijzen geholpen worden om degelijk en zonder poespas te kunnen bouwen.

Inderdaad jan , u rekent dan nog met de waarden voor een niet geventileerde.
Ik dacht dat dit enkel was indien de spouw volledig gevuld was met isolatie en daardoor geen enkele vorm van ventilatie mogelijk is. Heeft iemand een idee onder welke spouwventilatie deze constructie valt ?

Mijn berekening komt op volgende waarden, gerekend met een lambda van 0,256 voor de snelbouw en 0,93 voor de voegen. Dit met een verhouding van 88%steen en 12%voeg.

Niet geventileerde spouw : U = 0,84 --> 1 / ( 0,043 + 0,416 + 0,17 + 0,416 + 0,019 + 0,125 )

Matig geventileerde spouw : U = 0,90 --> 1 / ( 0,043 + 0,416 + 0,085 + 0,416 + 0,019 + 0,125 )

Sterk geventileerde spouw : U = 1,45 --> 1 / ( 0,125 + 0,416 + 0,019 + 0,125 )
Bij een sterk geventileerde spouw telt de buitenmuur gewoonweg niet mee omdat de luchttemperatuur in de spouw quasi gelijk is aan de buitentemperatuur.

Conclusie, met enig gezond verstand is het toch wel duidelijk dat je zonder isolatie geen K35 kan halen.

Ter info : indien ik mijn K29 Woning uitreken met bovenstaande waarden kom ik op een respectievelijke K waarde van :

Niet geventileerde spouw : van K29 naar K53
Matig geventileerde spouw : van K29 naar K55
Sterk geventileerde spouw : van K29 naar K75

Hans delannoye is volgens mij een aannemer die hier op het forum zijn werk tracht te verkopen.... Hij is iemand die meer tijd steekt in op het forum om reclame te maken, dan zijn best te doen om te zorgen dat zijn klanten zonder woekerpijzen geholpen worden om degelijk en zonder poespas te kunnen bouwen.

Anne

Tja, hoe moet ik anders mijn 2 Ferrari's en m'n kasteeltje in de Provence betalen?

Hans

Anne,

Door toedoen van Hans zal ons huis veel beter worden (lees beter geïsoleerd, luchtdicht, aangenamer om in te wonen en duurzamer) dan als we de architect z'n gang hadden laten gaan. Vele oplossingen werden inderdaad (gratis !!!) via dit forum aangereikt, en me dunkt dat dit een van de grote bestaansredenen ervan is.

En als er iemand is die reclame op het forum tracht te vermijden dan is het Hans wel. Ik vind je aanval dan ook heel unfair en getuigen van weinig gelezen te hebben hier.

Hans, mag ik nu nog eens in je Ferrari meerijden ?

Wout

Hans,

Zijn je "diensten" te eigenlijk verkrijgen over heel België? Bij ons hier in regio Vlaams-Brabant is het moeilijk iemand te vinden met verstand van energiezuinige zaken.
Mijn excuses aan degenen die zich eventueel aangesproken voelen !

Marina

Hans,

Zijn je "diensten" te eigenlijk verkrijgen over heel België? Bij ons hier in regio Vlaams-Brabant is het moeilijk iemand te vinden met verstand van energiezuinige zaken.
Mijn excuses aan degenen die zich eventueel aangesproken voelen !

Marina

anne,

volledig onterecht

Hans geeft altijd neutrale info
heeft nooit reclame gemaakt
zeker geen woeker prijzen, maar correcte prijzen voor kwalitatief materiaal

dat is mijn mening

dat hij veel tijd in dit forum steekt is zijn zaak, stel ik ook vast, chapeau daarvoor (hoeveel vakmensen geven gratis info, ... behalve een klein hoopje mensen hier zoals Hans, christophe, ... die ook moeten leven van de "bouwwerken")

ik vind je reactie grof, en ja waarschijnlijk ben je op je teen getrapt.

als je na het lezen op het forum nog niet inziet dat een juiste K-waarde berekening (samen met grootte van bouw en levensgewoonte, ...) een INDICATIE moet geven aan toekomstige bouwers, verbouwers over hun toekomstig verbruik

want meer berekeningen mogen we van de meeste architecten niet verwachten, of bereken jij voor al je klanten precies uit hoeveel ze zullen verbruiken aan gas, eli, ... en pas jij achteraf ook nog het verschil bij zal ze meer verbruiken ???

Stefan

Anne,
ik heb de indruk dat jij je veel meer ergert aan dit forum dan dat je er iets aan hebt. waar ben je eigenlijk me bezig?
Als je even moeite doet in die richting weet je direct wat Hans doet, maar om te suggereren dat hij dit forum voor reclame gebruikt vindt ik wel heel sterk.
Mensen als Hans, en de vele andere die hier dagelijks antwoorden geven, (tja, en soms hun gal spuwen...) zijn eerder zeldzaam. Respecteer ze, moedig ze aan, we hebben ze nodig...

Wout

Dat wordt wringen, want hij is maar 5 cm lang

Marina

Via het forum zijn ieders diensten gratis, waar vindt je dat nog tegenwoordig! Anders mag je me ook rechtstreeks mailen, maar weet dat mijn diensten héél duur zijn

Anne

Dit telt zelfs voor gefrusteerde katjes

Hans

zou het kunnen dat anne een schuilnaam is voor iemand die al eerder met gelijkaardige leugenachtige beschuldigingen is gekomen in een andere vraagstaart ?

hans delannoye maakt er juist een punt van om ecologische technieken en materialen betaalbaar te maken in belgië !
wie hem kent wéét dat !

dat hij onmogelijk onder een leefbaar plafond kan duiken met de prijzen , zoals sommigen blijkbaar wel zouden verlangen, kun je hem onmogelijk kwalijk nemen ...

de starter van deze vraagstaart is er blijkbaar veel aan gelegen om een hele sector, van de panne tot in arlon , met zijn/haar bedenkelijke insinuaties te torpederen ?!!

Inderdaad bart,

Anne is een BF (bekende forummer) in een ander jasje.

Gewoon ff ip adres natrekken zou ik zeggen, en verder geen woorden aan vuil maken.

dirk

Dirk

Ben niet zo handig in IP adressen (Joost mag weten wat dat trouwens is), maar als ik alles zo nog eens nalees kan ik enkel maar aan T.C. denken. Zit ik juist? Want dat is dan wel een erg kinderachtige streek van hem/haar.

Anderzijds, 't is (vermoedelijk) een architect, en daar kun je van alles van verwachten. Velen van hen hebben toch echt wel problemen met hun ego.
Met m'n excuses aan een gelukkig steeds groter wordende groep architecten, die wel weten waar ze mee bezig zijn, en hun klanten wel de goeie richting uitwijzen.

Hans

Hans, Dirk,

als ze (hij) architect is dat weer een valse naam, staat niet op lijst van "orde architecten"

Stefan

ik ga zelf graag in dicusies,maar weet zeergoed dat hier zeer bekwame mensen op het forum zitten en het zeker goed voor hebben

Ik heb een woning van begin jaren 70 met met een zeer sterk ventileerende spouw. (rolluikopening is verbonden met de spouw) Ik ben begonnen om deze spouw wind dicht te maken.
Kan deze stilstaande lucht problemen met vocht geven in de spouw? (wil de spouw later misschien opvullen

ps: ik volg dit forum al enige tijd met veel interesse en wil hierbij de mensen danken die zoveel tijd en moeite steken om ons (leken) zoveel bij te brengen ivm verwarming, isolatie...

Ik heb een woning van begin jaren 70 met met een zeer sterk ventileerende spouw. (rolluikopening is verbonden met de spouw) Ik ben begonnen om deze spouw wind dicht te maken.
Kan deze stilstaande lucht problemen met vocht geven in de spouw? (wil de spouw later misschien opvullen

ps: ik volg dit forum al enige tijd met veel interesse en wil hierbij de mensen danken die zoveel tijd en moeite steken om ons (leken) zoveel bij te brengen ivm verwarming, isolatie...

Met de stijgende temperaturen in het klimaat kan je beter investeren in een airco ipv isolatie, over een jaar of 10 gaat dit volgens mij gewoon niet meer geplaatst worden!

Hahaha !

Jan,

nog nooit gehoord dat isolatie zowel de warmte binnenhoud in de winter ALS ook buitenhoud in de zomer?

Manmanman,we zijn er nog lang niet.

MVG, Piggy

Natuurlijk houdt isolatie de warmte ook buiten in de zomer.

De warmte raakt natuurlijk wel binnen in de meeste huizen, maar dat is niet via geleiding (wat je met isolatie kunt tegenhouden).

In de zomer komt de warmte binnen via de ramen. Dat is dan stralingswarmte (infrarood). Dat kun je tegenhouden met screens, afdak, pergola, .....

En ook als je de ramen en deuren laat openstaan, dat geeft wel een gevoel van verfrissing door de luchtverplaatsing (laat zweet verdampen --> afkoeling) maar warmt wel het huis op. Mijn vrouw is hier nogal sterk in!

Hoi,

Inderdaad, isolatie werkt in 2 richtingen.

Ik slaap onder dak en dankzij dit forum, waaronder ook HAns heb ik het verstand gehad om 35 cm isolatie in het dak te steken waaronder 14 cm homathermen.
Ik heb zeker geen airco nodig in de slaapkamers in de zomer,maar ik hou ook de hele dag dan de ramen dicht alsook de rolluiken omlaag.
Ik verlucht wel snachts, vanaf een uur of 9 gaan de rolluiken omhoog en de ramen open, was natuurlijk wel ff aanpassen en mijn vrouwtje ook moeten bijscholen, want idd een "frisse luchtstroom kan soms bedriegen.

Tom

Dus de spouw dichten van een bestaande is heden de bestkoopste oplossing ?

Michael