zonnecollectoren / gedrag waterverbruik aanpassen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Wij overwegen om ons hellend dak te voorzien van zonnecollectoren voor warm water.
Ik stel me hierbij echter de vraag of het zinvol gaat zijn.
We gebruiken doorgaans het meeste warm water tijdens de ochtenduren, wanneer er nog geen zonnestralen zijn, het water moet dus opgewarmd worden met de zonnestralen van de dag ervoor als ik het juist heb.
Wat is jullie ervaring hiermee?

Reacties

Beste,

Zonnecollectoren worden steeds gecombineerd met een bufferboiler. Het warmte water tap je dus uit deze boiler.

Meer hierover via de zoekfunktie, wel opletten dat je ver genoeg terug zoekt. (onderaan)

Mvg

Jeroen

Beste jeroen,

dank u voor uw antwoord, dat het water opgeslagen zal worden in een boiler wist ik al wel, maar die boiler zal het water niet eeuwig warm houden (tenzij met hulpverwarming)
Daardoor vraag ik mij af of de hoeveelheid energie die verbruikt zal worden door de hulpverwarming, de hoeveelheid energie nodig bij een doorstromer niet zal evenaren?

Alles hangt er vanaf hoe goed je boiler geisoleerd is. Hoe beter de isolatie, hoe minder je nodig zal hebben om deze warm te houden.
Een goeie boiler verliest hooguit 3 a 6 graden per dag, daarvoor heb je dan 3.5 a 7 Wh/lt nodig om deze 24 uur op temperatuur te houden, voor een 300lt boiler dus 1 a 2 kWh. Om 300 lt op te warmen van 5 tot 60° heb je 20 kWh nodig bij een rendement van 111% op onderwaarde, bij een rendement van 85% c.o.w. (ik weet niet of dat realistisch is bij doorstromers, heb niet direct gegevens bij de hand) kom je snel aan 26 kWh.

Hans

Als je bewust met het door de zon verwarmd water wil omgaan een kleine tip...

Plaats de regeling van de boiler/panelen met het uitleesscherm in je badkamer... dan kan je vanuit je douche de temperatuur aflezen en weet je wanneer moet stoppen.

(lukt natuurlijk enkel met panelen waar de regeling in een aparte waterdicht kastje zit, zoals bij de panelen van I**n)

PS: 0pletten voor electriciteitskeuring en zones in een vochtige ruimte... hier is het uiteindelijk goedgekeurd, maar bij controle kijkt men toch wel even raar. Je mag immers geen electriciteitskasten in een vochtige ruimte zetten.

Hans