toevoeging antivries CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

volgend probleem:
Muurverwarming is aangesloten op ATAG BEII-condensatieketel. Daar sommige aanvoer/retourleidingen achter voorzetwanden tegen buitenmuren liggen, bestaat er gevaar op vorstschade desondanks dat de leidingen geïsoleerd zijn. Een oplossing hiervoor bestaat er natuurlijk in om MINSTENS het pompprogramma tijdens de winterperiode in te schakelen zodat er steeds circulatie is in de buizen (de muurverwarming is per kamer uitgerust met een regelklep op domotica die kan ingesteld worden op een minimumdebiet) Tot daar geen probleem, ware het niet dat ik onlangs toevallig heb vastgesteld dat (bvb) na een stroomonderbreking de ATAG-ketel NIET alle voorheen ingestelde programma's onthoudt. Dit kan tot gevolg hebben dat (bvb tijdens een vakantie) het pompprogramma niet meer werkt na een stroomonderbreking met alle gevolgen vandien!
uit een aantal voorgaande threads meen ik me te herinneren dat toevoeging van antivriesmiddelen en anti-lekmiddelen niet alleen STRIKT verboden wordt door de (meeste) fabrikanten maar tevens zou resulteren in een verminderde warmteoverdracht?!
Kan iemand hierover meer uitsluitsel geven en eventueel "oplossingen aanreiken"?

met vriendelijke groeten

Eric

PS: rond een gedeelte van de leidingen heb ik reeds een elektrisch verwarmingslint voorzien dat bij vorst zou kunnen ingeschakeld worden maar een energievriendelijkere oplossing is wenselijker.

Reacties

antivries is uit den boze!

eric,

muurverwarming in buitenmuren ? zonde, veel beter op binnenmuren plaatsen, verlies aan achterzijde is zo goed voor achterliggende kamer.

en zit er geen isolatie in je buitenmuur ? bij muurverwarming toch best om 15 to 20 cm te plaatsen als minimum

Stefan

Stefan,

Met muurverwarming leg je best op de vier muren in de ruimte, anders krijg je weer luchtstroming. Hierdoor zal er wel ergens een buitenmuur het slachtoffer worden.

Wat antivries betreft heb sterk mijn twijfels dat het in uw woning zal vriezen. Ik zou er niets indoen.

Hans V.

Stefan, Hans,

eerst en vooral: enkel de aan- en terugvoerleidingen liggen tegen een buitenmuur; de muurverwarming ligt op binnenmuren.
De buitenmuren zijn langs de binnenzijde geïsoleerd (volgens info die ik via een vorig topic verkregen heb) en hebben 75mm Rockwool met daartegen Metalstudwand met 40mm Homatherm isolatie , damprem en dubbele gips(vezel)beplating.(vooraleer te beginnen over het feit dat je muren BEST langs de buitenzijde isoleert: dit was uitgesloten!)
Deze isolatie maakt nu juist dat er wel degelijk vriesgevaar opduikt BINNENIN de wand waar de leidingen liggen daar het bvb vanmorgen in de kamers zelf ongeveer 5°C was (verwarming is nog niet aangesloten momenteel.
Daar men bij bvb zonneboilers (niet-terugloopsystemen) WEL antivries toevoegt, kan dit middel voor pompen volgens mij niet schadelijk zijn en rest er alleen nog de ketel zelf (warmtewisselaar......). Klopt dit?

groetjes

Eric

Erik,

In de meeste zp is er een 5% glicol in. Zou je ook kunnen proberen

Hans V.

Eric,

als er isolatie in je voorzetwanden zit, zit de verwarming toch aan de binnenzijde van die isolatie ? dampscherm ook nergens doorbroken ?

Stefan

Stefan,

Wat vertel je nu weer? Zijn dampscherm zal zeker doorbroken zijn als je de treat goed hebt gelezen. De buizen liggen buiten de isolatieschil, anders zou hij er geen antivries moeten opdoen. Enkel de verwarmingsbuizen op de muur liggen binnen de schil. Zo heb ik het toch begrepen.

Hans V.

Lijkt me toch evident dat de leidingen moeten worden verlegd, ondanks de kosten.
Enig idee hoeveel warmte je gaat verliezen door verwarmingsbuizen in zone's te laten lopen waar het vriest ???

Nog een opmerking : indien je het bevriezen van je leidingen wil voorkomen dmv de circulatiepompt te laten draaien zonder dat de verwarming opstaat ben je wel helemaal fout bezig.
Enerzijds verbruik je zinloze elektriciteit en anderzijds tover je jouw muurverwarming om in muurkoeling, en dit in putje winter.... Leidingen verleggen of de leidingen extreem isoleren is de enige oplossing. Alle andere opties zoals antivries of circulatie zijn lapmiddelen.

Lijkt me toch evident dat de leidingen moeten worden verlegd, ondanks de kosten.
Enig idee hoeveel warmte je gaat verliezen door verwarmingsbuizen in zone's te laten lopen waar het vriest ???

Nog een opmerking : indien je het bevriezen van je leidingen wil voorkomen dmv de circulatiepompt te laten draaien zonder dat de verwarming opstaat ben je wel helemaal fout bezig.
Enerzijds verbruik je zinloze elektriciteit en anderzijds tover je jouw muurverwarming om in muurkoeling, en dit in putje winter.... Leidingen verleggen of de leidingen extreem isoleren is de enige oplossing. Alle andere opties zoals antivries of circulatie zijn lapmiddelen.

Hans,

daar wil ik dus naartoe : ernstig probleem, moet volgens mij gewoon anders worden opgelost, buizen binnen bescherm voluma brengen.

problemen moet je aan de bron aanpakken geen onnodige toestanden uitvinden voor uitgevoerde fouten, fouten gewoon rechtzetten

Stefan

Snelste oplossing (al moet serieus overwogen worden, zoals al eerder gezegd, om de buizen te verplaatsen): atag heeft een ingebouwd antivriesprogramma wat automatisch de circulatiepomp laat lopen beneden een bepaalde buitentemperatuur. Dit veronderstelt wel dat de buitensonde aangesloten is! Standaard is deze temperatuur op +3°C ingesteld.

mijn auto mekanieker gebruikt het al 20 jaar zegt hij zonder problemen zijn uitleg was,word jaren in de auto gedaan jaar in jaar uit,en volgens hem vroeger met water veel meer radiator problemen met de auto,en atag is dan ook nog van inox

Stefan,

Is misschien beter dat we op de werf gaan uitleggen hoe ze het beter zouden doen, dan krijgen we een pak minder vragen van mensen die in de problemen zitten, want er wordt op sommige werven toch wat afgeklost, als ik het zo mag zeggen.

Hans V.

Pettige feesten

aan allen,
sorry voor de laattijdige reactie maar het was nu eenmaal eindejaar! Trouwens......een prettig (en energiezuinig) 2006 toegewenst aan alle bezoekers van dit forum!

Stefan: de buizen liggen eigenlijk TUSSEN de 2 isolatielagen in (alhoewel t.h.v. de buizen de Rockwool veel minder dik is aangebracht daar de geïsoleerde buizen met klemmen op de muur zijn aangebracht). Hierdoor wordt er NERGENS de damprem doorbroken.

Stef:"Enig idee hoeveel warmte je gaat verliezen door verwarmingsbuizen in zone's te laten lopen waar het vriest ??? ": Vermits zowel de buizen zelf als de ruimte waarin ze liggen VOLLEDIG vol isolatie steekt, zou het warmteverlies wel moeten meevallen, zeker als je overweegt dat in de ene (slaapkamer) de verwarming bijna nooit gaat opstaan (uitgezonderd op vriesstand-10% doorstroming) en in de andere slechts in uitzonderlijke gevallen.
-"Nog een opmerking : indien je het bevriezen van je leidingen wil voorkomen dmv de circulatiepomp te laten draaien zonder dat de verwarming opstaat ben je wel helemaal fout bezig": Dit zou uiteraard enkel gebeuren tijdens (langere) periodes van afwezigheid en dan "zal het me een worst wezen" dat ik muurkoeling verkrijg.Inzake elektriciteitsverbruik "kost" mij dat 46 watt per uur wat nog ontieglijk veel minder is dan de verwarming in die zelfde tijd kost. Verder kan ik het aantal "draaiuren" van de pomp nog drastisch inperken door deze ENKEL te laten draaien wannneer er reëel vriesgevaar is (via domotica).
Als je de threads op het forum er hier op nagaat, (en ik heb het nu zelf ondervonden), ga je merken dat bij vele mensen met vloer- en/of muurverwarming de circulatiepomp(en) HET GANSE JAAR DOOR (of minstens het ganse verwarmingsseizoen)DAG en NACHT draaien!! Bij mij gaat ze pas (mogen)draaien als er ofwel warmtevraag is, ofwel vriegevaar.(+ eventueel een 24-uurs cyclus om vastlopen te voorkomen)
Het enige alternatief dat ik had kunnen hanteren inzake alternatieve plaatsing van de buizen was via de plafonds geweest: achteraf gezien had dit wellicht (ietsje)beter geweest maar dit zijn "vijgen na Pasen".Wanden uitbreken is echter uitgesloten (tenzij de leidingen toch nog bevriezen!)

Arthur: De ATAG heeft inderdaad een antivriesprogramma en ik heb een buitensonde maar de inwendige pomp van de ATAG is denkelijk niet krachtig genoeg om (zonder de bijkomende pomp van de menggroep die apart wordt aangestuurd)het water in alle muurverwarmingskringen te stuwen. Bij een "langere" stroompanne kan alles sowieso ook nog bevriezen in dat geval.

Marvelvm: dit was wat ik hiervan ook dacht;waarom in een auto-eveneens bij hoge temperaturen- WEL en NIET in CV-systemen en WEL in zonneboilers? (met in het achterhoofd de verminderde warmteoverdrachtscapaciteit weliswaar)

Hans V: "want er wordt op sommige werven toch wat afgeklost, als ik het zo mag zeggen"
Mea culpa natuurlijk maar bij een "verbouwing in een woning van 1921" zijn er altijd een aantal compromissen te treffen die bij een nieuwbouw meestal op een simpele manier te voorkomen zijn.
Bij de verbouwing heb ik deze problemen wel degelijk in het achterhoofd gehouden (vandaar plaatsing van een verwarmingslint en zoveel mogelijk isolatie- alhoewel dit laatste nu eigenlijk het probleem vergroot!)Mijn eerste vraag was dus gewoon "of het bevriezingsgevaar" nu niet op een energievriendelijkere manier-toevoeging van antivries dus- op te lossen valt. In het andere geval zal ik dus "wat elektriciteit" moeten opofferen. (Ik zal maar niet stellen dat 'deze toch door mijn PV-systeem geleverd wordt' want dan gaan de 'poppen hier weer aan't dansen'!

groetjes

Eric

Eric,

allereerst mijn beste wensen voor 2006 en veel succes met je verbouwing !
Ik zal zeker en vast geen kritiek beginnen spuien hoe het beter kan, bij een verbouwing moeten nu eenmaal compromissen worden gemaakt...

Wat een oplossing voor jou probleem betreft zou ik zeker durven overwegen om te gaan werken met een antivriesoplossing voor zonnepanelen (op basis van glycol ?). Dit is een chemisch niet agressieve stof ten aanzien van metalen, dus er zijn niet direct problemen te verwachten met pomp/ andere onderdelen van de CV installatie.
Enige wat in het hoofd moet gehouden worden is dat het een toxisch product is, dus elke mogelijke vermenging met drinkwater moet voorkomen worden ! Vermoedelijk van daar dat dit door fabrikanten wordt afgeraden !
Dus te bekijken valt hoe je warmwaterbereiding is uitgevoerd en of de terugslagkleppen voor de vulling van CV in orde zijn.

Geert

Geert,

bedankt voor je reactie.
Inderdaad, "dat spul" is redelijk giftig maar er staan 2 kraantjes en een terugslagklep tussen de CV-leiding en het drinkwaternet (zo geplaatst door de CV-installateur).
Ik denk dat ik het er dan maar ga op wagen.

Eric

Eric,

Toch niet beter even je bedoelingen checken bij een CV installateur?

Jeroen

Alcohol bevriest ook niet, en is maar lichtjes giftig. of het bruikbaar is zal je zelf moeten uitzoeken.

Stef:
"Enig idee hoeveel warmte je gaat verliezen door verwarmingsbuizen in zone's te laten lopen waar het vriest ??? ":

Uw antwoord :

Vermits zowel de buizen zelf als de ruimte waarin ze liggen VOLLEDIG vol isolatie steekt, zou het warmteverlies wel moeten meevallen, zeker als je overweegt dat in de ene (slaapkamer) de verwarming bijna nooit gaat opstaan (uitgezonderd op vriesstand-10% doorstroming) en in de andere slechts in uitzonderlijke gevallen.

Eric,
Als jouw buizen dan toch in een ruimte liggen die VOLLEDIG vol isolatie steekt, en dat volgens jou het warmteverlies wel zal meevallen, dan vraag ik me toch af hoe die buizen in godsnaam kunnen bevriezen ??
Toch enkel maar als er extreme koude bij de buizen kan (isolatie ??). En als het vriest rond de buizen is enerzijds je isolatie waardeloos, en anderzijds verkrijg je met 100% garantie veel warmteverlies. Dit zijn feiten en kan je eenvoudigweg niet weerleggen.

Stef,

zolang het water in de buizen circuleert- of het nu koud water is of opgewarmd water- is het vriesgevaar kwasi nihil.
Ik wou eigenlijk een (lap)middel om bevriezing tegen te gaan als "er iets fout ging" zoals stroompanne.......en er geen circulatie meer is.
Maar wat volgens jou "niet te weerleggen valt" is eigenlijk redelijk simpel te weerleggen (en te berekenen desnoods): door het plaatsen van binnenisolatie wordt de binnenkant van je muur -waar mijn buizen tegen aan liggen- "kouder" dan zonder isolatie daar je nu eenmaal de hogere binnentemperatuur "beter isoleert" van de "buitenwereld". Het "vriespunt" schuift dus als het ware "naar binnen toe". Dus hoe controversieel dit ook mag klinken: hoe meer binnenisolatie (in mijn voorzetwand) hoe meer vriesgevaar!
Veel warmteverlies: sowieso meer dan als ze binnen de "verwarmde schil" hadden gelegen maar toch beperkt omdat de isolatie er gaat voor zorgen dat de afgegeven warmte "slecht weg kan" zodat de omgeving (vol isolatie)gaat opwarmen tot ca de temperatuur van de buizen en er dus geen (weinig)warmteverlies meer gaat optreden.Er gaat zelfs een gedeelte van de warmteverliezen naar mijn kamers "ontsnappen" zolang het daar kouder is dan "rond" mijn buizen!

Jeroen,
ik vraag hier de mening van de specialisten en zoals je kunt lezen, zijn de meningen ook hier verdeeld.Van "nooit doen" tot "5% glycol en alcohol gebruiken"
dus uiteindelijk zal ik het toch zelf moeten beslissen.

groetjes

Eric

Stef,

zolang het water in de buizen circuleert- of het nu koud water is of opgewarmd water- is het vriesgevaar kwasi nihil.
Ik wou eigenlijk een (lap)middel om bevriezing tegen te gaan als "er iets fout ging" zoals stroompanne.......en er geen circulatie meer is.
Maar wat volgens jou "niet te weerleggen valt" is eigenlijk redelijk simpel te weerleggen (en te berekenen desnoods): door het plaatsen van binnenisolatie wordt de binnenkant van je muur -waar mijn buizen tegen aan liggen- "kouder" dan zonder isolatie daar je nu eenmaal de hogere binnentemperatuur "beter isoleert" van de "buitenwereld". Het "vriespunt" schuift dus als het ware "naar binnen toe". Dus hoe controversieel dit ook mag klinken: hoe meer binnenisolatie (in mijn voorzetwand) hoe meer vriesgevaar!
Veel warmteverlies: sowieso meer dan als ze binnen de "verwarmde schil" hadden gelegen maar toch beperkt omdat de isolatie er gaat voor zorgen dat de afgegeven warmte "slecht weg kan" zodat de omgeving (vol isolatie)gaat opwarmen tot ca de temperatuur van de buizen en er dus geen (weinig)warmteverlies meer gaat optreden.Er gaat zelfs een gedeelte van de warmteverliezen naar mijn kamers "ontsnappen" zolang het daar kouder is dan "rond" mijn buizen!

Jeroen,
ik vraag hier de mening van de specialisten en zoals je kunt lezen, zijn de meningen ook hier verdeeld.Van "nooit doen" tot "5% glycol en alcohol gebruiken"
dus uiteindelijk zal ik het toch zelf moeten beslissen.

groetjes

Eric

van uiteindelijk nooit doen,maar dan moet men er ook bij zeggen waarom.

van uiteindelijk nooit doen,maar dan moet men er ook bij zeggen waarom.

heb een chalet in zeeland met centrale verwarming ik heb
antivries toegevoegd maar wel antivries die daar speciaal
voor gemaakt is.is wel duur maar is niet bevroren.je moet dan wel een pompje hebben om het in het sisteem te krijgen.
A Q U A R T E T b.v.
Vloeistoffen voor watersystemen en CV installaties
Introductie

Contact
1 Anti-Vuil
2 Anti-Kalk
3 Anti-Lek
4 Anti-Vries
Vloeistofpompen

pompen
Aquartet Anti-Vries

KIWA - ATA certificering

TNO effectiviteitscontrole
Anti-Vries
Beschermingsmiddel Aquartet Anti-Vries

Veel installaties zijn tijdens de winter niet in gebruik, zoals kassen, boten en vakantiehuisjes. Bij het buitenbedrijf stellen van deze installaties willen we bevriezing voorkomen. Anti-Vries voorkomt bevriezing van water in dergelijke installaties. De mengverhouding hangt af van de beveiligingswens.

1. Volkomen veilig, hoofdbestanddeel uit de

levensmiddelenindustrie

2. Vriendelijk voor milieu en gezondheid

3. Voorkomt waterverlies, corrosie en vastlopende pompen

4. Geeft onverdund bescherming tot -60°C

5. Toepasbaar bij alle materialen in alle type gebouwen

Mengverhoudingen:

Waterinhoud Aftappen Anti-Vries Beveiligd tot

100 liter 15 liter + 15 liter - 4°C

100 liter 20 liter + 20 liter - 8°C

100 liter 25 liter + 25 liter - 10°C

100 liter 35 liter + 35 liter - 22°C

100 liter 40 liter + 40 liter - 27°C

100 liter 50 liter + 50 liter