LTV uit industrieel lauw water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste groep,

In ons bedrijf hebben wij een vacuum-oven waarmee wij hout drogen. Deze oven werkt met een vloeistofringpomp die dmv het rondpompen van water, vacuum zuigt. Deze pomp slaat tijdens het bedrijf nu en dan aan om het gewenste vacuumpeil te behouden (nu en dan gaat er ook een condens-sas open, vandaar ook het verlies). Nu is het zo dat die pomp uiteraard ook de hete damp uit de droogcel zuigt, van 58 tot 73°C, tot zelfs 98 °C voor het drogen van dennehout. Het water circuleert in een 3 kubiek buffervat met overloop voor het teveel aan water dat uit de droogcel wordt gezogen.

Het eerste probleem is nu dat dat buffervat te warm komt, met dien verstande dat de vacuumpomp niet meer werkt als dat buffervat warmer wordt dan 40 °C. We zouden uiteraard kunnen een groter buffervat zetten, maar dat lost het probleem niet echt op. Daarom dacht ik het water het bedrijf rond te zenden, om de ateliers te helpen verwarmen.

De temperatuur aan de output van de vacuumpomp is een goeie 30 °C. Het is de bedoeling dit water te laten omhoog pompen door de vacuumpomp en het dan doorheen warmtelichamen te laten lopen, naar beneden toe. Beneden komt dit water dan toe in een 2e buffervat dat onderaan communicerend aangesloten is met het eerste buffervat, waaruit de vacuumpomp aanzuigt. Op die manier sturen we het water rond zonder extra pompen. De stuw met tussenpozen van de vacuumpomp zou moeten voldoen. Bovendien wordt zo steeds het meest koude water tussen de 2 vaten doorgegeven, namelijk het water onderaan het vat. Dus komt in vat 1 goed afgekoeld water toe, ideaal voor de aanzuig van de vacuumpomp.

De oven werkt continu. Hij wordt voorlopig nog verwarmd met een mazoutketel, maar op termijn zouden we die vervangen door een pelletketel. Installaties die zagemeel verbranden zijn te kostelijk en te groot voor ons.

Nu is mijn vraag: welke warmtelichamen zijn voor zo'n toepassing geschikt? Bestaan eer LTV-convectoren of is er een specifieke techniek van muurverwarming?

En wat met de zomer, maken we het dan niet slechter voor de pomp?

Bedankt voor jullie reacties.

Reacties

Beste,

Eerst en vooral zul je moeten berekenen wat er te rapen valt, m.a.w. op hoeveel uren bedrijf, stijgt de Temperatuur van het buffervat van bv. 20°C naar 40°C.

Met dit cijfer bv. in KWh, kan je berekenen hoeveel koellichamen je nodig hebt.

Alleszins zou ik het bestaande systeem behouden én hieraan niet raken! Door een warmtewisselaar te plaatsen in het buffervat, kan je met een CV pomp water rondpompen door de koellichamen én zodoende warmte ontrekken uit het vat.

Een eenvoudige Tp voeler kan de pomp in en uitschakelen naargelang de buffer Tp. Zo kan je bekomen dat de TP laag blijft en je pomp beter werkt.

Let wel! Bij deze lage temperaturen zal je moeten gebruik maken van vloerverwarming of muurverwarming.

Op deze manier kan je op een eenvoudige manier warmte van je buffervat naar bv. de muur in je kantoor pompen.

Baat het niet dan schaadt het niet!

Een koperen buis op rol bv. (50m) door het vat laten lopen kan al als warmtewisselaar voldoen.

Belangrijk lijkt mij het bestaande in z'n eigenheid te laten.

De oven extra isoleren kan ook een (extra)te overwegen optie zijn.

mvg

Jeroen

Bezte Jeroen,

Bedankt voor uw bijdrage, die toch een paar meer vraagtekens heeft doen rijzen:

De temperatuur in het buffervat stijgt naar 30-40 graden over een 2-tal dagen. Als de oven blijft draaien, blijft ook die temperatuur. Maar ik vrees een beetje, als we met een warmtewisselaar gaan werken, we teveel verlies gaan hebben. Bovendien zitten we dan ook met het verbruik van de CV pomp.

Als we daarentegen het water dat van de vacuumpomp komt, direct kunnen gebruiken, kunnen we m.i. veel warmer water in de verwarming krijgen en heeft dat water ook veel meer de kans om af te koelen, dan in het geval dat we via een warmtewisselaar werken. Het buffervat en de leidingen er naar toe hebben we zelf geïnstalleerd.

De fabrikant zet eventueel een condenser op het uitgaande pompwater, om het te koelen. Maar da's een dure oplossing en die zou het verkeerde gebouw verwarmen.

Voor alle duidelijkheid: de vaccuumpomp werkt op commando van een PLC, en daar mag ik niet op ingrijpen. En de oven is zeer goed geïsoleerd, buiten voel je praktisch niet dat het er binnen 70° C warm is, behalve dan aan een paar dragende metalen structuren die uiteraard doorheen de mantel komen.

Ik schat dat de vacuumpomp ergens 3 minuten per kwartier draait met een aanvoer van 1/2"

Waar kan ik ergens vinden hoe ik mijn muurverwarming moet dimensioneren?

Vriendelijke groet,

Karl

En waar denk je, dat dat verlies dan naartoe zal gaan?
Als je de bestaande pomp wil gebruiken moet je ook zeker zijn dat deze voldoende druk kan opbouwen om dat water door een veel groter circuit te pompen.
Zoals Jeroen al schreef, afblijven van dat primaire circuit, en met een WW werken, daar zit geen verlies op.