Hoogrendementsglas_siliconerand_plus...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij de plaatsing van hogerendementsglas ++ (1.1 en 1.0) in bestaande houten raamkozijnen, merkte ik rondom het glas, een luchtvoeg van zo'n 4 à 5 mm. Deze voeg geeft natuurlijk de nodige speling bij de plaatsing, en het verdwijnt dan uit het zicht door plaatsing van glaslatten.

Tast deze brede luchtlaag rondom het vensterglas de isolatiewaarde niet aan?

Een kennis beweert dat deze ruimte opgevuld dient te worden met een speciale daarvoor aangepaste kunststof! En dan pas worden de glaslatten aangebracht en moet als laatste stap silicone het venster waterdichtheid maken.

Ik vind op het internet altijd dezelfde flauwe opsommingen van diverse glassoorten maar nimmer wat technische uitleg.
Kan iemand zijn ervaringen mededelen?

Reacties

Deze voeg is noodzakelijk en mag niet opgevuld worden, daar anders het water dat tussen het glas en de kader komt niet wegkan.
Bij de vleugels is de juiste plaatsing van de vulblokjes heel belangrijk, het glas mag niet zo maar op de onderbalk staan, maar staat met 1 hoek op de onderbalk langs de kant van de scharnier en de tegenoverstaande hoek hangt bovenaan tegen de verticale balk, steeds met vulblokjes ertussen.

Begin er niet zelf aan als je dit principe niet kent/begrijpt, je hebt er trouwens en speciaal stukje gereedschap voor nodig om het glas te kunnen lichten, (een soort brede kunststof koevoet) met andere hulpmiddelen breek je het glas.

Op volgende site staat daar interessante documentatie over:
http://www.saint-gobain-glass.com/nl/b1101.htm

En nog veel meer technische informatie:
http://www.saint-gobain-glass.com/nl/b1101.htm
klik dan op 'techniek en regelgeving' en er komt een schat aan informatie beschikbaar.

Oeps, voor die laatste link bedoelde ik:
http://www.saint-gobain-glass.com/nl/b0.asp

Luc,

Stilstaande lucht vormt een prima isolatielaag !

Er zijn zelfs passiefhuisramen die op dat princiepe gemaakt zijn. De (houten) profielen worden in twee gezaagd vervolgens worden er groefjes in gefreesd, waarna ze weer aan elkaar gelijmd worden.

Je krijgt op die manier een houten raamprofiel met inwendige luchtkanaaltjes dat prima isoleert.

dirk