welke ketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ben bezig een huis op te knappen en nu moet er voor het eerst een CV geplaatst worden.

Het is groot 110 jaar oud huis, 1050m3 inhoud en 300m2 woonoppervlak, 60 cm dikke buitenmuren. Matig geisoleerd – vloeren en dak wel, muren niet, glas is deels dubbel. Het is een vakantie-/weekendhuis dus het zal soms wekenlang niet bewoond worden, soms door 1 persoon en soms met 10 man. Moeilijk geval dus.

Een schatting leverde op: 30kW ketel zou net moeten lukken, radiatoren kies ik iets groter bijv 35kW. Twee grote kamers heb nog een extra houtkachel, die zullen bij grote kou zeker gebruikt worden. 1 ruimte van 30m2 krijgt vloerverwarming - is misschien niet zo slim want langzaam als het huis na weken weer bewoond wordt. Ook de dikke muren gaan natuurlijk veel tijd vragen voordat het warm wordt.

Warmwater is nodig voor 2 badkamers met elk 1 (normale) douche. Er moet onmiddellijk warmwater beschikbaar zijn, soms dus voor 1 persoon en soms voor 10 (niet tegelijkJ). Het huis hoeft echt niet overal 22 graden te zijn, 18-20 is genoeg. Als het onbewoond is moet het alleen vorstvrij blijven.

Ik denk nu aan twee mogelijkheden:

Bosch 30 HRC (of 35 HRC) met een Bosch 50 HRVW 50 liter wandboiler, dan met een passende regelaar enz. De Bosch ketel = Junker Cerasmart volgens mij.
Of een Nefit HRC30 Elite met een ingebouwde 25liter boiler.

De badkamers zijn elk op ca 10 m afstand van de ketel, de keuken 5m.

Advies voor een van deze oplossingen Bosch of Nefit? Of iets heel anders? En die dikke muren, kunnen die aan de binnenkant energietechnisch nog wat verbeterd worden zonder dikke kunststofplaten te monteren?

Tips en ideeen zijn welkom!

Reacties

Waar is het ergens gelegen?

het ligt in de ardennen