AWW (technisch gezien)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het nut van ventilatie met aardwarmtewisselaar is voor mij (en waarschijnlijk ook vele anderen) nu wel bewezen. En ik begin er stilaan toch wel een zicht op te hebben (heb hier al uren gesleten) maar zou toch eens concreet willen vragen:

1. naar technische details toe: Hoe diep moet de aww (wij hebben een hoge grondwaterstand)? Best ingebed in zand? Best hellend (... %) naar of van woning weg? Aansluiting aan woning: Zijdelings door kelder of kan het ook door de vloer en dan bv in berging (indien geen kelder), hoe?

2. Waar vindt men de onderdelen van de aww?

3. Wie heeft er een aww en heeft foto's van de aanleg?

4. Hoe dik zijn de ventilatiebuizen van de balansventilatie(kwestie van het wegstoppen)?

5. Die condensput, kan die ook aan de binnenzijde van de woning?

Hopelijk veel reacties

Reacties

Uw vragen zijn reeds vroeger behandeld. Zoek functie zal je op weg helpen

Marina,

1. naar technische details toe: Hoe diep moet de aww (wij hebben een hoge grondwaterstand)?
In het grondwater is ideaal, anders 1,8 tot 2 meter diep.

Best ingebed in zand?
Ja, Scheldezand.

Best hellend (... %)
Ja, 1 tot 2 cm per meter (de condens moet kunnen aflopen)

naar of van woning weg?
Kan beide.

Aansluiting aan woning: Zijdelings door kelder of kan het ook door de vloer en dan bv in berging (indien geen kelder), hoe?
Wij hebben AWW door de vloer, kelderwand kan ook.

2. Waar vindt men de onderdelen van de aww?
Kijk eens bij de vakmensen aangesloten bij Vibe.

3. Wie heeft er een aww en heeft foto's van de aanleg?
Wij : www.dewachter.org/Bouw

4. Hoe dik zijn de ventilatiebuizen van de balansventilatie(kwestie van het wegstoppen)?
160 en 110 mm

5. Die condensput, kan die ook aan de binnenzijde van de woning?
Ja.

Wout

@ Hans V

Je vindt inderdaad al veel antwoorden met de zoekfunctie, maar vaak ook te verschillende antwoorden zodanig dat je door het bos de bomen niet meer ziet.
Vele antwoorden zijn ook al een aantal jaren oud en misschien is er ondertussen wel bij vele "eigenaars" de mening opgekomen van "ik had het toch beter zo gedaan" of " daar is het bij mij toen even fout gegaan".

@ Wout

Die aansluiting door de vloerplaat: gebeurt dat op een speciale manier of gewoon "de buis" door het beton? Maw is er een speciale versteviging of zo voorzien waar "de buis" door de vloerplaat door gaat?

Marina,

de buis zit bij ons gewoon door het beton van de vloerplaat. Het is een geribbelde buis, de betonplaat is 20 cm dik en goed getrild. Tot nu toe blijft dat droog...

Onze kelder is wel geen echte kelder, wij hebben een rijwoning met de garage en kelder half ondergronds, gelijkvloers is 'belle-etage'. Als je kelder dieper zit moet je misschien wel rekening houden met meer waterdruk op je vloeplaat, hangt van de plaatselijke omstandigheden af.

Wout

je vraag is inderdaad al in verschillende oudere vraagstaarten beantwoord geweest, maar ik begrijp dat je het allemaal eens gebundeld wil zien. hierbij een antwoord op je vragen:

1.
bij grondwater is het best te zorgen dat de buis mooi in grondwater zit, heel het jaar door. als het grondwater te laag is dan is een diepte van 2m voldoende (onze AWW zit zelfs bijna 3m diep, maar dat is een echt huzarenstukje om te plaatsen, ik zou het niet meer zo diep doen!)
helling naar de condensput toe
binnenkomen kan of door de keldermuur of gewoon door de vloerplaat (ik heb al projecten met beide oplossingen, tis eender).
de helling best 1 à 2cm per meter.
indien er GEEN grondwater is dan leg je het best in een bed van scheldezand;
indier de buis wel altijd in grondwater zal liggen mag je gewoon voorzichtig vullen met het uitgegraven zand.

2.
voor leveranciers stuur maar een mailtje

3.
fotos zie
http://www.archicd.be/archicd0310N/index25.html
en
http://home.versateladsl.be/vt662492/grondwerken/index.html

4.
ventilatiebuizen zijn 110/125/160mm ifv voor welke ruimte ze dienen.
wij hebben ze niet weggestopt, ze zijn zichtbaar gelaten in berging en wasplaats. enkel de vertikale buizen zitten weg in een ventilatiekoker.
http://www.archicd.be/archicd0310N/slides/03.10.N%202005.08.28%20IM006889.html

5.
de condensput plaats je best achteraan in de tuin, met helling richting condensput. eventueel condenswater loopt dan af naar de condensput en zal door de tegenstromende lucht opnieuw verdampen. zo heb je minder kans op condens.
best is ook van een elektriciteitslijn naar de condensput te voorzien, dan kan je er later altijd een eenvoudig condenspompje in monteren.

groeten,
christophe

Voor wie een interessante fotomontage wil: http://www.lika.be/ en ga naar de link 'fotodagboek'

Christophe

Dat condenspompje, werkt dat automatisch bij een bepaalde hoeveelheid condens of gaan jullie geregeld kijken en schakelen dit dan in?

Mvg

Benny

wij hebben nog geen condenspompje, en eerlijk gezegd heb ik nog niet rondgekeken welk pompje het beste zou zijn dus ik kan je hierin ook geen advies geven.
maar ik weet wel iemand die daar zelf rond aan het experimenteren was met het pompje voor de autovoorruit te besproeien en dan wat nivosensors in de put.

groeten,
christophe

Ik heb de volgende vraag ivm aww

Onze bouwplaats is 18 x 40 (bxl) van achter loopt er een beek.

We gaan een kelder laten steken van 11x11 nu dacht ik om 2m extra te laten uithalen dus 13x13 en dan daar rond de kelder de AWW te leggen.

Dit zou inhouden dat er minstens 4 bochten inzitten
maar op deze manier kan de AWW wel op 2,5/3m diepte gelegd worden zonder al te grote extra kost.

Mag dit? (ivm afkoellen van de kelder en druk verliezen)

Mvg,
Geert

niemand een idee?

Ik zou zosnel mogelijk een antwoord moeten weten of anders wordt het geen AWW

Mvg,
Geert

geert,

dit mag, maar let erop dat je bochten ruim genoeg zijn! als je de AWW overal op één meter van je kelderwand kan leggen zie ik geen problemen voor afkoelen,... en als je de bochten "flauw" kan houden moet je ook niet voor het drukverval vrezen. de rode AWW kan je zeker op een straal van anderhalve meter buigen, dus de bochten toch iets ruimer nemen, de blauwe AWW niet of moeilijk vrees ik... (hoewel, ze worden geleverd op een rol met 2,5m diameter, dus dat moet wel lukken)

groeten,
christophe

Geert,

zoals in thread http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1014726983&first=&last=

"Bij plaatsgebrek (klein bouwperceel) kan je de buis ook rond het huis leggen. Je moet er dan wel op letten dat je enkele meter afstand tot de fundering bewaart, omdat die anders kan bevriezen."

Kijk toch nog maar even of je de graafmachine niet twee sleuven van elke 20 meter in je tuin kan laten graven. Op een uurtje of twee moet die dat toch uitgegraven krijgen.

mvg
Steven

Hallo,

wij zijn ook geïntereseerd in de AWW maar hebben niet veel plaast voor een kraan in de tuin binnen te rijden.

1)Kan dit ook met een mini kraan of bobcat gebeuren?
2)Wat is de minimmum breedte nodig om zo'n machine binnen te brengen?
3)Is een diepte van 1,5 m voldoende?

Vriendelijke groeten,
Ruben

Ruben,

bij ons is de AWW uitgegraven met een mini-kraan. Gaat ook, maar duurt natuurlijk wat langer en is dus duurder als je het moet laten doen. Juiste breedte is afhankelijk van het type, ze bestaan in vele maten...

Bij ons zat het grondwater erg hoog, onze AWW ligt op 1,6 tot 1,8 meter diep.

Wout

Ruben,

Je hebt kraantjes van 90 cm breedte. Dus die breedte zal je zeker hebben.

Bakbreddtes heb je ook in verschillende maten van 35 cm opgaand per 5 cm. Niet iedere grondwerker heeft alle maten.

Hans V.

Heb net een mini grondwerker hier staan. Kan om zich te verplaatsen de rupsbanden samen brengen tot op 70 cm. Heb hem dan ook gewoon door een binnendeur kunnen rijden!
Groet

Yves

Hallo

Mijn huis komt ongeveer 1,30m boven het straatoppervlak. Kan je dan het condenswater van de aww via een buisje rechtstreeks naar de riolering laten aflopen?

Bedankt voor het nadenken
Jimmy