AWW zonder balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, de bouwaanvraag voor onze nieuw te bouwen woning is vorige week de deur uitgegaan. We werken met een architect die niets tegen ecologische en energieefficiente bouwtechnieken heeft, maar toch eerder voor 't esthetische gaat. Resultaat is een woning die qua isolatie ergens richting K30-35 zal gaan. Van ventilatie heeft hij geen kaas gegeten.

Ik heb met interesse de meeste discussies over AWW en balansventilatie gelezen. Wegens een aantal redenen (inbouwhaard, kattenluik, traditionele weinig luchtdichte ruwbouwbepalingen lastenboek) denk ik dat een balansventilatie weinig zin zal hebben. De AWW is voor mij echter een must: een techniek die bijna te eenvoudig en te mooi is om waar te zijn maar volgens de reacties en de ervaringen blijkbaar de belofte toch waarmaakt.

Voor de toepassing van de AWW zonder balansventilatie had ik gedacht aan een combinatie van systeem A (voornamelijk voor de tussenseizoenen) en B (hoofdzakelijk voor de zomer en de winter, wanneer de AWW z'n nut kan bewijzen) : in de zomer en de winter huis licht op overdruk zetten met ventilator, inblaas in leefruimte en slaapkamers, natuurlijke evacuatie via ventilatieroosters in badkamer, keuken en toilet. Door "spelen" met de ventilatieroosters kan de ventilatie enigszins gestuurd worden.

Lijkt dit jullie haalbaar? Zijn er richtlijnen voor de inplanting van de inblaasmonden (mogen deze bvb in de vloer zitten)?

Reacties

Didier,

waarom zou je zelf geen poging doen om je woning luchtdicht te maken ? Als je de muren laat pleisteren is dat al in orde. Je dak kan je zelf doen door het plaatsen van een vochtgestuurde damprem. De aansluiting tussen vensters en muren kan je goed luchtdichtmaken met vensterbutylband (ook wel 'kozijnband' genoemd). Dan nog wat opletten met de buitendeuren (vooral onderaan) en je bent al heel ver op weg...

Zodoende zou je ten volle van de geneugten van balansventilatie met AWW kunnen genieten. Of je kan in eerste instantie de ruimte voor de buizen voorzien, en deze eventueel later plaatsen.

Wout

Als je huis niet voldoende luchtdicht is, hebben andere ventilatiestrategieën ook niet veel nut hoor.

In je scenario systeem B hoop je de lucht weg te blazen via de roosters, maar hoe weet je dat? Wie zegt dat de lucht niet onmiddelijk via het katteluik verdwijnt?

Geert

Wout, ik heb me toch laten wijsmaken dat een houtkachel (of misschien open haard à la Boley) en een dampkap met externe afvoer niet verzoenbaar zijn met balansventilatie. Over 't kattenluik heb ik nog nooit een deftig antwoord gekregen. Deze elementen samen leiden ertoe dat ik de investering in een balansventilatie met WTW niet wil aangaan. Ik kan me nu beperken tot een buizenstelsen voor de slaapkamers en de leefruimte. Daarbij moet ik nog toevoegen dat, aangezien de architect in ons ontwerp vrij spaarzaam is geweest met rumte voor leidingenschachten (we bouwen traditioneel, snelbouw-met-spouwmuur), we heel moeilijk met 't buizenstelsel bij alle natte ruimtes zouden geraken.

Geert, garantie: geen. Misschien dat kattenluik/haard/dampkap wel een aanzienlijk drukval zullen veroorzaken in de leefruimte (die afzonderlijk zou gevoegd worden vanaf de ventilator), maar de slaapkamers blijven toch redelijk geventileerd. En aangezien ik de natte ruimtes (excl. keuken) +- een gesloten systeem kan laten vormen met de slaapkamers, komt 't hier wel goed. Denk ik.

bedankt voor de reacties
Didier

Didier,

een echte open haard kan inderdaad niet. Er zijn wel houtkachels die hun verbrandingslucht van buiten halen, en dan kan het wel. Zie bijvoorbeeld http://uushuus.lika.be/slides/IMGP0624.html.

Voor de dampkap opteer je bij balansventilatie inderdaad beter voor een recirculatiemodel met actief koolstoffilter. Je kan ook werken met afsluitkleppen, al dan niet motorisch bediend, maar of dat echt goed afsluit en isoleert betwijfel ik, en het kan ook allemaal stukgaan...

Voor het kattenluikje zou je met een soort sas kunnen werken, maar of je kat dat gaat accepteren ...

Leidingschachten zijn niet onbelangrijk, die buizen voor ventilatie nemen echt wel wat plaats in en moeten dus bij het ontwerp al mee voorzien worden. Ook handig als je er achteraf nog aankan om eens een draadje bij te trekken. Wij gebruiken een oude schouw als leidingschacht en dachten plaats in overvloed te hebben, maar als je bijvoorbeeld buizen van 160 moet laten kruisen, en er dan nog wat electro en cv-buizen bij hebt, dan wordt het toch een hele puzzel...

Jammer dat je niet bij je natte ruimten geraakt, want die hebben nu net het meest behoefte aan ventilatie. En als je de buizen in 't zicht laat ? Lak ze in een mooie felle kleur, dat is toch niet lelijk in een modern interieur ?

Wout

Wout, wat de haard/kachel betreft gaan we sowieso een externe luchttoevoer voorzien zene (zoniet wordt je rendement gekelderd). Wat 't katteluik betreft: met een sas (dwz 2 opeenvolgende luiken) ga je inderdaad de luchtweerstand verdubbelen, maar dan nog heb je een lek (enkel een kattendraaideur kan helpen ).

Je hebt me alleszins toch terug aan 't twijfelen gekregen wat de WTW, nogeens goed bestuderen.

bedankt
Didier