PSD zonnecollectoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In frankrijk gezien: zonnecollectoren die niet via een buffervat werken maar het antivries water uit de collectoren loopt rechtstreeks door de vloer heen )slangen uiteraard :-)

Voordeel: Al vanaf ca 24 graden collectortemperatuur begint dit systeem te pompen en warmte te leveren, de betonnen tussenvloer werkt als ''buffer'' meer dan een paar duizend liter water..., er is ook nog een warmwaterboiler op aan te sluiten.

Extreem simpel, geen warmtewisselaars, buffervaten etc, ik vind t een prachtig systeem

Als t niet genoeg warmte levert zetten ze de houtkachel aan, uiteraard werkt die autonoom dus niet op de vloerverwarming

Het merk / type is PSD, kent iemand dat of goed/slechte ervaringen mee?

Mvg Arnold

Reacties

Arnold,

En wat gebeurt er in de zomer met die warme zonnepanelen?

Vind het toch niet zo schitterend idee. Kostprijs?

En wat als de temp te hoog wordt?

Hoe gebeurt de regeling dan?

Hans V.

Kostprijs geen idee maar volgens mij zijn het identieke panelen als de hier gebruikelijke vlakkeplaatcollectoren dus wrsch. even duur?

in de zomer? dan wordt dus enkel de warmwaterboiler er mee verwarmd maar dat is bij ons natuurlijk ook zo.

Wat bedoel je de temp. te hoog? tot 50 graden loopt het water gewoon door de vloer daarboven wordt bijgemengd uit de retour met een eenvoudige temp. begrenzer.

Erg simpel allemaal maar wel effectief, efectiever dan bij mij want bij mij moet je toch al snel 35 a 40 graden collectortemp. hebben om warmte te leveren, en dan nog via 1 of 2 warmtewisselaars wat weer verliezen geeft (pompverliezen, delta T verliezen).

Maar nogmaals, ik leer graag...

Arnold

Arnold,
Ik vind het raar dat je daarover niets kan terugvinden in Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse sites?
Mon

Mon

op psd vind ik wel wat sites maar allen in frans en mijn frans is nu eenmaal hopeloos, en franse sites hebben 1 nadeel: er zit geen taalkeuze bij normaal...

psd schijnt niet het merk te zijn heb ik gezien maar het ''type'' om zo te verwarmen (direct door het beton zonder buffervat dus)

Heb jij een goeie link gevonden dan?

Mvg Arnold

Arnold,
Als je op Google ingeeft:,, PSD energie solaire,, heb je verschillende sites. Wat betreft de vloeropbouw:
-de totale vloeropbouw moet liggen tussen de 15 en 30cm zonder te spreken over dikte voorzien voor elec.kabels, waterleiding etc.
-de buisjes liggen volledig onderaan de vloeropbouw in de betonlaag.
Ik denk dat een correcte regeling van dit systeem moeilijk te realiseren is.
Mon

PSD = Plancher Solaire Direct, of een beetje vrij vertaald is dit
vloerverwarming door directe zonne-energie.
Het gebruik van een massieve vloer is hierbij uiteraard
aangewezen, eerder nog noodzakelijk voor het behalen van een
goed rendement, vermits het de bedoeling is dat de warmte wordt
opgeslagen in de vloer.
Het PSD-principe is analoog met betonkernaktivering bij grote
gebouwen. Zonne-energie opslaan in massieve betonkernen. Bij
energievraag geeft het beton warmte af op lage temperatuur. Een
zelfde principe (met veel minder rendement) vinden we terug bij
accumulatiekachels.

Meer info op www.clipsol.com.

Groeten,

Dirk

Dirk, Mon

Bedankt voor de info, dit is idd wat ik bedoelde

De besturing is inderdaad rudimentair, je gaat verwarmen zodra de zon er is en de betonmassa moet die warmte dan geleidelijk over het etmaal afgeven

Nadeel is zie ik dat het niet te combineren is met een andere energiebron op hetzelfe systeem

Toch zijn er wel situaties waarin dit erg goed kan werken, denk aan een vakantiewoning die enkel in de weekenden wordt bewoond of zelfs een passiefhuis

Het grote voordeel is dat het systeem al bij een collectortemp. van ca 25 graden gaat werken i.p.v. 35 a 40 graden en je dus meer rendement uit je m2 panelen gaat halen

Tevens moet het goedkoper zijn door ontbreken van buffervat, waemtewisselaars en ingewikkeldere besturingen (aan bij Tcoll > Tbinnen en uit bij Tbinnen>Tmax, klaar)

Mvg Arnold

Arnold,
Kostprijs 8000 Euro a 11000 Euro voor 100m2 a 150m2.
Mon

>>Ik vind het raar dat je daarover niets kan terugvinden in Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse sites?
Mon

Wel iets in australië: http://www.teaptvm.motor.ca.com.au/underfoor_heating.html#climate
In combinatie met PCM (phase change material) die de buffercapaciteit van de vloer sterk verhoogt.
Ik vraag me af of dit systeem ook kan gebruikt worden om 's zomers eventueel te koelen , door bij (wolkeloze) nacht te pompen.
willy

Arnold,

vanavond krijg ik nieuwjaarsvierders over de vloer die een dergelijk systeem hebben.
Zij hebben ook een systeem waarbij de zonnepanelen rechtsreeks op de vloerverwarmingsbuizen zijn geinstalleerd. Daarnaast zorgen de zonnepanelen ook voor de opwarming van de boiler, al weet ik niet of dit dezelfde zonnepanelen zijn. Hun woning staat er nu een vijftal jaar. Naast die zonnepanelen verwarmen ze de woning nog met een tegelkachel en op de koudste dagen helpt nog een gaswandkachel.
Hun woning stond een aantal jaren geleden beschreven in het tijdschrift 'De Koevoet'. Ik kan me wel niet herinneren of dit systeem ook in het artikel werd beschreven.
Als je interesse hebt kan ik wel eens wat details navragen.

Walter

Het probleem bij zulke systemen is natuurlijk altijd hetzelfde :
-als de zon schijnt (zomer), dan heb je geen vloerverwarming nodig
-als je vloerverwarming nodig hebt (winter), dan schijnt de zon niet
Zonnepanelen zijn nuttig voor het aanmaken van sanitair warm water, dit is IMHO de énige economisch verantwoorde toepassing, de rest is dure "spielerei" (zoals dit systeem en het Duitse Solarheizungsunterstützung)

vr gr

Pluto

Pluto

Daar ben ik het niet mee eens

Ik heb 9 m2 vanaf 6 december draaien, nu totaal 65 kWh geleverd, ik weet dit is niet veel maar volgens het simulatieprogramma zou ik in december totaal 86 kWh hebben mogen verwachten (en e.e.a. is nog steeds niet optimaal ingeregeld) dus ik lig op koers

Echter ik heb zoas gezegd 40 graden nodig om te kunnen verwarmen, verlaag ik dit naar 25 graden dan levert het systeem wellicht al 50% meer?

Totaal kan ik vlgns het simulatieprogramma zo'n 3500 kWh per jaar verwachten waarvan ruim de helft voor verwarming.

Dat vind ik toch geen spielerei al weet ik ook wel dat de investering niet in 10 jr is terugverdiend.

Weet jij een ecologischere manier van verwarmen?

Mvg Arnold

Hoi,

Bij hogere werktemperaturen heb je meer verliezen, de energie die de collector ontvangt blijft evenveel. Als jij bij lagere temp 50% meer warmte eruithaalt zit je nu m.i. met enorm veel verliezen. Leidingen etc beter isoleren zou ik zeggen ??
Mijn mening zal wel niet de juiste zijn zeker.
Goei jaareinde en de beste wensen.

Rudy

Probleem is dat er vaak te weinig zonneenergie is om de collector op of boven de 40 graden te krijgen en te houden maar wel voldoende om bijv. 25 of 30 graden te halen (vandaag bijv. was mijn collector langere tijd 30 graden, heb ik niks aan gehad want hij gata pas bij 40+ pompem

In die zin bedoel ik dus de rendementsverhoging, alleen in de wintermaanden uiteraard.

Ik heb ook al eens zitten denken zonnecollectoren als ''collector'' voor een warmtepomp te gebruiken, bij temperaturen boven de 35 graden rechstreeks het water verwarmen, onder de 35 graden (vanaf 0 graden of lager zelfs) zouden de collectoren als verdamper kunnen dienen.

Als je genoeg oppervlakte hebt haal je zo het optimale rendement uit de collectoren, zelfs bij 50W/m2 instraling en -5 graden buitentemp. kun je er al enorm hoge c.o.p. mee halen volgens mij

Mvg Arnold

euhm, die wordt dan 30 graden en blijft dat omdat je niets (energie) afneeemt, anders zou ie onmiddelijk terug op je 20° of zo komen vanaf de moment dat je dat ietsiepietsie warmte naar je woning zou sturen. Jij meet 30° of whatever met een STILSTAANDE collector. Naar mijn gevoel heb dan zo weinig energieinstraling dat misschien juist de leidingverliezen gecompenseerd worden (hangt ervanaf natuurlijk).

Rudy

euhm, die wordt dan 30 graden en blijft dat omdat je niets (energie) afneeemt, anders zou ie onmiddelijk terug op je 20° of zo komen vanaf de moment dat je dat ietsiepietsie warmte naar je woning zou sturen. Jij meet 30° of whatever met een STILSTAANDE collector. Naar mijn gevoel heb dan zo weinig energieinstraling dat misschien juist de leidingverliezen gecompenseerd worden (hangt ervanaf natuurlijk).

Rudy

Arnold,

Ik denk dat het vermogen van uw panelen te klein zal zijn voor de wp. Deze heeft een ruime capaciteit nodig die uw oppervlakte niet zal kunnen leveren. Of je moet meer oppervlakte leggen.

Hans V.

http://people.freenet.de/solarkritik/solarkritik10.pdf

Arnold,

In bovenstaande grafiek maakt men een vergelijking tussen een installatie van 6 m² en eentje van 25 m². Persoonlijk vind ik dit een zeer interessante grafiek, echt de moeite om daar eens een uurtje over na te denken !
Het rendement van de installatie gaat fel naar beneden indien je meer dan 6 m² panelen gebruikt. Een tweede frappante conclusie is dat het rendement van de 25 m² installatie véél hoger is bij een slecht geïsoleerde altbau dan bij een goed geïsoleerde LEW.

vr gr

Pluto

Pluto,

Beide conclusies zijn logisch, hoe meer je verbruikt hoe meer ''rendement'''je hebt, maar wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken

Voor het jaarrendement is zo weinig vierkante meters natuurlijka ltijd het gunstigst, want je zit ook met 6 m2 maandenlang met overschotten (als je niet verwarmd)

Dit is echter geen reden niet meer m2 te leggen, bedenk ook dat een installatie van 25 m2 lang niet 4x zo duur is als 6 m2, eerder 2x zo duur (meeste componenten heb je maar 1x nodig), in dat licht bezien wordt het natuurlijk ook anders. Zolang 1 m2 extra paneel in uw geval in uw ogen voldoende extra kWh op jaarbasis levert (zeg ca 200 kWh per m2?) moet je meer leggen. In mijn geval lag dat bij 9 (bruto 10) m2, en inderdaad in een minder goed geisoleerde woning zul je al snel 15 a 25 m2 kwijt kunnen en nog steeds voldoende extra rendement krijgen (denk aan een groot genoege buffer, in duitsland is 2000 a 2500 l heel normaal...)

Rudy, klopt ten dele echter, om de collector op 30 graden te houden bij 0 graden buiten en enkel glas op de collector verlies je toch al snel 180 watt per m2 aan transmissie over je glas.

Ga je nu low flow pompen naar bijv. 10 graden (dan moet je dus een warmtepomp hebben...) verminderen de transmissieverliezen met 2/3 en heb je dus ca 120 W per m2 x stel 20 m2 = 2.4 kW energie voor je warmtepomp uit de collector. Uiteraard maar gedurende enkele uren per dag...

Met die 10 graden watertemp. moet je op de sloffen een c.o.p. van 5 a 6 kunnen halen.

Ook met watertemp. van 0 graden kun je de warmtepomp zelfs laten draaien dus zelfs s nachts als t ze 0 graden is kun je tegen een behoorlijk rendement draaien zonder aardcollector (al is dat natuurlijk slimmer overdag)

Mvg Arnold

Arnold,
Het probleem bij het PSD-systeem is wel degelijk de traagheid van warmteafgifte van de vloer. Deze heeft 4 uur tijd nodig om een kamer op temperatuur te brengen. Je kan je voorstellen hoe moeilijk het is wanneer je bij zonloze dagen s'morgens de bijverwarming aanzet en daarna vertrekt naar je werk en dan toch in de voormiddag de zon verschijnt er na 4 uur een probleem ontstaat van oververhitting. Het is wel een zinvol systeem wanneer de woning permanent is bezet, dan kan de bewoner alles beter in de gaten houden en vlugger ingrijpen. Al bij al blijft het moeilijk te regelen.
Mon

Ik snap het, mon

Dat zal ook de reden zijn dat e.e.a. niet grootschalig wordt toegepats neem ik aan

Mvg Arnold

Pluto

Nochthans zijn er ook wel voorbeelden met dekkingsgraden van 80 tot 100%, zie

http://www.jenni.ch

of

http://www.energetikhaus100.de

Je moet alleen wel een tankje van 9000 a 15000 liter in je kelder kwijt kunnen...

De meerinvestering in extra m2 collectoren en het grote vat (al vallen die prijzen me niet tegen bij jenni...) verdien je deels direct terug doordat je geen gas, olie of pelletketel nodig hebt (al snel 2000 a 6000 euro) en vervolgens jaarlijks doordat je geen stookkosten meer hebt.

Een houtkacheltje is wel handig en die 1 of 2 zaterdagen de hele dag goed heetstoken en je kunt ook de laatste wintermaand doorkomen

Succes ermee, pluto!

Ook zijn er bedrijven die de ''restwarmte'' van collectoren gebruiken om de cop van de warmtepomp te verbetren, zie o.a.

www.ra-waermepumpe.de

Mvg Arnold

Arnold,

Ik betwist dat niet hoor, dat er voorbeelden zijn met dekkingsgraden van 80 tot 100 % !
Maar waar moet je met al de overtollige warmte naartoe in de zomer ?
- zwembad
- heet water bubbelbad
- reuze buffervat zodat je tot nieuwjaar toekomt ?

Nu, de trend is dus absoluut in de richting van grote buffervaten (in Duitsland althans). Het systeem heeft ook meerdere voordelen :
- de eenvoud + de degelijkheid
- elk verwarmingstoestel kan je er op aansluiten (gas, stookolie, houtkachel, holzvergaser, festbrennstoffkessel, elektrisch, pelletsinstallatie, warmtepomp...)
- de flexibiliteit: u gaat een weekendje weg en de verwarming wordt 2 dagen afgezet, u komt terug thuis en een kwartier later is alles terug warm, want een grote buffer heeft een enorme warmtecapaciteit, die alleen beperkt wordt door de diameter van de leidingen en het vermogen van de cirkulatiepomp.

Maar een buffer van 20.000 liter ? Ge zoudt er uw zwembad mee kunnen vullen en als je gedaan hebt met zwemmen alles terug in de buffer pompen ! Weeral een pak energie bespaard

vr gr

Pluto