isolatie tussenmuur rijwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik woon in een 100 jaar oud rijhuisje. Had problemen met opstijgend vocht in een tussenmuur aanpalend met mijn buurman en loste dit op door injectie. Nu blijkt dit goed gelukt te zijn, maar er is toch nog een probleem: in de zomer, wanneer ik dus niet stook, is dit een koude muur en slaat er condens neer waardoor deze muur dan dus terug vochtig staat..
Kan ik dit oplossen door deze muur te isoleren? Rotswolplaten en Gyproc? Of met kurk bedekken of zoiets?
Graag advies!
Alvast bedankt!
Veerle

Reacties

verluchten, ventileren is de juiste boodschap

Stefan

Dank je voor je reactie Stefan.
Ventileren heb ik de voorbije zomer voortdurend gedaan, deuren open telkens als ik thuis was. Maar dat helpt niet echt omdat die muur niet in de baan van de luchtcirculatie ligt, de 2 deuren staan recht op elkaar en het is de muur aan de andere kant van de kamer.. Het enige raam in de kamer kan niet open, is een oud geval dat ik ooit zou willen vervangen maar dat ligt nu niet binnen mijn budget..(als ik het vervang wil ik het direct goed doen).
Ik zou die muur wel willen herbehangen of schilderen maar door het vocht komt er in de zomer telkens weer salpeter op de muur en vochtplekken, zolang ik daar niks aan doe heeft het dus geen zin opnieuw te behangen?
Heb zopas een reclame gezien van een Anti-Condensatie produkt om muren te behandelen, heeft iemand daar ervaring mee?

Veerle

Veerle,

Met een volle steense buitenmuur hebben we identieke
problemen gehad. We hebben een nieuwe muur voor de oude
gemetst - uiteraard voorzien van isolatie- en alzo een spouw
gemaakt. In dit geval leende de situatie zich tot het maken van
kleine ventilatieopeningen waardoor een luchtcirculatie achter de
nieuwe muur mogelijk was.

Indien deze optie niet mogelijk is, kan een laag waterdichte
coating aangebracht worden (bijvoorbeeld Masterseal 583 van
Degussa) die vervolgens opnieuw bezet kan worden. Ook deze
werkwijze hebben we reeds meerdere malen met succes
toegepast.

Nog een goede raad: indien je deze werken laat uitvoeren, kies
dan enkel een aannemer die zwart op wit een garantie geeft op
het resultaat. En pas ook op met steraanbiedingen van
waterdichtingsprodukten uit folders als Gamma en Hubo.

Groeten.

Dirk

Dirk,

die oplossing om een muur bij te bouwen gaan wij ook toepassen, echter het WTCB (!) raadde ons aan deze muur met PUR te isoleren???? Gespoten of stijve PUR platen was beide een optie.

Indien wij zouden kiezen voor gespoten pur zou deze tegen de oude muur gspoten worden vervolgens een kleine spouw en dan de nieuwe muur.

Ik heb mijn twijfels bij deze oplossing daar deze 100%dampdicht is en de de luchtspouw tussen pur en nieuwe muur niet echt een ware imitatie is van een echte geventileerde spouw.

Hoe hebben jullie de isolatie aangebracht: tegen de nieuwe of tegen de oude muur? Welk isolatie materiaal werd toegepast?

alvast bedankt,
teizman

teizman,

Waarom het WTCB PUR voorschrijft, zal wel een reden hebben.
Een goede vochtresistentie zal ongetwijfeld een van de redenen
zijn.

Wij hebben toen de isolatie aangebracht tegen de nieuwe muur.
Het merk van isolatie moet ik je onthouden daar het een restant
was van de bouwheer. Het was gewone stijve plaat met
tand-groef van 4 cm dikte zoals elke reguliere bouwhandelaar
aanbiedt.
We hebben wel een PE-band aangebracht vertrekkende van
onder de muur en opgaand tussen nieuwe muur en isolatie.
Indien er zich toch vocht zou afzetten op de isolatie blijft de muur
gespaard. Over de levensduur van de aangebrachte isolatie
konden we uiteraard geen garantie geven.

Groeten,

Dirk

Bedankt voor dit advies, maar ik heb niet echt veel ruimte, de gevelbreedte van dit huisje is 3m80, als ik daar nog een muur met een spouw in ga bijzetten blijft niet veel meer over vrees ik..
Daarom dacht ik dat zo'n anti-condensatie produkt een plaatsbesparende oplossing zou kunnen zijn? Heeft daar echt niemand ervaring mee?
Ik heb ook niet de centen om een aannemer in te schakelen, het zou iets moeten zijn dat ik samen met een paar handige vrienden zelf kan doen..

2 lagen plastiek aan de muur doen + 40 cm op de vloer.
Daar houten latten opslaan.
Tussenruimte opvullen met rotswol.
Gyproc platen tegenslaan.(dikke)
Plastiek die nog uitsteekt afsnijden.
Plintje plaatsen en behangen maar.

Niet duur en zelf te doen.

Mvg Johan

Hoi Johan, gelukkig nieuwjaar!

Wat betreft uw advies, riskeer ik dan geen schimmel op die muur te krijgen?
Ik ben lastig ik weet het, ik woon niet ver van de Schelde, onder waterniveau en het grondwater staat hier hoog. Onder mijn vloer ligt geen chape, geen beton, wel zand voor zover ik weet. De voegen tussen de tegels zijn op heel wat plaatsen donker verkleurd wat ook op vocht zou wijzen en als ik iets van hout of mdf onbeschermd op de vloer zet gaat het gegarandeerd beschimmelen (uit ondervinding). Aan de trap was al wat gyproc tegen de muur gezet door de vorige eigenaars, met directe aansluiting op de vloer, met als resultaat dat ik de onderste 70 cm eraf heb mogen halen want beschimmeld..niet leuk! Voor de rest klinkt het wel goed en doenbaar. Zal dit zeker in overweging nemen!
Bedankt!
mvg
Veerle

Veerle,

Kijk eens op actis-isolatie.be

is een nieuw soort isolatie met beperkte dikte.
kan tegen vocht

Hans V.

Bedankt Hans,
Ben op deze website gaan kijken en dit is heel interessant.
Ik heb echter een bijkomend probleempje: ik ben allergisch voor wol en dit product zou ook schaapswol bevatten. Heb hen gecontacteerd om meer informatie hierover.. hou je op de hoogte.
mvg
Veerle
(zoals ik al eerder schreef: ik ben een lastig geval:-))

Veerle,

Er bestaan helaas geen mirakeloplossingen. Als je zeker bent dat het condensatie is en geen opstijgend vocht dan zijn er maar 2 mogelijke oplossingen:

1. De luchtvochtigheid in je woning (die blijkbaar enorm moet zijn) naar beneden halen tot een niveau dat er geen condensatie meer kan optreden tegen de koude binnenmuur. Vb: bij 50 % rel. vochtigheid en een luchttemperatuur van 20° zal je condensatie krijgen als T(muur)<= 9.7°C; indien je met 70% RV zit krijg je condens indien T(muur)<=14.5°C. Oplossing: ventileren en/of je woning saneren (lijkt me geen gezonde toestand te zijn).

2. Ervoor zorgen dat de temperatuur van het contactoppervlak muur/lucht hoger ligt dan het dauwpunt voor de gegeven RV en temperatuur binnenlucht. Oplossing: isoleren van de muur.

Let op met "anti-condensatie" coatings: hun isolerend vermogen zou enorm moeten zijn om in omstandigheden zoals bij jou iets uit te halen. Vooraleer geld uit te geven aan "Actis" lees je best ook eens
deze
thread.

Werner

kan je geen ventilatieopeningen aanbrengen in de buitenmuren zodat de ruimte toch op een degelijke manier verlucht kan worden?
Volgens mij moet je de oorzaak van de condens aanpakken.