Graag feedback voor buiten-ventilatie badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we gaan op ons gelijkvloers een 'gang' van 4 meter bij 1 meter (met WC op uiteinde) ombouwen tot een mini-badkamer met douche op het uiteinde ipv een WC.

Op het einde van deze gang is momenteel een (slecht) raam van 40 op 70 cm dat uitgeeft op het ZW (dus het meest onderhevig aan koude wind).

Nu zoeken we naar een oplossing om:
1. de lichtinval die het raam nu biedt min of meer te behouden (maar niet met een doorzichtig raam, of iedereen op straat ziet ons douchen...)
2. op diezelfde plaats een ventilatie te integreren
3. de kostprijs beperkt te houden

Zelf had ik gedacht aan het volgende:

1. het raam vervangen door van die doorzichtige glazen blokken (lijkt meer compatibel met opspattend water van douche, goedkoop, en vermijdt aanmaak nieuw en speciaal raam)
2. en in dit bouwsel zou ik dan (ipv zo'n blok) een eenvoudig ventilatiesysteem voorzien - zeker niet zo'n ding dat zoemt als je in de badkamer bent

Vragen:
- zijn die glazen blokken een beetje isolerend? Zijn er nog andere duurzame alternatieven voor lichtdoorlatende (permanente) constucties?
- ze verkopen -in de reeks van die glazen blokken- ook speciale ventilatie-versies, die weliswaar áltijd open staan (gewoon enkele gaten langs beide kanten). Zijn deze aan te raden, of is het energieverlies (of de continue ventilatie) te groot?
- welke oplossingen voor eenvoudige ventilatie zien jullie zelf? Ik zag in een kataloog van Renson dat er roosters zijn die je eenvoudig kan afsluiten met een klepje. Hiervan neem ik aan dat ze nuttig zijn om te verhinderen dat de badkamer over-geventileerd wordt, maar maakt zo'n klepje uberhaupt iets uit voor het warmteverlies in deze ruimte?

Slotbemerking: dit badkamertje is een extra badkamer (omdat we boven geen douche hebben), er hoeft met andere woorden geen continue conforttemperatuur te heersen (we hebben er bv ook geen centrale verwarming), maar het er mag natuurlijk niet ijskoud zijn en tocht willen we vermijden.

Bedankt voor jullie nuttige tips, produktnamen (voor zover vermelding niet mogelijk op deze lijst) mogen jullie steeds privé doormailen.

Groeten,
Freek

Reacties

Freek,
Indien je via het plafond een solatube(lichtschacht) met ingebouwde ventilatie kan monteren, dan kan je het raam dichtmaken. Gevolg: daglicht, ventilatie, tochtvrij en privacy.
Mon

Freek,

Glasblokken isoleren niet zo goed (U-waarde 3.5 dacht ik) Als je roosters of van die glasblokroosters gebruikt heb je het probleem dat een overgroot deel van de tijd lucht binnenkomt ipv buiten gaat. Zeker als die kamer nog op het gelijkvloers is.

Je zal de vochtige lucht van die badkamer dus wel wegventileren, maar ze gaat eerst het huis door... en dat is echt wel te vermijden.

Geert

Tja,

die solartubes vind ik net wat te veel (duur) van het goede, en die glasblokken (zeker de zogezegd ventilerende)blijken dan weer te eenvoudig.

Zijn er geen tussenoplossingen voorhanden? Betere glasblokken m.a.w én ventilatieroosters die je er kan inbouwen en die je wél kan sluiten.

Freek

Freek,
Je kan ook een isolatieplaat met alufolie in het raamkader plaatsen met daarin een kleine ventilator.
Mon

Freek,
Ok,je wil ook nog licht. Dan kan je de isolatieplaat vervangen door een polycarbonaat-en/of een acrylaatplaat
(veranda, serre) en daarin de ventilator plaatsen.
Mon

Freek,

een raam met ingebouwde ventilatierooster à la Renson Invisivent is ook een mogelijkheid (als je je raam toch moet vervangen...). Ik weet niet of je dan na het douchen voldoende verluchting hebt, en van enige warmterecuperatie is ook geen sprake. Maar met een ventilator die de lucht naar buiten blaast ook niet...

Wout

Freek, Wout,
Alles hangt af van het beschikbaar budget.
Kostprijs nieuw raam, ventilator,rooster, glas, verandaplaten etc. Ben je doe-het-zelver?
Mon

Een badkamer is hoe dan ook een plaats waar je het graag een beetje warmer stookt, en de warmteverliezen dus ook hoger oplopen. Persoonlijk zou ik dus kiezen voor een zo goed mogelijke isolatie van het raam, want dat is een permanente bron van warmteverlies, dus driedubbel glas. Ik weet niet of dit bestaat met matglas. Maar met een douchegordijn ervoor, desnoods een dubbel, moet je privacy toch voldoende gewaarborgd zijn ?
De vochtige lucht moet je sowieso zo snel mogelijk afvoeren, het eenvoudigste lijkt mij gewoon een afvoerbuis met ingebouwde ventilator, aangestuurd door een vochtgevoelige sensor of simpelweg handbediend of via de lichtschakelaar, en MET naloopfunctie.
Dan heb je inderdaad wel wat warmteverlies, maar een systeem met warmterecuperatie valt een flink pak duurder uit.
Dat warmteverlies is er ook enkel als je een douche neemt. De extra isolatie van driedubbel glas is permanent. De besparing in stookkosten en toegenomen comfort betaalt zich op termijn dubbel en dik terug.

Het raam is voor ons geen absolute vereiste, licht wel dus.

Zijn er dan geen transparante bouwmaterialen zoals van die glasblokken (buiten driedubbel glas dus) die een aanvaardbare K-waarde hebben van tussen pakweg 1,5 en 2 K?

Ik wil even herhalen dat we op zoek zijn naar een goed compromis tussen prijs en duurzaamheid, niet naar de absoluut duurzaamste oplossing.

Freek

Zoals hierboven al aangehaald is het niet zo goed om glasbouwstenen te gebruiken om de badkamer teverluchten, ze zijn trouwens ook niet regelbaar.
Daarenboven komt dat je ze ZW wil inplanten, met de nodige windbelasting waardoor de "vervuilde" lucht niet naar buiten gaat maar naar binnen blaast in de woning.
Het beste is om een vertikale afvoer langs boven te voorzien als dat mogelijk zou zijn.
En wat de verlichting betreft: bij ons wordt de badkamer meestal 's morgens vroeg of 's avonds laat gebruikt waardoor we steeds gebruik moeten maken van kunstlicht.