stinkende regenwaterput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraagje, Mijn regenwaterput is nu 4 jaar in gebruik. Deze winter heb ik hem niet gebruikt. Toen ik hem onlangs terug aansprak stonk het water ongelooflijk. Sommigen spreken van een sliplaag die verwijderd moet worden, anderen hebben het dan weer over producten om het natuurlijk evenwicht van het water te herstellen en zo van de geur af te komen. Enig idee hoe ik het probleem best oplos en hoe ik het in de toekomst voorkom? Ik heb geen filter voor de put steken, mogelijk is dat de aanleiding geweest?

Reacties

Kan iemand mij zeggen wie gespecialiseerd is in het onderhouden/schoonmaken van regenwaterputten?

Ik woon in Heverlee

Bedankt bij voorbaat

Michel.

Kan iemand mij zeggen waar ik een wisselsprongfilter kan aanschaffen regio Kempen ?

Zelfde probleem met stinkend water gehad.

Bij mij lag het probleem bij stilstaand water in het pomphuis.

Indien het water slechts sporadisch afgenomen wordt, (bij mij enkel auto wassen en tuin sproeien) vormt er zich teveel roest in het water en dat stinkt!

Probleem loste zichzelf op door regelmatiger water af te nemen.

Koen

Euhm, ik ben geen scheikundige, maar volgens mij kan roest niet stinken. Wat wel kan stinken, zijn (anaerobe) bacterien. Een goede voorfiltering van het water (voor het in de put komt) is daarbij erg belangrijk.
Een pomphuis in inox ipv (giet)ijzer voorkomt roestvorming, en stagnerend water is nooit en nergens goed, maar als je je regenwater aansluit op het toilet heb je dat probleem niet.
Trouwens, je toilet doorspoelen met water dat eerst gezuiverd is geweest tot drinkwaterkwaliteit is wel een schoolvoorbeeld van verspilling.

Beste Luc,

Technisch gezien is het inderdaad niet de roest op zich die stink.

Roest is een oxidatieproces, wat zoveel wil zeggen dat het zuurstof nodig heeft
om zich te voltrekken. Die zuurstof wordt uit het water gehaald en dan
beginnen die anaerobe processen waar jij over spreekt en dan vormen zich
inderdaad stinkende gassen zoals methaan die in het water zitten.

Mijn punt was enkel dat ik vermoed dat roestvorming het initiele proces is dat
de stankvorming op gang brengt en dat er zodoende daarvoor oplossingen voor
gevonden moeten worden (idd. zoals u voorstelt een inox pomphuis).

groeten,

Koen

Hoi,

Ik heb een week geleden een nieuwe regenwaterput geplaatst van 15000 liter, de eerste vulling gebeurde door de brandweer met leidingwater. De daktoevoer is nog niet aangesloten. De aanzuigpomp wel.Het water is mooi helder maar ruikt naar zwavel (cement). Is dat normaal? Kan het liggen aan de eerste vulling door eventuele cementresten op de wand (het is een betonnen regenput) en naarmate de put leeggemaakt wordt en gevuld met regenwater die geur verdwijnt?

is bleekwater slecht voor de werking van de koolstoffilter

Meer nog, bleekwater is niet alleen slecht voor het milieu, het zal juist de goede werking van je regenput verhinderen. Bleekwater in je regenput zal de bacterien doden die de ontbindende organismen afbreken en er zo juist voor zorgen dat je water niet gaat stinken.

Heeft ooit al iemand dit product gebruikt ? O-Clear speciaal voor de behandeling van regenwater ? Is een trouwens van een Belgische biotech bedrijf.
http://www.realco.be/images/O-clear-nl.pdf

Heb op de website van Realco gezien dat het ook bij de Brico, Hubo en zo verkrijgbaar is. Ga het van de week eens testen en ik zal hier laten weten wat het resultaat na enkele weken is.

Ik heb ook last van een geurtje op de beide WC's als ik het water uit de regenwaterput gebruik. Komt van het spoelreservoir waar zich ook na een tijdje een aanslag vastzet. Ik moet de put ook eens goed poetsen maar wacht liever tot in de zomer...dan is hij automatisch zo goed als leeg. Nu is hij gewoon te vol om alles zomaar weg te pompen en te wachten tot het weer eens enkele dagen/weken goed regent om gevuld te raken.
dries schrijft:

> Vraagje,
>
> Mijn regenwaterput is nu 4 jaar in gebruik. Deze winter heb ik hem niet gebruikt. Toen ik hem onlangs terug aansprak stonk het water ongelooflijk.
> Sommigen spreken van een sliplaag die verwijderd moet worden, anderen hebben het dan weer over producten om het natuurlijk evenwicht van het water te herstellen en zo van de geur af te komen.
> Enig idee hoe ik het probleem best oplos en hoe ik het in de toekomst voorkom?
> Ik heb geen filter voor de put steken, mogelijk is dat de aanleiding geweest?

hallo iedereen,

Toen ik een jaar of 12 terug in mijn nieuwbouwwoning ging wonen was daar een regenwaterput voorzien. Ik heb toen een installatie geïnstalleerd om deze aan te sluiten op mijn wasmachine en toilet. Op het eerste jaar is deze regenwaterput zeker 4 maal gereinigd geweest. De waterkwaliteit is nooit helemaal in orde gekomen, desondanks alle kosten dat ik gemaakt heb ( reiniging, ontsmetting, produkten, enz.). Na een jaar heb ik alles afgekoppeld en gebruikte het stinkende vieze water alleen in de zomer om mijn gazon te besproeien (bemesten???).

De verplichting om een regenwaterput te installeren bij nieuwbouw is er gekomen om bij overvloedige regenval deze te gebruiken om het teveel aan water te bufferen. En alzo te capaciteit van de rioleringen te kunnen beperken.

Het zogenaamd kunnen gebruiken van dit water is er toen bijgefantaseerd. Ik ken vele mensen mensen met een regenwaterput. Niemand gebruikt deze nog dit t.g.v. de problemen allerhande. Ik dacht indertijd ook van geld te kunnen uitsparen, maar het uiteindelijke kostenplaatje was zo hoog, dat kraanjeswater stukken goedkoper was en nog steeds is.

Groetjes

Jean

Jean,

Ik heb een kleine gemetste put staan waar het regenwater door moet voor het in de regenput terecht komt, dat putje zit vol met witte keien, 1 a 2 keer per jaar keien en eruit en afspuiten en mijn regenwaterput komt nooit vuil.

De kwaliteit van je regenwater hangt ook in grote mate af van je dakbedekking. Een duurzame dakpan kan daar ook al veel miserie voorkomen, een dak in roofing zorg voor veel vuiligheid en stank.

mvg
Christof

@christof
Je schrijft
"een dak in roofing zorg voor veel vuiligheid en stank."

Je maakt me nieuwsgierig, hoe zou dat komen?
Ik zie geen wezenlijk verschil tussen de twee als het over regenwater gaat. Behalve dan dat roofing meestal op een plat dak geplaatst wordt en dakpannen op een hellend dak

Hans,

Hoe krijg je dan die biofilm terug als je in het verleden de fout zou gemaakt hebben die te verwijderen? Gewoon wachten? Bij een nieuwe put zit er toch ook geen biofilm bij installatie?

L.

@jan,

bij een dak met roofing staat er soms mos op, word ook een vettige laag gevormd door warm weer, die dan meegaat met het regenwater waardoor je water meer vervuild is, dit zie je dan hangen in de sasbakken van de toiletten. bij roofing is dit duidelijk veel slechter dan bij gewone daken.

Natuurlijk bij de goedkopere dakpanne zie je soms ook mosvorming, ook dit is nefast voor het regenwater.

mvg
Christof

Als je van een platdak het regenwater wil opvangen is het aan te bevelen een weekmakervrije kunststofdakbedekking te laten plaatsen. Kies voor een dakbedekkingen op basis van TPO of PE. Je dak moet goed afschot hebben, voorkomt vuilvorming. Dakbekking van bitumen zijn niet zo geschikt daarvoor, zoals Christof al opmerkte.
*Wim*

wij hebben een betonnen put van 7000 liter voor de WC's en de tuin. Er staat enkel een simpele voorfilter op (een soort betonnen sifonput met lavasteen).

Zowel het pannendak als het plat dak met roofing komen erop uit.

Het eerste jaar was een ramp, stank en prut. Totdat ik ontdekte dat de riolering erin liep vanwege het te zwakke verval. Ik heb gewoon een plaatje plastic in de overloop buis gelijmd (half open gelaten) en nooit meer last gehad.

We gebruiken dit nu al jaren voor de WC's en de laatste 2 jaar heb ik telkens op het einde van het seizoen de put leeggetrokken (gewoon de WC's laten lopen) en daarna het opblaas zwembad (+10000 l) in de put laten lopen. De WC's geuren prima naar chloor voor een tijdje dan

Het probleem hier zijn duiven die de zaak ondersch****** en dat loopt in de put, dit is niet aangenaam - vooral als je de goot uitkuist.

Echter, we hebben nooit (veel) last van geurhinder. Misschien 1-2 maal per jaar eventjes. Oorsprongkelijk was het plan regenwater te gebruiken voor de aquarium (700 l) maar dat heb ik snel gestopt, de PH is kompleet van slag.

misschien hebben we geluk, echter ik ben zeer tevreden van de tank. Indien het kon, zou ik echter een grondwater put willen, dan kan ik tenminste de tuin eens water geven. 7000l is er zo door als je dat doet.

Patrick

Ook ik heb reeds JAREN mijn regenputten in gebruik zonder dat ik daar enig probleem mee heb gehad.
Maar uiteraard heb ook ik een voorfilter, valbuis om het water vanonderaan in te brengen, een overloop met syphon en terugslagklep.
Dat zit allemaal in mijn EERSTE put (5000 liter).
Daarnaast staat mijn tweede put van 5000 liter en hierin zit de aansluiting naar de pomp.
Tussen de twee putten zit een overloop systeem hetgeen reeds jaren werkt zonder problemen.
Putten zitten evendiep, kortom op het zelfde niveau. Dit overloop systeem bestaat uit twee MAYOUNAISE emmers (gratis in frituur) met deksel en daarin keien.
De emmers staan op de bodem, een in iedere put. De put-darm tussen de putten gaat via de bovenzijde van de putten naar de emmers en daar door het deksel van deze emmers heen tot op de bodem van de emmer. Vastgezet met een kunsttof plaatje welk door keien alles op zijn plaats kan houden. Het deksel en de bovenste 10 a 15 cm van de emmer zit vol met gaten (boren). De darm heeft aan zijn onderzijde ook enkele extra gaatjes gekregen. DIT IS HET HEVELSYSTEEM.

OPSTART van het HEVELSYSTEEM(eerste maal)
=========================================
Welnu als de eerste put voldoende regenwater heeft dat die zijn emmer onder water staat, kruip je in de andere put waar de darm klaar ligt en de tweede emmer ook klaar staat(alles klaar gemaakt, gaatjes in emmer en darm, keien en deksel ligt klaar).
TIP : Doe dit op een warme zomerdag want een beetje NAT worden hoort erbij, maar is leuk...
Neem je tuinslang en SPUIT gewoon water door die darm naar de andere reeds gevulde put waar de emmer klaar is.
Na even is de darm vol water en zie je in de eerste put het water opborrelen.
Neem de tuinslang weg, hou de darm laag genoeg en door ons fameus systeem van COMMUNICERENDE VATEN komt het water naar je toe uit de volle put.
Terwijl dit water loopt, steek je de darm door het gat van de deksel van jou emmer, steekt de darm tot op de bodem van de emmer, monteer je plaatje (vooraf voorzien om de darm beneden te houden), schut de emmer vol zuivere keien en doe het deksel erop.
Het communicerende effect doet zijn werk, 24 op 24 uur, en je put zal langzaam vol lopen tot het water in allebei op gelijke hoogte staat.
Welnu, je systeem is klaar en je kan het ZUIVERE water via de overheveling uit je ZUIVER put pompen (mijn pomp heeft ook nog een filter).
Voor ALTIJD blijven de putten allebij evenvol (of is dit evenleeg ?) en alles werkt prima.

Indien je nu alles LEEG pompt (bijvoorbeeld niet voldoende neerslag), welnu je EMMERS blijven vanonder VOL water staan want dat krijg je er niet uit daar de gaatjes enkel van boven zijn aangebracht. Als het terug regent, je eerste put geraakt VOLLER tot boven het nieveau van de gaatjes, dan gaat het hevelsysteem AUTOMATISCH terug starten en je putten blijven weeral evenvol.

Leuk systeem nietwaar (niet door mij uitgevonden hoor), wel toegepast en ECHT de max.
Wil je MEER watercapaciteit, welnu je kan putten bij plaatsen, zoveel je wil, gebruik makend van telkens hetzelfde systeem. Je kan zodoende je capaciteit uitbreiden en alle putten blijven ALTIJD evenvol.

Bij mij werkt dit reeds JAREN zonder problemen.
Hoop dat mijn "opstel" van hierboven enigszins duidelijk is.
Een tekening zegt meer eigenlijk maar deze tekst zou voldoende moeten zijn.
Niet duidelijk of meer uitleg nodig ? Dan kom ik hier nog op terug.

Succes met het gebruik van regenwater.

Lees net in de KRANTENKOPPEN dat het WATER duurder gaat worden. In de Limburgse krant staat dat een gemiddeld Limburgs gezin van 4 personen (raar maar dat past perfect op mijn situatie) een 400 Euro uitgeeft aan water terwijl een Vlaams gezin gemiddeld 450 Euro uitgeeft.
Dit zou dan zijn voor een goede 140 m³ water op jaarbasis.

Gelukkig voor mij verbruik ik net geen 60m³ water gezien mijn ... regenwaterput.

Nog even een argument VOOR regenwater.
Kan enkel nog INTERESSANTER worden als de waterprijs nog verder zal stijgen, hetgeen ZEKER zal gebeuren.

Mag het condenswater van een gasketel in een regenwaterput?

Alvast bedankt,

Marthe

Is dat water niet te zuur ?

hallo,

wij hebben sinds dit voorjaar een regenwaterput in gebruik (beton, 10000L) De afvoerbuizen verzamelen in een inspectieput waar al een deel van het "grof vuil" in blijft steken. daarna is er een filter waar het water doorsijpelt naar de aanvoerbuis met rustige toevoer. De overloopsyfon is schuin afgesneden. De aanzuigleiding met vlotter en filter en dan nog een fijnfilter binnen. Voor zover ik weet volledig volgens "het boekje" gehandeld dus.
Sedert enkele dagen is het water gelig en stinkt het. De fijnfilter was erg vuil en is vervangen. De voorfilter is nauwelijks vuil.
Terugslag van de riolering lijkt me uitgesloten.
zou het biologisch evenwicht verstoort zijn of nog niet volledig op gang (pas enkele maanden in gebruik)
ik lees dat er voldoende zuurstof moet zijn. Moet ik daar apart iets voor voorzien of komt de lucht mee met het instromende water. zou het zinvol zijn een "evenwichthersteller" in de put te gieten waarvan hierboven sprake (D) want ik zag daar geen reactie op.

alvast veel dank
frederic

Wij wonen reeds 4j in bassevelde en gebruiken onze regenput voor alles, behalve in de keuken daar is leidingswater. Onze douche en bad staan ook op regenwater. Ik ben gezond en wel, mijn vrouw ook en dochter van 3j ook!!! Onze dochter heeft zich reeds als kleine baby ook met regenwater gewassen... waarom al die bezorgdheid om op te letten met regenwater? Het wordt gefilterd met een overloopsysteem en een filter aan de pomp zelf... het water is heeeeel helder!
mogen wij op deze manier verder wassen???
MVG Peter

Peter,
in principe kan regenwater voor alle huishoudelijke toepassingen gebruikt worden, mits voldoende zuivering zelfs als drinkwater.
En juist bij de zuivering wringt meestal het schoentje. Heeeeeel helder water betekent nog niet dat het bacterievrij is. En bacterien zitten er zeker in: vogelpoep, rottende bladeren, etc. Vooral de legionellabacterie (veteranenziekte) is berucht. Vooral gevaarlijk bij inademing van verneveld water: douche ! Kan zelfs dodelijk zijn bij personen met een zwakke weerstand: ouderen, zieken, kleine kinderen (!).
Een eenvoudige filter gaat die enge beestjes zeker niet tegenhouden. Ik zou je aanraden het regenwater eerst over een plantenbedfilter te sturen, analoog met een rietveld voor huishoudelijk afvalwater, alvorens het in de put te laten stromen.
Ook oppassen met koperen leidingen. De zuurtegraad van regenwater kan die aantasten. Een betonnen put neutraliseert die zuurtegraad, bij kunststofput kan je dit compenseren door enkele kalksteenblokken in de put de gooien.
Dus, ik zou zeggen, was vooral verder op die manier, mits de nodige voorzorgsmaatregelen.

Wij gebruiken onze regenwaterput nu al 20 jaar.
De kinderen nu 16 en 17 jaar hebben geen ander water in bad gekend.
Regenwater stinkt als het onvoldoende stroomt, het moet bewegen door het verbruik.
Daarnaast moet je natuurlijk voorfilteren en de put elk jaar reinigen. Meestal komen de klachten van mensn die het water onvoldoende gebruiken ( alleen tuin en auto bvb)
Dagelijks gebruiken en de filter regelmatig reinigen voorkomt veel

Wij hebben onze regenwaterput van 10000 l nu 5 jaar in gebruik, altijd zeer proper water gehad, alles volgens de regels van de kunst uitgevoerd: voorfilter, stille aanvoer, drijvende aanzuiging, filter na de pomp; het regenwater wordt voor alles gebruikt, uitgenomen koken en tanden poetsen (extra kranen);

nu stinkt ons regenwater echter, dit is begonnen tijdens de 2 weken vakantie die we net achter de rug hebben, ik merk wel op dat de put, ik denk van voor de winter niet meer overgelopen heeft (vrij weinig regenval, ook in het voorjaar niet, waardoor we net voor de vakantie toch al vrij dicht bij de bodem zaten (ik schat een 70 cm), ik vond ook dat doordat hij zolang niet meer overgelopen heeft de oppervlakte met een dikke film bedekt was;

nu terug na de vakantie staat de put bijna vol (veel geregend zeker?), in de bovenste laag zit wat slijmerige troep, op de bodem is er echter zo goed als geen slib (met een stok eens in gekotert), mijn filters waren ook vrij proper, wat staat me nu te doen?

1 geen regenwater meer verbruiken en hopen dat hij de komende dagen eens goed overloopt?

2 zelf een 500 a 1000 liter stadswater bijvoegen, zodat hij overloopt?

3 leeg maken (spijtig) en uitkuisen?

 

Opmerking: we hebben wel net voor de vakantie fotovoltaische panelen gelegd (die hebben toch geen bepaalde reactie op het regenwater????)

bij het plaatsen van de panelen is er wel een beperkte hoeveelheid stof (van het slijpen van de pannen) op het dak gekomen

4 bestaat er een NIET GIFTIG product om in te kappen?

patrick

slijmerige troep, groen? dat zouden dan algen kunnen zijn, al hebben die voor zover ik weet licht nodig om te ontwikkelen. maar als er heel weinig water in je put stond, kan met een regenbuitje op een warm dag je regenput opwarmen, en dat is misschien de oorzaak?

je kan een paar dingen doen: proberen het eraf te scheppen of met een waterzuiger afzuigen, of een paar dagen wachten en zien hoe het evolueert. bijvullen en via de overloop weg laten lopen is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar zonde van het drinkwater.

de regenput schoonmaken had je beter net voor de vakantie gedaan toen er nog maar een beetje water instond, maar dat is nu te laat.

maar aangezien je een vlotterfilter gebruikt, kan je je regenwater gerust verder gebruiken, mocht het wat kleuren, gebruik het voorlopig dan enkel voor de toiletten. en kijk hoe het verder evolueert, normaal komt dat vanzelf terug in orde. trouwens, ondertussen is ie al wel terug vol zeker :)

hans d

 

 

 

Bedankt voor de reactie, Hans.

Het ziet na het aftappen zeker niet groen; en het slijmerige is te zien als ik in de regenput kijk (volgens mij is vooral de bovenste laag, boven het aanzuiggedeelte dus (een 5 tal cm water) dringend aan overloop toe, voor de moment regent het hier behoorlijk en hij stond bijna vol, ik hoop dat hij deze nacht eens goed overloopt en dat hiermee het probleem van de baan is.    

wij hebben onze regenwaterput GRONDIG met de hogedruk en borstel proper gemaakt,en dit reeds om de 5 jaar.

je staat ervan versteld welke smurrie en op de bodem achterblijft na zekere tijd.Let ook op niet met kleine wondjes op handen of voeten af te dalen in de put;ontstekingen en zweren tot gevolg.Bescherm u.

Wel is de kwalitijd van het water na een poetsbeurt spectaculeir beter...doen

Regenput een 6 weken terug uitgekuist; bezinksel viel zeer goed mee na 5 jaar (eigenlijk niets behalve veel 'sahara'zand); wel alles goed afgeschrobt (witachtig slijm), water was toen wel zwart; nu is alles weer prima in orde

op [[http://www.duboistank.be]] gaan een aantal van voornoemde problemen zeker een oplossing vinden. Via de contactpagina op de site heeft u antwoord op uw vraag binnen de 24 uur . Zij hebben alles van regenwaterrecuperatie op stock , leveren aan doe het zelvers en hebben een eigen plaatsings/onderhouds/hersteldienst.

En laat het nu maar regenen hé!!!

We zitten al een dag of 10 zonder (omdat we de 10000 liter put deze zomer verplicht hebben moeten uitkuisen; spijtig stond toen helemaal vol maar stonk).

We hebben al wat leidingwater moeten laten inlopen en de was begint zich stilletjesaan op te hopen.

Wel wordt je zo veel spaarzamer met water: water van aardappelen en groenten wassen wordt opgevangen om het toilet door te spoelen, ...

Ik herinner me nog dat mijn grootouders vroeger het badwater hielden om het toilet mee door te spoelen, wie zou het nu nog ter sprake durven brengen thuis?? (vrouw laat het badwater maar staan!! )

De tijden zijn veranderd zeker? 

Dag ik ben op zoek naar een bolvormige terugslagklep om tussen de overloop van mijn regenput en de riool te plaatsen.Deze zou moeten aangesloten worden op pvc buisen van 110

Bovendien zou ik ook een sifon als geur-en ongedierteslot willen plaatsen

Ik hoop dat U mij hierbij kunt helpen

Mvg

Verhanneman Luc