Groenestroomcertificaten windmolen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben de mogelijkheid aan het overwegen van installatie van een kleine windmolen voor particulier gebruik.
Elders op dit forum postte iemand (Arnold) de specificaties van de Enflo 0060/0.5 welke zeer aantrekkelijk lijken: 0,5 kWp; verwachte jaaropbrengst tss 500 en 1000 kWh; minder dan 1 m diameter; gewoon op het dak te plaatsen, prijs +/- 3000 Euro ...)
http://www.enflo-systems.com/produkt/produktframe1.html

Wanneer groenestroomcertificaten zouden worden geleverd voor de geproduceerde electriciteit, zou dit molentje zijn investering al op minder dan 10 jaar terugverdienen, bij stijgende energieprijzen zelfs nog minder.

Ik vind nergens op het web (VREG site) enige info over groenestroomcertificaten voor particulieren voor windenergie. Ze lijken alleen te bestaan voor PV.
Weet iemand misschien meer?

Verder, heeft iemand enig idee hoe het zit met vergunningen voor zulke kleine molentjes?

Zijn er misschien addertjes onder het gras die zo'n investering toch minder interessant zouden maken? (m.a.w. waarom staat Belgie nog niet vol met die dingen... :-)

Alvast bedankt voor de hulp.

Guy

Reacties

waarom geen windmolens : omdat ze veel kosten (netto)

pv kost nog meer maar tot voor kort 50 to 75 % subsidies

en juist, geen GSC voor particuliere windmolens, waarom ???

(de groenen hebben niet lang genoeg in de regering gezeten ???)

Stefan

"en juist, geen GSC voor particuliere windmolens, waarom ???"

Dirk, klopt dit??

De VREG site (http://www.vreg.be/vreg/sector/groenmin.htm) is niet echt duidelijk, zegt dat een GCS voor windenergie 80 Euro waard is, maar laat in het midden of het om particulier/bedrijf gaat of beide.

beste guy,

voor vragen over groencertificaten kun je misschien terecht bij Egbert Bouwhuis van http://www.gpx.nl

zelf ben ik zeer geinteresseerd in alle duurzaamheid ondersteunende producten voor de consument, zoals windmolens. als je weet of er hiervan al iets beschikbaar is, laat het me a.u.b. weten.

Alvast bedankt,
Alec

alec@4dw.nl

Hieronder een artikel van Ecopower (gespecialiseerd in groene energie) waaruit blijkt dat windmolens niet renderen, daar in Vlaanderen de wind niet snel genoeg blaast.

Een kleine windturbine bij uw huis?
Er komen heel wat vragen van mensen die een kleine windturbine willen zetten om - al dan niet gedeeltelijk - in hun eigen energieverbruik te voorzien.
Vooraleer je investeert in productie, kan je beter eerst in je verbruik snoeien: energie besparen blijft het allerbelangrijkste. Maar natuurlijk is het aantrekkelijk, zo'n kleine windturbine waarmee je zelf je elektriciteit produceert. Al zijn er enkele bedenkingen.

Het is meestal moeilijk om een vergunning te krijgen. Bijna even moeilijk als voor een grote windturbine. Er is natuurlijk ook een effect op de omgeving (geluid, uitzicht).
Windturbines hebben bewegende onderdelen. Dat betekent dat ze ook deskundig onderhoud vergen. Of u moet zelf een goede knutselaar zijn.
Over de rendabiliteit zijn er voorlopig nog vragen. Er is ook weinig ervaring. De wind waait het snelst hoog in de lucht; de 'kleintjes' staan op zo'n 15 m hoogte. En hoe dieper in het binnenland, hoe minder wind. Gemiddeld is er vlak boven de huizen een windsnelheid van 4 m/s. Op de grafieken van de producenten van kleine windturbines is dat omgezet een bijna verwaarloosbare jaarproductie. De prijs per kWh is in het beste geval vergelijkbaar met de prijs per kWh voor zonnecellen. Maar de subsidies (en de waarde van de groenestroomcertificaten) zijn wel veel minder hoog. De meeste kleine windturbines produceren maar echt goed als er gemiddeld 8 m/s is. Niet echt realistisch in Vlaanderen. Onze grote windturbines hebben op 100 m ashoogte nauwelijks 6 m/s gemiddeld.
Nog wat die rendabiliteit betreft: er loopt nu een testproject in Zeeland, waarbij kleine windturbines in dezelfde omstandigheden worden getest. Dit duurt twee jaar (november 2007-november 2009). Ongetwijfeld zal dit interessante resultaten opleveren.
En ten slotte: coöperanten van Ecopower hèbben al windturbines: ze zijn mede-eigenaar van het hele productiepark van hun coöperatie.

te vinden op volgende url :

http://www.ecopower.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=86

Beste mensen, kleine particuliere windmolens zijn helemaal niet 'ecologisch' en zelfs zeer narcisitisch en kortzichtig te noemen. Als je wil investeren in windmolens, doe dat dan deftig en in cooperatie. Die dingen zijn pas rendabel bij deftige hoogtes en grootte.