Ideale instellingen CV en vloerverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag,

Ik heb recentelijk een huis gekocht met vloerverwarming als hoofdverwarming in de woonkamer / keuken en een HR ketel op zolder. Op de tweede verdieping staan radiatoren in de slaapkamers opgesteld.

Ik heb echter een aantal vragen over dit systeem.

Wat zijn de ideale (energiezuinigste) instellingen voor zo een systeem?

De water temperatuur op de CV ketel geeft 85 graden aan!
Is dit niet veel te onnodig warm? Als ik warm water tap verbrand ik mijn handen als ik niet oppas! De (was)zolder is trouwens ook min 20 graden doordat de ketel aanstaat! Dit lijkt me toch onzinnig. Ik heb begrepen dat deze temperatuur naar zo'n 75 graden kan waarbij de ketel nog steeds onder hoog rendement draait. Klopt dit? Zo ja, heb ik dan een monteur nodig? Ik kan de water temperatuur volgens de handleiding niet zo maar even instellen.

De temperatuur van de vloerverwarming (verdeelunit) staat op 40 graden (dit is goed). De verdeelunit staat in mijn berging. Er staat ook een radiator in de berging, aangesloten op het CV-leidingsysteem. De vorige bewoners vertelden dat deze verwarming altijd aan moest staan om de vloerverwarming te "beschermen". Volgens mij klopt hier niets van, want als ik de verwarming dicht draai blijft de vloerverwarmingstemperatuur op 40 graden. Op de verdeelunit zit trouwens gewoon een maximaalbeveiliging die ik heb ingesteld op 50 graden. Klopt dit verhaal van de vorige bewoners of kan de radiator in de berging gewoon uit?

Nog een vraag: op welke stand moet de pomp van de verdeelunit staan van de vloerverwarming: 1, 2 of 3??
En waar hebben deze drie standen betrekking op?

Wat is de ideale termostaat temperatuur in de woonkamer als je als persoon 21 graden een behaaglijke tempratuur vindt? 19 graden ofzo?

Wie kan mij helpen?

bvd,
Marty

Reacties

Marty,

Die temp van 85graden zal wss naar beneden kunnen. Hoe je da t doet is merk afhankelijk. Daarvoor hebben we meer gegevens nodig of contacteer een installateur.

Dat je je handen bijna verbrand is de warm tapwater temperatuur. Deze zal hopelijk niet op 85 graden staan. Meestaal volstaat 55 ruimschoots.

De 'bescherm'radiator zal wss ervoor dienen om de berging vorstvrij te houden. En zodoende de collectoren te beschermen tegen bevriezingsgevaar. Slaat volgens mij nergens op maar ja, dit zal iets zijn wat de vorige bewoners ook wijsgemaakt is.

De stand van de pomp wijst op de weerstand van de leidingen. Normaal zou je kunnen proberen van ze op de laagste stand te zetten en zien of alles nog op temperatuur komt. De meeste pompen zijn overgedimensioneerd!!

De ideale temperatuur is sterk persoonsgebonden. Zo wilt mijn vrouw dat beneden de vloerverwarming steeds op 23°C staat. Voor mij volstaat 21°C ruimschoots, maar ja wat heb je aan een verwarming die niet mag opstaan.

Mvg
Leo

Hartstikke bedankt voor de snelle reactie Leo!

Ik heb het idee dat de tap temperatuur inderdaad ook op zo'n 85 graden staat afgesteld. Wat er uit mijn kranen komt is echt niet normaal. De waterkoker kan eigenlijk de deur uit zal ik maar zeggen.

De water temperatuurmeter op de HR ketel is dus normaal gesproken de temperatuur van de verwarmingsketen. Klopt dit? De tap-temperatuur wordt dus afzonderlijk in de HR ketel ingesteld en heeft dus geen zichtbare temperatuur indicatie. Klopt dit ook?

Ik ga mijn CV installateur in ieder geval vragen e.e.a fatsoenlijk in te stellen.

mvg,
Marty

Marty,

Normaal gezien als er een temp af te lezen valt op een ketel is dit van de verwarming. De temp van de boiler (als je die hebt) kan je aflezen via bvb thermostaat.

De taptemperatuur wordt inderdaad apart ingesteld.

Als ik van jou was zou ik inderdaad zsm een installateur contacteren.

Mvg
Leo

Pas op om die radiator dicht te zetten, het kan zijn dat de pomp van de vloerverwarminsverdeler aanstaat maar toch alle groepen in de vloerverwarming dichtstaan (zou niet moeten kunnen maar kapotte thermostaat of schakelfout?) dan zou de pomp kapot kunnen draaien, vaak is er 1 groep op de vloerverw.verdeler zonder thermostaat (die staat dus altijd open) of een bypass ernaast, is dit niet het geval dan dus wel de radiator open laten staan

mvg arnold