warmwater regeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb een oleibrander van viessmann met warmwater boiler staan van het type vitola-ketel en met een trimatik water temperatuurs regeling
mijn vraag is nu
wanneer de dag regeling bv tot 22uur staat kan het gebeuren dat het sanitair water nog om 21 uur begint op tewarmen het dit geef in de woonkamer een tamelijk koud gevoel daar de centrale verwarmming op af wordt gesteld(santair water heeft voorrang) en dit eigelijk niet meernodig zou moeten zijn want dit zou kunnen wachten tot de volgende ochtend (dus verloren energie)
zou het niet mogelijk kunnen zijn dat het verwarmen van het sanitair water kan afgezet worden aangezien er tot de volgende ochten niets meer word gebruikt
Is er iemand die mij daar kan over informeren
MVG

Reacties

Wij hebben een "boiler"-voorkeursregeling waar je optioneel een schakelklok kan aan aansluiten. Heb je niet toevallig een handleiding van de toegepaste voorkeursregeling ? Dit zal er dan wel in vermeld staan.
Meestal zit hier een "bruggetje" aan. Dit is een electrische draad die continue verbinding maakt met de relais voor het aansturen van de boiler. ( Aan de voorkeursregeling zitten verschillende aansluitklemmen, uit één van deze klemmen zal een draad komen die vervolgens weer bevestigd is aan een andere aansluitklem. Dit is dus het "bruggetje").

Indien je hier een een schakelklok op aansluit valt de continue verbinding weg indien de klok geen verbinding geeft, en zal de boiler enkel aanspringen op de gekozen tijdstippen.

Een wat simpelere uitleg van zoals ik het lees:

Ondanks de dagregeling, wordt het sww bedrijf ook na 21.00 uur aan gesproken.

Het lijkt er mij op na dat die dag- regeling daar niks mee te maken heeft. Die zou net zo goed om 24.00 U kunnen inspringen. Of om 4.00 U. De warmwaterbehoefte prevaleerd in deze opstelling boven altijd de ruimte verwarming.

Daarom is het advies om de preferentie naar sww-opwarming te begrenzen door een tijd klok helemaal geen slecht idee...

De vorige posting geeft meer inhoud aan de praktische invulling en uitvoering.

Groet, CP

programmatie van SWW heeft geen zin , belachelijk

de afkoeling is zo gering ! , stel dat je na de geprog uren nog eens een douche/bad wil nemen ? wat dan ?

Doe gewoon , SWW constant aan

Thomas

programmatie van warm water is niet echt nodig.
Boiler koelt langzaam af en 's morgens de verloren warmte er toch weer in pompen.
Als de boiler opwarming te traag is zodat de afkoeling van de leefruimte te groot wordt. Kan men opteren om de sanitaire voorrang weg te nemen. Zodat warm water bereiding en verwarming gelijktijdig kunnen gebeuren. Echter hiervoor moet de ketel wel het nodige vermogen hebben.

Heren toch!

Jullie lezen en begrijpoen Eric’s probleem toch niet echt.

Thomas, wanneer leer je het toch eens om een ander niet direct voor achterlijk te verklaren?

-programmatie van SWW heeft geen zin , belachelijk

de afkoeling is zo gering ! , stel dat je na de geprog uren nog eens een douche/bad wil nemen ? wat dan ?

Doe gewoon , SWW constant aan

Thomas-

Eric verteld dat de vraag van zijn sww dermate is dat het klimaat- comfort er door opgeofferd wordt. Hij zegt dus niet of daar een sww achter zit waar een half dorp zich onder kan douchen of zo, maar het is wel zo dat zijn ruimte temperatuur te kort schiet, op het moment dat hij daar behoefte aan heeft.

Jij kunt dus in dit geval niet zomaar stellen dat de afkoeling van sww zo gering is. Ware dat echt zo, dan had Eric dat probleem niet. Wat verder gelegen problemen kunnen zijn, awel, dat is van nadere invulling aan Eric.

Ronny,

-programmatie van warm water is niet echt nodig.
Boiler koelt langzaam af en 's morgens de verloren warmte er toch weer in pompen.
Als de boiler opwarming te traag is zodat de afkoeling van de leefruimte te groot wordt. Kan men opteren om de sanitaire voorrang weg te nemen. Zodat warm water bereiding en verwarming gelijktijdig kunnen gebeuren. Echter hiervoor moet de ketel wel het nodige vermogen hebben.-

Als je het en beetje begrepen zou hebben, zou je snappen dat je dan toch ook aan het (her-)programmeren bent.

En in deze opzet een volledig energetische draak aan het creëren bent, zeker in voor- en na seizoen. Totaal andere aanvoer- temperaturen voor de gewenste toepassingen.

Zeer ongezond om dit met een “overkill” aan ketelvermogen te tackelen.

Groet, CP

chicken power,

gebruik eens je eigen naam of is dit je eigen naam?

Uit ervaring weten we dat er bij mensen boiler staan die zo traag opwarmen zelfs bij een normale opwarming waarbij de boiler niet leeggetrokken is.Dat het comfort in de leefvertrekken er onder leidt.

Bij deze mensen kan je maar 2 dingen doen.
Ten eerste een nieuwe boiler plaatsen die sneller opwarmt, ofwel de voorrang het warm water afnemen.

En wat hierbij de overkill betreft, veel bestaande installaties hebben ketels staan die overdimensioneerd zijn zodat dit bij deze installaties geen probleem geeft;

Denk ermaar eens aan dat een boiler waarbij men bv 30 kW opgenomen vermogen meldt, dit enkel doet indien de boiler koud is. Want het opgenomen vermogen hangt af van het verschil tussen de temperatuur van het warm water en het cv water.

Het uitschakelen van de warm water voorrang kan bij vele voorrangschakelingen eenvoudig, het omschakelen van schakelaar, een brugje plaatsen of wegnemen. In uiterste geval het bedradingsschema aanpassen( echter dit door ervaren mensen laten doen).

Wat betreft het tussen seizoen, de ketel zal slechts warmte produceren als er cv of warm water vraag is. We nemen enkel de voorrrang van het warm water weg.

Eric

Er zijn met de jaren verschillende Trimatikregeligen op de markt gekomen. Bij de recentere type's heb je een aparte klok voor de warmwatervoorziening, zodat je de tijden los van dag/nachtregime kan programmeren. Zet de klok van de boiler dan 's morgens wel een half uurtje vroeger dan de verwarming.

Kippenkracht

Misschien hou je je beter bij de dingen waar je iets van afweet. Vele regelingen van c.v.-ketels laten enkel warmproductie toe tijdens het dagregime, als je dan om 22.00 naar nachtregime gaat heb je ook geen warmwaterproductie meer.

Hans

-chicken power,
gebruik eens je eigen naam of is dit je eigen naam?-

Ronny, Hans D.,

Wat jullie daar nu mee willen is me onduidelijk, bij ‘ronny’ zie komt er niet eens een mail- adres bovendrijven, WTF is ronny? En van welk belang is dat eigenlijk? Bij Hans een algemeen mailadres (info@sunpipe), toch een verkapte reclamemogelijkheid als je een beetje googled. Die site is zelf onder constructie dus daar wordt je van de persoon ook niet wijzer van. En dat hoeft op het internet ook niet, bij fora als deze gaat het om de inbreng. Chicken Power is de identiteit waar ik voor een ieder herkenbaar en aanspreekbaar ben. En Hans heeft zelf al mogen ervaren dat anderen met die openbare informatie makkelijk aan de haal kunnen gaan. Ik heb er duidelijk voor gekozen daar een veiligheids- marge in te bouwen. Het is toch om het even in deze of ik dit nu doe onder de naam Piet de Vries, Jan de Graaf of Sjefke Vannispengouw uit St. Jozef op den Dot. Kan allemaal net zo gefingeerd zijn. Ok, voor de fijnere verstaander, identiteit is verworden tot entiteit. De feitelijke inbreng maakt tot wat het is….

-Uit ervaring weten we dat er bij mensen boiler staan die zo traag opwarmen zelfs bij een normale opwarming waarbij de boiler niet leeg getrokken is.Dat het comfort in de leefvertrekken er onder leidt.-

We, dat zijn dan installateurs?

-Bij deze mensen kan je maar 2 dingen doen.
Ten eerste een nieuwe boiler plaatsen die sneller opwarmt, ofwel de voorrang het warm water afnemen.-

Dat is wel een heel rigoureuze aanpak; met de nodige kosten. Waarom warmt die boiler zo traag op? Fout ontwerp/ berekening, hobbyisme, slecht uitgevoerde installatie (afbramen, schoonspoelen, knijpen op leidingdiameter), snelle fitstukken gebruiken i.p.v. buigwerk, kalkafzetting, gemankeerde drieweg- klep.

-En wat hierbij de overkill betreft, veel bestaande installaties hebben ketels staan die over gedimensioneerd zijn zodat dit bij deze installaties geen probleem geeft;-

Zo zou het moeten zijn, dan heb je inderdaad geen situatie, zoals Thomas al terecht opmerkte, waarbij het woonklimaat merkbaar onder de SWW productie te leiden heeft.

-Denk er maar eens aan dat een boiler waarbij men b.v. 30 kW opgenomen vermogen meldt, dit enkel doet indien de boiler koud is. Want het opgenomen vermogen hangt af van het verschil tussen de temperatuur van het warm water en het cv water.-

Ik ben maar een leek, geef ter mijner verheldering eens aan, welk een orde van grote we het dan over hebben. Bijvoorbeeld opwarming van af 15 graden over 100 liter, versus aanwarmen na verbruik op 45 graden. Dit alles naar een tapwater- temperatuur van 70 graden.

-Het uitschakelen van de warm water voorrang kan bij vele voorrangschakelingen eenvoudig, het omschakelen van schakelaar, een brugje plaatsen of wegnemen. In uiterste geval het bedradingschema aanpassen( echter dit door ervaren mensen laten doen).-

Wat is dan het nut van zo een schakeling? En waarom dacht je dan dat ze het ooit een voorrangschakeling genoemd hadden? Het lijkt wel een beetje op zo’n processie, 5 stapjes vooruit en dan weer 3 terug.

Het wezen van die schakeling komt er op neer dat tijdelijk de ketelwater- temperatuur dermate verhoogd wordt, en aanwending/ stromingsverloop in die zin aangepast worden voor het vervaardigen van warm tapwater, of zo u wilt, sanitair warm water. En als dat allemaal netjes met verstand berekend en vaardige handen uitgevoerd is; dan is de oorspronkelijke vraag van deze staart niet aan de orde!

-Wat betreft het tussen seizoen, de ketel zal slechts warmte produceren als er cv of warm water vraag is. We nemen enkel de voorrang van het warm water weg.-

Leuk hoor, in zomer- en voor- en naseizoen gebruik je dezelfde aanvoertemperaturen voor je radiatoren en warm watervoorziening. Heel ecologisch, comfortabel en goedkoop in gebruik. Of sta je zelf aan die kraan te draaien als je in bad moet?

Groet, CP

Hans D.,

-Eric
Er zijn met de jaren verschillende Trimatikregeligen op de markt gekomen. Bij de recentere type's heb je een aparte klok voor de warmwatervoorziening, zodat je de tijden los van dag/nachtregime kan programmeren. Zet de klok van de boiler dan 's morgens wel een half uurtje vroeger dan de verwarming.-

Trimatik, klinkt wel heel Germaans naar een door individuen zeer gelieft merk. Mij als leek natuurlijk inhoudelijk niet bekend. Maar het lijkt er wel op, zoals jij het nu omschrijft dit ‘recentere’ type weer terug gaat naar het wezen van, zoals eerder door mij omschreven, een echte voorrangs-/ boiler regeling.

-Kippenkracht
Misschien hou je je beter bij de dingen waar je iets van afweet.-

Tuurlijk, ik ga zo nog een stukje maken over het nut van dubbel geëmailleerde beschermings- anodes!

-Vele regelingen van c.v.-ketels laten enkel warmproductie toe tijdens het dagregime, als je dan om 22.00 naar nachtregime gaat heb je ook geen warmwaterproduktie meer.-

Hans, ik zal het je vergeven in de weerwil van alle technologische ontwikkelingen in de installatiebranche, dat je eigenlijk klakkeloos andere regelingen maar accepteert als normaal. Mij lukt dat alleen maar door kippenkracht en gezond verstand.

Groet, CP

CP

't Is anders nogal simpel, de vaste deelnemers op het forum noemen hun echte naam en kennen elkaar veelal persoonlijk. Als ik onzin neerschrijf, weet iedereen ook waar ie moet zijn. Met een naam als de jouwe is het simpel om een emialadres te hebben dat met je echte of schuilnaam overeenkomt, met echte namen lukt dat niet altijd, tenzij je nog een nummertje achter je naam plaatst.
Maar je doet maar wat je wil, maar als je een schuilnaam gebruikt moet je ook niet verwonderd zijn dat daar mee gespeeld wordt.

Maar genoeg, de essentie.

<< Trimatik, klinkt wel heel Germaans naar een door individuen zeer gelieft merk. Mij als leek natuurlijk inhoudelijk niet bekend. Maar het lijkt er wel op, zoals jij het nu omschrijft dit ‘recentere’ type weer terug gaat naar het wezen van, zoals eerder door mij omschreven, een echte voorrangs-/ boiler regeling. >>
Heeft niks met al dan niet geliefd te maken, de vraagsteller noemde deze regeling, dan kan ik toch moeilijk over Cenvax of Siemens beginnen.
Nee, heeft niks met voorrang te maken, heb ik ook nooit geschreven dacht ik. Trouwens, het genoemde type bestaat ook al een paar jaar niet meer.
Al naargelang de noodzaak kan je bij de betere regelingen de voorrang al dan niet aktiveren. Indien niet aktief zullen nog altijd warm water en verwarming samen kunnen, tenminste als dat ook hydraulisch kan.

<< het nut van dubbel geëmailleerde beschermings- anodes! >>
dat lijkt me een leuke uitdaging, want dubbel geëmailleerde anode's, dat is iets nieuws. Volgens mij kan een anode, als je ze emailleerd niks meer doen? Voordeel, ze gaat wel heel lang mee!

<< Hans, ik zal het je vergeven in de weerwil van alle technologische ontwikkelingen in de installatiebranche, dat je eigenlijk klakkeloos andere regelingen maar accepteert als normaal. >>
Ik begrijp niet wat je daar mee bedoeld, ik aksepteer wat onvermijdelijk is, net als dat rotweer vandaag. Ik kan me daar heel druk over maken, maar dat helpt toch geen bal.
Moderne condenserende ketels (gas en olie) hebben erg complexe regelingen die o.a. de modulatie sturen, ingebouwd in de ketel. En die kan je niet zomaar verwisselen voor een andere regeling. Trouwens, Cenvax is nu ook weer het einde niet hé?

Hans

Hans D. ,

[Maar je doet maar wat je wil, maar als je een schuilnaam gebruikt moet je ook niet verwonderd zijn dat daar mee gespeeld wordt.]

Ja, maakt dus niet uit, echte naam of een nick. Waar onder een andere naam jouw mailadres op sunpipe uitkomt, wijkt niet echt af van jouw schrijfstijl of technisch inzicht (dat is voordat het ontspoort echt als een compliment bedoeld!).

[Maar genoeg, de essentie.

<< Trimatik, klinkt wel heel Germaans naar een door individuen zeer gelieft merk. Mij als leek natuurlijk inhoudelijk niet bekend. Maar het lijkt er wel op, zoals jij het nu omschrijft dit ‘recentere’ type weer terug gaat naar het wezen van, zoals eerder door mij omschreven, een echte voorrangs-/ boiler regeling. >>
Heeft niks met al dan niet geliefd te maken, de vraagsteller noemde deze regeling, dan kan ik toch moeilijk over Cenvax of Siemens beginnen.
Nee, heeft niks met voorrang te maken, heb ik ook nooit geschreven dacht ik. Trouwens, het genoemde type bestaat ook al een paar jaar niet meer.
Al naargelang de noodzaak kan je bij de betere regelingen de voorrang al dan niet activeren. Indien niet actief zullen nog altijd warm water en verwarming samen kunnen, tenminste als dat ook hydraulisch kan.]

Heb je ook nooit letterlijk geschreven, maar waar ik op doelde was dat je als installateur een regeling voor SWW productie accepteert, die in nacht verwarmingsbedrijf, de voorziening van warm tapwater blokkeert. Ben ik als klant lekker mee! Dat vindt ik niet logisch. Die merknamen maken me ook niks uit, AO Smith, VanderBeyl, Honeywell, what ever.

[<< het nut van dubbel geëmailleerde beschermings- anodes! >>
dat lijkt me een leuke uitdaging, want dubbel geëmailleerde anodes, dat is iets nieuws. Volgens mij kan een anode, als je ze emailleert niks meer doen? Voordeel, ze gaat wel heel lang mee!]

Ja Hans, heel jammer, maar elke goede lezer van dit forum zal kunnen beamen dat ik niets anders deed dan jouw te citeren uit een andere vraagstaart! En als je mij dan verwijdt me alleen maar te bemoeien met zaken waar ik wat vanaf weet, ja dan is dit je deel! Ondanks het door jou erkende gemis aan diplomatie, bevestig je toch de starheid van installateurs. Dat is jammer, zeker gezien je kritische inbreng. Maar als zelf installerend ondernemer/ particulier zal ik daar voor wat betreft gezond verstand daar zeker niet voor onder doen. Niet qua starheid, maar naar technisch inzicht, eerlijkheid en nut voor een ieder.

We gaan nog wel eens een boom opzetten over overgedimensioneerd vs. juist gedimensioneerd. Is in jouw beleving dan een radiator waar een gewone kraan vervangen wordt door een thermostatische dan volgens jouw boekje 'ondergedimensioneerd'?.

[<< Hans, ik zal het je vergeven in de weerwil van alle technologische ontwikkelingen in de installatiebranche, dat je eigenlijk klakkeloos andere regelingen maar accepteert als normaal. >>
Ik begrijp niet wat je daar mee bedoeld, ik aksepteer wat onvermijdelijk is, net als dat rotweer vandaag. Ik kan me daar heel druk over maken, maar dat helpt toch geen bal.]

Erg relaxed standpunt wat ik graag met je deel. Wel grappig om te zien wat er dan allemaal gebeurt!

[Moderne condenserende ketels (gas en olie) hebben erg complexe regelingen die o.a. de modulatie sturen, ingebouwd in de ketel. En die kan je niet zomaar verwisselen voor een andere regeling. Trouwens, Cenvax is nu ook weer het einde niet hé? Hans]

Wat ik bedoelde had ik al gezegd, wat ik logisch vindt, en vooral niet. Cenvax is zeker niet het einde, van de 5000 weet ik nog niets. Maar de 4000 is makkelijk voor geringe kosten te krijgen zonder installateur en zelf aan te sluiten. Dat zal een hoop mensen aanspreken. In elk geval makkelijker dan Theben, Itho, Untron, Landis&Gyr, Honeywell, Danfoss und so weiter…

Dr zijn nog een paar staartjes waarop je reageren kunt!

Maarrrrr!

Waar het Eriks probleem aangaat (en daar ging het toch om?), zou het gewoon niet zo kunnen zijn dat zijn dat zijn ketel thermostaat gelijk of lager staat dan zijn boiler thermostaat? Als de differentiatie daartussen te gering is, zou ik me zijn geschetste problematiek zeer wel kunnen voorstellen.

Was ik u vergeten te groeten!

En het was deze vraagstaart waar Hans D. mij verzocht me te bemoeien met dingen waar ik wat van af wist...

Groet, CP

Was ik u vergeten te groeten!

En het was deze vraagstaart waar Hans D. mij verzocht me te bemoeien met dingen waar ik wat van af wist...

Groet, CP

CP

" maar waar ik op doelde was dat je als installateur een regeling voor SWW productie accepteert, die in nacht verwarmingsbedrijf, de voorziening van warm tapwater blokkeert. "
Je wil het blijkbaar niet verstaan, maar soms heb je geen keuze. Hoe meer mogelijkheden, hoe duurder de meeste regelingen zijn. Zeker bij de goede condenserende ketels zit er een komplete WAR in, je kan daar gewoon niet naast. Als ik dat niet accepteer betekent dat voor mij dat ik andere ketels moet gaan plaatsen die dan misschien wel met een cenvax kunnen werken, maar niet op buitent° kunnen moduleren, en dat is nu net de kracht van die systemen.
Trouwens, als ik al mijn systeem op nachtregime zou zetten, is dat waarschijnlijk omdat ik wil slapen, en dan heb ik geen warm water nodig, slaap liever droog

Moet je me eens zeggen waar ik over dubbel geëmailleerde anodes geschreven heb, als ik dat al zou gedaan hebben is dat een lapsus, want die bestaan niet.

" Is in jouw beleving dan een radiator waar een gewone kraan vervangen wordt door een thermostatische dan volgens jouw boekje 'ondergedimensioneerd'?. "
Heb ik dat ooit beweerd???? Dan ook graag even aangeven waar, dan kan ok dat rechtzetten.

" Ondanks het door jou erkende gemis aan diplomatie, bevestig je toch de starheid van installateurs. "
Dat eerste zeker, dat tweede, daar zit je toch wel een heel eind naast, toch wat mij betreft. Maar ik weet best dat de hele bouw niet geneigd is tot verandering en aan starheid leidt. Al zal dat nu wel moeten veranderen, gezien de evolutie van de energieprijzen.

" Maar de 4000 is makkelijk voor geringe kosten te krijgen zonder installateur en zelf aan te sluiten. "
Ik heb het al 10 keer gezegd denk ik, je kan op heel wat ketels (zeker de condenserende wandketels) met de beste wil van de wereld geen andere regeling aansluiten, althans ik niet, en ik heb de pretentie te zeggen dat ik er toch wel een en ander van afweet.

" Waar het Eriks probleem aangaat (en daar ging het toch om?), zou het gewoon niet zo kunnen zijn dat zijn dat zijn ketel thermostaat gelijk of lager staat dan zijn boiler thermostaat? Als de differentiatie daartussen te gering is, zou ik me zijn geschetste problematiek zeer wel kunnen voorstellen. "
Nee, want de betreffende regeling gaat, als ie in boilervraag gaat, altijd naar zijn maximum ketelt°. Of iemand zou in de regeling de maximaalthermostaat verlaagd moeten hebben, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Hans