Bio olie Gebruiken in mazoutbranders?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het mogelijk om Bio olie Koolzaad,en zo'n 2000 andere plantenzaadoliën te gebruiken in een mazoutbrander?

Dit schrijf ik naar aanleiding van het woonbotenbericht.
Waar men aanraadt om op stookolie te verwarmen.

Momenteel is de kostprijs 0.76 Cent voor een liter in de colruyt Wat ik nu en dan in een laadmaschine kap.(voor de goeie heur).
Nu dit is natuurlijk een beetje duur om op te stoken maar wat zouden de prijzen zijn als je deze in het groot aankoopt per M³ Bij Vandemoortele of zo.

Reacties

Hey,
Ik las jullie gesprek cq. discussie net,
en nou vroeg ik mij af. Ik ben met een paar klasgenoten
een onderzoek aan het doen naar een warmte wisselaar
op bio brandstoffen, en weten jullie misschien iets over
de soortelijke warmte van verschillende bio brandstoffen?
of waar ik hier meer info over vinden kan??

groetjes Mije

Hans D.

Welke snelheid heeft een zonneregeling? Deze gaat wl over zijn eigen ww, maar moet toch zijn warmte kunnen afgeven?

Welk debiet mag ik aanhouden bij een open ww?
Volgens vermogen zou dit op maximum 900 l/u zijn. Daar zal ik wel dubbel boven zitten. Gaat dit de gelaagdheid sterk beinvloeden? Heb wel plaatjes gezet tegen de wand, zodat instromend water naar de zijkant wordt omgeleid. Dus kan niet rechtstreeks tot midden of overkant van buffer spuien.

Hans V.

Hans D.

Vraag was nog maar half.

Het vermogen hangt toch af van uw delta T en hoeveelheid water. Ik kan beide veranderen door
1. de buizen over een grotere afstand tov elkaar te maken
2. door buffervat te vergroten

Maar zal dit geen tijdelijke oplossing zijn want als eenmaal de installatie operationeel zal zijn, zal na een tijd het nodige vermogen toch gelijk blijven, ook al heb ik beide onderdelen gewijzigd, of zie ik dit verkeerd.

Bij een grotere delta T en een groter watervolume zal een kleinere ketel langer kunnen branden, maar net zo lang tot de max temp in buffer bereikt is. Dan kan hij wel langer uit liggen, omdat het buffervolume groter is.

Waarom retourtemp niet lager dan 40°C, Hans? Als ik de brander onderaan de buffer aansluit, waardoor ik volledige bufferoplading kan toepassen, dan zal ik op sommige momenten toch lager zitten, aangezien het friswaterstation zijn retour net 10 cm onder de retour van de verwarming zit. Welk probleem kan dit tot gevolg hebben?
Dit is toch maar tijdelijk(zie groter volume brander is toch hetzelfde probleem)?

Waarom maar een delta T van 20°C tussen retour en aanvoer?
Kan deze groter, kleiner en welk gevolg?

Hans V.

Hans V

Sorry, 't zal wel aan mij liggen, maar ik snap maar half wat je bedoelt.

" Welke snelheid heeft een zonneregeling? "
??? Bedoel je de reactiesnelheid? Want mijn regelingen blijven staan.
" Deze gaat wl over zijn eigen ww, maar moet toch zijn warmte kunnen afgeven? "
Waarvoor staat WL?
En wat bedoel je met een open WW?

In hoever 900 lt/h je gelaagdheid zal beinvloeden kan je volgens mij alleen maar proefondervindelijk vaststellen, ik zou niet weten hoe je dat kan berekenen. Maar er zijn wel een aantal methodes om sterke vermenging te vermijden, in de eerste plaats een lage snelheid, dus grote aanluitingen.

" Het vermogen hangt toch af van uw delta T en hoeveelheid water. Ik kan beide veranderen door
1. de buizen over een grotere afstand tov elkaar te maken
2. door buffervat te vergroten "
Ik neem aan dat je bedoeld het vermogen van de WW. Dat hangt inderdaad af van debiet en delta T. Maar ik zie niet goed in hoe je het vermlogen van de WW kan beinvloeden door het buffervat groter te maken of buizen over een grotere afstand naast elkaar te leggen? Of begrijp ik je verkeerd.

" Waarom retourtemp niet lager dan 40°C, "
Omdat anders je ketel gaat condenseren, en met stookolie is dat funest voor de levensduur. Voor frituurolie weet ik dat niet zo. En met een grote boiler zet je dan best een bypass op je ketel, om dat te vermijden.

De retour van je friswaterstation zal eerder in de buurt van de 20° liggen, tenzij je er nog een aparte WW aanhangt.

Waarom maar een delta T van 20°C tussen retour en aanvoer?
Om thermoschokken in de ketel te vermijden.

Hans D

Hans D.

Snelheid zonneregeling : hopelijk staat uw regeling vast. Hiermee bedoel ik met welke maximum snelheid, debiet, loopt de vloeistof van een zonneinstallatie? De pomp die het medium van collector naar buffervat verplaatst. De warmtewisselaar van de zonneenergie moet de opgenomen warmte in de collector toch ook kunnen afgeven aan de buffer, als deze snelheid te hoog wordt zal het systeem toch uitvallen want dan is je retourtemp in de collector te groot.

Wat buizen betreft zie foto aan uw adres. Sorry voor andere maar kon de foto hier niet bijgepost krijgen.
Buizen verder uit elkaar bedoel ik deze aansluiten op een ander punt. Ik kan hier kiezen tussen een afstand van 48 cm tov elkaar of 96 cm, toevallig juist het dubbele, wel rekening houden dat ik met volledig bufferoplading wil toepassen.

Buffervolume aanpassen kan wel in die zin dat ik er nog een tweede bijzet mocht deze van 700 liter niet voldoende zijn.

Andere antwoorden zijn mij duidelijk.

Hans V.

Hanjs V

't Was gisteravond wat te laat voor mij, kreeg er kop nog staart aan.
De zonneregeling doet niks anders dan de pomp laten moduleren i.f.v. de sensoren. Je hebt verschillende mogelijkheden, constante delta T, constante t°, enz.
De rest hangt af van de pomp, zij bepaald hoe groot het debiet is, afhankelijk van de opvoerhoogte van de pomp en de totale weerstand van het systeem. In de pompgroepen voor zonneboilers zit meestal nog een debietregelaar; daarmee kan je het debiet aflezen, en naargelang het gewenste debiet eerst die pompsnelheid uitkiezen die het gewenste resultaat geeft, en dan kan je nog bijregelen met de debietregelaar indien nodig.
Bij thermische zonnesystemen ga je meestal voor een bepaalde delta T, dat is een keuze die je maakt i.f.v. soort boiler en de toepassing van het warme water
Ik heb de foto nog niet aangekregen, maar ook hier is het een kwestie van wat je wil. Als je de boiler doorlaadt tot beneden, kan d zon niks meer doen. De plaats van de retour is minder belangrijk, wel de plaatst van de voeler, want die bepaald waar je start en stopt met laden.

Hans

Laatst gelezen, dat men als vuistregel een omloopdebiet gebruikt van 200 l/h per M² zonnepaneel. fijn regelen zal dan gebeuren zoals hans beschrijft.

Val

Waar heb jij dat gelezen? Dat is een vuistregel(?) waar ik nog nooit van gehoord heb, wij gaan uit van 10 tot 20 lt/m².h in low-flow bedrijf, en 30 tot 60 lt in high flow.
Voor een kleine installatie (5m²) zit je dan al aan 1000lt/h. Om dat door buisjes van 10mm of kleiner te krijgen zal je wel een brandweerpomp moeten hebben vrees ik.

Hans

Hans V

Hoe aansluiten hangt af van wat je allemaal wil bereiken, door een andere aansluiting te gebruiken ga je de resultaten beinvloeden.
Voor de zon zou je op twee niveau's kunnen laden, hoog voor sanitair, laag voor verwarming. Wil je de boiler als buffer gebruiken, dan ga je normaal gesproken de aanvoer van de ketel ook bovenaan plaatsen, en de terugloop onderaan. En voor je friswaterstation vertrek ook bovenaan, retour afhankelijk van de retourt° van het friswaterstation.
Van boven naar onder zou ik het volgende doen:
1. vertrek friswaterstation
2. toevoer zonnepanelen (1) en ketel
3. terugloop zonnepanelen (1) en vertrek verwarmingskring, afhankelijk van de benodige vertrekt°
4. toevoer zonnepanelen (2)
5 of 6. terugloop friswaterstation en verwarmingskring, afhankelijk van de retourt°
7. terugloop zonnepanelen (2) en ketel

maar je hebt ook nog de sensoren, heb je daar aparte voelerbuizen voor?

Hans
Hans

Sorry ik werk meer met zwembad collectoren (lage temp,dikke leidingen=veel debiet)

Val

Dat verklaart veel, dan zit je waarschijnlijk met directe doorstroming. En dan heb je het absoluut bij het rechte eind, de debieten liggen dan tussen 150 en 250 lt.
Maar met collectoren voor warm water ligt dat dus anders.

Hans