balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

Ik vrees dat de Orcon een stuk meer lawaai maakt op 200m³/uur dan 52dB...

Ondertussen heb ik 2 dempers besteld, buisdiameter 125.

Hoop dat dit lange verhaal (feb 2005) hiermee zal opgelost zijn...

Het lijkt mij zinvol voor bouwheren met gevoelige oortjes, beter de duurdere/stillere toestellen te kopen.

Veel minder moeite én op het einde van het verhaal heeft mijn oplossing zeker meer tijd en geld gekost.

Maar blijkbaar is het ene oor het andere niet, letterlijk en figuurlijk...

Jeroen

Beste heren,

Zoals Hans al heeft aangehaald, zijn de huidige units (zeker de bekendste) stuk voor stuk allemaal zogenaamde "luidruchtige" units. Het is een kwestie van de installateur om de units van een dusdanige geluiddemping te voorzien, dat de klant er geen (of op zijn minst zeer weinig) last van heeft. Een goede installateur weet hoe hij geluiden weg moet krijgen, zelfs als het om een zelfbouwpakket gaat.
Maar dit neemt niet weg dat de producenten wel degelijk eens zouden mogen gaan nadenken om minder luidruchtige units te produceren.

Als je hebt kunnen meten bij welke frequentie je geluid het meeste voorkomt moet je opzoek proberen gaan naar de oorzaak er van. Dan pas kun je de gepaste maatregelen nemen voor het isoleren van de bron.

Zeer dikwijls heb je de schoepfrequentie die optreedt. Trouwens hoe lager de frequentie hoe moeilijker je geluid kunt dempen. Voorbeeld wat hoor je uit een wagen met een stevige geluidsinstallatie de bassen.

Mvg

Voorkom interferentie. Waarnodig de leidingen isoleren met zware materialen zoals lood of ander zwaar niet meetrillend materiaal.
Het lawwai van de luchtverplaatsing is enkel op te lossen door de luchtsnelheid te verlagen. (dus grotere diameters.)
Hang tenslotte de unit in silentblokken om de contactgeluiden zoveel mogelijk uit te schakelen

Etienne

Klopt, maar dan is het m.i. eenvoudiger en misschien zelfs goedkoper een toestel te kiezen dat wat meer kost en niet zo'n kabaal maakt.

Hans

Hans,

Kun je daar ook een merk en type op plakken voor huiselijk gebruik ?

Ja en? Wat wil je daarmee? Gelijk hebben? Graag hoor!
Dat van die klanten overtuigen in de andere rubriek begrijp ik nu beter!

Etienne

Ik neem aan dat jou agressief overkomende reactie gaat over mijn tussenkomst van daarstraks? Maar ik begrijp eerlijk gezegd niet wat je hiermee juist bedoeld? Wat heeft gelijk hebben daar mee te maken? 't Is gewoon een vaststelling, 't is makkelijker geluid te vermijden, dan het naderhand te moeten wegwerken. Maar misschien ben jij een andere mening toegedaan, jou goed recht.
En dat van die klanten overtuigen gaat ook m'n petje te boven. Als je wil reageren, graag, maar denk er aan dat ik niet kan lezen wat jij debkt, en met een paar cryptische woorden ben ik niks, en kan zelfs niet reageren.

Hans

Beste Hans ,
Mijn reactie heb ik ingekaderd in een gelijkaardige reactie zoals uw tussenkomsten soms naar mij toe overkomen.Ik bedoel daar helemaal niks negatiefs mee ,integendeel! Uw kennis en ervaring lijken mij een hele trap hoger dan de meeste van uw beroepsgenoten!
Ook uw reacties recht voor de raap zijn duidelijk en onomwonden.
Alleen, commerciëel is dit niet altijd de juiste aanpak. Iemand overtuigen van je zaak is meer dan zeggen waarop het aankomt,maar een zachtjes begeleiden naar waar je hem wilt hebben.
Verkopen is nu eenmaal de belangrijkste schakel in de keten van een bedrijf. Een Job die scheef bekeken wordt maar veel vaardigheid vergt.
Hiermee wilde ik reageren op uw andere tussenkomst waarin je klaagt dat mensen zo moeilijk te overtuigen zijn!
Maar nogmaals,ik apprecieer je tussenkomsten heel erg

Etienne

Da's geen klagen, enkel een vaststelling. En wees gerust, ik pak m'n klanten heel wat omzichtiger aan dan jij denkt.
Maar ik stel telkens weer vast dat vele mensen veel liever de aannemer geloven die zegt dat al dat isoleren en ventileren onzin is en niks opbrengt. En daar helpt niks aan. En ik kan je verzekeren dat ik dolblij was telkens ik toch iemand had kunnen overhalen het wat beter dan doorsnee te doen. Maar het was een minderheid. Mijn schuld? Ik meen van niet.
Misschien dat de stijgende energieprijzen de mensen toch tot wat meer nadenken aanzet, zo ziet het er toch langzaam aan uit. Maar 10 jaar geleden was je een zonderling als je over 10cm isolatie sprak, nu vinden WIJ 15 cm en meer normaal! Al is die WIJ helaas nog steeds een erg kleine groep.

Hans

Beste,
Als hier over balansventilatie gepraat wordt, spreekt men bijna uitsluitend over Orcon.
Is dit het merk met de beste prijs/kwaliteit verhouding? Of zijn het enkel gebruikers en verdelers van Orcon die hier posten? Ik twijfel over welk toestel we gaan aanschaffen voor onze nieuwbouw want ook op dit forum lees ik toch ook negatieve commentaren van gebruikers op het Orcon-toestel...
Wat met andere merken? Hoe verhouden Storkair en Vallox zich tegenover Orcon?

Sara

Als er hier recentelijk veelover Orcon werd gepraat is dat een puur technische kwestie, een probleempje met het toestel. Maar er is in het verleden al dikwijls over de andere toestellen gepraat, Storkair, Brink, Paul, Drexel&Weiss, Viessmann, Itho, ...
Beste prijs/kwaliteit verhouding? Daar wens ik nu niet op te antwoorden, eerst even zien of de problemen opgelost geraken.
Ruwweg kan je stellen dat de Nederlandse toestellen (Itho, Orcon, Stork, Viessmann, Brink, Nedair,...) aan elkaar gewaagd zijn. Rendementen en prijzen liggen in elkaars buurt, het verschil zit hem in de details.
Aan de andere kant zitten de duurdere toestellen zoals Paul en Drexel&Weiss, de eerste nog wat duurder dan de tweede. Paul heeft ongetwijfeld de beste warmtewisselaar, Drexel&Weiss is de stilste.
Vallox ligt kwa prijs ertussenin, maar is zeker niet beter dan de goedkopere Hollanders. Heeft een nogal stevig electriciteitsverbruik, en is ook niet echt stil te noemen.
Stork is een beetje uit de gratie geraakt om twee redenen, slechte service, en geen echt balansventilatietoestel, want de volumestromen worden niet constant gehouden en kunnen dus nogal afwijken van elkaar.
Dit is natuurlijk mijn persoonlijke visie.

Hans

Sara, Aangezien wij zelf ook nog op zoek zijn naar de geschikte unit kan ik je geen praktijkervaring geven, maar onderstaand vind je ter info een lijstje met links naar de toestellen die wij al eens nader hebben bekeken. Het moet gezegd dat de toestellen van Brink, Viessmann, Maico, Kampmann, Stiebel-Eltron en Westaflex wel verdacht veel op elkaar gelijken. Greetz, Jan. Paul www.paul-lueftung.de Thermos Brink www.brinkclimatesystems.nl Renovent HR UltimateAir www.ultimateair.com 200 DX-GEU RecoupAerator Orcon www.orcon.be HRC-4-BP Maico www.maico.de Aeronom WRG 300 DC Stork www.jestorkair.nl WHR-950 Ursus www.ursus.nl Kantherm Viessmann www.viessmann.be Vitovent 300 Inatherm www.inatherm.nl Vex Itho www.itho.nl HRU ECO-fan Kampmann www.kampmann.de Vital Stiebel-Eltron www.stiebel-eltron.de LWZ-161 Westaflex www.westaflex.de WAC 250 CF Vallox vallox.com/tp_vallox_digit_se_ Sara schreef: >Beste, >Als hier over balansventilatie gepraat wordt, spreekt men >bijna uitsluitend over Orcon. >Is dit het merk met de beste prijs/kwaliteit verhouding? >Of zijn het enkel gebruikers en verdelers van Orcon die >hier posten? Ik twijfel over welk toestel we gaan >aanschaffen voor onze nieuwbouw want ook op dit forum lees >ik toch ook negatieve commentaren van gebruikers op het >Orcon-toestel... >Wat met andere merken? Hoe verhouden Storkair en Vallox >zich tegenover Orcon?

Jan,

je vergeet nog Drexel und Weiss
http://www.drexel-weiss.at/

Veel kans dat wij die kiezen boven de Orcon omwille van de gekende problemen en vooral omwille van het lagere geluidsniveau.

Wout

Wout schreef:
>Jan,
>
>je vergeet nog Drexel und Weiss
>http://www.drexel-weiss.at/
>
>Veel kans dat wij die kiezen boven de Orcon omwille van de >gekende problemen en vooral omwille van het lagere >geluidsniveau.
>
>Wout

Ik heb ze daarnet ontdekt door het bericthje van Hans. Enig idee of ze ook in België vertegenwoordigd zijn? Op hun site lijkt de wereld te stopen aan de Oostenrijkse grens

Greetz,

Jan.

Jan,

jouw spamfilter heeft mijn mail aan jouw opgegeten...

Wout

Nog eentje voor de lijst: http://www.genvex.dk

In de volgende vraagstaart heeft iemand zijn ervaring met dit systeem gedeeld: http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1089278436&first=&last=

Heb contact gehad met Ventiline (Orcon)

Zij komen in Januari langs...

Nog een eigenaardigheidje... Op de 90m³ stand, bleef 1 van de 2 ventilatoren op 150m³ draaien. HEb gisteravond stekker uitgetrokken en gereseted... probleem opgelost.

De AWW print zou alles kunnen oplossen... vochtsensor zou men sowieso vervangen.

Jeroen

Om terug te komen op het topic geluidsreductie en flexibele buizen van enleke dagen terug in deze vraagstaart: ik ben ondertussen al te weten gekomen dat de drukval over flexibels ongeveer 2 maal zo groot is als over gladde buizen. Maar ik heb nog altijd geen data gevonden over de demping van geluidsisolerende flexibels.

Aan Jeroen B(eeckx?): jij zou al testen hebben gedaan met zulke flexibels maar met weinig bevredigend resultaat (vooral op de lage frequenties)? Mag ik vragen hoe/waar en hoeveel meter je die flexibels hebt geplaatst?
Mijn idee is om die buizen een in een S-vorm te leggen (naar analogie van de opnamestudio sluizen die heel effectief zijn in het tegenhouden van geluid) of minstens 10m flexibel van unit tot slaapkamer te voorzien nu ik weet dat de drukval nog meevalt.

Jeroen

Jeroen 2

Op zich zal dat dempen, al kan ik niet inschatten hoeveel. Maar ik heb vroeger al gezegd, je gaat behoorlijk wat extra weerstand creëeren, wat resulteert in een hogere ventilatorsnelheid en dus meer geluid. Ik heb de indruk dat dat bij Jeroen het geval was, meer dempers maakten het resultaat niet beter.

Hans

Jeroen 2,

Heb mij ook laten inspireren door die "sluizen"... echter met weinig resultaat.

mvg

jeroen

Nu hebben we een lijst van de fabricanten, maar heeft er ook iemand een lijst van verdelers in België. Het is te "zot" dat iedereen nu apart op zoek gaat naar verdelers in België....
We kunnen misschien onze info verzamelen...
Ik moet volgende jaar eentje kiezen voor onze LEW,
eerst dacht ik aan Orcon maar na deze
vraagstaart ben ik zoek achter alternatieven....

Groeten,
Guido

Beste Johan,
Sinds vorige week vrijdag is de nieuwe print geplaatst in ons Orcon toestel. Wij blijven echter problemen hebben met het toestel:
- In 90 m³/h stand geeft hij continue een storing vocht detectie!!! (rood knipperend signaal -> cfr. overzicht op binnenzijde front panel) (Nochthans is de relatieve vochtigheid tussen de 40 en 50 % - met recent geijkte vochtmeter)
- In 150 m³/h stand geeft hij vocht detectie (groen knipperend signaal) probleem

Ik hoop dat jullie deze problemen zo spoedig mogelijk kunnen oplossen.

Groeten,

Filip De Vos
herentalsebaan 64,
2520 Ranst

Testcentrum voor ventilatie toestellen (TZWL)

Op onze zoektocht naar een een balansventilatiesysteem, hebben we kennis gemaakt met TZWL (Europäische Testzentrum für Wohnungslüftunggeräte). Dit centrum doet testen op balansventilatie toestellen.
In hun TZWL-Bulletin staat een overzicht van toestellen met bijhorende testgegevens van energetisch rendement en verbruik.
Meer info op www.tzwl.de.

Verder wil ik informeren of iemand een organisatie kent die condensatiegasketels test?

Paul

Testcentrum voor ventilatie toestellen (TZWL)

Op onze zoektocht naar een een balansventilatiesysteem, hebben we kennis gemaakt met TZWL (Europäische Testzentrum für Wohnungslüftunggeräte). Dit centrum doet testen op balansventilatie toestellen.
In hun TZWL-Bulletin staat een overzicht van toestellen met bijhorende testgegevens van energetisch rendement en verbruik.
Meer info op www.tzwl.de.

Verder wil ik informeren of iemand een organisatie kent die condensatiegasketels test?

Paul

Paul,

Deze maand is er in testaankoop een vergelijking gemaakt tussen een aantal condensatieketels tussen 22 en 28 kw.

Welke besluiten hebt u getrokken uit hun bulletin. Online kun je geen resultaten vinden ofwel?

Mvg
Dieter

Weer iets nieuw.....

Ventilatie-unit begint te fluiten... klint in woonkamer alsof er de kamer ernaast wordt gestofzuigd...

Het probleem van steeds in vochtdetectie te gaan heb ik opgelost door de vochtsensor los te koppelen op de print.

Al doende leert men, zullen we maar zeggen.

Jeroen

Beste lezer(s),

Ik heb ook een opmerking, over de ORCON HRC BP (R) ... aangezien hier op dit forum ( de laatste weken ) redelijk negatief wordt gesproken over deze UNIT ! Heb ik mij het recht toegeeigend om even op te komen voor de HRC !

Er draaien reeds meer dan 1000 Units in Nederland en vlaanderen, en er is bijna geen sprake van storingen en/of de problemen waarover hier in dit forum altijd sprake is !

De problemathiek rond de AWW ! Terecht ... en er is ook nu een oplossing voor !

Geluid ! dat is een heel ander verhaal ... vb: onlangs bezochten wij enkele klanten met dit probleem, en de ene had zijn ventielen gewoon niet ingeregeld, had een veel tekleine muurdoorgang of bij de andere zat hij verstopt.
had de warmtewisellaar dicht geplakt ??? en nog een andere had bypassklep gewoonweg opengebroken en heel zijn leidingen met flex geplaatst ( ik moet er toch geen tekening bij maken hé ???

Hoe wilt ge nu dat ik hier op reageer ???

Blijf toch van die toestellen af man !

Kijk ... mensen die op dit forum komen en dat zijn er heel wat, krijgen ook veel negatieve reclame over een zo goed apparaat ! ja hij werkte slecht bij een AWW ( weten we - is opgelost )! maar nu vraag ik u blijf van de UNIT af, breek hem niet meer open en trek zelf geen sensoren meer uit !

Sorry, maar de waarheid staat niet altijd duidelijk te lezen, hier !

Ik doe hierbij een eerlijk - zakelijk voorstel ...

Heb je een klacht ( bel 089/504002 ) ... niet opgelost naar behoren ... klaag er dan oplos ( Terecht ) maar nu ...

Met de meeste hoogachting,

JL

Dieter,

bedankt voor de info over condensatiegasketels.
Inmiddels heeft dit artikel van testaankoop ook op deze site een vraagstaartje gekregen.

Het TZWL-Bulletin, stand mei 2005 hebben we aangekocht voor 12 euro (zonder verzendkosten). Het is een boekje van 51 pagina's.

Onder rubriek Z2, balanstoestellen met warmterecuperatie, zijn er 58 verschillende toestellen getest. Om het half jaar is er een vernieuwde uitgave.

Ik vind het een interessant werkje: alle geteste toestellen zijn alfabetisch opgelijst en worden beoordeeld volgens dezelfde parameters (volume bereik, warmtewisselaar, sturing en type motoren, filterklasse, leckage, thermisch rendement, elektrisch rendement,...).
Enkel geluidsmeting ontbreekt! (als ik het forum volg toch ook wel een belangrijke parameter)

Om je een idee te geven, toestellen van volgende merken zijn getest: Aerex, Airflow, Bau Info Center, Benzing, Bosch Junkers, Brink, Clivent, Dimplex, Genvex, Geskal, Hovalwerk, Kampmann, Lüfta, Lufttechnik Schmeiser, Maico, Meptek, Paul, Pluggit, Proxon, Rewa, Schrag, Stiebel Eltron, Stork Air, Vallox, Tecalor, Viessman, Vivax, Westaflex.

TZWL geeft geen waarde oordeel zoals zoals bv testaankoop, enkel technische gegevens die je kan vergelijken naar wat jezelf belangrijk vindt. Prijsinfo wordt niet gegeven.

Hopelijk heb ik je een idee gegeven wat je kan verwachten van dit bulletin. Ook al is de info betalend, zelf vind ik het de investering waard omdat het een gezond tegengewicht biedt aan de vele verkoopsinfo.

Groeten Paul

Beste Johan,

Om de fout op de installateur of de bouwheer te steken zult ge eerst en vooral eens iemand hier moeten krijgen!!!

Als blijkt dat de fout bij mij ligt (zelf geïnstalleerd) zal ik dit zonder problemen toegeven op dit forum.

Wanneer ik na 10 maanden (helaas) experimenteren, een sensor uittrek omdat het geluid van de hoogste ventilatiestand (vochtdectectie) mij mateloos ergert, vertelt u me simpelweg dat ik van dat toestel moet afblijven!

Telefoneren heb ik reeds genoeg gedaan.

Jeroen

Beste jeroen,

Ik wil daarmee aantonen, dat in veel van de gevallen de installatie niet volgens de regels der kunst zijn geplaatst en dat daar een waarheid zit die nooit word aangehaald hier.
Afblijven van de toestellen, is ook een normale reactie hoor
want een sensor uitrekken lijkt voor u de oplossing maar is in werkelijkheid een creeren van meer problemen, aangezien de printplaat geen meetgegevens meer ontvangt ! zal hij dit ook melden.

NIEUW : Er bestaat vanaf volgende maand een software d.m.v een laptop alle data en metingen kan uitlezen bij de HRC, zo kunnen wij het gedrag en temperaturen, en gemiddelde M³/h hij heeft gedraaid ... dit zal ons ook een beter beeld geven van Pa en de Dba ! Ik wil dat de HRC naar behoren werkt, ik vraag alleen maar breek niet altijd het toestel zo snel af, het heeft ook zeer goeie kanten hé

groeten,

jeroen wij komen eraan ...

jl

Paul,

Kan je eens zeggen over welke brochure het gaat op die website:

"Testcentrum voor ventilatie toestellen (TZWL)

Op onze zoektocht naar een een balansventilatiesysteem, hebben we kennis gemaakt met TZWL (Europäische Testzentrum für Wohnungslüftunggeräte). Dit centrum doet testen op balansventilatie toestellen.
In hun TZWL-Bulletin staat een overzicht van toestellen met bijhorende testgegevens van energetisch rendement en verbruik.
Meer info op www.tzwl.de."

"Bestellung

Hiermit bestelle ich folgende Broschüren (zzgl. Versandkosten):

Stück Gebäudedichtheitsbroschüre mit Beilage EnEV
EP 15,00 €
Stück System- und Anbieterübersicht Wohnungslüftung
EP 17,40 €
Stück Wohnungslüftungs-Bulletin
EP 12,00 €
Stück Milben- und Schimmelpilzwachstum
EP 10,00 €"

Welke van de bovenstaande?

Dominique

"System- und Anbieterübersicht Wohnungslüftung"
Dit is een overzicht van de verschillende ventilatiesystemen en merken, kost 23.40 incl de verzendkosten.

"Wohnungslüftungs-Bulletin"
Dit is een opsomming van de verschhillende toestellen en hun resultaten. De recentste versie is nr 9 van mei 2005. Kost 18 euro incl. verzending.

Hans

Wt denken jullie van dit filmpje?

pmg.pmgroup.be/enews/ebp/seizoen05-06/ebp0046.html

Doorkliken op "de long van je woning (filmpje) Alvast bedankt voor de reactie. johan

HOE BLIJVEN ZE HET TOCH FLIKKEN?

In de intro spreekt men al over "een teveel aan isolatie..."

Man man man!!!

Zie je maar hoe goed fabrikanten op de hoogte zijn, of architecten in dit geval!!!

Jeroen

Is dat filmpje in de jaren 80 gedraaid ofzo ?

'te veel isolatie zorgt voor...' grrrr blijkbaar springen sommigen op een kar zonder dat ze weten waar het over gaat.
Marc Dillen had beter het filmpje ook eens bekeken voor hij zich er nog op het eind aanplakte.

Geert

Tja, van VTM (en het gros van architecten) moet je natuurlijk niet veel meer verwachten.

Hans

Ik snap jullie reactie niet!!!
In het filmpje wordt alleen gezegd dat een doorgedreven isolatie ook een aangepaste ventilatie nodig heeft!
Wat is daar verkeerd mee.
Nergens wordt er gesproken dat je niet doorgedreven mag isoleren!

Er wordt letterlijk gezegd dat je moet ventileren, omdat er 'te veel' wordt geïsoleerd.

Gewoon flauwe kul. Ventilatie is nodig wegens een verhoogde luchtdichting. Ook in niet geïsoleerde huizen die luchtdicht zijn moet je ventileren.

En je gaat toch niet zeggen dat het ventilatiedebiet moet stijgen naarmate het huis beter geïsoleerd wordt ??

Geert

Dacht ik ook....
nu over het soort buizen dat voorgesteld wordt?!?
Ik dacht juist dat spiralit veel beter was om allerlei redenen die hier op dit forum reeds aangehaald zijn. In het filmpje doet men alsof dit achterhaald is en dat nu plastic de juiste keus is ???
" de lucht wordt aan voldoende snelheid door de buizen met glade wanden gestuurd zodat er zich weinig residu kan afzetten" ??
Oeps, ik dacht dat hoe lager de snelheid hoe lager de geluidsoverlast - hoe valt dit te rijmen met het afzetten van "residu" ?

johan

U leest blijkbaar anders!

Etienne

Jij hoort blijkbaar anders.
Die madam zegt toch duidelijk met: Toch kunnen er door teveel aan isolatie heel wat problemen ontstaan.
Ik hoop toch dat je het met ons eens bent dat het ene niets met het andere te maken heeft?
De rest kan er mee door, behalve architect Paul of hoe ie mag heten, ik heb nooit metingen van O² gedaan, maar toch heb ik sterke twijfels aan het verhaal van het zuurstofgehalte dat zover daalt.

" Ik snap jullie reactie niet!!!
In het filmpje wordt alleen gezegd dat een doorgedreven isolatie ook een aangepaste ventilatie nodig heeft!
Wat is daar verkeerd mee. "
Maar begrijp je dat dan niet, het is de mate van luchtdichtheid die bepalend is, isolatie heeft daar niks mee te maken.

Johan

" Ik dacht juist dat spiralit veel beter was ..."
Klopt, maar die dikke buizen zijn soms ook een struikelblok, want niet zo eenvoudig weg te werken. Wat voor mij geen reden is om die kunststofbuizen te verkiezen!
Trouwens, die zijn veel te klein. Als ik mijn debieten aanhoud (koent uit Oostenrijk), dan kan ik door zo'n buis 10m³/h doorsturen (1.83 m/s), dus voor een badkamer (50m³/h) heb ik dan al 5 buizen nodig. Ik wil eens zien waar ze al die buizen wegkrijgen.

" de lucht wordt aan voldoende snelheid door de buizen met glade wanden gestuurd zodat er zich weinig residu kan afzetten" ??
Oeps, ik dacht dat hoe lager de snelheid hoe lager de geluidsoverlast - hoe valt dit te rijmen met het afzetten van "residu" ?

Voor het inblazen mag er geen "residu" zijn, want je moet alles terdege filteren. Maar ze (Thermelec) hebben dit verhaal nodig om hun hoge luchtsnelheden (en dus meer lawaai en hoger energieverbruik) te verantwoorden.

Hans

Als je de dingen verkeerd wilt interpreteren kun je dat altijd!
Ik heb het begrepen zoals het begrepen moet worden .
nl :
dat een goede isolatie samengaat met een goede ventilatie.
Dit is toch ook wat jullie hier bij hoog en bij laag beweren !
Blijkbaar mogen alleen jullie die waarheid verkondigen en zijn al de anderen analfabeten die zich niet kunnen uitdrukken.

Ik had direct dezelfde reactie als geert. (jaren 80...)
En dan nog een BV met een kruisstroom-WW...

Maar toch is het een grote stap in de goede richting.
Weet er iemand een beter filmpje?

Etienne

Dat is verdomme geen interpreteren, ze zegt dat toch letterlijk, daar blijft toch niks te interpreteren? Vooral dat ze dat als intro gebruiken blijft zo makkelijk in de mensen hun oren hangen.
Maar ik ga er niet verder over diskuteren, jij mag bij jou gedacht blijven, ik blijf het een trieste zaak vinden.
Aan halve waarheden hebben we niks, die worden nu al volop verspreid.

Hans

Markie

Dat zou het inderdaad zijn, maar het is toch weer een gemiste kans. Ze zouden zulke programma's moeten laten maken met kennis van zaken. Je krijgt dat soort toestanden als je de eerste de beste redacteur een draaiboek laat schrijven. Ofwel komt het van Thermelec zelf die proberen er munt uit te slaan.
Ik heb helaas geen weet van filmpjes die een wat correcter beeld brengen.

Hans

Ik vind het een goed filmpke. Buiten dat éne foutje leert het tenminste aan de gewone man dat hij moet isoleren én ventileren, en dat als je isoleert zonder te ventileren, dat je dan in de problemen komt.

Etienne, sommigen zijn zo gefocust op het kwade in de mensheid, dat ze het goede niet meer zien !-)

vr gr

Pluto

Toch iemand die hier nog normaal reageert!

Er wordt letterlijk gezegd "Iedereen kent het belang van isoleren, toch kunnen er door een teveel aan isolatie problemen ontstaan"

Sorry vrienden dit is niet te interpreteren! Dit is gewoon fout!

De globale boodschap van het filmpje is inderdaad dat je moet ventileren... maar geeft over isoleren een totaal foute boodschap.

Ik werk zelf voor televisie, maar zo een filmpje in elkaar steken is totale onkunde, ik heb het dan nog maar alleen over de inhoud.

Jeroen