Meest ecologisch verwarmingssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mede-denkers

Na heel wat gesuft, gepiekerd en gelezen te hebben, zitten we nog steeds met dezelfde vraag van een jaar gelden: wat is nu de meest verantwoorde manier om te verwarmen?
Aardgas ligt niet in onze straat en komt er ook niet.
In eerste instantie zouden we een speksteenkachel plaatsen en dat zijn we nog steeds van plan. We beginnen ons alleen meer en meer af te vragen of het toch niet aangewezen is om twee naast elkaar bestaande systemen te gebruiken zodat je nooit volledig overgeleverd en afhankelijk bent van één brandstof.(en hun prijzen)Zodoende een bij -en hoofdverwarming te hebben....
We willen alleen de leefruimte verwarmen (= ongeveer 65m²): keuken, eetkamer en woonkamer.
Je leest en hoort (vaak van verkopers) zoveel en het wordt steeds moeilijker. Probleem is dat we echte leken zijn en totaal ook geen technisch inzicht hebben.
Wat zijn voor en tegens van:
- propaan
- stookolie
- speksteenkachels
- van die speksteen accumulatie - dingen op eli
- pelletkachels
- graan stoken
....wat raden jullie als experts aan en waarom?

Wel niet onbelangrijk: we zijn geen super-kapitaalkrachtigen en moeten dus écht wel rekening houden met ons budget. We zouden dan ook niet de twee verwarmingssystemen in één keer aankopen maar eerst het ene en dan het andere. (Nu verwarmen we met een klein kacheltje en hebben de ruimte tijdelijk verkleind)

Ons huis hebben we zo goed mogelijk trachten te isoleren door rond de bestaande buitengevel met luchtspouw 8cm rotswol te plaatsen en een nieuwe buitengevel te metselen en de bestaande luchtspouw op te vullen (het gedeelte dat gedaan werd, werd gedaan met Argex)
Het plafond van de kruipkelder moet nog geïsoleerd worden. We dachten aan 10cm en ook de vloer van de zolder 10cm.

Wie kan op een niet al té technische manier een hulp zijn om opnieuw door de bomen het bos te zien.

Momenteel hebben we twee offertes aangevraagd voor een condensatieketel op propaan maar eigenlijk maken ze ons wijs wat ze willen.

Alvast van harte dank voor de bijstand.

Groeten,

Katelijne

Reacties

pellets en ander bio-materiaal in een systeem met hoog rendement.

Stefan

Dank je wel voor de super snelle reactie en dan nog wel op een zaterdagavond!!

Pellets en ander biomateriaal met hoog rendement: hoe kan je als leek weten dat datgene wat men je tracht te verkopen ook hieraan voldoet? Of beter gezegd: aan welke voorwaarden moet het dan voldoen? Odf kan dat onmogelijk op een niet-technische manier vermeld worden? Ik heb hier al zoveel gelezen maar vaak snap ik er geen jota van....écht totaal geen kaas gegeten van technische aspecten.

En waaraan denk je nog concreet als je spreekt over biomateriaal, bij wijze van advies??

Alvast mercie voor de moeite...

Beste Katlijne,

Dus het gaat om een renovatie?

Gezien het feit dat de isolatiewaarde van het pand matig zal blijven, zal je toch flink wat moeten verwarmen.

Pellets of andere nagroeibare brandstoffen zijn ecologisch interessant, ook vaak economisch.

Bij kleine verbruiken kan een pelletkachel bv. de calimax twist 20/80 interessant zijn. De vulling gebeurd manueel met zakken. (zo doe ik het) Ik vrees in jou geval dat je al naar systemen met automatische vulling en silo zal moeten gaan, dan wordt de investering allezins groter.

Een goede warmtepomp kost al flink wat centen, de aankoop van groene stroom ook. Op "kernstroom" kan het wel economischer.

Indien je gratis hout ter beschikking hebt kan je de aankoop van een speksteenkachel overwegen. Tegelkachel kan ook én kan je zelf gaan bouwen(2000EUR). Hiernaast ook nog eens een ander verwarmingssysteem gaan voorzien maakt het wel duur en complex.

Wat zijn je prioriteiten? Gebruiksgemak: dagelijks bijvullen pellets of aansteken speksteenstoof. Zo economisch mogelijk? Ecologie belangrijk? Wil je een vlam in je interieur?

Jeroen

Dag Jeroen

En ik maar denken dat we niet slecht bezig waren met onze isolatie....is dat écht maar "matig"? Niet eens redelijk?? :o)

Eigenlijk is het ecologisch aspect toch wel erg belangrijk, maar het moet wel betaalbaar en dus economisch verantwoord zijn. (zowel qua aanschaf als qua verbruik) Een vuurtje in het interieur vind ik toch ook wel erg gezellig en knus.
Wat het gemak betreft: ik vind het geen probleem om elke dag te stoken of dingen bij te vullen ofzo. Beroepshalve zit ik al ganser dagen niet te bewegen dus dat moet écht wel kunnen. Ik pas de " huidige gewoontes" dan wel een beetje aan.

Wat die twee systemen betreft: ik dacht op die manier ook in de mogelijkheid te zijn om bijv. in tussenseizoenen maar één warmtebron te gebruiken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een speksteenkachel. In dat geval moet dat ook geen kachel zijn van bijvoorbeeld 2.5 ton maar kan het ook met wat minder. Als het té koud wordt, kan je dan bijstoken met een bijkomend systeem. Eigenlijk is dat ook een beetje psychologisch: ik vind het geen leuk idee om altijd enkel en alleen afhankelijk te zijn van prijzen en beschikbaarheid van één brandstof. Zo met hout bijvoorbeeld: nu kunnen we daar op een relatief eenvoudige, gemakkelijke en goedkope manier aangeraken....maar zal dat ook nog zo zijn over 5 jaar?

Eigenlijk weet ik het gewoon niet en ik hoop dat ik het beetje bij beetje wat helderder krijg hier op het forum...

Alvast dank voor de hulp....

Katelijne

Katelijne,

Volgens mijn mening is stoken op hout nog steeds het goedkoopste, zelfs al koop je het hout op maat. In mijn geval zou dit ongeveer 3 keer goedkoper zijn dan nu met stookolie.

Ook kwa investering zou ik bijvoorbeeld kiezen voor een tigchelkachel. Je kunt hem zelf bouwen, eventueel terug afbreken als je verhuist of als je iets anders wil, je kunt hem groter maken als het niet warm genoeg wordt, verbruik is niet zo veel.

Pelletkachels is een optie maar het model dat Jeroen voorstelt is zeker een optie, alleen als je praat over investering is dit duurder dan de tigchelkachel.

Hans V.

Dag Hans

Een tigchelkachel is nog iets anders dan een speksteenkachel, dat klopt toch? Zijn dat deze die je in Nederland kan gaan bouwen waar al iemand over sprak hier van om en bij de 2000€?

Kan je daar werkelijk 65m² mee verwarmen? Je ziet daar nooit een vlammetje, klopt dat ook?

En is hout ook het meest ecologische?

En heb jij een idee wat de investeringskost is voor een pelletinstallatie? Voor een oppervlakte van een 65m²? 't Steekt niet op een paar euro's maar kwestie een idee te hebben of het gaat over 2000, 5000 of 15000 euro?

Veel veel vragen, ik weet het....

Groetjes

Katelijne,

Een tigchelkachel kan je nu hier in belgie eens in werking gaan bekijken. Ik geef je de info: J. Vrancken Testelsesteenweg 68 3201 Langdorp-Aarschot Tel 016 69 73 70
Het vuur kun je wel zien. Zijn verschillende mogelijkheden ivm de deurtjes en opbouw. Heb zelf enkel nog de brochure gelezen dus eigenlijk weet ik er ook niet zo veel van. Ga wel eens kontakt opnemen met deze man. Maar weet wel dat je oppervlaktes tot 120m2 kunt verwarmen.

Een pelletinstallatie kost gauw 5000 euro, kachel alleen. Omdat je nu stookt met een kachel ben ik van oordeel dat je ook nog radiatoren zult moeten plaatsen, of vloerverwarming. Dus deze kost komt er ook nog eens bij. Wil je een automatische installatie, kun je best even met stroomop kontakt opnemen. Die man verdeelt de pelletkachel en kan je een juiste prijs geven.

Wat je ook kan doen is een houtketel ergens in een ruimte plaatsen, garage bijvoorbeeld, samen met een bufferboiler. Dan kun je met hout een cv stoken. Lijkt mij naar gebruik en investeringskost het goedkoopste.

Hans V.

Hans, hartelijk dank voor de gegevens. Ik ga zeker en vast de persoon in kwestie eens contacteren.

Heb je ook een idee waar ik info vind over een cv gestookt met hout? Of is dat ook bij stroomop?

Groetjess

Hans V,

Als je je brandhout moet kopen ben je goedkoper af met aardgas. Meende ik toch opgevangen te hebben.

Een houtkachel heeft ook al een beperkt rendement, 50-85%

jeroen

Katelijne,

Spijtig van de reeds gedane werken, tenminste als ik de opbouw goed heb begrepen: bestaande spouwmmuur opgevuld met argex, gevel geïsoleerd én dan gevelsteen?

Beter had je de bestaande gevelsteen weggenomen, zodat je de binnenmuur kan inspecteren en koudebruggen kan weghalen. Dan 2 maal 6 of 8 cm rockwool geschrankt, luchtspouw en gevelsteen. Zo bekom je een minder dikke én veel beter geïsoleerde muur.

Hopelijk is de opgevulde spouw winddicht, anders zal een warmte verliezen langs deze...

groeten

jeroen

dag Jeroen,

De opbouw is inderdaad zoals je reeds beschreef.
Het is wel zo dat we de luchtspouw nog maar deels hebben volgegoten met argex maar meer dan de helft van de spouw moet nog opgevuld worden. Dat hebben we nog niet gedaan omdat daar eerst nog de oude ramen vervangen moeten worden. Nadat dat gebeurd is, kunnen we de luchtspouw pas opvullen. Heb jij een beter alternatief -beter isolerend- dan argex voor de opvulling van de spouw voor de rest van het huis? Ze is ongeveer 6 of 7cm.(Voelt natuurlijk niet leuk om te denken dat je goed bezig was en dan te horen dat het eigenlijk een stuk beter had gekund) Ik moet ook wel zeggen dat onze papa de werken uitvoert, hij is een aannemer op rust maar zeer "traditioneel". Niet eenvoudig dus om leempleister, celit, veel isolatie enz. te verkopen. Het lukt uiteindelijk allemaal wel maar om hem dan nog (in zijn ogen) "extremere" dingen te laten uitvoeren, was echt niet mogelijk denk ik.

Enfin, gezien de temperaturen hier in huis in eerste instantie dan toch maar verder op zoek naar een verwarmingssysteem....

Katelijne

Dag Katelijne,

Over houtgestookte CV kan je terecht op www.hout-cv.nl
Je vind er foto's uitleg prijzen enz.
Ben benieuwd wat jij ervan vind. Ben ook geïnteresseerd in dat soort installaties voor mijn verbouwing.
Groetjes,
Gerard

Katelijne

Argex is indedaad geen isolatie, en het is doodzonde dat je de spouw niet eerst geisoleerd hebt met minerale wol. Maar gedane zaken nemen geen keer.
Een mogelijkheid is silikaatschuimkorrels te gebruiken, die isoleren zeer goed, maar er mogen nergens gaten in je spouw zitten of het loopt er zo uit.
Wat hout en/of pelletsketels en dito kachels betreft, volgende zijn zeker verkrijgbaar op de belgische markt:
kachels
Rika
Calimax
Wodtke
ketels
Solarfocus
Ökofen
KWB
Viessmann
Buderus
Windhager
Köb

Deze lijst is niet volledig, wij kan aanvullen mag. Je mag me altijd direct contacteren, we geven bij voorkeur geen namen van verkopers op het forum, om reclametoestanden te vermijden.

Hans

p.s. vraag aan je vader eens waarom hij een dikke trui aandoet als het koud is? En als ie dat doet, waarom zou hij dat dan bij een huis niet doen?

Dag Hans

Dank voor de info!

Kan de spouw ook met ander materiaal volgespoten worden? Ik weet niet zo goed of er echt nergens een gaatje is waardoor de silicaatkorrels zouden kunnen wegglippen.
Vermits er rondom de bestaande gevel 2 x 4cm rotswol zit en dan een nieuwe buitengevel, kan er in principe nooit vocht aan. Ik heb me ooit eens iets laten vertellen over papiervlokkenisolatie. Is dat een optie voor de spouw waar nog geen argex in zit?

Groetjes,

Katelijne

Katlijne,

Als je pa metser is, zou je dan niet vooraf aan beginnen.

Dan zit je technisch wel juister én beter geïsoleerd...

Klinkt drastisch, maar als de werkuren geen probleem zijn?

Zeker geen cellulose (papiervlokken) in spouw, daar dit een hygroscopisch materiaal is.

Oh Ja;

Ik ken het gevoel dat je hebt tegenover je vader... Bezoek met hem eens een LEW, met lage energiefaktuur én hoog comfort. Mijn schoonouders waren ook zeeeer septisch... Nadien hebben ze al heel veeeeeel gezegd dat het toch wel fijn aanvoelt...

Isoleer zo dik je kan! Niet twijfelen, ik heb 23cm in het dak zitten, moest ik het opnieuw doen, er kwam gegarandeerd 35-40cm in.

groenten

Jeroen

"Isoleer zo dik je kan! Niet twijfelen, ik heb 23cm in het dak zitten, moest ik het opnieuw doen, er kwam gegarandeerd 35-40cm in."

Niet akkoord, voor een verbouwing.
Tenzij je budget genoeg hebt om ALLE muren na te isoleren en alle koudebruggen weg te werken...

Anders hebben die laatste 20 cm meestal geen zin hoor. Dat kost alleen maar geld dat je beter ergens anders in steekt.

Geert

Als je een tegelkachel gebruikt ( welke meestal centraal opgesteld staat ) kan je deze dan eventueel schakelen aan een balansventilatie, en zoja hoe zou je dat dan doen ?
Of hebben die twee beter een apart verhaal?

groetjes dirkk

Geert

Toch niet helemaal akkoord met jou, zeker niet wanneer het een dak betreft. 20 a 30cm in het dak zou ik ook aanbevelen, niet alleen vanwege het reduceen van warmteverliezen, maar ook vanwege het zomercomfort. Uiteindelijk is het dak toch de grootste verliespost.

Hans

Dirk K

Ik begrijp niet goed hoe je beide aan elkaar zou koppelen, het ene dient om te verwarmen, het andere om te ventileren.
Of wou je op die manier je ventilatielucht verwarmen? Want dat lijkt me niet zo'n goed idee.

Hans

Hans,

ok, het dak is de grootste verliespost..maar de warmte moet tot in het dak geraken he

Ik wil maar zeggen: als je weet dat het bugdet er is om alles te isoleren: doe dan maar op.

Maar wat zie ik in de praktijk: mensen die overtuigd worden om hun dak superdik (en dan heb ik het over diktes van 30-40 cm) te isoleren (en vaak nog met iets duurdere materialen) en uiteindelijk het naisoleren van de muren(wat veel geld kost) maar uitstellen of afstellen...

Dan ben je beter af met 20 in het dak en 10 tegen die oude muur.

Geert

Allen,
Ik heb eens met de gegevens van Arnold en Pluto de verwarmingskostprijs uitgerekend van onze woning.
-Verwarmde opp.: 133m2 vrijstaande woning 375m3 inhoud.Houtskelet
-Verwarming op jaarbasis alléén met 2.5 stères brandhout + balansventilatie :
*hoeveelheid: 2.5 stères x 500kg= 1250kg
*rendement 50%: 1250kg a 2.5kwh/kg= 3125kwh
*verbruik verwarming per m2: 3125kwh: 133m2= 23.49kwh/m2
*kostprijs: 2.5 stère x 1450fr.= 3625fr of 90 Euro.
Alléén hernieuwbare brandstof.
Mon

Awel Mon, daar doe ik mijn petje voor af, en ik moet toegeven dat ik daar, op zijn minst gezegd, redelijk jaloers op ben. Daar zit ik nog vér van af. Maar ja, we doen ons best, ik heb hier nog ettelijke kubieke meters isolatie zitten, het probleem is dat die niet van zijn eigen tegen de muur gaat hangen hé.

vr gr

Pluto

Pluto,
Zeker de moed niet opgeven. Er is maar 1 middel om goedkoop en hernieuwbaar te verwarmen (idem voor alle andere systemen) en dat is voor de duizendste keer op het forum herhaald: ISOLEREN. Onze woning is 22 jaar oud. Beginsituatie was 24cm glaswol in de hsb-wanden, 26cm styrofoam in de vloer, 24 a 40cm glaswol in het schuin en plat dak.
Daarbij gewoon met droge lucht gevulde triple beglazing in houten ramen.
Nu ben ik nog aan het bijisoleren. Alles + 60mm. Ik wil zo kort mogelijk de passiefhuiswaarden benaderen door:
-balansventilatie gerealiseerd(door firma uitgevoerd)
-glas vervangen door triplebeglazing u=0.60(zelf uitgevoerd)
-noord-oostzijdze+ kelder+ serrewanden bijgeisoleerd.(zelf uitgevoerd) De garagewand en de westzijde is het vervolg.
Ook is er een kombi-zonneinstallatie met verwarmingsondersteuning geplaatst, de kleine wandverwarming is nog niet in werking.
De pv-installatie is ook gemonteerd maar nog niet in bedrijf. Ik hoop dat deze 2 installaties binnen enkele dagen in werking treden.
Er is ook nog een warmtewisselaar voorzien in de bestaande haard,nog niet in werking. Wat dit gaat geven weet ik niet.
Zoals je ziet, kan je als doe-het-zelver nog veel zaken zelf realiseren. Gelukkig is er nu het forum. Professionele informatie is onontbeerlijk, dat heb ik 25jaar meer dan gemist.
Mon

Mon

Petje 3x af!

Maar hoe zit t met warm water? ook op hout of electrisch?

En wat is de bijdrage van je zonnepanelen, die moet je natuurlijk wel bij je verbruik optellen eigenlijk..

EN hoeveel mensen wonen er?

Welke temperatuur handhaaf je in de living en slaapkamers?

Op 1250 kg hout vind it het echt superknap!

Arnold

Arnold,
Warm water wordt aangemaakt met de zon en de naverwarming gebeurt electrisch. De bijdrage van de zon dekt +/- 70%. Wat daarvan de financiele en energetische impact betekent, kan ik je niet zeggen. Op het forum zal men dat wel weten. Ik heb nu een warmtewisselaar gemaakt voor de haard. Ik weet echt niet wat dit gaat geven, maar ik probeer het toch,je kan er alleen maar uit leren. Ik wil het elec.verbruik drastisch naar beneden. Daarom de aankoop van pv-panelen(geplaatst maar nog niet aangesloten)en de wisselaar in de haard. Het totaal elec.verbruik bedraagt nu 3900kwh. Grootste slokkoppen zijn warm water en 7 op 7dagen elec.koken.(inductie)
Heden zijn we met 3 mensen aanwezig. Maar zoals je niet weet, zijn de 2 andere kinderen en het kleinkind regelmatig op bezoek. De temperatuur,vandaag, in de living hangt rond de 21.5°C a 22°C.De slaapkamers rond 18.5°c a 19°c.
Alle kamers bevinden zich op het gelijkvloers, de woning is een open plan (mezanine), heel compacte woning. Door de balansventilatie wordt de lucht goed verdeeld.
Mon

Hoi,

Ik wou even terug naar het begin....welke verwarming kiezen.
Na heel wat bruikbare info van jullie zijn we sterk een pelletkachel aan het overwegen.

We hebben inmiddels ook verschillende folders gekregen van verschillende merken. Verschillende contacten gehad...

Nu vraag ik me af, als leek, hoe je weet welke merk te kiezen. Is elk merk evenwaardig? Lijkt me onwaarschijnlijk.

Ik weet niet goed of hier over merken mag gedebatteerd worden maar elke verkoper probeert natuurlijk zijn merk te verkopen.

Zijn er merken pelletkachels die je best zeker en vast uitsluit bij de mogelijke opties??

Alvast dank!

Katelijne

waarom geen balansventilatie gekoppeld aan brander die de aangevoerde lucht bijwarmt tot de hoogte die het moet zijn.
Flam levert een dergelijk systeem en werkt bovendien met accumulatie. Het enige probleem bij hen is de kostprijs.
Als ik de verkoper zijn uitleg mag geloven zitten ze goed wat betreft :
- filters
- rond gegalvaniseerde buizen
- gebruik makend van accumulatie.

Ik heb mij steeds de vraag gesteld waarom een woning die stevig geïsoleerd is en luchtdicht gemaakt (zo goed als mogelijk) niet met een vrij eenvoudig systeem kan verwarmd worden ?

Katelijne,

als uw pa inderdaad metser is zou ik toch ook herbeginnen.
De vloer en het dak kan je waarschijnlijk nog aanpassen.
De kostprijs is minimaal, maar de winst is zeer groot.

Luc,

Waarom niet?

Verwarmen doe je niet met warme lucht, omwille van gezondheids én comfortredenen.

Bij een Passiefhuisconcept doet men dit wel met een kleine water-lucht WW, om zodoende de Tp enkele graden te verhogen. Hierbij heb je echter niet de gekende nadelen van luchtverwarming.

Het vermogen van een Flam past uiteraard niet bij een PH-concept.

Mvg

Jeroen

nb Hoe beter je isoleert, hoe eenvoudiger je warmte-concept

op welke gezondheids en comfortredenen doel je?
ik zie geen gezondheidsprobleem, en als comfortnadeel enkel voetkoude (maar dat is maar tijdelijk)

Gezondheidsredenen zie ik ook niet. De meeste dokters die astmapatiënten behandelen raden dit aan omwille van de filteringsmogelijkheden van het stof.

Voetkoude ? Met 15 cm in de vloer en parket of kurk mag je van mij met blote voetjes rondlopen bij -10°(buitentemp).
Je zal geen kou hebben.

Ik bedoelde gewoon dat in een degelijk geïsoleerde woning een balansventilatie noddzakelijk is en waarom zou je dat materiaal dan niet kunnen gebruiken voor de verwarming. Je deed immers al een deel van de investering (buizenstelsel).
Alleen is er blijkbaar geen enkele fabrikant die die mogelijkheden aanbied of wel ?

Beste,

De gezondste warmte is zonder enige twijfel stralingswarmte (infrarood), waarbij muurverwaming gezonder is dan vloerverwarming.

Hoe lager de water Tp, hoe gezonder. Geldt vooral voor vloerverwarming en radiatoren (convectie)

Convectoren én warme luchtverwarming drogen de lucht uit, zeker af te raden voor mensen met gevoelige luchtwegen. Vooral hete radiatoren "verschroeien" de stofdeeltjes, met irritatie van de luchtwegen tot gevolg.

Heb nog geen enkele dokter het tegendeel horen beweren.

Heb ook al dokters horen beweren die voor allergische patiënten tapijt aanraden...

De comfortkwestie. Warme luchtwerwarming creëert tocht, wat rechtstreeks leidt tot een vermindering van comfort, m.a.w. de Tp op de thermometer zal hoger moeten zijn, voor een zelfde comfort.

mvg

Jeroen

Convectoren én warme luchtverwarming drogen de lucht uit, zeker af te raden voor mensen met gevoelige luchtwegen.

daarom bestaan er luchtbevochtegingssystemen?

convectie: het verspreiden van warmte door (warme) luchtcirculatie.

In je bed en je zetel leven een paar miljoen huisstofmijten en die k*kken nog al wat af.
En dat wordt mee rond geblazen door convectoren, we ademen dat in... Zeer leuk als je er allergisch aan bent.
En dan zwijgen we nog van het fijne stof dat tot diep in de longen gaat.

Bovendien is er aangetoond dat stralingswarmte, doordat ze in de huid doordringt, een goede invloed heeft op de bloedcirculatie.
Ons bomma wist dat ook al toen ze naast de kachel ging zitten 'voor haar benen'.

het gaat hier over luchtverwarming dmv je balansventilatie (zoals bij een PH), trouwens, die kakjes van de huisstofmijt zweven continu in de lucht, daar heb je geen convectoren voor nodig, het opstaan uit een zetel, of rondlopen in je woning, je arm uitsteken,....en de k*k vliegt je om de oren,....

het probleem van stralingwarmte is dat het effect(het warmtegevoel) enorm snel afneemt met de afstand,...wil je een ruimte snel op temperatuur brengen is warme lucht het beste wat er bestaat,...vooral omdat je de lucht reeds warm hebt,...

oude moeders zaten net dicht bij de kachel, omdat op 2 m afstand van de kachel je geen effect meer had van de straling,...de straling moest eerst de lucht in de ruimte opwarmen, voordat het overal warm was, en dat duurt bij straling een tijdje,...

Beste Tom,

Een LEW is altijd op temperatuur, dus geen enkel probleem.

Bij ons is het altijd tussen de 21 en 23 graden; dit zonder thermostaat énkel WAR.

mvg

jeroen

dat is heel leuk, maar doet niets af van het feit dat (algemeen gezien) stralingswarmte enkel gunstig is op kleine afstanden

"wat is het meest ecologische verwarmingssysteem"
Beste forummers,
even de draad ophalen voordat ik van offtopicgedrag word beschuldigd.
Is er niet een systeem te ontwikkelen, gasmotor die de AWW aandrijft en de balansventilatie, en een generator, en de restwarmte ook nog benut?

Groeten, Hans van Andel

Tom

Dat is nu net het voordeel, je zit je plafond niet te verwarmen maar enkel dat deel van de woonruimte die je benut.

Hans v Andel

Natuurlijk, de WKK. Maar wat je met de AWW wil doen, dat begrijp ik niet goed.

Hans D

Waarom wordt er voor de bovenverdieping steeds over muurverwarming gesproken en niet over vloerverwarming? Wij gaan bouwen met vloerverwarming beneden en zullen een balansventilatie plaatsen. Het voorstel van de architect was om dan boven radiatoren te nemen, doch gezien de ingewikkelder regeling wou ik, zoals op het forum veelvuldig aangeraden, op de bovenverdieping (slaapkamer, studeerkamen en badkamer) muurverwarming voorzien. Dit had ik gevraagd aan de architect. Nu stelt die voor om boven ook VLOERverwarming te voorzien. wat zijn voor/nadelen van beide? ik kan dat niet zo inschatten.

voorstel architect:
"1. hierbij een voorstel om dikkere thermische isolatie voor de muren en vloer te voorzien:
De daken blijven zoals voorzien 18 en 12 cm. (18 cm mineraal puntdak en 12 cm PUR plat dak)
Bij dossier Bouwaanvraag is voorzien:
muren 6 cm PUR
vloer 6 cm PUR
scheiding met gebuur 4 cm
globale K-waarde woning 41,2

Voorstel tot verbetering K-waarde
muren 8 cm PUR
vloer 8 cm PUR
scheiding met gebuur 6 cm minerale wol
scheiding met gebuur deel dat niet tegen zijn muur aangebouwd is 8 cm (PUR)
globale K-waarde +/- 37,7
meerkost isolaties incl. BTW (geleverd en geplaatst, geen ereloon architect) 1400 EUR.
2. Voor de verdieping stel ik voor om eventueel ook vloerverwarming te plaatsen
Uitvulling 4 cm PUR vlakgeschuurd (ipv gewone lichtgewicht chape)
chape 7 cm (ipv 5 zoals nu voorzien)
meerkost isolaties incl. BTW (geleverd en geplaatst, geen ereloon architect) 800 EUR."

Peter K

Peter,

ivm met je verbeteringen; als ik het goed begrijp zit je met een halfopen bebouwing. Dan zou je toch moeten proberen om onder die K35 te komen. Dus probeer nog net iets meer in de muur, nog net iets meer in/op je daken. Ik kan je natuurlijk niet verplichten. Probeer eventueel nog wat beter glas te plaatsen.
De meerprijzen, is dat door de bouwfirma opgegeven, of een schatting?

Voordeel wandverwarming vs vloerverwarming: reageert wat sneller dan vloerverwarming; Maar in een LEW heb je toch nooit grote temperatuur verschillen. Dus zo belangrijk is dat argument niet.
Niets zou je moet tegenhouden om boven ook vloerverwarming te plaatsen. Zo is het bij ons ook. Op kinderkamers is temperatuur ongeveer 20-21°C, in badkamer ongeveer 23°C. (regeling enkel met WAR, geen thermostaten in kamers).
Ivm met extra kosten vv boven: voor de PUR kan 3cm ook voldoende zijn, schuren kan je eventueel niet laten uitvoeren. Het is maar net om je electriteitsleidingen af te dekken: 6cm chappe zal ook voldoende zijn (al zullen deze twee nauwelijks iets aan de kostprijs doen). Als een kamer boven de garage is, zorg daar eventueel ook nog voor extra isolatie.

sucess nog

Walter

Hoi, denk toch dat een finoven prijs/kwaliteit toch het beste is.
Tss de 2000-3000 euro heb je er al 1.
En dan zie je ook nog een vlammetje, lekker knus.
Ben onlangs nog op een site gekomen, die vele mensen nog niet kennen.
het gaat hier over een bergkachel (systeem van een finoven in een modern jasje)
En je kan deze ook op gas laten draaien (ook op hout)
Ben in hetzelfde geval als jou.
Aan het uitzoeken welke verwarming ik zou gebruiken in mijn verbouwing.
Kijk anders eens op hun site http://www.qenep.nl/kachel/index.html
Hoop dat hier iets mee bent!

Ik hou het op een condensatieketel op gas met een vloerverwarming beneden en plaatstalen radiatoren boven. Economisch verantwoord en een hoog rrendement. Veel of weinig isolatie heeft met de spaarzaamheid van de warmtebron niks te maken.
Indien geen gas is stookolie een alternatief ,maar is de plaatsingskost van ketel en tank wel een stuk duurder.

Wij hebben een DDG kachel, die je aansluit op de cv-ketel. Zo verwarm je het gehele huis door middel van uw kachel.

Is wel een zeer grote aankoopkost, maar normaal heb je er dit na enkele jaren al uitgehaald.

Je moet maar eens uitrekenen wat je betaald aan stookkosten van aardgas of mazoet per jaar.

En dan eens rekenen hoeveel hot je verstookt op een jaar en dat omrekenen met de +- kost van het hout.

Dan zie je wel duidelijk het verschil.

hallo ik verwarm ongeveer de helft met hout sinds nov 2004
heb ik een inbouw kachel maar volgens mijn verbruik hout
heb ik nu minder hout nodig wel met venilator en de vuurvaste stenen die ik er heb rond gemetselt denk dat ik daarom een beter rendemend heb.

lees eens wat pluto scrijft in het forum;pelets;
als u hout moet kopen
en wat met de plaatsen waar u stookt hoe veel rapper vuil word het daar,buurvrouw bekloeg er zich zondag nog over dat haar papier en blafond weeral vuil was
dat is maar van horen zeggen natuurlijk,maar daar gaat ze niet om liegen denk ik,heb zelf gezien datzij een schilderij opzij schoof

een mooi afdak natuurlijk wat bij mijn buur zeker meer heeft gekost dan mijn mazouttank al die jaren ook dan nog ketting zaag en naft, bakje om het oud binnen te zetten,dat zijn allemaal bijkomende kosten waar niet over gepraat word
al den tijd dat men er meebezig is

Sparen voor een passiefwoning en met een oude zwaar vervuilende auto rijden!
of
hout stoken en beweren dat dit ecologisch is!
of ...

Joris

Misschien is het goedkoper, toch als je je hout krijgt. Anders twijfel ik eraan. Want he rendement is toch niet spectaculair te noemen, en de verbranding is dat nog minder. Nee, echt ecologisch is zo'n kachel niet volgens mij.
En een weekje vakantie in de winter kan je wel vergeten, of de buurvrouw moet bereidt zijn alle dagen je kachel te komen vullen.

Hans

Etienne,

Een houtkachel kan ecologisch zijn.

Een ijzeren kachel is dit niet, zeker niet met luchttoevoer dicht, zoals ze meestal in onze contreien branden.

Een tegel of speksteen is absoluut wel ecologisch.

Uiteraard moet het proper hout zijn én goed droog.

Jeroen

Klopt Jeroen,
Maar als ik zie wat allemaal door de houtkachels gat in onze contreien (afbraakhout met allerhande smeersels en aanhangsles waaronder teer etc...) dan heb ik eerder de neiging om het geheel aan ecologie met houtkachels als een lachtje te beschouwen.
Daarnaast zijn de soort hout ;de soort kachel(om van open haarden maar te zwijgen)en de vochtigheidsgraad van het hout evenveel factoren om het verkeerd te laten gaan.
Soms loop ik door wijken waar er klaarblijkelijk met hout gestookt wordt en waar je adem wordt afgesneden!
Ecologisch ,ja bij een kleine minderheid.