welke isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Welke isolatie is het beste? Een isolatie van 15 cm rotswol zonder spouw muur of een isolatie van 10 cm met een spouw muur. Mijn archtect zegt dat 10 cm voldoende is ook omdat in Nederland en Duitsland men verplicht is om 10 cm isolatie in de muren te steken.
Maar ik heb schrik dat ik niet ga toekomen met deze isolatie. Ik ben van plan om vloertverwarming te leggen in de woonkamer en de keuken. Daarbij ben ik dan ook van plan om een radiator te plaatsen om de pieken op te vangen. Gaat het dan niet te snel afkoelen in de winter, zeker zoals vandaag met een temperatuur van -4 tot -8?

Groetjes

Erik

Reacties

Gevonden op de website van Rockwool (http://www.rockwool.be/sw48104.asp):

Keuze voor een gedeeltelijke of volledige spouwvullig?
Beide mogelijkheden kunnen. Bij volledige vulling kan meer isolatie binnen dezelfde muurdikte. Volledige vulling wordt enkel afgeraden als het parement te weinig dampdoorlatend is, bijvoorbeeld gegoten beton of stenen behandeld met dampremmende verf. Voor een gewoon baksteen parement is er geen enkel probleem.

Is volledige vulling niet gevaarlijk voor waterdoorslag?
Neen, mits uiteraard een correcte uitvoering door de aannemer : plaatvoegen goed aansluitend, spouwhaken of vochtslabben afhellend naar de buitenmuur. De isolatieplaten zijn waterafstotend behandeld en zullen dus geen water naar de binnenmuur transporteren. Voor volledige vulling dient het parement wel voldoende dampdoorlatend te zijn, dus niet uit volle beton of behandeld met dampremmende verf. Voor een gewoon baksteen parement is er geen enkel probleem.

In vraag & antwoord op Livios (http://www.livios.be/nl/_build/_serv/_qena_/_quear_/_vraag.asp?vraagid=6410&status=quevi&id_taal=1&page=):
"Het WTCB raadt een volledige spouwvulling aan ... De volledige spouwvulling wordt volgens het WTCB afgeraden in volgende gevallen: bij sterk aan regen blootgestelde gevels (zoals hoge gevels of gevels van gebouwen aan de kustlijn) en bij sterk dampremmende gevels (zoals parementmetselwerk afgewerkt met dampremmende verven en bij gebruik van geglazuurde gevelstenen).”

Als je op zoek bent naar thermografie dan kun je dit gemakkelijk vinden in de Goudengids enz. Met die foto zelf ben je inderdaad niet veel. Maar als ik mij goed herinner kunnen ze adhv. thermografie perfect uw wandtemperatuur bepalen. Zo kun je dan eenvoudig manier de k waarde (of warmteweerstand) bepalen van uw muur en dergelijke.
Let wel op je wandtemperatuur is zeker niet hetzelfde al met een thermometer naast je muur te gaan staan.

Ik versta wel niet waarom dit nog niet meer gebeurd, in Nederland is dit zeer gebruikelijk. Zo zouden we bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen nagaan wat nu het beste is. De spouw vullen of niet. En hoe verloopt dit met de jaren?

Mvg Dieter

Dieter

Je kan wel een en ander zien aan een goeie IR foto, maar de U-waarden van de wanden er uit afleiden? Dat is toch wel wat optimistisch. Wat je zeker kan zien zijn de koudebruggen, en eventuele fouten in de isolatie.

Hans

Dag Hans,

Heb die cursus even boven gehaald. Inderdaad je zou nog moeten de warmtestroom moeten kunnen bepalen doorheen de muur om de lambda waarde te bepalen. Dit zou je kunnen doen door een geforceerde stroming (of de snelheid van de wind op te meten naast je muur) te hebben over je buitenmuur en dan adhv de gedwongen convectie formules de warmte stroom bepalen. Daarna kun je dan de geleidingswet je lambda bepalen. Ik moet eerlijk zeggen dat er waarschijnlijk nog een probleem zal zijn bij de gedeeltelijke spouwvulling , je zou ook de verschil temperatuur moeten meten van de ingaande lucht in de spouw en de uitgaande en het debiet. Maar ik denk dat bij kleine snelheden van de wind dit zeker verwaarloosbaar zou zijn.

Maar je zou wel gemakkelijk 2 muur modelen volledige vulling t.o.v.gedeeltelijke vulling kunnen vergelijken door de jaren.

Mvg Dieter

Ps: Dit is een redenering waar je een aantal hypotheses moet maken. Dus volledig perfect zul je het niet kunnen bepalen. Maar ja wat is er perfect in het leven. Kritiek is van harte welkom.

Dieter

Je kan met IR zeker en vast veel zien, en verschillende wanden vergelijken kan je ook. De voorwaarde volgens mij is dan wel dat je identieke situatie's moet hebben, dezelfde verschilt° (tussen binnen en buiten) bij beide wanden, en vergelijkbare windsnelheden. Dat het hier (helaas) niet meer wordt gedaan heeft vermoedelijk met aanbod, en misschien ook prijs te maken?

Hans