condenserende stookolietel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan er mij iemand meer info of ervaringen geven over condenserende stookolieketel?

Reacties

Ik wilde er ook zo één, maar onze loodgieter had ze ons afgeraden (vooral omwille van de bedrijfzekerheid).Maar laat je zeker niet afschrikken door dit bericht, ik weet ook alleen maar wat onze loodgieter ons verteld heeft, misschien hebben anderen er wel positieve ervaringen mee.

Wat wel vast staat is dat het branden van stookolie veel minder waterdamp produceerd dan gas en is de winst dus geringer.

Jeroen

Bij verbranding van mazout komt er volgens mij ook minder waterdamp vrij. Dus kan men minder condenseren dan bij gas.

Toch heb ik gehoord dat men 10% mazout zou kunnen besparen.

Ooit heb ik nog eens gehoord dat er in de rookgassen van mazout zwavel zit, bestaat er dan geen gevaar dat deze in contact komen met condenswater en dat er dan zwavelzuur gevormd wordt. Dit kan toch niet zo goed zijn voor de ketel.

Jeroen

Jou loodgieter heeft er hoogswaarschijnlijk geen enkele ervaring mee, net als de meeste van z'n collega's, incluis mezelf. Ik heb van velen dezelfde opmezrkingen gekregen toen ik 10 jaar geleden besliste enkel nog condenserende gasketels te plaatsen. En ik heb geen seconde spijt gehad van die beslissing. Ik ga in elk geval wel condenserende stookolieketels plaatsen. Zeker als je een vloerketel neemt is er geen verschil met de gewone ketels, want de condensor staat (meestal) buiten de ketel aan het rookkanaal. Waarom zou deze ketel dan minder betrouwbaar zijn?

xav

Bij mazout zal je minder condenseren dan bij gas, dat staat buiten twijfel. De te verwachten winst is dus inderdaad kleiner. Maar elke liter die je minder verstookt, is winst voor het milieu.
Normaal gesproken worden inoxsoorten gebruikt die bestand zijn tegen zwavel- of zwaveligzuur (H2SO3 en H2SO4 dacht ik). De fabrikanten weten dat echt ook wel en hebben daar rekening mee gehouden.

Hans

De winst door condensatie is kleiner bij mazout dan bij aardgas. Dit is zonder twijfel omwille dat aardgas veel meer waterdamp produceerd.
Echer een besparing van ongeveer 10% is wel ter realiseren.
Maar het belangrijkste is er voor te zorgen dat de radiatoren voldoende groot gedimensioneerd zijn zodat voor een groot gedeelte van het jaar de water temperatuur laag kan gehouden worden zodat de ketel een zo hoog mogelijk rendament heeft.

Je hebt vloer of wandmodellen.

Bij de keuze kan je het beste er op letten op welke brandstof ze werken. Sommige kunnen de traditionele als de zwavelarme mazout aan, andere enkel de zwavelarme.

Deze zwavelarme mazout ( mazout extra genoemd) is iets duurde dan de gewone. Maar is veel beter voor het milieu.

Wat betreft de bedrijfszekerheid zal deze niet veel afwijken dan de niet condenseerende modellen.
Bij de vloer modelen is de condensor echter de ketel geplaatst.Deze wordt uit RVS of keramisch gemaakt.

Elke fabrikant geeft voor zijn model aan op welke brandstof ze draaien, die op de gewone mazout werken hebben een rookgascondensor die bestand is tegen zwavelzuur.

Wat ook de fabrikant zegt zou steeds kiezen voor de mazout extra ( zwavelarme mazout , zawvel gehalte is kleiner dan 0,005%). Deze geeft geen zwavel uitstoot (is vergelijkbaar met aardgas), en ook de ketel blijft zuiverder.